4x Basisrecepten voor Bravoe – Surinaamse Maaltijdsoep met Cassave

Boost je immuunsysteem met Surinaamse bravoe


Ken je bravoe al? Deze groentesoep op basis van cassave en bakbanaan (met bijna tien verschillende groenten!) is met recht ‘soul food’ voor mij. Deze maaltijdsoep herinnert me aan een enorme pan vol groenten en knollen die je zelf kon oogsten uit je achtertuin in Suriname. Verser dan vers kan haast niet.



Boost je immuunsysteem met Surinaamse bravoe
Boost je immuunsysteem met Surinaamse bravoe

Beter immuunsysteem

Deze cassavesoep voedt als een tierelier en zorgt voor een blij buikje. De soep bevat veel groenten met prebiotica. Bijna 10 verschillende groenten. Zet deze maaltijd dus vooral op tafel als jouw immuunsysteem een extra kick nodig heeft, je moet herstellen van een ziekte, operatie of een bevalling, of bij moet komen van een drukke periode of oververmoeidheidsverschijnselen vertoont. Zo help jij je spijsvertering jou helpen. Een goed functioneren gaat immers twee kanten op.

Een perfect maaltijd om aan te sterken dus. En dat is niet voor niets. Er kleeft niets magisch aan deze soep, ook al willen ‘wij bravoe eters’ jou graag anders vertellen … al denk jij misschien ook aan magie na jouw eerste bordje bravoe. Bijna iedereen gaat namelijk van blijdschap wiegen bij deze soep – ongeacht de leeftijd. Echt waar!

Cassavesoep is een kwestie van groenten snijden en in een pan opwarmen. Heerlijk simpel dus. In deze blog leg ik jou de ingrediënten uit, evenals het basisrecept met drie variaties. Alles om jouw betere leefstijl op gang te krijgen. Ook jij mag meer genieten … door te letten op hoe jouw lichaam reageert op de juiste voeding! Je kunt het. Start nu! Niet morgen. Start vandaag. 

Surinaamse cassavesoep - Kleurrijk eten
Surinaamse cassavesoep – Kleurrijk eten

Bravoe is echt Surinaams

Bravoe soep komt uit de Creoolse keuken en wordt veel geserveerd in Suriname. Het bereiden kan niet veel veelzijdiger: per familie verschilt het recept. Net als de moeilijkheidsgraad.

Ikzelf houd van basic. Dat is mijn bravoe-recept dan ook. Dit basisrecept kun je net zo aanpassen als je wilt. Kruid het naar je smaak pittig of zacht.

Deze maaltijdsoep heeft vaak kip of vis als basis. Door de vele, krachtige ingrediënten kun je deze cassavesoep echter gemakkelijk veganistisch houden.

Pureer de soep vooral niet. Bravoe hoort uit hapklare brokken te bestaan, zodat je juist de verschillen in structuur en smaken waarneemt. Kauwen stimuleert bovendien een betere spijsvertering en smaakbeleving.

Alle benodigdheden vind je in een goed gesorteerde natuurwinkel of een tropische supermarkt, zoals de Amazing Oriëntal. Je kunt tegenwoordig zelfs online winkelen bij deze winkelketen. Dus misschien is thuisbezorgen voor jou een uitkomst.

In Suriname kan ’s ochtends rustig met warm eten gestart worden. Bravoe heeft geen speciaal tijdstip nodig en wordt vaak geserveerd met rijst als bijgerecht. Afhankelijk van jouw leefstijl raad ik je van harte een paar eetlepels rijst aan. Het gaat goed samen met de soep, ook al heeft bravoe geen rijst nodig om lekker te zijn.

Cassavesoep zit vol prebiotica

Deze maaltijdsoep zit vol ingrediënten die je motor op aan zetten. Sterker nog, elke ingrediënt bevat een vorm van prebiotica. Je darmflora kan gewoon niet zonder. Voor een betere spijsvertering en een stabieler lijf moeten je darmbacteriën optimaal kunnen floreren. En laat deze stevige soep nou vol zitten met voedingsstoffen voor hen!

Daarnaast zorgt kleurrijk eten voor een fijn gevoel. Met als gevolg? Inderdaad: Een blij wiebelend lijf en een rustige mind. Dat positieve gevoel zorgt voor een populaire soep. Net als bijvoorbeeld Italiaanse tiramisu doet. Tiramisu ontstond nog niet eens zo lang geleden – zo’n 20 jaar terug – spontaan als comfort food voor het aansterken van zieke mensen. Het recept sloeg aan en vloog de wereld door. Terwijl de herkomst van bravoe al vele generaties terug gaat. Probeer de soep dus eens!

Bravoe maaltijdsoep met bijna 10 verschillende groenten
Bravoe maaltijdsoep met circa 10 groenten

Welke ingrediënten zitten in bravoe?

Verschillende recepten. Verschillende smaken. Verschillende combinaties. De basis is meestal als volgt:

Cassavewortel is de eetbare knol van een heester. Het bevat veel goede stoffen waaronder resistent zetmeel en is een prima vorm van prebiotica. Dit zetmeel wordt langzaam aan het lichaam afgegeven, en heeft dus niet veel invloed op de bloedsuikerspiegel. Verse cassave is wat lastiger te vinden dan diepvries. Pak dus rustig een zakje uit de diepvries en laat dat ontdooien voor gebruik. En kook, bak of frituur het dan. Cassave hoor je altijd bereid te eten. Probeer het dus niet rauw.

Zoete aardappel is een knol uit de windefamilie, bevat veel prachtige voedingsstoffen en is door het resistente zetmeel en de inuline een mooie vorm van prebiotica. Deze bataten kun je in verschillende kleuren vinden, zoals wit, oranje en paars. Wissel onderling af, want hoe meer kleur in je leven, hoe blijer je lijf. Felle kleurtjes bevatten bepaalde stoffen die je immuunsysteem helpen versterken.

Bakbanaan, oftewel kookbanaan, zit vol vitaminen, mineralen en vezels. Ook bakbanaan moet je eerst bakken of koken alvorens het eetbaar is. Bakbanaan is o.a. door het resistente zetmeel een fijne vorm van prebiotica.

Tayerblad staat voor bladeren uit de aronskelkfamilie en is al duizenden jaren bekend voedsel in Zuid-Amerika. Het heeft een zachte smaak en zit vol mineralen en vitamines en vezels. Mocht je niet aan tayerblad kunnen komen, dan is spinazie ook een mooie vervanger. Uiteraard bevat deze groente ook prebiotische vezels

Okra is de vrucht van de okraplant en heeft een milde smaak. Snijd je okra in stukken, dan voelt het sap kleverig en taai. Dit trekt weg bij het koken, frituren of stoven. De zaadjes binnenin de okra zijn eetbaar en worden mee gestoofd. Okra zit vol vitaminen, mineralen en je raadt het al … prebiotische vezels.

Uien en knoflook zijn inmiddels zo doorsnee en niet weg te denken uit de keuken dat wij gemakkelijk vergeten dat ze vol … prebiotica zitten! Pak dus rustig wat vaker uitjes en knoflook. Wissel ook af in kleuren en maten, zoals paarse en gele uien, sjalotjes, lente-ui, etc. Want ook daarin vind je verschil in voedingsstoffen.

Wil jij meer weten over prebiotica en probiotica? Lees eens mee op Waterkefir, probiotica en meer energie 

Pepers komen van de peperplantjes en bevorderen de spijsvertering en verminderen stress. De pit verschilt per soort. Het gebruik van pepertjes als Madame Jeanette geven een fruitige, frisse smaak aan het gerecht. Het is alleen … bloedheet. Stoof een pepertje dus in haar geheel mee of gebruik Spaanse pepers. Die zijn wat milder en minder risicovol. Een te pittig gerecht kan je hele pan en jouw inzet verpesten.

Kokosmelk en kokosolie bevatten veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Onder meer de vetzuren in kokos stimuleren je lijf en jouw vetverbranding en kunnen je een goede boost geven.

Qua extra kruiden: Surinaamse masala wordt nog weleens toegevoegd aan bravoe. Ikzelf vind dat bravoe dat niet nodig heeft. Voor de geweldige ondersteunende eigenschappen is kurkuma eventueel handig om toe te voegen. En uiteraard zeezout naar smaak voor de geweldig ondersteunende eigenschappen voor de luchtwegen. Lekker je immuunsysteem opkrikken! Meer is haast niet nodig.

Vegan Bravoe – Recept 1

Een veganistisch basisrecept die je verder kunt uitbreiden naar jouw zin met vlees, vis of paddenstoelen. Die opties vind jij onder recept 2, 3 en 4. Kruid het recept bij naar jouw zin. En geef traditioneel jouw eigen naam aan de soep of kies zelf een koosnaampje. Laat jij in de reacties weten hoe jouw soep mag heten? Voor mijn basisrecept heb je ongeveer de hoeveelheden nodig die ik hier op de lijst vermeld. Meer of minder van alles mag ook.

Nodig

Voor ca. 6 borden

  • 400 gram cassave (diepvries)
  • 200 gram zoete aardappel oranje
  • 200 gram zoete aardappel paars
  • 200 gram groene bakbanaan
  • 100 gram okra
  • 100 gram spinazie of tayerblad
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 ui
  • 4 knoflookteentjes
  • 1 of 2 theelepels kurkuma (eventueel)
  • 2 theelepels zeezout naar smaak
  • 1 peper naar smaak (Madame Jeanette of Spaanse pepers)
  • 1 liter water
  • kokosolie
Power food - Opladen met veel groenten in veganistische bravoe
Power food – Opladen met bravoe

Bereiden

Bereiden: 15 min snijden en schillen, 2 uur stoven

Ontdooi de diepvriescassave door het een dag van te voren in de koelkast of op het aanrecht te plaatsen. Diepvriescassave is geschild als het er wit uit ziet. Zit er nog een roodachtige schil omheen? Dan zul je het moeten schillen, net als bij een verse cassavewortel. Schil de zoete aardappelen en de bakbanaan. Snijd alles in grove, hapklare brokken van ca. 2 cm.

Was de okra, spinazie of tayerblad. Snijd de okra in ringen van 1 cm. De spinazie hoeft niet gesneden. De tayerblad mag in grove stukken.

Ui en knoflook ontdoen van schil, wassen, snipperen of kneuzen. Peper mag gewassen. Voor de ‘die hards’ onder ons mag Madame Jeanette ook mee gekneusd met ui en knoflook. Of in zijn geheel in de pan voor een mildere smaak. Ikzelf? Sla deze onvoorspelbare pepers tegenwoordig compleet over en pak Spaanse peper in ringetjes gesneden. Of laat de pepers helemaal weg als mijn kinderen mee willen eten.

Pak een grote soeppan. Fruit in wat kokosolie ui, knoflook en peper even aan op halfhoog vuur. Voeg cassave, aardappelen, banaan en okra toe. Wok nog even door. Blus af met een liter water. Laat op zacht vuur ca. 1-1,5 uur pruttelen. Af en toe roeren. De soep hoort een dikke, gebonden soep te worden door wat alle groenten zelf afgeven. Voeg dus eventueel water bij, maar overdrijf niet.

Voeg kokosmelk, zout naar smaak, kurkuma en spinazie of tayerblad toe. Ca. 10 minuten pruttelen. Klaar. Serveer eventueel met rijst. Bravoe blijft nog een paar dagen goed in de koelkast. Maar vries lekker in voor later.

Bravoe met gedroogde vis- Recept 2

Wil je liever vis door je soep? De traditionele bravoe wordt gemaakt met droge vis. Je pakt hierbij naast alle ingrediënten uit het vegan basisrecept, ook warme vis of ‘warang visie’ genoemd. Deze droge vis wordt vaak niet bij soortnaam genoemd en kan van alles aan lokaal gevangen Surinaamse vis zijn. Soms uit zoute wateren. Soms uit zoete.

Warang visie wordt volgens speciaal procedé gerookt, waardoor de vis een diepbruine kleur krijgt en een unieke, rokerige smaak. De warme, rokerige smaak geeft een bijzondere twist aan gerechten. Deze gedroogde vis is meestal weerzinwekkend om te zien, maar toch … de smaak is uniek.

Als je de warang visie aandurft, kun je het bij een toko vinden. Meestal zit daar iets van 200 gram vlees aan. Liever een meer bekende vis? Pak gerookte makreel. Die heeft iets weg van warang visie. Of pak gerookte forel of gerookte zalm. Ze smaken wat anders, maar het is jouw maaltijdsoep.

Nodig

  • Alle ingrediënten van recept 1
  • 1 Warang visie

Bereiden

Breek het visvlees van de vis tot het past in een bak met heet water. Was en wel de stukjes vis in dat water. Eventueel kun je het visvlees en de bouillon de dag voordat je de bravoe maakt al voorbereiden.

Trek in de tussentijd een bouillon van de resten van de vis. Vul een soeppan met circa 2 liter water. Leg kop, vel, graten, etc. in dit water. Breng aan de kook. De bouillon mag een paar uur (circa 3 uur) pruttelen op zacht vuur. Zeef de bouillon. De resten mogen ontdaan van visvlees weg.

Ontdoe het gewelde visvlees verder van mogelijke graten en vel. Wok het visvlees een paar minuten in wat kokosolie en de kruiden uit het basisrecept, zijnde uien, knoflook, peper en kurkuma.

Blus af met de visbouillon en voeg de rest van de ingrediënten toe.

Volg de bereidingswijze van het eerste basisrecept. Voeg aan het eind extra zout, peper en kurkuma naar smaak toe. Geniet ze!

Surinaamse Bravoe - cassavesoep met kip
Surinaamse Bravoe – cassavesoep met kip

Bravoe met vlees – Recept 3

Liever vlees als basis? Genoeg keus. Meestal volstaat een soepkip of kippenbouten (ca. 750 gram). Kip inclusief vel en botten levert je meteen extra collageen en dus meer voedingswaarde op, mits je het lang genoeg suddert – circa 3 uur. De keus voor ander soepvlees of (ca. 200 gram) zoutvlees kan ook.

Nodig

  • Ingrediënten uit Recept 1
  • ca. 750 gram kip

Bereiden

Maak het vlees schoon naar jouw zin. Braad de kip ca. 30 minuten op zacht vuur in wat kokosolie. Bak een paar minuten uien, knoflook, peper en kurkuma mee. Voeg vervolgens circa 1 liter water erbij. Voeg de rest van de ingrediënten toe. Laten sudderen. Eventueel bijtijds aanvullen met extra water. Volg het basisrecept.

Bravoe met paddenstoelen en zwammen – Recept 4

Totaal niet Surinaams, maar wel heel Vera: Wil je meer antioxidanten? Of meer bite? Voeg de laatste 15 minuten van de gaartijd 100 gram Chinese paddenstoelenmix toe of naar smaak enoki of eryngii (beukenzwam) of shiitake.

Hoe stop jij uitstelgedrag? Luister je mee?

Een ander recept dat jou gemakkelijk naar een fijnere darmwerking brengt en aldus jou super laat voelen is mijn vegan pompoensoep. De kracht zit in de keus aan ingrediënten. Lees eens verder op Geeft vegan pompoensoep jou superkrachten

Vind jouw superkrachten!

Vind jouw superkrachten! Door anders te gaan eten. Door betere voedingsstoffen te pakken. Of je nu flextariër bent, vegetariër of veganist … Of je nou wel of niet wilt afvallen, sterker worden, meer energie wilt hebben of fitter wilt zijn: Jouw lichaam heeft vooral voeding nodig die bij jou past. Dat verschilt per persoon. Dat maakt jou uniek. Maar maak er wel een optimaal functionerend en weerbaar lijf van. Pak een lage koolhydraten dieet op zoals ketogeen leven. Vol groenten, gezonde vetten en wat proteïne.

Meer informatie vind jij in de blogs op mijn website Vera’s Lifestyle Wereld . Download daar bijvoorbeeld mijn gratis e-boek ‘Drinken tot je een ons weegt’. Een beter lijf begint nu eenmaal met goed en gezond drinken. Pak vooral ook de gratis fitplanner op. Of jij nu fitter wilt worden met onze supplementen of aan onze gezichtsverzorging wilt: dat fitplan helpt jou in no-time bepalen waar jij staat. Neem die moeite.

Ik help jou graag verder. Afhankelijk van jouw wensen kan de begeleiding zelfs gratis zijn bij een bestelling in mijn webwinkel. Je bent verzekerd van goede werkboekjes die door mij zijn opgesteld en nergens anders verkrijgbaar zijn. Kijk eens rond naar de informatie op mijn website, neem ook kennis van hoe wij werken, door te klikken op

Zelf thuis aan de slag?

Het is jouw actie. Met onze verzorgingslijn. Ook voor vegetariërs en veganisten! De inzet die je voor een ander hebt … zou jij ook voor jezelf moeten hebben. Door te zorgen voor betere voedingsstoffen. Door beter te variëren in je voeding. Meer te bewegen. Meer in jezelf te geloven. Minder stress. En vooral … lief te zijn voor jezelf. Goed te zijn. Voor jezelf. In alle opzichten. Van buiten. En van binnen. Wedden dat je opbloeit? En dat mag best. Heb het fijn! In mijn nieuwste nieuwsbrief Zelf thuis aan de slag met onze verzorgingslijn vind je tips en aanbiedingen om blijvend door te schieten naar beter, slanker, sterker, fitter, fijner.

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!

Door te bestellen met Vera’s affiliate link van It Works verzeker jij je van dezelfde webshop met kortingen, klantenservice en bezorging van It Works èn … Vera’s extra informatie voor jou in het Nederlands, zoals handige ebooks die jouw resultaten helpen maximaliseren.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem ook kennis van onze vrijwaringsclausule.