Spread the love

Heb jij al eens geprobeerd je haren te behandelen met henna? Het lijkt moeilijk, maar dat is het niet! Je maakt een haarmasker met 3 ingrediënten en dat laat je in je haar trekken. De voedende bestanddelen in de henna peppen je haar lekker op en het haar krijgt een kleurtje.

Vul je het hennapoeder aan met slimme ingrediënten, dan versterk je de kleuring en het voedend aspect zelfs meer. Dit heet synergie. Je kunt zelf thuis aan de slag, want veel gedoe is het niet. Als je alles meteen opruimt, wordt het ook geen ramp voor jouw huis, haar en kleding.

In deze blog vind jij de basisbeginselen van werken met henna in haarmaskers. Ook vind jij links naar mijn andere blogs, die jou verder kunnen helpen met meer uitleg over henna en oppeppers maken voor je hoofdharen. Alles valt zelf te doen. Vaak heb je de spullen zelfs al in huis. Een kwestie van doen dus! Dat beter voor jezelf zorgen … Lees je mee?

Waarom gebruik je henna?

Hennapoeder komt van de fijngemalen blaadjes van de hennastruik. Puur natuur dus. De struiken groeien onder meer in Pakistan en de kleuren kunnen per regio en per oogst verschillen. Je kent henna vast van die ‘tijdelijke handtatoeages’. Hierbij wordt hennapasta op de hand aangebracht. In allerlei patronen. Na het opdrogen en afspoelen blijft een oranjerode print achter. Dat slijt in de loop der dagen weg.

De laatste jaren worden bij verschillende salons ook wenkbrauwen bijgekleurd op basis van henna. Hoe dan ook, henna wordt al duizenden jaren gebruikt. En zelf gebruik ik hennamaskers al jaren. Vandaar mijn blogs. Meer tips om jouw haarmaskers tot een succes te maken, vind je in mijn tweede blog Basisregels hennahaarmaskers- Op naar succesvol kleuren

Henna is de moeite waard, als je je haar op een natuurlijke manier wilt kleuren of wat extra voeding wilt geven. Zonder dat je je haar beschadigt. Of een lang blijvende foute kleur in je haar hebt. Je wast de henna namelijk met een keer of tien al uit je haren. Aan de andere kant kun je juist met henna de kleur van je haren verder verdiepen of veranderen door regelmatig een hennahaarmasker te pakken.

Hoe ik het zie? Extra verzorging hebben je hoofdharen toch tussendoor nodig. Zeker brak, stug en poreus haar. Of krullen, zoals ik heb. Waarom dan niet meteen dezelfde tijd benutten met een intensief voedend en kleurend haarmasker?

Wat doet henna nou bij verschillende haarkleuren? Lichte haren kleuren met henna gemakkelijk bij, meestal richting rood of bruin. Bruin haar kleurt kastanjebruin. Donkerder haar kost meer moeite. Maar afhankelijk van het aantal hennamaskers kleuren ook donkere haren bij. Zwart haar krijgt vaak een roodbruine gloed. Ook witte of grijze haren hebben verschillende maskers nodig, maar kleuren goed bij de rest van het haar en geven een speels effect aan het kapsel.

Waarom zelf mengen met henna?

Mengsels met henna kun je bijna overal vinden. In allerlei verpakkingen en in allerlei verhoudingen. Maar vanwege de bijstoffen en andere troep koop ik liever alleen de pure henna. Die meng ik dan zelf verder. Zo weet ik tenminste wat er in mijn haarmasker zit. De tijd van uitslag op mijn huid heb ik wel gehad, vind ik zelf. Zeker als je nu van mij leest dat er gevaarlijke zware metalen in mengsels zitten, kun je die haarkleuringen beter laten.

Zoals iedereen nu wel weet, zijn al die toevoegingen in je haar of op je huid helemaal niet goed voor je. Vaak vinden mensen alleen geen beter alternatief en gaan ze toch door met chemische rommel gebruiken. En dat terwijl de huid – je grootste orgaan – best ontzien mag worden. Ongemerkt wordt een lichaam dag in dag uit blootgesteld aan allerlei chemische substanties. Het zijn meer stoffen dan je denkt. En je huid neemt dat allemaal op, waardoor je lijf weer veel te verwerken heeft. Je mag dus best lief zijn voor jezelf! Er zijn genoeg alternatieven. In de praktijk gaan die natuurlijke middelen best lang mee en kun je in alle opzichten beter uit zijn.

2015-5 hennahaarmasker plus logo

Basisrecept hennahaarmasker

Hennapoeder heb ik van Jacob Hooy. In al die jaren vind ik de kwaliteit constant. Net als de kleur. Die is vrij oranjerood. De potjes zijn te krijgen bij diverse (web)winkels zoals Holland & Barrett. Met soms 2 voor de prijs van 1 heb je een extra voordelig haarmasker in huis.

Ook aloë vera gel is bij H&B te krijgen, evenals kokosolie. Pak een merk naar jouw budget. Zowel aloë vera als kokosolie is erg fijn als bodylotion, after sun of haarcrème. Ook geïrriteerde huid kan sneller herstellen. Wat dat betreft, heb je meteen producten in huis die je overal voor kunt inzetten. Daarnaast kun je ook olijfolie gebruiken. Ook dat werkt goed en kun je ook in de keuken – net als kokosolie – of verdere huidverzorging inzetten.

Ingrediënten haarmasker

 • 2 volle theelepels henna
 • 1 halve citroen
 • 1 theelepel aloë vera gel (eventueel)
 • 2 theelepels kokosolie
 • Handschoenen eventueel (wegwerp of huishoud)
 • Huishoudfolie (aluminium of plastic)
 • Oude handdoek (eventueel)
 • Haarföhn (eventueel)
 • Haarklemmen (eventueel)

Bereiden henna-haarmasker

Gebruik oude spullen. Draag oude spullen. En ruim alles wat je morst meteen goed op. Henna en citroen kunnen soms sommige materialen aantasten. Dat zou zonde zijn.

Zelf gebruik ik een kunststof bakje en kunststof lepeltje. Of pak glaswerk. Knijp de citroen uit over de henna. Roer goed door. Nog droge delen? Doe er dan wat water of meer citroen bij tot het mengsel een gladde, dikke substantie is geworden.

Sluit het potje af (met een deksel en/of plastic folie) en laat de henna op een warme plek staan. Geef de kleuring een paar uur de tijd. De henna is normaal groen en wordt door de citroen bruinig van kleur. De kleurstoffen komen dan vrij uit de henna.

De henna heeft de beste resultaten op schoon haar. Was je haar in de tussentijd goed. Eventueel een paar keer inwrijven met shampoo en goed alle vuildeeltjes uitwassen. Laat je haren drogen zonder dat je er verder iets in doet.

Is de henna al verkleurd van groen naar bruin? Laat de kokosolie smelten. Roer dat door het haarmasker. Roer voor extra verzorging er een theelepel aloë door.

Mijn eigen stelregel is aangemaakte henna binnen 1 tot 24 uur te gebruiken. En maskers 2 tot 3 uur in te laten trekken in het haar. In de koelkast of vriezer kun je restjes masker langer bewaren. Al zal de werkzaamheid van de henna met de tijd afnemen.

Aanbrengen haarmasker

Je kunt op handdoekdroog haar werken. Ikzelf werk met volledig opgedroogd haar. Dan is mijn eigen resultaat beter. Ik begin bij mijn voorhoofd en werk dan naar mijn nek toe. Wrijf steeds een theelepeltje per lok in. Werk eventueel met handschoenen aan, als je niet dagen henna op je handen en nagels wilt zien.

Wrijf de henna goed in het haar. Pak de haaraanzet mee. Verdeel het mengsel gelijkmatig over je haren. Als je alle emulsie in je haar hebt gewreven heb je een dikke pap in je haren. Heb je dat niet? No worries. Gebruik de volgende keer meer van alles.

Zet je haar vast met haarklemmen. Dicht tegen je hoofdhuid aan. Zo kan de emulsie overal intrekken. Doe de folie over je haar. Wil je een intense kleur? Gebruik aluminiumfolie en een föhn.

Je kunt het haar meteen even föhnen (dwars door de alufolie heen), zodat het haar dieper van kleur wordt. Doe eventueel daarna een handdoek over de folie. De handdoek bevordert de warmtewerking.

Ga meteen na of je ergens henna gemorst hebt. Veeg achtergebleven henna weg met een schone, oude doek. In principe wordt alles goed schoon zonder verkleuringen. Maar neem dat risico liever niet.

Nu wachten! Minimaal een uur. Of je lijf verder verwennen met ontharingen, een masker of een spa. Maak er een wellness dag van! Tussendoor kun je nog een keer föhnen, dwars door de handdoek en aluminiumfolie heen. De warmte helpt de kleuring goed op gang.

Uitspoelen haarmasker

Spoel je haar goed uit en was het een aantal keer met een milde shampoo. Het makkelijkst vind ik dat onder de douche gaan. Denk aan je hoofdhuid. Daar kan de meeste henna blijven kleven. Na het afdrogen wrijf ik een theelepel kokosolie in mijn haar. De olie fixeert de henna en verzorgt haar en huid extra. Ga na of je niet ergens henna gemorst hebt en veeg na. Als het je daarna lukt om je haar een dag of drie niet te wassen, is dat meegenomen, want de kleuring trekt nog verder in. Klaar!

Betere huid, haar en nagels? Combineer het met 1 supplement, de CollagenWorks
Betere huid, haar en nagels? Combineer het met 1 supplement, de CollagenWorks

Variëren met het basisrecept henna

Voor zover het klassieke basisrecept voor het maken van een haarmasker op basis van henna. Ben jij overgevoelig voor citrus? Wil jij een andere kleuring? Wil jij meer spelen met henna na dit basisrecept? Wil jij meer weetjes over henna? Mijn kennis heb ik gebundeld in het tweede blog die ik in dit artikel noem. Kijk dus ook vooral op Basisregels hennahaarmasker

Recept 2 henna en rooibosthee

Verschillende theeën werken goed samen met henna. Een prachtige koperen gloed krijg je door henna te mengen met rooibosthee. Hoe donkerder de rooibosthee, hoe dieper en warmer gekleurd je haar zal zijn. Vooral oranjerode henna, zoals die van Jacob Hooy kleurt keurig naar roodbruin met rooibos. Je kunt citroen gebruiken in dit recept. Ikzelf laat het weg, omdat mijn hoofdhuid urenlang contact met citroen niet fijn vindt. Mijn ervaring leert mij dat aloë prima de kleuring op gang brengt van henna.

 • Aloë vera gel ca. 15 ml
 • Henna 2 volle theelepels (bij haar tot op de schouders)
 • Scheut rooibosthee
 • 2 theelepels kokosolie (eventueel)
 • glazen potje

Zet de rooibosthee naar een tint die jij mooi vindt. Meng de henna met de aloë vera. Doe een scheut wat afgekoelde rooibosthee erbij. Roer en voeg thee bij tot je een glad en smeuïg papje hebt. Draai het potje dicht of dek af en laat de henna op kleur komen. Liefst op een zonnige plek. Door de warmte komen de kleurdeeltjes vrij. Meestal is een uur of twee wachten voldoende om de kleurdeeltjes op gang te krijgen. Het mengsel is dan van groen naar bruin gekleurd. Wil je een diepere kleur? Laat het mengsel dan een uur of 8 staan. Voeg eventueel kokosolie toe. Roer door en breng aan.

Recept 3 henna en koffie

Als je een donkerder tint wilt dan met voorgaande recepten kun je henna mengen met koffie. Het levert een donkerbruine tint op. Ook erg de moeite waard, al kan de geur van koffie je een paar uur later tegen gaan staan.

 • Aloë vera gel 2 volle theelepels
 • Henna 2 volle theelepels (bij haar tot op de schouders)
 • Scheut hete espresso
 • Kokosolie of olijfolie (eventueel)

Zet een kop espresso en doe dat bij de henna en de aloë. Roer tot een glad papje ontstaat. Laat het op kleur komen door het afgesloten potje circa een uur weg te zetten. Op kamertemperatuur of in de vensterbank is prima. Roer door. Voeg eventueel olie door als extra conditioner. Breng aan.

Recept 4 henna met cacao

Een warme, roodbruine – van bordeaux tot aubergine- gloed krijg je door 1 theelepel cacao bij het basisrecept te mengen. Het resultaat wordt meestal net zo donker, maar warmer dan met koffie.

 • Aloë vera gel 2 theelepels
 • Henna 2 volle theelepels (bij haar tot op de schouders)
 • 1 Theelepel pure cacao
 • Kokosolie of olijfolie (eventeel)
 • Scheut heet water net van de kook af

Meng alles met het warme water tot een glad papje en sluit af. In circa een uur tijd kleurt het mengsel mooi donkerbruin.

Recept 5 henna met zwarte thee

Een diepe, donkerbruine tint, neigend naar bruinzwart, krijg je door zwarte thee te gebruiken. Mijn ervaring zegt mij dat dit de donkerste tint oplevert uit deze vijf recepten. Ideaal als je heel donker haar wilt hebben met henna. En fijn als je witte of grijze haren wilt bij kleuren bij jouw donkere haren. Gebruik meerdere zakjes in een kopje als jouw thee niet zwart genoeg uitvalt.

 • Aloë vera gel 2 theelepels
 • Henna 2 volle theelepels (bij haar tot op de schouders)
 • Kokosolie of olijfolie (eventeel)
 • Sterke zwarte thee net van de kook af

Meng alles met het hete water tot een glad papje en sluit af. In circa een uur tijd kleurt het mengsel mooi donkerbruin.

10+ tips voor jouw haarmasker

 • Twijfel je door voorgaande kleuringen of eerdere allergische reacties aan jouw ingrediënten? Vraag jouw kapster advies. En test vooral een haarlok eerst uit, voordat je een volledige pakking neemt.
 • Pak het het voordeligste merk aloë vera gel.
 • Liever verse aloë vera? Snijd een stukje van een vers blad af. Schil het blad en stamp het binnenste, de gel, tot een vloeibare emulsie.
 • Elk merk kokosolie is geschikt voor je haar.
 • Kokosolie mag meteen bij de mengsels als je haast hebt. Maar het kan de kleuring van de henna tegengaan.
 • Deze haarmaskers kosten mij per keer minder dan een euro. Daar kan een kapper niet tegenop!
 • Het mooie van natuurlijke alternatieven is, dat je kunt spelen met dit recept. Wel of niet extra olie, of meer sap, of geen aloë, of toch wat extra henna. Probeer het gewoon uit! Maak een masker op maat.
 • In plaats van citroen kun je ook grapefruit gebruiken. Vooral roze grapefruit kan de kleuring van de henna verder beïnvloeden richting roder haar.
 • Ook bietensap kan de kleuring van het hennamasker beïnvloeden. Genoeg uit te proberen dus … als je durft.
 • Wil je een intensief verzorgende masker, dan kun je meer (kokos)olie bij het mengsel doen, voordat je het in je haar aanbrengt.
 • Doe 1 of 2 eetlepels van je (natuurlijke) haarconditioner bij het emulsie.
 • Weet jij, dat je je haar tussendoor kunt oppeppen door het te spoelen met koffie of thee? Hoe dat gaat, lees je op Je haren oppeppen met koffie of thee
 • Een intensief verzorgende hot oil treatment voor je haren kun je ook zelf maken. Weet jij dat koffie en kokosolie elkaars werking versterken? Maak deze Koffie en kokosolie hot oil eens!
 • Kleuren met pure henna is basic, goedkoop en … je hebt geen chemische rommel op je huid – je grootste orgaan. Hoe jij werken met hennahaarmaskers tot een groter succes kunt maken, lees jij op Basisregels hennahaarmaskers- Op naar succesvol kleuren
Liefde zit in het … ha(a)r(t! It Works! Hair Skin Nails helpt huid, haar en nagels van binnenuit verder
Liefde zit in het … ha(a)r(t! It Works! Hair Skin Nails helpt huid, haar en nagels van binnenuit verder

Nog betere resultaten?

Haren kunnen in behoorlijk slechte staat verkeren. Afhankelijk van drukte, voeding en stress kun je soms niet de juiste verzorging vinden. Weet jij dat jij je haarresultaten kunt verbeteren door de juiste voedingsstoffen te gebruiken?

Wij kennen prachtige resultaten met onze vegan Hair Skin Nails. Dit supplement ondersteunt overigens niet alleen je haren, maar ook je huid en nagels. Lees meer op Kan een supplement echt je huid, haar en nagels verbeteren?

Daarnaast zou je echt een kijkje moeten nemen bij onze CollagenWorks. Ook dit product kan jouw collageen op een fijne manier aanvullen. Dit supplement bevat 5 typen collageen, en werkt hiermee anders dan de HSN.

Naar de webwinkel voor meer info? Klik op

Hoe kun je je immuunsysteem verbeteren?

Als het gaat om volop in het leven staan ... Als het gaat om goed zijn voor jezelf en jouw naasten … Als het gaat om het verbeteren van jouw immuunsysteem ... kun je eigenlijk niet anders dan die betere leefstijl in. En dat kan best snel met de tips in deze nieuwsbrief op Proactief jouw immuunsysteem verbeteren . Profiteer van het gratis e-boek dat jij cadeau kunt krijgen bij aanmelding voor de nieuwsbrief.

Over de auteur

Vera is blogger, auteur en onafhankelijk distributeur bij It Works! International. It Works werkt in meer dan 20 landen met een haast holistisch assortiment. De ingrediënten hebben een synergetisch effect en kunnen ook bij jou jouw resultaten versnellen. De resultaten zijn persoonsgebonden: elk lijf en elke leefstijl is anders. Toch ligt het slagingspercentage hoog! Lees mijn disclaimer eens. Dan snap je beter wat ik bedoel.

Welk masker zet jij op? Alles draait om perspectief
Welk masker zet jij op? Alles draait om perspectief

Meer blogs vind jij op

Geef een reactie

Vera is wellness coach & onafhankelijk distributeur bij It Works International en ondersteunt haar cliënten en teamleden

Ontvang exclusieve e-boekjes en wellness tips gratis

* indicates required
Email Format
Ontvang meteen GRATIS e-boekjes in je mailbox!
Krijg een e-boek 'Drinken tot je een ons weegt' cadeau! Bijna 50 blz. helpen jou verder met tips & recepten over beter drinken. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

Krijg het e-boekje ‘Van wens naar fitplanner’ cadeau en start meteen met jouw fitdoelen bepalen. Pak ook meteen het e-boek ‘Drinken tot je een ons weegt’ cadeau! Meer dan 50 blz. helpen jou verder met tips voor dat gezonder leven. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

 

Recente berichten
No thumbnail available
Zelf Passievruchten Limonade maken – Recept Maracuja Suikersiroop
Ken jij passiefruit al? Voor veel mensen rond het Amazone gebied in Zuid-Amerika is het een bek[...]
Recept Vegan Kwarktaart met Perziken, Kokos en Agar
Recept Vegan Kwarktaart met Perziken, Kokos en Agar
Vegan kwarktaart met agar - pas aan naar je smaak! Sta jij weleens met een verpakking in je hand[...]
Hoe pof je tamme kastanjes thuis? Over zetmeelrijke voeding en zo
Hoe pof je tamme kastanjes thuis? Over zetmeelrijke voeding en zo
Hoe pof je tamme kastanjes? Over zetmeelrijke voeding en zo Dat je me wakker kunt maken voor ver[...]
Meer voordeel met het nieuwe Loyal Customer Programma van It Works International bij Vera’s Lifestyle Wereld – Claim jouw Gold en Platinum Status!
Meer voordeel met het nieuwe Loyal Customer Programma van It Works International bij Vera’s Lifestyle Wereld – Claim jouw Gold en Platinum Status!
Nieuw loyal customer programma It Works International bij Vera's Lifestyle Wereld Weet jij dat j[...]
Hoe wordt een gezond dieet succesvol met goede voeding?
Hoe wordt een gezond dieet succesvol met goede voeding?
Hoe wordt een gezond dieet succesvol met goede voeding Hoe ga je succesvol naar een gezond dieet[...]