Een DIY Henna-haarverf kan op verschillende manieren worden aangemaakt. Aanmaken met cacaopoeder brengt je een zachte chocoladebruine tint. Je hebt slechts heet water – of beter nog: zwarte thee – nodig. Gemalen cacao bevat al zuren, waardoor de henna fijn kleurt. Maar je kunt altijd nog een zuurtje als citroensap of aloë-vera-sap toevoegen.
Licht haar kan chocoladebruin uitvallen, terwijl donker haar wat minder verschil laat zien maar ook chocoladebruin kan worden of een mooie, bruinrode tint kan krijgen. Zwart haar krijgt een warme, bruine gloed. Witte en grijze haren kunnen een roodbruine haarkleur krijgen. De resultaten verschillen wel per persoon en win vooral advies in bij jouw haarspecialist. Verderop in deze blog staan andere recepten met henna-haarverf.
DIY recept 3 ingrediënten henna-haarverf met cacao
Dit recept bevat drie vegan ingrediënten en is eenvoudig te bereiden. In ruil heb je een voordelige en natuurlijke haarverf waarmee je je haren kunt voeden en kleuren tegelijk. Zowel henna als cacao als thee bevatten belangrijke voedingsstoffen voor haar en huid. Hoe zuiverder en beter de kwaliteit henna, cacao en zwarte thee, hoe beter de kleur op het haar uitpakt.
Puur hennapoeder van Jacob Hooy is van een prima kwaliteit. Dat potje valt bij Holland & Barrett te krijgen. Zwarte thee helpt de kleuring van cacao en henna beter op gang naar een volle bruine kleur, maar kun je vervangen door heet (niet kokend) water. Het theezakje in het filmpje is van Lipton, maar meestal gebruik ik losse biologische thee. Het cacaopoeder is pure cacao van het merk Van Houten.
Voor kort haar tot ongeveer je schouders heb je aan 4 volle theelepels henna genoeg. Natuurlijk is meer altijd prima, omdat je dan een dikkere haarpakking kunt aanbrengen. Heb je langer of dik en veel haar? Voeg dan naar inzicht meer toe.
Ingrediënten henna-haarverf met cacao
- 4 volle theelepels hennapoeder
- 2 volle theelepels cacaopoeder
- 100 ml zwarte thee (1 theezakje)
Bereiden henna-haarverf met cacao
Zet zwarte thee en laat een paar minuten trekken. Plaats de mehndi in een glas. Voeg cacaopoeder toe en vermeng. Voeg een scheutje thee door het mengsel en roer met een houten of glazen lepel. Voeg opnieuw wat thee toe en roer opnieuw door. Herhaal de stappen tot de mehndi een gladde, groene pap lijkt.
Dek het glas af en laat de henna haarverf 1 tot 2 uur rusten. Omwikkel het glas eventueel met een theedoek, zodat het zo lang mogelijk warm blijft. Onder invloed van de warmte komen de kleurdeeltjes uit de henna, cacao en thee vrij en verandert de pap van groen naar een warme, bruine tint.
Je kunt een (essentiële) olie, conditioner of aloë vera gel toevoegen aan het masker voor extra verzorging. Maar alles wat je toevoegt kan invloed hebben op de warme chocoladebruine tint.
Wrijf een beetje henna-haarverf tussen de vingers. Als de vingers wat roodbruin kleuren, is de henna klaar. Laat verder andere zuren, oliën en haarconditioners weg als je een pure, chocoladebruine haartint wilt.
Gebruik oude spullen, want henna kan kleding verkleuren – en maak je werkplek steeds goed schoon. Wrijf de henna in elk haarlokje. Zet het haar vast in een knot en gebruik eventueel een haarklem. Doe eventueel een douchemuts op en laat de henna minimaal 2 uur in het haar. Zeker grijze en witte haren hebben een aantal uur nodig om bij te kleuren.
Spoel daarna de henna-haarverf uit het haar. Gebruik liever geen shampoo, of een milde shampoo voor geverfd haar, zodat de kleur door kan werken in het haar. Fixeer de kleur na het wassen met wat haarolie, zoals kokosolie, olijfolie of arganolie.
Henna heeft daarna nog een paar dagen nodig om het haar verder bij te kleuren. Was het haar dus liever een dag of drie niet, zodat je het meeste plezier hebt van je inzet. Geniet van je resultaat!
Meer over het gebruik van mehndi
Bij Vera’s Lifestyle Wereld is geen sprake van betaalde promotie mits het speciaal vermeld wordt. Vera schrijft vaker over henna-haarverf. Ze vindt het leuk om allerlei recepten uit te proberen. Zeker omdat hennahaarmaskers een gezond en natuurlijk alternatief bieden en huid en hoofdhaar oppeppen.
Zelf met henna aan de slag gaan, hoeft overigens niet. Steeds meer bio kappers bieden verschillende tinten henna-haarverf aan. Ga dus eens langs zo’n haarsalon. En overleg op zeker met een haarspecialist als je eerder chemisch gekleurd hebt en over wilt stappen naar plantaardige alternatieven.
Misschien vind je dit ook interessant?
- Een fijn haarmasker met een lichtere kleur kun je krijgen met dit DIY hennahaarmasker met aloë vera, salie en rooibosthee recept
- Meer dan 20+ recepten voor net die ene, perfecte haarmasker vind jij hier op DIY Hoe maak je jouw hennahaarmasker – 20 recept tips
- Maak jouw eigen haarolie voor een betere verzorging van wit en grijs haar met DIY Haarolie met salie
- Je eigen conditioner maak je zelf met DIY Haren spoelen met thee of koffie – Meer dan 10 theetjes
Inspirerende boeken van Vera’s Lifestyle Wereld
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld vind je het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Of loop meteen naar de bestelsite van de drukker Pumbo en vind meer over het boek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Je kunt ook bij haar drukker Pumbo meer lezen door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Deze blog bevat geen betaalde promoties. Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. De inhoud is gebaseerd op persoonlijke ervaringen.
Houd daarom rekening met onze disclaimer en weet wat het beste voor jou is. Resultaten kunnen per persoon verschillen (zoals altijd bij gebruik van natuurlijke producten en zelfgemaakte recepten).
Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten binnen ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten binnen klein budget
- Recepten met minder suiker
- Recepten uit Suriname
- Recepten vegan of vegetarisch
- Recepten voor balansdagen
- Recepten voor barbecue, kamado en oven
- Recepten voor haren en huid