Spread the love

(bijgerecht, minder suiker, vegetarisch, veganistisch)

Een appelchutney kan heel basic zijn. Een kwestie van een paar ingrediënten in een pan doen en wachten. In ruil daarvoor krijg je een verse, pure, klassieke chutney. Zonder vage conserveringsmiddelen. Ook de suikers kun je aanzienlijk verminderen, waardoor jij jouw voorraadplank aanvult met een mooie, veganistische en glutenvrije optie.

Recept klassieke appelchutney

Een appelchutney kan fris, mild, zoet en pittig tegelijk smaken en daardoor een veelzijdig bijgerecht zijn. Hierdoor kun je het haast overal bij serveren. Van wild, vis en vlees tot kaas, bara ’s en curry ’s. Ook een sneetje vloerbrood met een plakje kaas smaakt prima met een lepeltje chutney. Deze chutney is ca. 6 maanden houdbaar in een voorraadkast, als je het bewaart in schone, glazen potjes. Soms langer. En daarmee zeker de moeite waard! Zie de ‘Tips’ om de houdbaarheid te verlengen.

Hoe maak je appelchutney
Hoe maak je appelchutney

Nodig

  • 1 kg appels
  • 3 grote uien
  • 250 ml appelazijn
  • 250 gram suiker
  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram gekonfijte gember
  • 1 Spaanse peper
  • 2 kaneelstokjes

Bereiden

(15 minuten voorbereiden en 45 minuten suddertijd)

De appelen, peper en rozijnen afspoelen. Verwijder de klokkenhuizen. Schil de appels en snijd de appels in (grove) stukken. Snijd de uien, gember en Spaanse peper ook in stukken. Voor meer pit mogen de zaadjes van de peper erbij.

Zet alle ingrediënten in een grote pan op het vuur. Breng aan de kook. Laat vervolgens 45 minuten sudderen. Roer af en toe om. De stukken mogen grof zijn. Wil je dat niet, dan kun je de chutney langer laten sudderen tot alles uitelkaar valt.

Of gebruik een stamper en stamp de chutney fijn. Haal wel eerst de kaneelstokjes eruit, voordat je pureert. De kaneelstokjes staan decoratief in een glazen potje chutney. Zorg dat je het stokje tegen de wand aanduwt, voordat je het potje afvult. Probeer de kleuren gelijk over een potje te verdelen. Ook dit komt de kwaliteit en smaak van jouw chutney ten goede. Tenslotte trekken de kruiden er langer in in de loop der tijd.

Bewaren

In de koelkast is de chutney in afgesloten bakjes een paar dagen houdbaar. Ga echter voor lange houdbaarheid. En vul schone glazen potjes tot de rand met de chutney. Deksel erop. Even een paar minuten op de kop om pot en deksel te ontsmetten. Je verlengt zo de houdbaarheid van de chutney. Bewaar de potjes tot gebruik in een donkere voorraadkast.

Tips

  • Gebruik waar mogelijk biologische spullen. Dagelijks komen we al voldoende in contact met chemicaliën. Wees dus vriendelijk voor je lijf en beperk je inname van bijstoffen.
  • De appels kunnen naar smaak. Een zoete appel, zoals een royal gala, maakt de chutney iets zoeter. Een zure jonagold maakt de chutney frisser.
  • Liever helemaal geen suiker? Natuurlijk kun je de suiker helemaal weglaten of vervangen door meer rozijnen, vijgen of dadels. Gebruik ook verse gember in plaats van gekonfijte.
  • Gebruik appels met schil als je liever wat meer ‘bite’ wilt hebben.
  • Houd je niet van pittig? Laat de Spaanse peper weg. Of ontdoe het eerst van de zaadlijsten. Als je een hete chutney wilt, gebruik je uiteraard meer pepers. In plaats van Spaanse peper kun je ook zwarte peper gebruiken.
  • Eten bewaard in glaswerk is beter voor de gezondheid dan bewaren in goedkope plastic bakjes. Google daar eens op. Bewaar lege glazen potten met schroefdeksel van groente, jam of fruit. Je kunt de potten overal voor gebruiken. In de glasbak kan altijd nog. Je kunt de potjes bijvoorbeeld gebruiken voor een salade onderweg, een koekjespot of voor restjes. Hoe je een bijna-appelplaatkoekjespot maakt, kun je lezen op https://www.veraslifestylewereld.nl/?p=502
  • Voor het lang bewaren in glazen potten: Controleer of de potten en deksels schoon zijn en geen beschadigingen vertonen. Breng ruim water aan de kook in een schone pan. Haal met een tang de potten en deksels even goed door het hete water en laat ze uitlekken op een schoon vel keukenpapier. Als de vulling kookt, vul je de potten tot de rand met de hete inhoud. De pot wordt ook gloeiend heet. Draai het deksel dus dicht met behulp van pannenlappen of theedoeken. Zet de pot andersom op het aanrecht – met het deksel omlaag – en laat het een paar minuten zo staan, zodat eventuele bacteriën gedood worden. Dit bevordert de houdbaarheid van de inhoud. Draai de pot terug en laat afkoelen. Gevulde potten liefst in een donkere kast bewaren.
Vers. Puur. Mild. Basic. Klassiek. Minder suikers. Meer smaak. Een appelchutney recept kan heel simpel in elkaar zitten. En dankbaar je voorraadkast in!

Over de auteur

Een gezonde leefstijl. Met passende beweging. En passende voeding. Vera is lang op zoek geweest naar wat kan en mag. Want zo’n 40 jaar terug was de informatie er niet. En dacht men dat alle lichamen hetzelfde werkten. En dat is helemaal niet zo.

Vera startte daarom een tijd geleden een website dat zich richt op smaakvol eten en fijn leven, zonder dat jij je lichaam tekort doet. Met een assortiment dat jou kan helpen naar een kickstart naar bruisen en blijvend beter in je vel zitten. Kijk eens naar meer blogs en tips van Vera en start ook jouw fitplan op aan de hand van haar gratis e-boek! Leg contact voor meer informatie. Vera helpt jou graag verder.

Vegan. Vers. Puur. Tarweglutenvrij. Minder suikers. Meer smaak. Een appel-crumble-cake recept die weinig meer nodig heeft. Vind jouw recept op Vegan appel kaneel crumble cake

Geef een reactie

Heb het fijn! Pak jouw gratis FIT app!

Werk aan jezelf op jouw niveau, krijg gezonde recepten en wellness tips. Klik op de link en Download de gratis FIT app nu !

Ontvang meteen een GRATIS e-boek in je mailbox!
Krijg een e-boek 'Drinken tot je een ons weegt' cadeau! Bijna 50 blz. helpen jou verder met tips & recepten over beter drinken. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

Krijg een e-boek ‘Drinken tot je een ons weegt’ cadeau! Bijna 50 blz. helpen jou verder met tips en recepten over beter drinken. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

 

Vera is wellness coach & onafhankelijk distributeur bij It Works International en ondersteunt haar cliënten en teamleden

Ontvang exclusieve e-boekjes en wellness tips gratis

* indicates required
Email Format
Recente berichten
Keto & vegan basistips voor de kamado
Keto & vegan basistips voor de kamado
De laatste jaren ploppen luxe versies van barbecues overal omhoog. Ook in Nederland wint grill[...]
Op alle vrouwen die zorgen!
Op alle vrouwen die zorgen!
Op alle vrouwen die zorgen. Op alle vrouwen die zich belangeloos inzetten voor anderen. Op alle[...]
Recept vegan appel-kaneel-crumble-cake
Recept vegan appel-kaneel-crumble-cake
Een appelcake die naar een apple crumble smaakt? Yep. Een appelcake die naar een apple crumble [...]
Is de BeautyWorks Collection en Dr. Nassif jouw oplossing?
Is de BeautyWorks Collection en Dr. Nassif jouw oplossing?
Vind jouw oplossing bij de It Works gezichtsverzorging Meer dan ooit zijn mensen op zoek naar ee[...]
Extra online voordeel met onze Pick 2 & Pick 3
Extra online voordeel met onze Pick 2 & Pick 3
Extra online voordeel met Pick 2 & Pick 3 Tijd voor beter in je vel? Tijd voor goede resulta[...]