Spread the love

Bloemkool-Spinazie-Mais-Pakora

(vegetarisch hapje, minder tarwe, glutenvrij, melkvrij, bijgerecht, hapje, borrelhapje, lunch, snack)

Bloemkool komt tot leven! Gecombineerd met spinazie is dit gefrituurd deeghapje een verrassend en eigentijds gerecht. Deze pakora van maismeel is zacht van smaak. Geserveerd met chilisaus is het een smaakvolle en voedzame snack, waarbij je vlees of een vleesvervanger niet mist. Bijna elke groente kan gebruikt worden voor het maken van pakora, een Indiaas bijgerecht. Normaal wordt gele erwtenmeel of kikkererwtenmeel als basis gebruikt. Dat is wat steviger en droger van smaak dan maismeel. Dit hapje laat zien dat bloemkool niet saai hoeft te zijn!

bloemkool spinazie mais pakora

Nodig:

1 bloemkool

2 handjes verse spinazie

4 teentjes geperste knoflook

2 theelepels gemalen komijn

2 theelepels zout

1 theelepel vers gekneusde Madame Jeanette peper

500 gram maismeel

500 ml lauw water

500 ml olijfolie of kokosolie om in te bakken

Chilisaus om te serveren

 

Bereiden: (garen van de bloemkool 10 minuten; bereiden van de pakora 15 minuten)

Kook of stoom de bloemkoolroosjes gaar. Doe intussen alle kruiden bij het meel in een grote kom en roer goed door. Schenk onder het roeren net zo lang water bij het meel tot je een dikke, gladde maismeelpap hebt.

Doe de bloemkoolroosjes bij het papje. Voeg de spinazie toe en meng tot een samenhangend geheel. Je kunt de bloemkool in kleinere stukken stampen met een stamper, als je een gladder mengsel wilt.

Zet een wok op het vuur met een dikke laag olie. Minimaal 2 centimeter diep. Controleer of de olie heet is, door een drupje van het mengsel in de olie te laten glijden. Als dat sissend rond glijdt in de pan, is de olie heet genoeg.

Lepel een lepel van het mengsel uit de kom en druk het even tegen de wand van de beslagkom. Zo voorkom je dat de pakora in de olie uit elkaar valt. Laat het mengsel voorzichtig in de pan glijden. Herhaal dit tot de pan vol is. Laat wat ruimte tussen de hoopjes in de wok.

Draai de pakora na een paar minuten om. Haal de pakora uit de pan als het mooi bruin is en laat het op een vel keukenpapier uitlekken. Is de olie wat te heet? Zet het vuur zachter, zodat de olie niet spettert of de pakora aanbrandt. Herhaal de stappen tot het beslag op is. Serveer warm met chilisaus.

 

Tips:

  • In plaats van Madame Jeanette kun je ook 1 rode Spaanse peper gebruiken.
  • In plaats van verse Madame Jeanette kun je ook sambal of gele pepersaus gebruiken
  • Soms valt de verhouding meel en bloemkool niet goed uit, afhankelijk van de bloemkool. Voeg dan meer of minder maismeel en water toe tot de samenhang naar je zin is.
  • De pakora past goed bij een rijsttafel. Maar is ook erg lekker als borrelhapje of lunch.
  • Kinderen willen hun groente vaak wel eten, als het verstopt zit. Dit recept is er zeker geschikt voor. Gebruik de kruiden naar de smaak van je kind. Laat bijvoorbeeld de peper weg.
  • Gele erwtenmeel of kikkererwtenmeel is verkrijgbaar in een tropische supermarkt of een goed gesorteerde natuurwinkel. De verhouding meel en water blijft hetzelfde als hierboven beschreven.
  • Een bloemkool geeft een flinke hoeveelheid pakora. Vries een deel van de pakora in of bewaar het in de koelkast. Serveer warm.
  • Past maismeel in een glutenvrij dieet? Lees bijvoorbeeld http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/105979-het-glutenvrije-dieet.html
  • Meer weten over pakora? Lees bijvoorbeeld https://nl.wikipedia.org/wiki/Pakora

Vera Ramman-Delpeut is blogger, freelance schrijfster en zzp-er. Andere artikelen, tips en recepten vind je op www.veraslifestylewereld.nl

 

Vera is wellness coach & onafhankelijk distributeur bij It Works International en ondersteunt haar cliënten en teamleden

Ontvang exclusieve e-boekjes en wellness tips gratis

* indicates required
Email Format
Ontvang meteen GRATIS e-boekjes in je mailbox!
Krijg een e-boek 'Drinken tot je een ons weegt' cadeau! Bijna 50 blz. helpen jou verder met tips & recepten over beter drinken. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

Krijg het e-boekje ‘Van wens naar fitplanner’ cadeau en start meteen met jouw fitdoelen bepalen. Pak ook meteen het e-boek ‘Drinken tot je een ons weegt’ cadeau! Meer dan 50 blz. helpen jou verder met tips voor dat gezonder leven. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

 

Recente berichten
Recept Zuurdesem Crackers -vol Zaden en Pitten
Recept Zuurdesem Crackers -vol Zaden en Pitten
Zuurdesemcrackers - Recept vol zaden Er is weinig zo eenvoudig als crackers maken. Dat weet ikze[...]
Recept Pomelo-Marmelade - Een Bitterzoete Twist
Recept Pomelo-Marmelade - Een Bitterzoete Twist
Recept Pomelo-Marmelade - Een Bitterzoete Twist Een pomelo kan ik niet laten liggen. En al helem[...]
Meal Prepping - Recept Vegan Tarwevrije Zuivelvrije Ontbijtmuffins
Meal Prepping - Recept Vegan Tarwevrije Zuivelvrije Ontbijtmuffins
Meal Prepping is onmisbaar. Over beter en gezonder leven. Inclusief recept ontbijtmuffins. Meal [...]
Recept Cranberrytaart met Speculaaskruiden
Recept Cranberrytaart met Speculaaskruiden
Recept Cranberry Speculaas Taart - Minder suikers Glutenvrij Vegan Wij vinden vlaai heerlijk. En[...]
Recept Ketogeen Chocolade Truffels - Lekker Suikervrij!
Recept Ketogeen Chocolade Truffels - Lekker Suikervrij!
Ketogeen Chocolade Truffels - Lekker Suikervrij Basisrecept Chocolade kan je energie geven in pl[...]