This gallery contains 1 photo.

Recept Ketogeen Gouden Melk, oftewel Ketogeen Kurkuma Thee

Niets zo leuk dan klassieke recepten om te zetten naar zelfs betere versies, behalve … het zelf toe te passen natuurlijk! Zo is de golden milk al duizenden jaren een geweldig recept als het gaat om  ontstekingsremmende en immuunsysteemversterkende eigenschappen. Je hebt dit kruidendrankje vast al eens voorbij zien komen met namen als gouden melk, haldi ka doodh, turmeric tea, kurkuma thee, etc. Als jij het kent in een andere vorm, dan hoor ik dat graag van jou in de reacties bij deze blog! Zo helpen we elkaar verder verbeteren.

Het gebruik van de gouden melk is dus heel oud. Het komt oorspronkelijk uit India, en staat beschreven in de Ayurveda. Ook al verschillen de Ayurvedische recepten per regio en familie: kruiden kunnen samen een unieke combinatie met weerstand verhogende eigenschappen vormen, zoals je kunt lezen in mijn eerdere artikelen over golden milk en keto coffee.

Vul je de kruiden aan met goede vetzuren, dan heb je helemaal een fijne oppepper in huis. En geen probleem als je sommige kruiden niet mag hebben door een voedingsintolerantie of medicijnengebruik. Pas het recept aan naar jouw voedingsrichtlijnen en kijk wat het met jou doet. Zo kun je denken aan ashwaganda in plaats van kurkuma. Vanillepoeder in plaats van kaneel. Of de pepers weglaten of minderen.

Waar het bij dit kruidendrankje om gaat, is dus het gebruik van adaptogenen en synergetische kruiden. Synergie betekent dat een aantal stoffen samen jou beter vooruit kunnen helpen dan de stof alleen. Dit heb je met bijvoorbeeld het gebruik van zwarte peper dat andere stoffen beter helpt absorberen.

Adaptogene kruiden zijn kruiden die helpen het lichaam in balans te brengen. Ze bevatten stoffen die stress helpen minderen en ontstekingen helpen afnemen. Een adaptogeen ondersteunt het lichaam feitelijk om zelf te gaan herstellen.

Zowel de synergetische werking als de adaptogene werking van voedingsstoffen zijn al eeuwen gewoon in landen als China en India. Daarnaast konden de oude Kelten in Europa ook veel met kruiden. Gelukkig is de oude kruiden- en voedingsleer nu wereldwijd in opmars, gestaafd door nieuwe onderzoeken en technieken, waardoor je minder het gevoel krijgt te maken te hebben met kwakzalverij.

Als je meer feeling probeert te krijgen over synergie, adaptogenen en kruiden kun je kijken bij mijn bronvermelding en mijn eerste blog over golden milk op Help het immuunsysteem met golden milk of turmeric tea . Daar vind jij informatie over elke kruid in mijn kurkuma thee recept. In het kort barst deze combinatie van de antioxidanten met ontstekingsremmende en bloedcirculatie verbeterende eigenschappen. Door deze combinatie te gebruiken met kokosmelk, kokoswater en ghee krijg je nog eens extra vetzuren en elektrolyten binnen. Kokos heeft bovendien bacterie werende eigenschappen. Ben jij veganist? Laat dan de ghee of grasboter weg.     

Recept Ketogeen Gouden Melk    

Je kunt al snel verlichting voelen met een beker gouden melk. Zo kan de golden milk helpen bij een schrale keel of een beginnende verkoudheid of darmklachten. Maak eens een potje van de hoeveelheden die ik hier beschrijf, zodat dit drankje verder alleen een kwestie van warm maken is. Door de klassieke gouden melk naar ketogeen te tillen met de juiste vetzuren, heb jij dit najaar en winter geen excuus om beter voor jezelf te zorgen.  

Ingrediënten (in gedroogde poedervorm) voor het kruidenpotje

  • 6 theelepels kurkuma
  • 3 theelepels Ceylon kaneel
  • 1 ½ theelepel gember
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel zwarte peper

Ingrediënten voor de ketogeen gouden melk

  • 1 theelepel gouden melk kruiden
  • 1 theelepel grasboter of ghee (Ben je veganist? Laat boter dan weg)
  • 100 ml kokoswater
  • 100 ml kokosmelk

Bereiden

Doe alle kruiden in een kruidenpotje. Sluit af. Schud goed. Klaar voor gebruik. De kruidenmix blijft maanden goed, mits donker en droog bewaard. Verwarm kokoswater, kokosmelk, boter en kruiden in een pannetje op halfhoog vuur. Niet laten koken. Slechts verhitten tot alles goed gemengd en warm is. Je kruidendrankje is klaar. Serveer in een beker en geniet er meteen van.

Afhankelijk van je leefstijl en ketofase kun je eventueel een theelepel rauwe honing of maple syrup of rietsuiker toevoegen aan je drankje. Als je het kruidendrankje vlak voor het slapen gaan drinkt, heeft je lichaam er meer plezier van. Je spijsverteringskanaal krijgt dan meer tijd om de voedingsstoffen te absorberen. Bovendien heeft het drankje een kalmerend effect, waardoor je een betere nachtrust kunt hebben. En daarnaast? Kun je merken dat je er nog eens fitter en helderder van wordt!

Wil je meer weten over de vele voordelen van keto koffie, het slim gebruiken van kruiden? Zoek jij meer recepten om die saaie bullet proof koffie op te leuken? Kijk dan eens naar mijn blog op 11 Warme luxe keto koffie recepten

Alles start bij jou

Wees lief voor jezelf en pak waar mogelijk biologische ingrediënten. Zeker met kruiden. Let op zuivere herkomst. Je lichaam krijgt al voldoende te verduren en je hebt maar een lijf. Voorkom waar mogelijk dus vervuilende stoffen. Zeker als je van plan bent beter voor je zelf te zorgen vanwege ontstekingen of een slecht afweer. Biologisch hoort jouw logische begin te zijn.

Ben jij op zoek naar combinaties die jou beter kunnen ondersteunen? Zoals een verzorgingslijn op natuurlijke basis? Ingrediënten die een synergetisch effect kunnen hebben, waardoor jij nog betere resultaten kunt hebben? Combinaties die adaptogenen bevatten zodat jouw lichaam vanzelf ondersteuning vindt waar het nodig is? Kijk dan eens mee naar het assortiment van It Works International waar Vera mee werkt. Misschien is dit net wat je zoekt!

Vera werkt al jaren samen met dit tikje holistische verzorgingslijn op plantaardige basis. Ze is er zo gek op, dat zij meer informatie online heeft staan, zodat jij nog betere resultaten kunt hebben met het gebruik. Natuurlijk is elk mens uniek, lees dus vooral mijn disclaimer ook om te begrijpen wat wij voor je kunnen doen.

Maar neem ook vooral de moeite om te kijken naar wat nodig is. Voor jou. Voor jouw naasten. Vaak zijn het de kleine dingen in jouw voeding die jou onderuit kunnen slaan. En vaak zijn het de kleine dingen in jouw voeding die jou ook in balans kunnen brengen. En wat is er belangrijker dan een lichaam dat van binnen en buiten goed aanvoelt als de jouwe? Neem die aandacht die jij nodig hebt voor jouw lijf. Als jij goed in je vel zit, kun jij immers op jouw beurt weer anderen vooruit helpen. Alles start bij jou.

Bronvermelding

Op https://www.vitaminesperpost.nl/actueel/wat-zijn-adaptogenen vind je fijne info over adaptogenen.

Meer informatie over Ayurveda en synergetische kruiden vind je bijvoorbeeld op https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/1877-ayurveda-ayurvedische-natuurgeneeswijze.html

Mooie en heldere info biedt ook http://kruiden.eang.eu/herontdekking-van-de-kruiden/

This gallery contains 1 photo.

Recept gepekelde kalkoenfilet - Roken op de kamado binnen het ketogeen dieet
Recept gepekelde kalkoenfilet – Roken op de kamado binnen het ketogeen dieet

Zelf pekelen. Zelf roken. Ik zie je al twijfelen … Het klinkt omslachtig en oubollig, maar toch … dit recept is simpel uit te voeren en valt boterzacht. Het gaat bij dit recept om een milde pekel en een milde rook. Zo krijg je meer smaak aan vlees en vis. Al slechts een dag na pekelen in een zwakke zoutoplossing raakt elk hapje doordrongen van een subtiele zoute smaak. Rook je het vlees vervolgens op de kamado of een barbecue met gesloten deksel, dan krijg je mals vlees met een zilte rookaroma. En dat allemaal binnen jouw ketogeen dieet.

Zeker daar je bij keto goed moet letten op verlies van zouten, kan pekelen een mooie oplossing zijn. Letterlijk. Moeilijk is het pekelen niet. Het is meer een kwestie van doen. Let in elk geval bij het kruiden dat de zoutoplossing slechts 1% zout bevat. Dat betekent slechts 10 gram zout op 1 liter. Pekelen in water heet overigens ‘natte pekel’. Het water met het geringe zout trekt in het weefsel, waardoor het vlees overall malser wordt. Laat je het vervolgens zacht roken, dan krijg je een soort draadjesvlees, oftewel ‘pulled turkey’ in dit geval.

Vroeger was pekelen noodzaak om het vlees malser te maken en de houdbaarheid te vergroten. Het vlees was taai en een vriezer was er niet. Tegenwoordig zorgt deze ambachtelijke techniek voor die nodige variatie in smaken. Want hoe meer je afwisselt in voeding en gebruik maakt van het aanbod, hoe leuker het is om een betere leefstijl te hanteren. Met af en toe vlees en vis, veel groenten en goede vetten. Of je het nou het ketogeen dieet noemt, of een lage koolhydraten leefstijl: feit is dat wij bewuster met voedsel mogen omgaan en de werking ervan niet voor lief hoeven te nemen. Een lichaam vaart wel bij goede voedingsstoffen. Neem de moeite om te kijken welke voeding bij jouw functioneren past.  

Wil je meer weten over het ketogeen dieet en hoe wij hierbij support kunnen bieden? Kijk eens op Start Jouw Keto

En natuurlijk heb ik een filmpje van hoe wij te werk zijn gegaan. Zodat jij ook snel aan de slag kunt met nieuwe recepten uitproberen. Have fun! Laat je in de reacties weten wat je van het recept vindt?

Recept gepekelde kalkoenfilet – Gerookt op de kamado binnen een ketogeen dieet

Een homp kalkoenfilet is dankbaar roken op een kamado. In slechts 2 uur op circa 120C hadden wij een mals stuk vlees met een krokante laag. Zonder keren van het stuk vlees. Veel kruiden heb je er bovendien niet voor nodig. Pak kruiden naar jouw zin. Wij hebben diverse bussen van Alpnaering staan en pakten de zeezoutmix en de kipkruidenmix. Van elk een eetlepel. Alpnaering levert zuivere kruidenmixen, gericht op een goede herkomst en pure melanges.

Probeer soortgelijke kruidenmixen zeker uit. Het kan een verschil maken in meer zelf durven bereiden. In de zeezoutkruidenmix zit o.a. zeezout, sellerie, ui en basilicum. In de kipkruidenmix zit o.a. zout, paprika, mosterd en koriander.

Voor het roken heb je naast houtskool voor je kamado of barbecue ook wat houtsnippers nodig. Kies snippers die geschikt zijn voor voedselbereiding. Wij kozen voor kersenhout vanwege het lichtzoete aroma.

Nodig

  • ca 1.000 gram kalkoen
  • ca 1 liter water
  • 10 gram zout
  • 2 theelepels kruiden naar smaak voor het pekelen
  • 1 eetlepel kruiden naar smaak voor het roken
  • 4 handjes (kersen)houtsnippers

Bereiden

Spoel het stuk kalkoenfilet eventueel schoon onder stromend water. Leg het in een ruime kom met deksel. Er moet een liter water bij kunnen. Meng in een kan met een liter koud water een eetlepel kruiden, waaronder 10 gram zout (je gebruikt een 1% zoutoplossing dus). Giet de bouillon op de kalkoen. Plaats het deksel op de kom. Zet koud weg in de koelkast. Pekel het stuk kalkoenfilet circa 24 uur in dit zoute water en kruiden.

Week de houtsnippers in water. Weken hoeft niet persé, maar wij doen het wel. Stook de kamado op en zorg voor een constante temperatuur van 120C. Haal de kalkoen uit het gepekelde water. Laat even uitlekken. Bestrooi met een eetlepel kruiden naar jouw zin. Gooi een handje houtsnippers op de kolen. Leg de kalkoen op het rooster (eventueel in een gietijzeren pan). Sluit het deksel van de kamado. Houd de temperatuur van 120C in de gaten. Strooi elk half uur een handje houtsnippers erbij. Meet de warmte van het vlees rond 2 uur grillen met een vleesthermometer. Als de temperatuur in het midden 70C is, is de kalkoen klaar. Serveer met groenten. Geniet ze!

Misschien is dit recept ook wat voor jou. Kijk eens op Geglaceerde kiprollade

Over de auteur

Eten wat je lekker vindt. Gericht op minder suikers en meer smaak. Veel groenten … En raad eens hoe goed je ervan in je vel gaat zitten? Je kunt prima binnen jouw leefstijl beter eten. Naar jouw smaak. Jouw wensen. Waardoor jij ook goede fitresultaten kunt boeken.

Ik bied jou gezondere recepten op mijn website aan, je vindt tips om minder stress te hebben, je leert dat het normaal is dat jij die positieve motivatie zelf dient te vinden. Ik vertel jou meer over slimme swaps, lage koolhydraten en het ketogeen dieet. Daarnaast bied ik een mooi assortiment aan die jou kan ondersteunen. Lees eens mee en pak mijn fitplan op! Aan jou de keus verder. Op naar beter.  

This gallery contains 2 photos.

Geglaceerde kiprollade recept – Grillen op de kamado

Weet je, dat je een doorsnee kiprollade uit de supermarkt zo omtovert in een eigen meesterwerk? En daar hoef jij niet eens ingewikkeld voor te doen. Kruid de rollade en plaats het in een braadpan, in de oven of – onze favoriet – op de kamado.

Een kamado geeft door het rookaroma en het op zachte temperatuur garen net wat meer dimensie aan de maaltijd, vinden we zelf. Heb je een andere buitenoven of een barbecue met deksel? Probeer buiten grillen eens uit!   

Bak meteen wat zoete aardappelen of cassave mee. Of kies voor knolrapen of wortelen, zodat je ook goede prebiotische vezels binnenkrijgt. Vul aan met meer groenten en rauwkost en je zit prima binnen een gezonde leefstijl te eten. Dat is dankbaar in huis halen!     

Recept geglaceerde en gegrilde kiprollade van de Kamado

Kies kruiden naar je zin, want bij kiprollade past veel. Wij gebruiken vaak de mixen van Alpnaering. Die kun je online kopen. Over de samenstelling van deze kruidenmixen is beter nagedacht, waardoor je betere kruiden in huis hebt. Uiteraard is elke andere kruidenmix van jou prima. Het is jouw maaltijd.

Bonenkruid vind je haast in elke supermarkt en geeft een milde smaak aan gerechten. Heb je dit niet in huis, maar wel tijm of rozemarijn? Ook die passen goed bij de glaze. Leer spelen met ingrediënten. Dat houdt voeding interessant.

Als je goed op dreef bent binnen een lage koolhydratenleefstijl, zoals het ketogeen dieet, mag je van tijd tot tijd ook wat snelle koolhydraten, zoals met de glaze in dit recept. Het lichaam blijft namelijk beter in de ketonenproductie als het van tijd tot tijd ook wat glucose binnen krijgt. Let daarbij wel op je fitdoelen, zodat jij je vetverbranding niet in de weg zit. Wel liever ketogeen? Je kunt de suiker en de ketchup ook weglaten in dit recept en vervangen met een theelepel pure cacaopoeder en tomatensaus zonder suikers.

Recept Geglaceerde kiprollade - Grillen op een kamado
Recept geglaceerde kiprollade van de kamado. Omdat lekker eten binnen een gezondere leefstijl ook mag.

Ingrediënten kruiden van kiprollade

  • Ca. 600 gram kiprollade
  • Kipkruiden naar smaak of peper en zout

Ingrediënten glaze

  • 2 eetlepels vloeibare kokosolie
  • 2 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • ½ theelepel gemalen Ceylon kaneel
  • 2 theelepels bonenkruid
  • Vervang eventueel de ketchup en bruine suiker door cacaopoeder en tomatenpuree

Bereiden kiprollade

5 minuten en ca. 90 minuten garen in de kamado

Stook de kamado op. Leg de kiprollade in een gietijzeren pan. Bestrooi met kruiden naar jouw zin. Meng de glaze met alle andere ingrediënten. Smeer de kiprollade in met ongeveer een derde van de glaze. Staat de kamado inmiddels op 150C? Plaats de pan met rollade op het grillrooster. Sluit het deksel van de kamado. Houd de temperatuur af en toe in de gaten. Stel bij indien nodig. Wrijf de rollade ongeveer elke 20 minuten in met de glaze. Draai de rollade eventueel daarbij meteen een stukje verder met een tang. Controleer de binnentemperatuur van de rollade na ruim een uur. Is de rollade ca. 70C? Dan is die klaar. Anders nog even door grillen tot voldoende gegaard. Snijd in dunne plakken en serveer.   

Serveertips

Je kunt zoete aardappelen of cassave vooraf koken. Als de rollade een uur op de grill staat, kun je de aardappelen of cassave erbij leggen. Bladgroenten als romaine sla of paksoi kun je vooraf bestrijken met olie en wat kruiden. Per blad een paar tellen per kant grillen en klaar. Een salade met dressing op tafel helpt je ook aan de nodige vezels.  

Lijkt gegrild eten van een barbecue of kamado jou lekker? Of weet je dat al en wil je vaker die aardse smaakbeleving die grillen op houtskool met zich meebrengt? Ik heb meer gerechten staan op mijn site, zoals deze op Grillgerechten binnen een ketogeen dieet https://www.veraslifestylewereld.nl/kamado-grillgerechten-binnen-een-ketogeen-leefstijl-stoven-sudderen-smoren-en-meer/ . Want als je smaakvol eet, houd je een gezondere leefstijl beter vol. En zoveel tijd of gedoe hoeft het je niet te kosten.  

Wil je meer weten of gezonder eten en leven? Kijk eens naar de informatie op mijn website over lage koolhydraten en het ketogeen dieet. Het assortiment waar ik mee werk, kan jou nog betere resultaten geven, waardoor jij gemakkelijker je fitdoelen kunt bereiken.

Over de auteur

Vera’s passie is om voeding net even wat leuker en gezonder te maken. Vaak zijn maar een paar kleine aanpassingen nodig om je maaltijden smaakvoller te maken en beter passend bij jouw fitdoelen. Ook jij kunt dit. Pak je inspiratie. Pak Vera’s e-boekje ‘Van wens naar fitplan(ner)’ op en ervaar hoe leuk beter voor jezelf zorgen toch eigenlijk is! Zo kun jij op jouw beurt weer beter voor anderen zorgen.

This gallery contains 1 photo.

Hoe decoreer je taart met keto chocolade? Verras jezelf eens met betere keuzes en pak wat recepten op bij Vera's Lifestyle Wereld
Hoe decoreer je taart met keto chocolade? Verras jezelf eens met betere keuzes en pak wat recepten op bij Vera’s Lifestyle Wereld

Mensen bevriezen weleens als ze gezonder moeten gaan leven. Want hoe moet het dan met de chips en chocola? Pas als je de chocolade hebt geproefd binnen die keto of lage koolhydratenleefstijl en merkt wat het met je doet, weet je pas dat je niet alleen voor een gezondere leefstijl kiest, maar ook DE leefstijl voor jou. Een goed stuk chocolade of bonbon of taart maakt je namelijk fit – niet moe.

Mijn recepten kunnen je daarbij verder helpen, dus kijk vooral rond op mijn website. Ik richt mij op huisgemaakt, puur en simpel, waardoor je ook in dat ‘beter voor je lijf zijn’ blijft. Een van mijn blogs staat vol goede goodies voor chocolade-liefhebbers. Betere chocolade-opties die je gewoon vanaf dag een mag – zelfs in jouw strenge ketofase mag hebben, terwijl jij die vetverbranding nog in moet. Fijn om te weten dus! Kijk dus eens op Recept Keto Chocolade Meer dan 20 tips! als je van chocoladerepen, bonbons en chocolade-ijs houdt.  

En zit je in dubio als het gaat om een mooie taart voor je verjaardag of een ander gezinslid? Kies dan niet voor die verschrikkelijk calorierijke taarten uit de winkel. Maar maak er zelf eentje. Zodat je die snelle koolhydraten ook niet hoeft te weerstaan, en gewoon in je gezondere leefstijl zit. Wie weet, steek je nog anderen aan om beter voor jezelf te zorgen. Ik koos voor de basistaart in dit blog voor een glutenvrije browniemix. Maar ook de taarten in mijn blog op Minder suikers Chocolade Taart Recepten gebruik ik als basis voor het decoreren.

Hoe decoreer je taart met keto chocolade?

Recept keto chocolade ganache

Decoreren met keto chocolade kan heel eenvoudig zijn. Mijn keto-chocolade ganache werkt uitstekend als decoratie bij ijs, grand desserts en taarten. Eenmaal gestold geeft het een knapperig, maar toch vol en romig chocoladesmaakje.

Wil je binnen jouw keto leefstijl blijven? Maak dan al ruim van te voren eenzelfde hoeveelheid chocoladesaus (een week bijvoorbeeld) en stort het in vormpjes van jouw keus. Zo vinden mijn kinderen het prachtig als ik deze keto chocolade in legovormpjes stort en de bouwstenen als decoratie op hun verjaardagstaarten neerleg.

Nodig voor 1 basistaart

100 gram pure chocolade (in stukjes)

1 eetlepel kokosolie

Bereiding

2 minuten en ca 60 minuten afkoelen

Zet je basistaart ruim van tevoren in de koelkast of diepvries, zodat het goed koud is. Zet chocola en kokosolie op in een pan. Houd het vuur zacht en blijf roeren tot alles glad en gesmolten is. Haal de pan van het vuur en laat ongeveer een uur afkoelen.

Zet decoratie naar jouw keus en leefstijl klaar. Haal de taart uit de koelkast. Klop de nog vloeibare chocolade eventueel op tot ganache met een klopper. Stort ruim de helft van de chocoladesaus over de bovenkant van de taart. Strijk de taart vanaf het midden naar de randen. Druppel het laatste beetje saus vanaf de randen omlaag. Werk ook dat. Loop je taart na. Werk snel af voordat de chocola droog is. Laat verder opstijven in de koelkast. Geniet van jouw resultaat!

Over de auteur

Vol toewijding werken aan jouw doelen? Pak dan een betere leefstijl naar jouw zin op! Eentje die past bij jou. Uit ervaring weet ik dat mijn cliënten niet veel hoeven te veranderen aan wat zij al doen. Maar het zijn net die paar kleine wijzigingen. Neem dus de moeite om te kijken wat ik al aan info voor je heb staan op mijn website. Pak mijn assortiment op natuurlijke basis op om jouw resultaten te versnellen en … op naar blijvend beter en meer genieten! Kijk gauw op mijn website om in aanmerking te komen voor al die extra e-boekjes en online trainingen die ik jou kan geven als jij start met mijn unieke synergetische verzorgingslijn. En kijk ook vooral naar mijn disclaimer waarin ik jou beter uitleg wat onze samenwerking in kan houden. Heb het fijn!

This gallery contains 2 photos.

Zalm gegrild op een houten plankje - Klassiek grillrecept voor kamado binnen keto
Zalm gegrild op een houten plankje – Klassiek grillrecept voor kamado binnen keto

Zalm … Een van mijn favoriete vissen. Omdat zalm zo eenvoudig te bereiden valt en een zachte smaak heeft. Omdat het boordevol eiwitten en goede vetten zit – zelfs voor een vis. Omdat die vetzuren hard nodig zijn voor brein en lijf. En omdat ik wel zeker merk dat een stukje zalm me goed ondersteunt.

In principe dien je voor de Omega-vetzuren en vitamine D bijna dagelijks een stuk ‘vette’ vis te moeten eten. Lukt je dat niet? Suppleer dan vooral. Steeds meer mensen wereldwijd hebben een chronisch tekort aan belangrijke vitaminen. Hierdoor kun je chronisch last krijgen van heel veel kwaaltjes waaronder moeheid en zenuwpijn misschien nog de minste zijn. Let wel op biologisch en zuivere herkomst. Let op wild gevangen.

Zalm gegrild op houten plankjes

Huisgemaakt en ambachtelijk. Dat is momenteel het nieuwe presenteren. Zeker als het gaat om buiten grillen: gerechten dien je nou op te dienen in gietijzeren pannen, leisteen of op houten plankjes. Voorheen voorbehouden aan restaurants. Nu vindbaar voor elke consument. En ik kan het alleen maar toejuichen, omdat eten geserveerd met natuurlijke materialen zoveel meer buitenbeleving krijgt.

Wij kozen dunne, houten plankjes van berkenhout. De doorsnee die overal liggen. Tenslotte moet je ergens beginnen met uitproberen. Verwacht niet al teveel van deze plankjes, want zelfs met een goed afgestelde kamado en slechts 10 minuten op het vuur zijn de plankjes zwartgeblakerd aan de onderkant. Ja, ook als je een plankje uren voorweekt in water. Je kunt zo’n plankje dus maar een keer of twee gebruiken.

Dat voorweken moet, anders kan de zalm aanbranden. En qua houtsmaak hoef je het niet te doen. Wil je die smaak van hout wel, dan raad ik je ouder hout aan. Berken, appel, eiken of kersenhout. Wat je wel kunt doen voor dat rooksmaakje, is een handje voorgeweekte houtsnippers bij de kolen te voegen, vlak voor het opleggen van de zalm. Zo krijg je wel een betere, authentieke smaakbeleving. Hoe dan ook: leg de plankjes een paar uur van tevoren in water. Houd ze onder water door er een steen bovenop te zetten – dat is wat stoerder dan een porseleinen kopje …

Zalm hebben we regelmatig op tafel en heeft weinig nodig. Een klassiek recept is zalm kruiden met citroenpeper. Citroenpeper kan een mengsel zijn van zwarte peper, zout, paprika, citroenschil, knoflook en dille. Pak een kruidenmix naar smaak of maak er zelf eentje.   

Hoe grill je zalm op een houten plankje op de kamado?

Ingrediënten

Per persoon

  • stuk zalm ca 200 gram
  • 1 theelepel citroenpepermix
  • 1 eetlepel sinaasappel- of citroensap (evt)
  • 2 plakjes sinaasappel of citroen (evt)
  • 1 theelepel kokosolie (vloeibaar)

Bereiden

Marineren 60 minuten, bereiden ca. 10 minuten

Week de plankjes voor. Marineer de zalm in de ingrediënten. Verwarm de kamado tot ca. 200C. Leg de zalm op de plankjes en grill met gesloten deksel op de kamado in 10 minuten gaar. Serveer er verschillende groenten en fruit bij, inclusief wat zetmeelrijke, naar wens. Wij kozen voor asperges, rauwkost en gele watermeloen. Gele watermeloen smaakt meer naar honing vergeleken met de gewone, rode watermeloen. Een aanrader!

Houtgerookte zalm en gele watermeloen ... meer heb je niet nodig!
Houtgerookte zalm en gele watermeloen … meer heb je niet nodig!

Keto kan beter – Juichen mag vaker

Misschien vind je dit Recept Paniki Zeewolffilet ook interessant. Zeewolf zou in elk geval vaker in een visgerecht op tafel mogen staan. Want kijk maar eens naar wat je in huis haalt. Vaak variëren mensen maar tussen drie soorten vis en vlees. Dat is vrij eenzijdig. Wedden dat miljoenen lichaamscellen een gat in de lucht springen als jij meer gaat variëren in voedingsstoffen? En jij op jouw beurt ook kunt juichen als je beter in je vel raakt? Probeer het eens uit!

In 21 dagen kun je resetten. In 90 dagen kun je in een betere leefstijl zitten. Het is net wat jij wilt. Hoe dan ook, een lage koolhydratenleefstijl zoals het ketogeen ‘dieet’ kan ook bij jou verschil maken. Niet voor niets doorlopen miljoenen mensen wereldwijd een vorm van sportvasten. Je vindt meer informatie over keto op mijn website. Misschien kan ons assortiment op plantenbasis jou daarbij goed ondersteunen. En ik vergroot jouw resultaten met mijn werkboekjes Start Jouw Keto Vandaag en Werken met Balansdagen. Hoe dan ook, neem eens de tijd je in te lezen wat wij voor jou kunnen betekenen. Niet geschoten is altijd mis. En je hebt maar een lichaam. Wees niet alleen goed voor anderen, maar ook je eigen lijf.   

Over de auteur

Ruim 20 jaar op kantoor processen beheren, nog langer fan van botanica, nog langer interesse in voeding en de eigenschappen van goede voeding. Dat is in het kort Vera. Kijk eens op mijn website naar meer blogs en vlogs om jou te inspireren meer te genieten van jouw tijd. En lees vooral mijn disclaimer ook om beter te begrijpen wat wij kunnen doen voor jou. Elk lichaam is uniek. De jouwe mag er ook zijn.

This gallery contains 1 photo.

Recept Paniki Zeewolffilet - Binnen ketogeen dieet en lage koolhydratenleefstijl grillen op een buitengrill
Recept Paniki Zeewolffilet – Binnen ketogeen dieet en lage koolhydratenleefstijl grillen op een buitengrill

Ik kom er eerlijk voor uit: Ik ben geen held in kruiden van witvis. Het stinkt – in tegenstelling tot wat al die websites beweren – en ik weet met geen mogelijkheid hoe ik die geur kan minderen. En dat terwijl ik zeewolf of scholfilet wel graag bestel in restaurants en het daar heerlijk vind.

Elke kok vertelt mij al jaren dat ze er weinig meer aan doen dan ter plekke kruiden, maar inmiddels weet ik van mijn vrienden in Zweden dat wat wij in de supermarkt of groothandel vinden als consument echt al wat langer oud is dan restaurants krijgen. Dan neemt de geur van vis en schaal- en schelpdieren hard toe en is het letterlijk ook niet te harden in je keuken. Zij kiezen het liefst voor halen van een deel van de vangst bij een binnenvarende visser.

Maar dat neemt niet weg, dat ik het van tijd tot tijd toch probeer. In mijn keukentje. Wat voor mij inmiddels redelijk werkt, is witvis al ver voor gebruik marineren. Vaak zo’n 24 uur. Ook vries ik verse vis al gemarineerd in. Voor sommige dingen moet je immers meer je best doen. En voeding moet je variëren, vanwege al die verschillende nutriënten. Verandering van spijs doet eten. En verandering van fytonutriënten verrijkt je darmflora en daarmee jouw functioneren.

Zeewolffilet is niet mis. Het bevat geen graten in het vlees, is stevig witvis en leent zich daardoor uitstekend voor buiten grillen. Zeker als je een grote lap vissenstaart hebt van zo’n 50 centimeter. Dat vindt mijn man cool tenminste. Heb je geen bakplaat op je grill? Zet de vis op een speciaal visrooster of een gietijzeren pan. Ja, natuurlijk kan aluminiumfolie ook. Maar als je bezig bent met gezonder leven zou je eigenlijk deeltjes aluminium in je lijf moeten vermijden.

Recept Paniki Zeewolffilet – Binnen ketogeen dieet en lage koolhydratenleefstijl grillen op een buitengrill

Recept Paniki Zeewolffilet

Ik was op vakantie en gebruikte een paniki kruidenmix. Zo’n Indonesische kruidenmix is een groene pasta met onder meer citroengras, gember, uien, knoflook en peper. Het is simpel te maken. Heb je geen citroengras in huis dan zijn muntblaadjes ook prima. Of laat ze weg. De vis krijgt een Aziatisch tintje en smaakt fris en pittig. Combineer met heel veel groenten.

Ingrediënten

Ca. 600 gram Zeewolffilet

Paniki kruidenmix of meng:

  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 eetlepel vloeibare kokosolie
  • 1 eetlepel kokosmelk
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 eetlepel fijngemalen uitjes
  • 2 theelepels fijngemalen citroengras of munt
  • 2 theelepels suiker (schrap afhankelijk van jouw ketofase)
  • 1 theelepel fijngemalen knoflook
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel gember
  • ½ theelepel zout

Bereidingswijze

24 uur marineren, 5 minuten inwrijven en 10 minuten bereiden

Spoel de zeewolffilet af onder de koude kraan of laat het even weken in een kom met koud water. Laat uitlekken. Wrijf de zeewolf aan beide zijden in met de kruidenmix. Laat de vis ca. 24 uur in de koelkast marineren. Stook de kamado of buitengrill op tot ca. 200C. Grill de filet aan beide zijden in 10 minuten gaar. Serveer met groenten, zoete aardappelen en salade.

Geïnteresseerd in meer grillgerechten? Misschien word jij blij van de volgende Kamado grillgerichten binnen Keto

En start eens met fermenteren. Ik geef je twee redenen: gefermenteerde groenten en fruit passen geweldig bij grillgerechten en geven jouw darmflora net dat beetje meer om je weerstand te verbeteren … waardoor jij een nog fitter lijf kunt hebben. Mijn Recept Gefermenteerde Appels laat zien dat je maar drie ingrediënten nodig hebt: groente of fruit, zout en water. Ook jij kunt dit!  

Over keto enzo

Is het je opgevallen dat je een maaltijd ziet binnen de ketogeen leefstijl? Het ketogeen dieet is een vorm van een lage koolhydraten leefstijl en verschilt per persoon, want elk lichaam heeft wat anders nodig. Keto houdt in dat je een stuk goede eiwitbron pakt, verschillende groenten naar wens (inclusief wat zetmeelrijke groente en rauwkost) en dat je dat hebt klaargemaakt in gezonde vetten.

Als je regelmatig zo eet, merk je dat aan een fit lijf en een scherp brein. Besluit je ook een interval van ca. 14-16 uur niet te eten (wel te drinken) dan kun jij je vetverbranding inschieten waardoor je nog betere fitresultaten kunt behalen. Zo’n interval is zo spannend niet, want het betekent dat jij je nachtvasten wat eerder laat ingaan door rond 18.00u je avondmaaltijd te pakken en rond 10.00u te ontbijten.

Op mijn website vind je een verzorgingslijn die jou daarbij perfect kan ondersteunen. Daarnaast bied ik jou e-werkboekjes aan bij aanschaf uit het assortiment. Zo kun jij beter op naar blijvend goede gewoonten creëren. Je hebt maar 1 lijf, wees goed voor al die lichaamscelletjes! Respect voor jouw functioneren mag echt. Heb het fijn.

Over de auteur

Vera is gefascineerd geraakt door wat goede voedingsstoffen op natuurlijke basis met je doen kunnen. Huisgemaakt en ambachtelijk voedsel is mogelijk. Zonder uren voorbereiding.

Meer energie en minder stress is mogelijk. Door beter voor dat prachtige lijf – met brein – te zorgen. Ze werkt al jaren samen met It Works en biedt daardoor ook online trainingen en info aan om betere resultaten te behalen met deze unieke, holistische, synergetische verzorgingslijn. Kijk eens naar de info op mijn site en mijn vrijwaringsclausule, zodat je weet wat wij je kunnen bieden. Pak jezelf op. Jij verdient diezelfde aandacht die jij aan anderen schenkt.

Stel je vragen bij de reacties in deze blog of leg contact! Heb jij andere recepten met zeewolffilet? Die hoor ik ook graag!

This gallery contains 1 photo.

Appel Goji Chutney is een tintelend fris recept voor de smaakpapillen. Een heerlijk bijgerecht!

Met mijn flinke appeloogst dit jaar dacht ik even snel mijn klassieke appelchutney recept te maken. Bleek ik van die ingrediëntenlijst een deel niet in huis te hebben. Wat wel? Allerlei kleurige ingrediënten die het immuunsysteem die extra boost kunnen geven dit najaar, zoals goji bessen, rode ui, kurkuma, kaneel en Himalaya zout.

Het ‘eten naar de kleuren van de regenboog’ is een terugkerend item bij mij thuis. Evenals het gebruik van pure kruiden, zoals echte vanille. Zelfs de kinderen weten intussen dat mams graag bij haar wekelijkse boodschappen alle kleuren voedsel bij elkaar wil verzamelen. Wie wil er dan nog boodschappen doen voor een klassieke versie, als we al zoveel moois in huis hebben? Op naar een nieuw huisgemaakt recept!

Chutneys zijn van oudsher Indiaas. Ze passen dan ook perfect bij Indiase rijst- en rotitafels met curries en naan. Daarnaast kun je een goede sandwich, zowel kaas, rauwkost als vleeswaren, verrijken met een chutney. Verschillende recepten, afhankelijk van de regio en de tijdsgeest. En voor mij een eitje met mijn Hindoestaanse afkomst. En wat vind ik het leuk om een ambachtelijk recept aan te passen naar de tijdsgeest van nu!

Kijk je mee naar mijn filmpje zodat je een indruk krijgt van de moeilijkheidsgraad? (Super gemakkelijk!)

Kwestie van voorbereiden en … klaar!

Recept appel-goji-chutney

Maak je niet druk om deze lijst aan ingrediënten, maar kijk naar wat er bij jou past in een gezonde leefstijl. Zit je met je vetverbranding of je bloedsuikerspiegel, dan kun je de geleisuiker vervangen met gedroogd zoet fruit naar jouw zin. Pak appelazijn of verse gember. Kies verse kurkuma of kaneelstokjes. Kijk naar wat voor jou werkt of niet werkt. En uiteindelijk? Wees realistisch. Je pakt meestal maar een eetlepel chutney bij een rijsttafel. En ook dat doe je niet dagelijks.

Nu je dit weet, snap je wel, dat ik zomaar een nieuw recept verzon. Met mijn appeloogst jaar in en jaar uit weet ik wat er wel of niet past bij chutney en marmelade – en belangrijker misschien: heb ik voldoende vertrouwen in mijn kunnen. Dit recept pakt enorm goed uit. Zonder overdrijven. Dat lees je verderop.  Hoe je het maakt? Lees mee!

Ingrediënten

  • Ruim 1 kg zure appels ongeschild (Jonagold of Elstars)
  • Ruim 300 gram rode uien ongeschild
  • 1 Spaanse peper
  • 50 gram gekonfijte gember
  • 50 gram goji bessen
  • 250 gram geleisuiker
  • 250 ml natuurazijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel Himalaya zout

Bereiden

Was de appels, verwijder de klokkenhuizen en snijd in grove stukken. Doe de appels meteen in een ruime pan. Schil de uien, snijd in grove stukken en doe bij de appels. Was en snijd de peper fijn. Gebruik de pitjes, indien je de pit waardeert die ze brengen. Snijd de gember fijn. Voeg ook de peper en gember al bij de appels. Voeg ook alle andere ingrediënten toe. 

Zet de pan op hoog vuur. Meng alle ingrediënten door. Als de chutney aan de kook is, zet je het vuur lager – tot net aan borrelen. Laat onder af en toe roeren alles in maximaal 45 minuten zacht worden. Je zult zien dat de substantie door alle pectine in het fruit en de geleisuiker verandert in een lobbig, glanzend geheel. Dat maakt de chutney lang houdbaar.

Maak dus gebruik van je inzet en het feit dat ik hamer op variëren in voeding. Bewaar de chutney in glazen potten in het donker. Heb je glazen conservenpotjes opgespaard? Je moet echt die van Hak hebben met een schroefdeksel. Die zijn het fijnst. Verder kunnen andere potjes ook prima werken. Zorg ervoor dat ze brandschoon zijn. Haal de potjes eventueel nogmaals door kokend water met een grijper. Laat uitlekken en afkoelen.

Is de chutney naar jouw wens uit elkaar gevallen tot moes? Zelf vind ik het verschil in structuur en grootte fijn bij chutney. Het heeft iets ambachtelijks. Help de chutney anders een handje door de rest tot moes te wrijven.

Vul de glazen potjes tot de rand met de chutney. Draai de deksels stevig op de potten. Draai een paar minuten het potje op de kop en laat even een paar minuten op de deksels staan voor de laatste desinfectie van de pot. Draai de potjes weer om en laat afkoelen. Zo blijven je potjes maanden – bij mij jaren – goed in de voorraadkast. Uiteraard is de chutney loeiheet. Werk dus met pannenlapjes.

Heb je een restantje chutney over? Zet afgekoeld weg in de koelkast en gebruik meteen. Ook de potjes chutney dienen na openen in de koelkast bewaard te worden om er nog lang van te kunnen genieten.

Een smaakpapillen tintelende chutney

De appel-goji-chutney is een smaakpapillen tintelende unieke smaak. De combinatie van appel en goji met de overige ingrediënten maakt het friszoet en zurig tegelijk. De peper en ui is ondergeschikt aan het fruit. De chutney daagt uit tot een volgende hap. Ik vind het goed passen bij bara’s, roti-tafels, curries en stoofpotjes.

Bij de eerste hap was ik al spontaan verliefd. Zoals een eerste keer proberen van een nieuw gerecht moet zijn. Zo zie je maar … als je geen nieuwe combinaties probeert, omdat je altijd dezelfde recepten met dezelfde ingrediënten bereidt, zul je niet weten hoe lekkerder en beter je voeding op tafel kan zijn. Start ook eens met iets nieuws. Wanneer was de laatste keer dat je iets voor de eerste keer bereidde? Laat het me weten bij de reacties!

Minder stress tip met gojibessen

Door regelmatig een handje gojibessen te nemen, kun je al snel je voeding ‘upgraden’. Gojibessen bevatten onder meer vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten. En dat allemaal in grote hoeveelheden. Vandaar dat ze friszuur smaken. Vandaar dat ze al duizenden jaren beschreven worden door Chinese leermeesters en Indiaanse sjamanen. Verschillende verhalen doen de ronde van mensen die er heel oud op zijn geworden. Maar dat is niet raar.

Een gojibes bevat alle acht aminozuren die wij niet zelf aan kunnen maken. Daarnaast is het een adaptogeen. Een gojibes bevat dus elementen die het lichaam kunnen ondersteunen en in balans brengen. Zelf kun je de werking van de gojibes ook merken: meer energie, minder stress, vrolijker en fitter! Mocht je dus last hebben van een instabiele hormoonhuishouding, depressief zijn of je down voelen, dan kan het zijn dat een powerfood zoals een handje gojibessen per dag, voor jou net die omslag kunnen maken. Vaak start alles namelijk met de goede voedingsstoffen voor je lichaam te gebruiken. En een aantal andere te minderen.

Over de auteur

Vera is dol op de kracht van voeding. Al die (fyto)nutriënten kunnen een lichaam met al die miljoenen lichaamsprocessen prachtig ondersteunen. En het start met wat jij in huis haalt aan boodschappen. En de keuzes die jij maakt. We worden automatisch al blootgesteld aan veel klaargemaakt ‘voedsel’ met allerlei verkeerde bijstoffen als gevolg. Minder waar het kan. Maak zelf waar het kan. Vind dat evenwicht voor jouw gezondheid.

Kijk eens op Vera’s website naar meer blogs en vlogs, haar online trainingen inclusief e-werkboekjes, en het assortiment waar zij graag mee werkt. Een goede verzorgingslijn op natuurlijke basis, eentje die ook rekening houdt met het synergetische en holistische aspect, kan ook bij jou verschil maken.

Laat je triggeren – al vraag ik je ook te kijken naar mijn vrijwaringsclausule. Wat voor mij werkt, hoeft voor jou namelijk niet te werken. Want elk mens is uniek – Hoe mooi is dat! Start die betere leefstijl en streef een beter functioneren na. Lekker in je vel houdt veel meer in dan je denkt en genieten ook!    

This gallery contains 2 photos.

Recept op azijn leggen van appels - over inmaken, pickles en zuurgoed
Over op azijn leggen van appels, zuurgoed en pickles. Pak je recept!

Mijn appelboom levert perfect zure appels, omdat ze niet de kans krijgen om te rijpen … Allerlei vogels en wespen maken mijn stadstuin onveilig. Ik denk dat zij niet verder kijken dan onze tuin. Vergeleken met andere buurttuinen hebben wij veel fruit en groenten staan. Vaak moeten we nog ongerijpte oogst plukken. Geen zorgen, dieren krijgen bij ons altijd een aandeel van de oogst – wel of niet eerlijk verkregen.

Van eigen grond oogsten levert een mooie variatie aan voedingsstoffen en smaak op. Daar wordt mijn lichaam blij van. Tot en met alle lichaamscellen aan toe. Zeker daar ik het bespuiten met pesticiden laat.

Mijn zwager begon laatst over zure appels op azijn, een oud Surinaams gebruik, toen hij de groene appels in onze tuin zag. Hierbij wordt wat rauwkost in een mengsel van azijn en water en kruiden gelegd. Het liefst met hete pepers, zoals Madame Jeanette. Met recht zuurgoed. Die Surinaamse combinatie met te zuur en te heet ligt mij niet echt. Maar een milde smaak? Ja, dat kon wel wat zijn. Waarom niet? Leuk om dat te proberen met wat appels uit eigen tuin. En het pept je rijsttafel of barbecue-buffet zo op als bijgerecht. Helemaal onmisbaar als het huisgemaakt is.

Inmaken is uit gebruik geraakt, terwijl het zo’n verrijking kan zijn van je maaltijden. Daarnaast is het een ideale methode om restjes op te maken. Werkelijk alles kan erbij in zo’n azijnoplossing, tot stronken van bloemkool en broccoli aan toe. En heb je wat uien, tomaten of andere groenten nodig als smaakmaker in een saus of stoofpotje? Die zijn al schoongemaakt en uit die grote weckpot te verwerken.

Zuurgoed, oftwel pickles, gebruiken is helemaal een must als je normaal last krijgt van rauwe uien of rauwe tomaten. Een zoutoplossing, zoals met deze pickles haalt dat scherpe eraf, waardoor de spijsvertering minder heftig reageert.

Bij mij was het smaakherkenning alom na het in azijn leggen van deze verse appels! De combinatie aan azijn, zout en suiker samen met de appel, rode ui en pepers zorgt voor een bijzondere smaaksensatie. Het prikkelt letterlijk de zintuigen op een aangename manier. Al meteen op dag 1.

In de loop van de dagen zal het zuur en zoet afnemen en de kruiden meer in de appel trekken. Kruid dus niet al te sterk, mits je dat echt lekker vindt. Zelf houd ik het bij verse pepers en rode ui. Less is voor mij more. Maar Surinamers en Britten gebruiken graag ook mosterdzaadjes, piment, anijs, kruidnagel, jeneverbes, etc.. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een complete inmaakkruidenmix.

Heb je liever een milde versie? Probeer dan mijn Recept Gefermenteerde Appels eens. Simpeler kan inmaken haast niet.

Op naar meer! Kijk mee voor jouw stappen bij het recept appel-zuurgoed

Recept appel-zuurgoed

Nodig

  • 1 liter weckpot
  • 200 ml witte wijnazijn
  • 300 ml (bron)water
  • 800 gram zure appels
  • 1 grote rode ui
  • 1 grote Spaanse peper
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel zout

Bereiden

Maak de appels, uien en peper schoon. Snijd alles in stukjes en naar jouw zin. Denk aan blokjes, schijfjes, dik, dun, etc. Doe laag voor laag in de pot. Roer suiker en zout door het wijnazijn. Voeg toe aan de pot. Vul aan met water tot de pot vol is. Schud even, zodat alles goed vermengd is. Meteen te gebruiken en weken of maanden houdbaar in de koelkast.

Extra groenten en fruit tip

Vul aan naar wens bij met jouw (restant) groenten of fruit. Je ziet, ruikt en proeft vanzelf of jouw pot toe is aan een verse inhoud. Gebruik deze restjes zo nu en dan om jouw stoofpotjes met vlees, vis of paddenstoelen wat extra smaak te geven. Bovendien maakt het veel grillgerechten op een buitenoven, kamado of barbecue mooi af. Veel plezier ermee!

Een potje zuurgoed is ideaal voor jouw restjes groenten en fruit. Gebruik ze later in een stoofpotje voor heerlijk mals vlees, vis of paddenstoelenmix.
Een potje zuurgoed is ideaal voor jouw restjes groenten en fruit. Gebruik ze later in een stoofpotje voor heerlijk mals vlees , vis of paddenstoelenmix.

Over de auteur

Een overvloed aan voedsel. In het wild. In de supermarkt. Overal. En toch … beperken we ons vaak tot maar een paar voedingsstoffen. En dat merken we aan een verminderde werking van het lichaam. Aan moe zijn. Aan kwaaltjes. Start dus bij de basis. Denk rijk. Rijkdom in (fyto)nutriënten welteverstaan. En kies voor ambachtelijk. Voor die smaakbeleving. Ik help jou graag verder met tips en recepten. Meer blogs en vlogs vind jij op mijn website. Let even op mijn disclaimer, want wat voor mij goed is, hoeft dat voor jou niet te zijn. Heb het fijn in elk geval!

Bronvermelding

De info van Jamie Oliver raadpleeg ik vaak als iets snel en simpel mag van mij. Pickles is ongelooflijk populair nog altijd in Groot-Brittannië, er bestaan tig recepten, dus was deze werkwijze op https://www.jamieoliver.com/recipes/pickle-recipes/easy-homemade-pickle/ mijn place to be dit keer. Ik heb het recept naar mijn zin aangepast.

This gallery contains 1 photo.

Over fermenteren van appels, inmaken en zuurgoed. Pak het recept op mijn site.
Over fermenteren van appels, inmaken en zuurgoed. Pak het recept op mijn site.

Wanneer deed jij voor het laatst iets voor het eerst? En let jij op huisgemaakte maaltijden met tintelend frisse ideeën? Ik ben dol op anders kijken naar voeding en puur, en word blij van eenvoudig en ambachtelijk voedsel. Ik heb al verschillende recepten online staan met van alles wat ik in mijn tuin in Nederland heb staan en wat ik in Zweden op ons stuk grond vind, maar … gek genoeg had fermenteren en op azijn zetten nog niet mijn aandacht. Een tijd geleden had ik voor het eerst wortels gefermenteerd, ongelooflijk eenvoudig en zo gebeurd, maar het zit nog niet in mijn systeem om het te gebruiken.

Ook voor mij gaat de 21/90 regel op, want als ik iets niet consequent doe, dan wordt het geen gewoonte. Wees je dus bedacht van deze regel. Het scheelt veel rust en begrip voor jezelf, waardoor juist de kans op definitief iets nieuws aanleren mogelijk wordt. Van tijd tot tijd zijn nieuwe gewoonten handig om aan te leren om goed te blijven functioneren.  

De gefermenteerde wortelen waren lekker, maar ik vergat ze bij mijn salades te doen. En daar hield voor mij het fermentatieproces op. Tot nu, want we hadden een flinke appeloogst dit jaar. Van die ene appelboom in onze stadstuin. Naast appelcider, zuurgoed, appeltaart en appelchutney dus ook gefermenteerde appels.

Kijk op mijn site eens naar mijn eerdere recepten naar aanleiding van wat ik in huis heb.  Als je geïnteresseerd bent in fermenteren vind jij vast ook mijn blog over waterkefir interessant. Je vindt het op Waterkefir en Probiotica

Hoe je appels inlegt in azijn zonder al te veel overheersende smaken, vind jij op Op Azijn Leggen van Appels

Voordelen van fermenteren

Voedsel fermenteren is een oud gebruik, waarbij je groenten en fruit langer houdbaar maakt door ze in een zoutoplossing te leggen. Door het water en zout worden groenten en fruit bovendien beter verteerbaar met behoud van alle vitaminen. Daarnaast start het fermentatieproces, waarbij de natuurlijke suikers in het voedsel omgezet wordt naar melkzuur en aldus prebiotica ontstaat. En daar kan jouw buik heel blij van worden!

Darmbacteriën hebben een combinatie aan prebiotica en probiotica nodig. Prebiotica is voeding voor jouw reeds aanwezige darmbacteriën, zodat ze lekker kunnen groeien. Probiotica zijn darmbacteriën die jij toe kunt voegen aan wat jij al hebt in jouw spijsverteringskanaal. Beide typen verrijken je darmflora en kunnen voor een beter immuunsysteem zorgen.

Een betere weerstand zorgt vervolgens voor het minder ervaren van de gevolgen van stress, meer energie en meer genieten. Dus … is gefermenteerd voedsel inbouwen in je leven ineens een noodzaak! Vandaar, hierbij mijn werkwijze. Alsjeblieft, veel plezier met het recept! Laat je weten wat het voor jou is geworden?

Kijk mee voor de stappen voor de gefermenteerde appels in dit filmpje

Recept Gefermenteerde Appels

Nodig

  • 1 liter weckpot
  • Ca. 1 kilogram appels
  • 0,5 liter (bron) water
  • 10 gram Himalaya zout

Bereiden (5 minuten)

Zorg voor een schone weckpot. Werk met schone materialen, zodat de fermentatie niet verkeerd loopt. Was en snijd de appels in smalle parten. Leg de weckpot op de kant, en stapel de eerste laag appels zo vol en strak, dat ze goed vast zitten. Stapel nu de volgende laag appelschijven rondom tot een paar centimeter van de rand van de pot af. Los het zout op in het water. Voeg de zoutoplossing toe tot de appels een centimeter onder water staan. Drijft er een stukje appel omhoog? Zet het vast door beter te rangschikken of meer appels toe te voegen. Sluit de weckpot af en laat in de voorraadkast circa 3 dagen tot een week rusten. Open, proef en bewaar verder in de koelkast.

Appels bevatten van zichzelf al veel prebiotische vezels en probiotica. Wat keus betreft, kun je eigenlijk niet anders dan een goede fermentatie verwachten. Al binnen een paar uur bubbelt de zoutoplossing erop los, wat aangeeft dat de fermentatie op gang is gekomen.

Meer fermentatie-tips

Wil je meer smaak en/of meer steriele omgeving? Dan kun je ook een theelepel pure Ceylon kaneel toevoegen aan de oplossing. Gefermenteerde appels zijn rauw uit de pot een prima aanvulling als bijgerecht, of door de salade. Denk aan je darmflora en gebruik met regelmaat een paar schijfjes per keer.

Je kunt ingemaakte appels ook verhitten in bijvoorbeeld appeltaarten en stoofgerechten. Uiteraard verlies je hierbij wat pre- en probiotica. Maar dat is nog altijd beter dan de pot ongebruikt laten staan.

Fermenteren van appels kan ook tegelijk met ander fruit en andere groenten. Denk eens aan appels samen met uien en pepers in een pot. Of appels en bosbessen met kaneel in een pot. Je kunt dezelfde zoutoplossing van 2% gebruiken, die ik hanteer in dit recept.

Dezelfde verhouding zoutoplossing kun je ook bij wortelen en andere stevige groenten toepassen. Het beste is echter even bij de bronvermelding te kijken. Of op internet. Zoveel mensen die zich al professioneel bezig houden met het fermentatieproces.

Over de auteur

Ik houd me alleen bij mijn voorraad wegwerken, zoals mijn rijke appeloogst, en het inspireren van jou om betere besluiten te nemen voor jouw lijf. Laat dat lichaam niet schreeuwen, geef het goede voedingsstoffen. Kijk voor meer inspiratie, tips en recepten op mijn website. Lees vooral ook mijn disclaimer , want elk mens is anders en de resultaten ook. Vaak start die omslag echter wel met het maken van betere keuzes. Je kunt het. Echt wel!  

Bronvermelding

Blij dat ik het wiel niet opnieuw hoef uit te vinden en dat ervaren mensen al blogs hebben geschreven. Dat scheelt mij knoeien.

Fermentista is voor mij de website die duidelijk uitlegt hoe je kunt fermenteren. Erg blij word ik van zulke info en jij vast ook. Kijk eens op https://fermentista.nl/het-fermentatieproces-de-basisprincipes/ voor meer tips en recepten.

This gallery contains 12 photos.

Scherp online voordeel Pick 2 & Pick 3 in de webshop op Vera's Lifestyle Wereld
Scherp online voordeel Pick 2 & Pick 3 in de webshop op Vera’s Lifestyle Wereld

Extra voordelig starten met It Works? Dat kan nu tot 21 september 2020 met de Pick 2 & Pick 3 aanbieding in mijn webwinkel. Mis dit online voordeel niet als je gauw beter in je vel wilt zitten, want onze voorraad is net aangevuld, maar … op = op. De aanbieding bevat maar liefst 16 producten, dus kies snel. Weet je niet wat je kunt met ons? Lees mee, ik help je op weg met wat tips in dit blog.

Er gebeurt niets als je niet start

Jezelf beter in je vel krijgen is een keus. Er gebeurt niets als je niet zelf beslist en start. Gelukkig bieden wij jou goede ondersteuning. It Works heeft de coolste high tech technologie en stelt gave combinaties samen met natuurlijke voedingsstoffen. Vera biedt jou online trainingen met de slimste tips om gauw merkbare resultaten te hebben met It Works. Weet jij dat de meesten al binnen een week verschil zien? Start dus gauw met ons assortiment. En kijk niet meer om.

Tot 21 september as bieden wij extra online voordeel met onze actie Pick 2 & Pick 3. Voor onze bestaande en nieuwe loyal customers èn onze distributeurs. Onbekend met ons? Geen punt. Je kunt je voordeelprogramma meteen starten tegen deze scherpe prijzen. Je gezichtsverzorging verbeteren en/of een gezondere leefstijl is slechts een klik weg. Kijk snel op

Hoe werkt het bestellen en waar denk ik aan?

Onder de tab Pick 2 & Pick 3 in de webwinkel van Vera’s Lifestyle Wereld vind jij 16 producten die jij vrij kunt combineren tegen een extra lage prijs. Zo wordt het gemakkelijk beginnen met de dr. Nassif gezichtsverzorgingslijn en onze supplementen, zoals de Thermofight Xx. Combineer naar wens, leg in de winkelwagen. Pas vlak voor het uitchecken verandert het totaalbedrag van jouw bestelling naar de volgende kortingen:

Voor de combinaties die onder de Pick 2 & 3 vallen, betaal jij (exclusief btw & verzending)

  • 2 producten voor € 59,00
  • 3 producten voor € 75,00
  • 4 producten voor € 118,00
  • 5 producten voor € 134,00
  • 6 producten voor € 150,00

Wat wil ik verbeteren en waarmee kan dat?

Verbeteren. Wij zijn een complex systeem. Elk mens is uniek. Elke leefstijl ook. Wat bij jou gave resultaten geeft, kan bij een ander minder goede resultaten geven. Maar … afhankelijk van de gekozen combinatie, mag bijna elke cliënt verschillen al snel merken. Door de kracht van de natuur. Door respectvol zuivere plantenbestanddelen te gebruiken. Door te richten op synergie. Synergie is het samenwerken van ingrediënten naar betere resultaten dan elk alleen. De ene stof helpt de ander verder. Kijk maar eens op de potjes en google wat ingrediënten. Kijk naar wat resultaten van onze gebruikers en je snapt meteen dat het complexe geheel aan voedingsstoffen je net beter kan helpen met je ingewikkelde metabolisme.

Een synergetisch assortiment maakt ons al bijna 20 jaar een tikje holistische onderneming. Wij accepteren die benaming maar.

Welke combinaties raad ik aan?

Elke willekeurige combinatie helpt. Laat je dus niet weerhouden door mijn voorbeelden. Ik geef je aantal favoriete. Kijk naar jouw fitdoelen en jouw intoleranties, neem je gevoel erin mee. En maak een keus!

Gebruik een combinatie aan producten voor jouw snelste start. Kijk op Vera's Lifestyle Wereld.
Gebruik een combinatie aan producten voor jouw snelste start. Kijk op Vera’s Lifestyle Wereld.

Voor snel ontgiften, meer energie, richting het blijvend fitter worden en slanker worden:

  • Cleanse
  • SuperGreens
  • SuperReds
  • Skinny Brew
  • Keto Coffee
Betere resultaten met een mooie combinatie in jouw eerste week?
Betere resultaten met een mooie combinatie in jouw eerste week?

Voor het metabolisme verbeteren en vetverbranding verhogen richting afvallen, vetverbranden (voor fanatieke sporters, maar ook bij flink overgewicht en obesitas)

  • Cleanse
  • Thermofight Xx
  • Skinny Brew
  • Keto Coffee
  • Carb Control
  • Body Applicator
  • Defining Gel

Voor sneller herstel na een ziekte of oververmoeidheid en ervaren van minder stress

  • Cleanse
  • CollagenWorks
  • Hair Skin Nails
  • SuperReds
  • SuperGreens
  • KetoCoffee
  • Skinny Brew
  • Thermofight Xx
  • Energy
Meer spiermassa of fitter? Ook daar ondersteunen wij je in. Pak een It Works combinatie naar je zin en Vera’s online begeleiding. Op Vera’s Lifestyle Wereld vind jij meer info.
Meer spiermassa of fitter? Ook daar ondersteunen wij je in. Pak een It Works combinatie naar je zin en Vera’s online begeleiding. Op Vera’s Lifestyle Wereld vind jij meer info.

Op naar een blijvend betere huid, sterkere nagels en haren? Ondersteun van binnenuit!

  • Hair Skin Nails
  • CollagenWorks
  • KetoCoffee
Uniseks. Voor mannen en vrouwen. Winkel de Dr. Nassif verzorgingslijn van It Works op Vera's Lifestyle Wereld. En pak bij haar haar extra e-werkboekjes op. Op naar nog beter in je vel.
Uniseks. Voor mannen en vrouwen. Winkel de Dr. Nassif verzorgingslijn van It Works op Vera’s Lifestyle Wereld. En pak bij haar haar extra e-werkboekjes op. Op naar nog beter in je vel.

Rimpels en lijnen vervagen? Littekens aanpakken? Lubberend vel verstrakken? Op naar een stevige, gezondere huid?

  • Defining Gel
  • Body Applicator

De gezichtshuid maximaal ondersteunen door goed te hydrateren en ontstekingen te minderen? En daardoor acné, uitslag, puistjes, littekens, rimpels en lijnen vervagen?

Voor alle haar- en huidtypen! Op plantaardige basis. Pak het trouwe klantenprogramma van It Works op bij Vera's Lifestyle Wereld voor het grootste online voordeel.
Voor alle haar- en huidtypen! Op plantaardige basis. Pak het trouwe klantenprogramma van It Works op bij Vera’s Lifestyle Wereld voor het grootste online voordeel.
  • Facial Applicator
  • Dr Nassif Facial Pads
  • Dr Nassif Neck Treatment
  • Hydrating Serum
  • Brow Serum

Welke combinatie kies jij uit de Pick 2 & Pick 3?Welke combinatie kies jij uit de Pick 2 & Pick 3?

Maak het jezelf gemakkelijk!
Maak het jezelf gemakkelijk!

Besteltips voor nieuwe loyal customers

  • Leg de producten naar jouw keus in de winkelwagen. Kijk goed welke uit het menu Pick 2 & 3 komen en welke niet.
  • Doorloop het bestelmenu en vul jouw bestelgegevens in (NAW, creditcard en/of Paypal).
  • Vlak voor het afrekenen worden de normale verkoopprijzen aangepast naar jouw kortingsbedragen. Daar komt btw bovenop. Houd dus jouw totaalbedrag in de gaten.
  • Twijfel jij of jij goed zit met jouw bestelling? Wij sturen naar jouw emailadres – binnen een paar minuten na jouw betaling – een orderbevestiging. Heb jij die niet binnen?
  • Controleer jouw creditcard saldo bij jouw bank. Controleer voor PayPal bij PayPal zelf jouw emailadres en bankrekeningnummer (plus saldo)
  • Ga jouw invoer in het bestelmenu na. Zie je het niet?
  • Leg dan contact met Vera. Haar telefoonnummer en meer besteltips vind jij op

Wij zijn een Amerikaanse ‘groothandel’. Gevestigd in verschillende landen. De webwinkel kan daardoor iets anders zijn, dan andere websites in Nederland. Geef niet op en denk aan jouw eindresultaten! Ons assortiment is uniek en kan ook jou gave resultaten bezorgen. En gelukkig kun je na een eerste keer jouw account aanmaken, in de toekomst vlot door het bestelsysteem heen.

Meer klantenvoordeel It Works

Weet jij, dat wij bij It Works onze trouwe klanten graag aan meer korting helpen? Zo kun jij voordeliger uit zijn met gave producten. Plantaardige combinaties die ook bij jou net even beter kunnen werken, doordat wij anders naar synergie en (fyto)nutriënten kijken. Houd als loyal customer onze e-mails in de gaten. Of log regelmatig met jouw account in in de webwinkel. Zo blijf jij op de hoogte van onze acties. Sommige kortingen hebben wij maar 48 uur online, zoals een twee voor de prijs van één (een Buy One Get One).

Wij hebben een loyal customer programme waarbij jij al tot 40% korting op de adviesprijzen kunt winkelen. Daarnaast krijg jij 10% spaarkorting terug en dat kan flink oplopen. Lees meer details op It Works Loyal Customer Programme?

Over Vera’s Lifestyle Wereld

Jezelf verbeteren, is een kwestie van goede gewoonten inbouwen … door een routine simpel te houden. Voor jouw successen biedt Vera jou naast een speciaal assortiment ook online support, in de vorm van filmpjes, e-boekjes en een facebookgroep met nog méér tips en trucs. Aan jou de keus!

Meer blogs*, vlogs en tips over bewuster leven vind jij op de website van Vera’s Lifestyle Wereld. Geen zin om te lezen en te scrollen? Klik op een filmpje van Vera en luister verder op haar YouTube kanaal. Vera is onafhankelijk distributeur bij It Works International. Kijk even naar onze disclaimer om ons beter te begrijpen!

Aan de blogs kunnen geen rechten worden ontleend. Op = Op. Individuele resultaten kunnen en zullen variëren. It Works & Vera’s Lifestyle Wereld beweren niet eventuele, aan huid, lichaam, of haar gerelateerde aandoeningen te genezen/behandelen/voorkomen. Indien je allergisch bent voor een van de vermelde ingrediënten, of onder behandeling staat, dan wel medicatie gebruikt, overleg dan voor gebruik met jouw arts. Net als bij andere merken zijn niet alle producten en adviezen geschikt voor kinderen, of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Vraag na bij je specialist of gebruik kan.

Vera is wellness coach & onafhankelijk distributeur bij It Works International en ondersteunt haar cliënten en teamleden

Ontvang exclusieve e-boekjes en wellness tips gratis

* indicates required
Email Format

Ontvang meteen GRATIS e-boekjes in je mailbox!

Krijg een e-boek 'Drinken tot je een ons weegt' cadeau! Bijna 50 blz. helpen jou verder met tips & recepten over beter drinken. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

Krijg het e-boekje ‘Van wens naar fitplanner’ cadeau en start meteen met jouw fitdoelen bepalen. Pak ook meteen het e-boek ‘Drinken tot je een ons weegt’ cadeau! Meer dan 50 blz. helpen jou verder met tips voor dat gezonder leven. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

 

Recente berichten

Recept Ketogeen Gouden Melk
Recept Ketogeen Gouden Melk
Recept Ketogeen Gouden Melk, oftewel Ketogeen Kurkuma Thee Niets zo leuk dan klassieke recepten [...]
Recept Gepekelde en Gerookte Kalkoenfilet op de kamado
Recept Gepekelde en Gerookte Kalkoenfilet op de kamado
Recept gepekelde kalkoenfilet - Roken op de kamado binnen het ketogeen dieet Zelf pekelen. Zelf [...]
Geglaceerde Kiprollade Recept - Grillen op de Kamado
Geglaceerde Kiprollade Recept - Grillen op de Kamado
Geglaceerde kiprollade recept - Grillen op de kamado Weet je, dat je een doorsnee kiprollade uit[...]
Hoe decoreer je taart met keto chocolade?
Hoe decoreer je taart met keto chocolade?
Hoe decoreer je taart met keto chocolade? Verras jezelf eens met betere keuzes en pak wat recepten [...]
Zalm gegrild op een houten plankje – Klassiek grillrecept voor kamado binnen keto
Zalm gegrild op een houten plankje – Klassiek grillrecept voor kamado binnen keto
Zalm gegrild op een houten plankje - Klassiek grillrecept voor kamado binnen keto Zalm … Een van[...]