Spread the love
Hennahaarmasker met rooibos
Hennahaarmasker met rooibos

Steeds meer mensen stappen af van chemische kleuringen voor het haar. Omdat zij bewust zijn van de negatieve effecten voor het lichaam en het milieu. Omdat zij allergisch reageren op sommige bestanddelen in de haarverf. Of omdat haren en hoofdhuid beschadigd raken door de chemicaliën. Of simpelweg niet een dag kwijt willen zijn aan een ‘nieuw kleurtje’, wachtend in een kappersstoel. Bovendien willen steeds meer mensen dat natuurlijke proces gewoon laten. En eventueel de haarkleur wat verdiepen met een natuurlijke spoeling of masker.

Voor dat verdiepen vind je natuurlijke haarverf en kleurspoelingen bij een natuurwinkel of reformzaak. Er bestaan verschillende stoffen waar jij je haar mee kunt kleuren. En in verschillende mengingen. Vaak met een deel hennapoeder. Of kamille. Of indigo.

Henna komt van een struik. Kamille komt van een bloem. Ook indigo wordt uit planten gewonnen. Je kunt elk los gebruiken. Je kunt ze ook mengen naar jouw zin. Ik ga in op haren oppeppen met henna. Lees je mee?



Natuurlijke kleuringen

Allergische reacties kunnen uiteraard ook bij botanische ingrediënten optreden. En de kans is groot dat je jouw haren vaker moet behandelen met een natuurlijke haarverf. Toch heeft dat kleuren met natuurlijke stoffen veel voordelen: het is basic, er kan weinig fout gaan, je haren worden goed gevoed en … je hebt geen chemische rommel op je huid – je grootste orgaan.  

Waar zo’n chemische haarverf je haren vaak uitdroogt, en allergische reacties op kan roepen, voedt een haarverf op basis van botanische voedingsstoffen, zoals kamille en henna, je haar juist. Beide zijn geschikt om de haarkleur op te frissen. Waar kamille vooral bedoeld is om blond haar meer blond te maken, kun je henna gebruiken om haren te kleuren in tinten variërend van fris oranjebruin tot zwart met een warme, koperen gloed.

En bevalt de kleur niet? Dan is het snel uit je haar verdwenen. Bevalt de kleur wel? Dan kun je dat simpel zelf bijhouden. Henna is namelijk gemakkelijk in gebruik. Je kunt ook spelen met de kleur. En heb je een stukje haar gemist? Dan is het een kwestie van opnieuw een drupje aanbrengen, even wachten en uitspoelen. Zo simpel … Dat is het proberen wel waard!

DIY Recept haarmasker met henna en koffie en salie – Kleurt ook witte en grijze haren

Werken met pure henna

Hennapoeder wordt gemaakt van de blaadjes van de hennastruik. Heel wat mensen kennen henna onder de naam ‘mehndi’. Henna is het meest bekend door de tijdelijke ‘tatoeages’. Met hennapasta worden versieringen op de huid aangebracht. Na het drogen en afspoelen blijft een tijdelijke tatoeage over. Na een aantal keer wassen vervaagt deze hennatekening.

Henna tattoos werden en worden gezet bij bruiden van Aziatische komaf, zoals mohammedaanse en hindoestaanse vrouwen. Vaak worden hele verhalen afgebeeld, inclusief symbolen op armen en benen. Henna artists maken de mooiste en ingewikkeldste tekeningen. Op YouTube vind je intussen veel tutorials over het maken van deze tattoos mocht je dat interessant vinden.

Naast het zetten van tijdelijke tatoeages wordt henna steeds vaker in salons gebruikt om wenkbrauwen bij te kleuren. Naast wenkbrauwen kun je ook hoofdharen bijkleuren met henna. Pure henna wordt al eeuwen gebruikt en kent weinig bijwerkingen. Allergische reacties op pure henna zijn er bijna niet. Wel zijn er reacties op henna gemengd met chemische stoffen of citrusfruit.

Let dus op de ingrediënten op de verpakking. En vraag in de winkel na of het merk goede resultaten geeft zonder allergische reacties. En vraag vooral naar de kleur. Je gebruikt immers een natuurproduct. Afhankelijk van de regio en de oogst van de struiken kan henna je haar al bij het eerste gebruik kleuren van oranje tot roodbruin. Het gebruik is simpel: kwestie van aanmaken, in je haar wrijven en wachten. En met de tips in deze blog kun jij thuis verder naar je smaak mengen.

Basisregels mengen met henna

Lang te gebruiken

Ongebruikt hennapoeder blijft jaren goed in een goed afgesloten potje. Ook een geopende pot met henna blijft maanden goed. Handig, want het juiste hennamasker is een kwestie van trial and error. Je zult dus een aantal mengingen door moeten. Zet door, ook jij kunt jouw oplossing vinden. Zeker met mijn tips win jij tijd.

Gebruik oude spullen

Gebruik oude spullen bij het aanmaken van henna. Precies zoals je met andere haarverven ook zou doen. Denk aan oude kleding, oude handdoeken, oude bakjes en bestek.

Veel opties met henna

Henna kun je met verschillende fruitzuren, conditioners en/of oliën mengen. De zuren zorgen voor het vrijkomen van de kleurdeeltjes. De olie of conditioner verzorgt je haar extra. Denk aan citroen, grapefruit, olijfolie of kokosolie. Meer tips vind jij verderop.

Bewaren van je hennahaarmasker

Je kunt een hennahaarmasker aanmaken en voor gebruik een uur tot een dag wegzetten op kamertemperatuur. De kleur verandert van groen naar roodbruin, afhankelijk van de warmte in huis en de hennakleur.

Laat het hennamasker niet dagen en dagen op kamertemperatuur staan. Dan verliezen de kleurdeeltjes hun kracht. Maar vries de henna bijtijds in. Of zet het mengsel in de koelkast. Ook in de koelkast verliest de kleur aan kracht. Bovendien heb je te maken met andere verse ingrediënten. Verse spullen zijn beperkt houdbaar. Gebruik het masker dus binnen een week.

Mijn eigen stelregel is: in het haar binnen 1 uur tot 24 uur na menging. Na 24 uur in de koelkast. Opgebruiken binnen een week. Bij invriezen kan het hennamasker een maand of twee goed blijven. Maar dat heeft niet mijn voorkeur, omdat dingen in de diepvries nu eenmaal vergeten kunnen worden. En dat is jammer.

Verschillende haarkleuren

Lichte haren kleuren met henna gemakkelijk bij, meestal richting rood of bruin. Bruin haar kleurt kastanjebruin. Donkerder haar kost meer moeite, voordat het kleurverschil laat zien. Maar afhankelijk van het aantal hennamaskers kleuren ook donkere haren bij. Zwart haar krijgt vaak een roodbruine gloed. Witte of grijze haren kleuren bij en geven een speels effect aan het kapsel.

Witte of grijze haren dekken met henna

Grijs of wit haar mist pigment. Toch kan henna ook grijze of witte haren dekken. Het duurt alleen wat langer tot het pigment is opgebouwd in het haar. Zet gewoon door met jouw hennaspoelingen. En neem vaker een hennahaarmasker – elke twee weken bijvoorbeeld in plaats van een keer per maand.

Witte of grijze haartjes kleuren na een aantal haarmaskers oranje tot donkerbruin. De haarkleur wordt intenser met meerdere maskers. Je zult zelfs bij het witste haartje met de tijd kleurverschil zien. Bovendien worden stugge witte of grijze haren weer handelbaar. Zeker door een conditioner of olie bij het masker te mengen.

Het haar kleurt nog een paar dagen door na een hennabehandeling en onder invloed van de zon. Als je vindt dat de kleur niet goed heeft gepakt na een haarmasker, kun je eenvoudig de witte haren extra behandelen. Vooral bij de aanzet duurt het even voor het pigment is opgebouwd. Dat deel komt immers net nieuw uit je hoofdhuid. Bouw bij dat nieuwe deel de henna op door die haartjes  in te smeren met een lik henna. Wacht een uurtje afhankelijk van jouw tijd. En spoel dan uit.

Henna gebruiken zonder citrusfruit

Sommige mensen kunnen niet goed tegen citrusfruit. Of zijn er allergisch voor. De huid gaat jeuken en soms ontstaat uitslag. Een mild haarmasker met henna, met wel een kleurend effect, kun je ook zonder citrus maken. De kleurdeeltjes in hennapoeder kun je op verschillende manieren activeren, zoals met citroen, aloë vera of een scheut heet water. Je kunt citroenen dus bijvoorbeeld vervangen door aloë vera. Of door water of thee dat van de kook af is. Daarnaast kun je ook denken aan andere fruitzuren uit ananas of papaya. Ook melk kan fijn werken. Een klein scheutje kan al genoeg zijn.

In de blog Hoe maak je een haarmasker met henna?  vind je basisrecepten en meer informatie over mengen met natuurlijke ingrediënten. Twijfel je door eerdere haarkleuringen of je er goed aan doet om over te gaan op een natuurproduct? Of denk je overgevoelig te zijn? Test dan eerst een haarlok uit.

Natuurlijke haarconditioners

Verdraag je aloë vera? Kies dan voor een haarconditioner met aloë vera of pak wat (verse) aloë vera gel. Aloë vera brengt namelijk de kleuring van de henna op gang – en verzorgt haar en huid geweldig. Laat dan andere fruitzuren weg in de henna. Less is more. Verdraag je geen aloë? Kies dan voor elke andere haarconditioner.

Of kies voor kokosolie. Kokosolie is een fantastische conditioner en helpt huid en haren verbeteren. De aanschaf is geen miskoop. Kokosolie kent veel voordelen. Je kunt ook zelf een hot oil maken, waardoor je je haar intensief kunt voeden, zoals je bijvoorbeeld kunt lezen op Hoe maak je een kokos hot oil met koffie .

Door de fijne verzorgende eigenschappen kun je ook olijfolie gebruiken voor huid en haar. Ja echt, dat flesje in je keuken. Ook van olijfolie worden goede huidverzorgingsproducten gemaakt. Kijk eens rond!

Een mooi mens voor en na! Door consequent aan haar voedingsstoffen te denken.
Een mooi mens voor en na!

Hoe kleur je henna bij?

Henna kun je bijkleuren met thee, koffie, cacao en indigo. Ook verschillende sappen uit groente en fruit kunnen worden gebruikt, zoals grapefruit of bieten. Hierdoor kun je spelen met de kleurintensiteit voor je haren. In mijn Hoe maak je een haarmasker met henna? vind je basisrecepten met thee, koffie en cacao.

Met indigo kun je henna bij kleuren, zodat je haar richting (git)zwart gaat. Indigo kun je in een natuurwinkel krijgen. Afhankelijk van de haartint die je wilt krijgen, meng je een deel indigo met henna. Je maakt het papje vervolgens aan met bijvoorbeeld citroensap. Vraag er naar in een reformzaak!

In natuurwinkels vind je ook kamille. Met kamille krijgt je haar een stralende glans. Zeker lichtblond haar heeft er goede resultaten bij. Het maakt het haar wat blonder en intenser. Op donkerder haar is kamille helaas alleen fijn als extra verzorging.

Op een frisse start!
Op een frisse start!

Hoe breng ik een hennahaarmasker aan?

Trek oude spullen aan. Leg een oude handdoek neer. Plus wat plastic folie. Doe eventueel handschoenen aan. De henna kan al binnen een paar tellen voor oranje handpalmen zorgen. Toch oranje handen of nagels? Was je handen regelmatig. De kleur slijt snel, als je niet lang in contact bent geweest met henna.

Breng de henna aan op schoon haar. Vochtig of droog haar mag allebei. Zelf heb ik betere kleurresultaten op schoon en droog haar. Wrijf het masker lok voor lok door je haar. Je kunt beginnen bij je voorhaar. Werk van de ene zijkant naar de andere. En smeer dan naar je nekharen toe. Dek vooral de witte haren en de haaraanzet goed. Gebruik eventueel haarklemmen om langer haar beter te verdelen en vast te zetten.

Klaar met insmeren? Doe plastic folie om je haar. Doe een handdoek er overheen. Wacht minimaal een uur. Hoe langer je wacht, hoe intenser de kleur. Sommigen laten het een hele dag intrekken. Maar één uur tot drie uur wachten is gebruikelijk.

Wil je de kleurintensiteit versterken? Doe dan aluminiumfolie over je haar in plaats van plastic folie. Föhn je haren dwars door het aluminiumfolie met een haarfohn. De warmte verdiept de kleur.

Ruim meteen geknoeide henna op. Het kan tegels, meubels of kleren verkleuren. Restje henna over? De rest van het hennamasker kun je goed afgesloten nog een tijdje in de koelkast bewaren of invriezen.

Klaar met wachten? Spoel de henna goed uit je haren met shampoo. Meestal heeft je haar een tweede of derde shampoobeurt nodig om de henna er goed uit te krijgen. Fixeer de kleur door een beetje conditioner of olie door je natte haar te wrijven. Het haar kleurt nog een paar dagen bij. Onder invloed van de zon gaat dit sneller.

Drie maanden met de vegan Hair Skin Nails van It Works
Drie maanden met de vegan Hair Skin Nails van It Works

Een betere oppepper?

Kan je haar een betere oppepper gebruiken? Wil je een vollere bos? Is je haar erg droog? Of je nagels zijn bros? Kies dan voor een haar- en huid supplement zoals de It Works Hair Skin Nails. Met slechts twee tabletjes per dag kan de Hair Skin Nails je haar, huid en nagels van binnenuit ondersteunen. Door het toevoegen van de juiste voedingsstoffen. En nee, dit is echt niet een supplement zoals je normaal treft in winkels. Je kunt het wel online bestellen, zoals in Vera’s webshop. Lees meer over de vegan HSN op Kan een supplement echt je huid, haar en nagels verbeteren?

Ook hebben wij een uniek collageen-supplement, de CollagenWorks, dat het totale lijf kan helpen ondersteunen. En dus ook huid, haar en nagels een prachtige oppepper kan geven. Bindweefsel zit immers overal in het lijf en een goede support, zoals met onze It Works CollagenWorks, kan alle verschil maken.

Bij Vera vind jij de webwinkel van It Works. Weet jij dat je meer dan 40% korting krijgt met het loyal customer programme? Dat is nog eens voordelig gebruiken! Naar de webwinkel voor meer info? Klik op

Hoe kun je je immuunsysteem verbeteren?

Als het gaat om volop in het leven staan … Als het gaat om goed zijn voor jezelf en jouw naasten … Als het gaat om het verbeteren van jouw immuunsysteem … kun je eigenlijk niet anders dan die betere leefstijl in. En dat kan best snel met de tips in deze nieuwsbrief op Proactief jouw immuunsysteem verbeteren . Pak daar meteen jouw cadeau op: een e-boek vol info over beter zijn voor jezelf met goede voeding.

Welk masker zet jij op? Alles draait om perspectief
Welk masker zet jij op? Alles draait om perspectief

Over de auteur

Vera is blogger, auteur en onafhankelijk distributeur bij It Works! International. It Works werkt in meer dan 20 landen met een haast holistisch assortiment. De ingrediënten hebben een synergetisch effect en kunnen ook bij jou jouw resultaten versnellen. De resultaten zijn persoonsgebonden: elk lijf en elke leefstijl is anders. Toch ligt het slagingspercentage hoog! Lees mijn disclaimer eens. Dan snap je beter wat ik bedoel.

Vragen over het It Works assortiment? Leg contact!

Loop voor meer blogs en informatie over gezonder leven, inclusief recepten naar

Dreams don't work unless you do
Dreams don’t work unless you do
DIY Hennahaarmasker – Basisregels voor succesvol kleuren (blog 2 van 3), Vera's Lifestyle Wereld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download jouw GRATIS e-boekjes en ga gelijk op voor beter! Ook jij kunt voortaan fijnere dagen hebben.

Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten!
Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten met een handige checklist!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies recepten!

Recente berichten
No thumbnail available
Vertrouw op jezelf en jouw intuïtie
Het leven kan een uitdaging zijn met al die obstakels onderweg. Vertrouw op jezelf. Jouw intuït[...]
No thumbnail available
Wie je vandaag bent, hoef jij morgen niet te zijn
Wie je vandaag bent, hoef jij morgen niet te zijn. Wie jij vandaag bent, zegt niets over wie ji[...]
Kids kiwi tiramisu - Minder suiker no bake cake
Kids kiwi tiramisu - Minder suiker no bake cake
Kids kiwi tiramisu - No bake cake recept met minder suiker Deze kiwi tiramisu is een frisse no b[...]
Hoe maak je zelf haarolie? Incl DIY recept
Hoe maak je zelf haarolie? Incl DIY recept
Hoe maak je zelf haarolie? Incl DIY recept Wispelturig, beschadigd en stug haar heeft soms iets [...]
Recept gebakken zuivelvrije minder suiker yoghurttaart – Gemakkelijke variatie op cheesecake
Recept gebakken zuivelvrije minder suiker yoghurttaart – Gemakkelijke variatie op cheesecake
Recept gebakken zuivelvrije yoghurttaart met minder suiker - Gemakkelijk alternatief voor cheesecak[...]