Spread the love

Aloë vera, de wonderplant met SPF 20 en ruim 200 voedingsstoffen. Maar hoe profiteer je maximaal van aloë vera gel?

Zelf aloë vera gel maken is ongelooflijk eenvoudig. Als je een gevoelige huid hebt, een belabberde gezondheid wilt verbeteren of gewoon een gezonde leefstijl wilt, is aloë gel proberen de moeite waard.

Fan van deze wonderplant!

Ik ben een groot fan van aloë vera. Weinig dat mij en mijn kinderen zo goed helpt, als een pot met pure aloë. Sinds wij aloë gebruiken, behoren huidirritaties en spijsverteringsproblemen tot het verleden. Dikke kans dat jij aloë vera al gebruikt, want veel producten bevatten aloë vera. Al duizenden jaren wordt deze wonderplant geroemd door haar bijzondere eigenschappen. Aloë bevat ontelbare voedingsstoffen die het lijf helpen verbeteren. Wonden en andere huidproblemen herstellen aanzienlijk sneller bij het gebruik van pure aloë. Bij inname van aloë wordt het lichaam van binnenuit ondersteund. De bestanddelen verminderen ontstekingen en de aanwezigheid van bacteriën. Daarnaast worden spieren en weefsels gestimuleerd. Het lijf komt letterlijk in balans. Dat wist men in de tijd van Columbus, Alexander de Grote en Cleopatra al.

Een betere gezondheid

Deze lelieplant is een adaptogene plant. Het helpt verschillende functies in het lichaam te reguleren, het energieniveau te verhogen en de algehele gezondheid te verbeteren. Door het regulerend effect op het immuunsysteem kalmeert aloë dus onrustige delen in het lichaam. De ruim 200 voedingsstoffen in deze lelie hebben een bepaalde synergie die je met losse supplementen niet kunt bereiken. Plus het feit dat aloë de plantaardige variant van B12 bevat en bijna alle aminozuren, maakt de plant ook in de botanica uniek.

Iedereen aan de aloë lijkt een logisch gevolg. Het nadeel is alleen, dat fabrikanten vaak te weinig aloë in hun producten verwerken of het niet correct verwerken, waardoor het heilzame effect verloren gaat. Wil je dus voordelig uit zijn en profiteren van de genezende kracht van deze bladeren? Verwerk de bladeren dan zelf tot aloë vera gel! Veel werk is het niet in verhouding tot het resultaat: een betere gezondheid voor je lijf.

aloe vera b12love yourself enough to live a healthy lifestyle

Hoe kies je voor de juiste aloë vera?

Wereldwijd bestaan verschillende soorten aloë. De heilzame eigenschappen verschillen per ras. Veel aloë plantages kweken de aloë barbadensis miller, een van de krachtigste soorten. Een aloë plant moet alleen minimaal vier jaar oud zijn en een minimum aantal zonuren hebben gehad, willen de juiste voedingsstoffen in het blad aanwezig zijn. Hoe weet je dan dat je de juiste heilzame aloë hebt? Bekijk het blad. Grote, dikke bladeren met geen of weinig witte vlekken duiden op een oudere aloë – en dat is precies wat je wilt hebben. Bij een ruim gesorteerde (tropische) groentewinkel worden aloë vera bladeren verkocht. Het nadeel is, dat je niet weet hoe vers het is. Net als fruit raakt ook dit blad belangrijke stoffen snel kwijt na de pluk. Sommige plantages verwerken niet voor niets de bladeren binnen een paar uur na het oogsten. Kies voor de meest intacte, volle bladeren. Het mag geen tekenen vertonen van uitdroging, zoals een rimpelig blad.

Hoe verwerk je een aloë vera blad tot gel?

De aloë vera groeit van binnenuit. Het binnenste van de plant laat je dus intact. Snijd het buitenste blad zo dicht mogelijk bij de stam af. Het wondje zal zichzelf herstellen. Snijd de aloë over de lengte open. Of snijd het blad in schijfjes. Schraap met een lepel de zachte binnenkant – de gelachtige substantie – uit de schil. Dit is de aloë vera gel. Laat de schillen een paar minuten in de kom uitdruppelen. Gooi daarna de schillen weg, tenzij je er compost van wilt maken of het verder als laxeermiddel wilt gebruiken.

Doe de gelachtige substantie in een blender en maal het fijn tot een gel. Is het te dik? Doe er dan wat water bij. Gekookt en afgekoeld water of bronwater is prima. Bewaar het in een luchtdicht bakje in de koelkast. Het blijft een paar weken goed. Wil je er langer mee doen? Vries het in deelblokjes in. Ontdooi de gewenste hoeveelheid zonder te verhitten. Kan jij tegen fruitzuren? Je kunt ook wat sap van verse citroenen, limoenen, papaja en/of ananas bij de aloë mixen om de gel langer goed te houden. Een scheutje sap is voldoende. De aloë kun je door smoothies of andere koude dranken doen. Of direct aanbrengen op de plekken die je wilt verzorgen.

do you aloe

Waar kun je aloë vera gel voor gebruiken?

 • Acne, puistjes, uitslag, eczeem, psoriasis. Smeer de gel een paar keer per dag op de huid. Laat het zitten. Het drinken van de gel zorgt voor reiniging van de huid van binnenuit.
 • Couperose of spataderen? Smeren van de gel op betreffende plekken verkoelt en vernauwt de bloedvaten.
 • Rimpels en/of droge huid? Masseer de gel in voor het slapen gaan. Aloë hydrateert uitstekend.
 • Zonnebrand? Aloë bevat van nature SPF 20 en kan prima als zonnebrandcrème fungeren.
 • Verbrand? Aloë koelt. Na het zonnebaden of bij (lichte) brandwonden de huid goed reinigen en de aloë vera gel smeren.
 • Wondjes? Reinig de huid goed en smeer de aloë vera gel op de wond. De stoffen in de aloë prikken de eerste 15 minuten, maar de huid herstelt aanzienlijk sneller. Brand, snij, schaaf, insectenbeten, irritatie door planten, zoals brandnetels
 • Insectenbeten, huidirritatie door planten, hoofdluis? Aloë naar wens aanbrengen. Preventief aanbrengen werkt uitstekend tegen muggen. Af en toe aloë in de haren en op de hoofdhuid aanbrengen helpt (preventief) tegen (hoofd)luis.
 • Intiem hygiëne? Vul een intieme douche met een laagje aloë gel. Vul het aan met water en spoel zoals gebruikelijk.
 • Nieuwe en oude littekens verbeteren bij regelmatig gebruik van aloë.
 • Aloë vera kun je gewoon blenderen of juicen. Doe de aloë bij je smoothie, sap of eiwit shake en je zit snel aan je dagelijkse hoeveelheid.
 • Heb je minder nodig dan een heel blad? Snijd dan een stukje van het blad af. De plant zal de wond zelf dichten.
 • Gezond immuunsysteem en past bij een gezonde leefstijl. Bij inname reinigt het het spijsverteringskanaal. Door de saponine in de aloë vera wordt het vuil in de darmen losgeweekt. Bij consequent gebruik wordt het lichaam in balans gebracht. Drinken van aloë stabiliseert bijvoorbeeld diabetes, reuma en huidproblemen. Je krijgt meer energie en je kunt je beter concentreren. Start met een theelepel per dag om te wennen, en bouw dat uit naar 60 ml of 100 ml per dag, afhankelijk van wat bij je past en wat je wilt verbeteren. Drink de aloë niet in combinatie met warme dranken. De warmte vermindert de werking. Leer jezelf dus meteen aan ca. 20 minuten niets warms te nuttigen na het drinken van aloë. Start de aloë ook het liefst op een nuchtere maag. Of drink het voordat je naar bed gaat.
 • Gorgelen en ‘pullen’ met aloë houdt het tandvlees, slijmvliezen en keel gezond. Je kunt het tandvlees ook inmasseren met de gel.
 • Aloë vera kun je ook bij huisdieren of andere dieren gebruiken.
 • Meer weten? Lees bijvoorbeeld http://goedgezond.info/2014/04/onderzoek-aloe-vera-draait-klok-terug-bij-verouderde-huid-een-theelepel-p-d-sterkere-en-veerkrachtigere-collageenvezels/
 • Meer informatie biedt ook http://www.ahealthylife.nl/18-voordelen-van-aloe-vera-sap/
 • Daarnaast http://happyzine.co.nz/2012/01/18/the-good-news-about-natures-spf-protection-by-joel-le-blanc/
 • Of lees http://monstyle.nl/aloe-vera-toepassingen/

Vera Ramman-Delpeut is auteur, blogger en zelfstandig distributeur bij It Works International . Andere artikelen, tips en recepten vind je op www.veraslifestylewereld.nl

Heb het fijn! Pak jouw gratis FIT app!
Download jouw gratis exemplaar van de FIT App!

Download jouw gratis exemplaar van de FIT App!

Werk aan jezelf op jouw niveau, krijg gezonde recepten en wellness tips. Klik op de link en Download de gratis FIT app nu !

Ontvang meteen een GRATIS e-boek in je mailbox!
Krijg een e-boek 'Drinken tot je een ons weegt' cadeau! Bijna 50 blz. helpen jou verder met tips & recepten over beter drinken. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

Krijg een e-boek ‘Drinken tot je een ons weegt’ cadeau! Bijna 50 blz. helpen jou verder met tips en recepten over beter drinken. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

 

Vera is wellness coach & onafhankelijk distributeur bij It Works International en ondersteunt haar cliënten en teamleden

Ontvang exclusieve e-boekjes en wellness tips gratis

* indicates required
Email Format
Recente berichten
Keto Quiche – hartige (vegan) groentetaart! Plus variatietips!  
Keto Quiche – hartige (vegan) groentetaart! Plus variatietips!  
Quiches zijn heerlijk. Daar kan ik het met iedereen eens zijn. Maar het is zo ongelooflijk jammer da[...]
Gewetensvraag - Ben jij ongemerkt een creeper?
Gewetensvraag - Ben jij ongemerkt een creeper?
Weet jij wat een creeper is? Ja, dat mannetje in Minecraft. Die mob sluipt binnen en ontploft bij jo[...]
Zoete Pompoentaart – Suikerarm en Glutenvrij Basisrecept plus 5+ Variatietips
Zoete Pompoentaart – Suikerarm en Glutenvrij Basisrecept plus 5+ Variatietips
Weinig pompoentaarten waar je zo mee kunt variëren, als met dit basisrecept van Jamie Oliver. Zijn r[...]
Hoe ren jij die vicieuze cirkel uit en die gezondere leefstijl in? Stappenplan!
Hoe ren jij die vicieuze cirkel uit en die gezondere leefstijl in? Stappenplan!
Het kan wèl … die passende leefstijl bij jou. Blijvend beter. Blijvend gezonder. Of jij jezelf nou a[...]
Fitter? Download jouw gratis e-boek 'Drinken tot je een ons weegt'!
Fitter? Download jouw gratis e-boek 'Drinken tot je een ons weegt'!
Je bent wat je eet Je bent wat je drinkt Je bent wat je denkt … Het belang van voldoende voch[...]