Hoe leer je een hond apporteren? Samen spelen

Hoe leer je een hond apporteren?


Je pup leren spelen, lijkt gemakkelijk. Toch is samen spelen iets anders dan even stoeien. Samen spelen met een hond is namelijk vragen om los te laten wanneer je wilt, niet weg te lopen als jouw hond daar zin in heeft en niet als een malle te bijten en te springen. Leer je hond dan ook op commando apporteren.

Let op de interesse van de hond. Vindt jouw pup een bal leuk? Of een stok? En welk materiaal vindt hij fijn? Sla het liefst takken over. Het lijkt leuk en gemakkelijk te vinden, maar hout kan versplinteren. En je hoort te vaak dat een dier voor de keel of darmen naar een dierenarts moet.

Verstokte stokkenliefhebber

Odin, onze IJslandse hond, is echter een verstokte stokkenliefhebber – om in hondentermen te blijven. Hij is nu iets ouder dan een jaar en hebben met hem afgesproken dat die tak echt maar een paar keer mag. Wij gooien een stok ook nooit hoog of ver. En versplintert een tak? Dan moet hij meteen stoppen en dat ding laten liggen. Dat vergt dus opletten als baas. Dat vergt trainen. Dat is dus als baasje leren je poot stijf te houden – om opnieuw een hondenterm te laten vallen, als je hond door blijft drammen.

Houd het apporteren voor iedereen gezellig. Oefen een paar keer. Gebruik snoepjes. Beloon op het juiste moment. Een hond doet alles voor je, als hij snapt wat hij moet doen. Stop het spel als het nog leuk is. Speel en stoei daarna. Oefen dagelijks. Zo blijft het vers in het geheugen van de hond en de baas. En zo wordt iets een goede gewoonte.

Hoe leer je een hond apporteren?
Hoe leer je een hond apporteren?

Apporteerspullen

Wat een hond leuk vindt, verschilt per hond. Dat is een kwestie van uitproberen. Wij hebben touwen van natuurlijke materialen, touwen in verschillende lengtes, ballen in verschillende grootte, ballen van verschillende materialen. Wij hebben frisbees, knuffels en stokken van verschillende materialen. Op het moment is Odin gek op zijn Chuckit fetch stick en zijn Chuckit ultra bal. Dit zijn massieve apporteerspullen die lekker wat gewicht hebben. Odin vindt die fijn in de bek te nemen. De rubberen stok is een ideale vervanger van takken.

Leren apporteren

Speel samen met het apporteerspeelgoed. Gooi het op. Pak het af. Laat proeven. Laat meenemen. Elke keer als de hond belangstelling heeft in het speelgoed, geef je een compliment. Praat lekker hoog daarbij. Gooi het speelgoed een stukje van je af. Gaat je hond erheen? Zeg goed zo. Pakt hij het op? Goed zo. Komt hij het brengen? Goed zo. Hou een snoepje klaar en beloon hem meteen. Zo valt het kwartje en kun je het apporteren steeds professioneler aanpakken.

Sneller dan het licht! En zo traag als een … schildpad

Odin, onze IJslandse hond is nu 18 maanden en vindt apporteren steeds leuker worden. Hij blijkt sneller dan het licht. Na een tijd spullen ophalen, kan hij gelukkig ook zo traag als een schildpad zijn. Wij houden het apporteren speels en gezellig. Het uitlaten is immers geen wedstrijd of demonstratie.

Meer filmpjes over het hondenleven van Odin, onze IJslandse hond, staan op het YouTube-kanaal van TweePlusDrieIsVijf. Word gratis abonnee en blijf op de hoogte.

Leren apporteren met een Chuckit fetch stick

Doe-het-zelf-boek ‘Op naar beter’

Spelen met een hond is niet alleen goed voor de hond. Als mens leer je zelf observeren, bewegen en inschatten. Ook kun jij prikkels kwijt en is die sensomotorische beweging ongelooflijk goed voor je. En het buiten zijn is goed voor jouw hormoonbalans.

Heb je behoefte aan meer inspiratie? Wil je meer motivatie of een houvast? Misschien is het doe-het-zelf boek, genaamd ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman wat voor jou. Je kunt het bestellenbij alle (online) boekhandels met ISBN/EAN 978-94-6443-212-1. Bij de drukker Pumbo.nl vind jij het boek op https://www.boekenbestellen.nl/ . Op naar een beter ‘zijn’!

Misschien vind jij dit ook interessant?

Wees zo moedig als een puppy – Groeien en leren kun jij ook

Doe meer van wat jou blij maakt

Leuk hersengymnastiek voor hond en kind

Beter weerbaar met affirmaties en oefeningen

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!