DIY Hoe maak je een henna haarmasker? – 20+ tips voor passende recepten!

haarmasker met henna, citroen en aloe vera


Heb jij weleens geprobeerd je haren te behandelen met henna? Het lijkt moeilijk, maar dat is het niet! Je maakt een haarmasker met henna al met 3 ingrediënten. En … alles is plantaardig!

Hennapoeder komt van fijngemalen blaadjes van de hennastruik en is ook bekend onder de naam ‘mehndi’. Naast henna gebruik je fruit of kruiden bij het haarmasker. Alles is dus op natuurlijke basis. Dat hennahaarmasker laat je net zo lang in je haar trekken als jij wilt.

De voedende bestanddelen in de henna peppen je haar op – en het haar krijgt een kleurtje. Bovendien kost pure henna weinig vergeleken met andere haarverf en is het gemakkelijk verkrijgbaar.

Je kunt zelf thuis aan de slag, want veel gedoe is het niet. Als je alles wat je knoeit meteen opruimt, wordt het ook geen ramp voor jouw huis, haar en kleding. Net als bij andere haarverf.



In deze blog vind jij vijf hennahaarmaskers die eigenlijk niet kunnen mislukken. Zeker niet als jij mijn filmpje bekijkt en weet hoe dik het papje hoort te zijn. Ook vind jij bij de tips meer ideeën om jouw haarmasker naar jouw wens te maken. Handig als je niet goed tegen aloë vera of citruszuur kunt.

Ook vind jij in dit artikel links naar mijn andere blogs, die jou verder kunnen helpen met henna en andere oppeppers voor je hoofdharen. Denk aan een theespoeling. Een koffiespoeling. Of een hot oil.

Alles valt zelf te doen. Vaak heb je de spullen al in huis. Een kwestie van doen dus – dat beter voor jezelf zorgen … Lees je mee?

Kleuren en voeden van je haren met een hennahaarmasker – Simpel recept! Kijk je mee naar het filmpje voor recept 5 uit deze blog? Ook voor de uiteindelijke dikte van je pap wel handig om te weten.

Een hennahaarmasker maak je zo!

Wat is henna?

Hennapoeder komt van de fijngemalen blaadjes van de hennastruik. Puur natuur dus. De struiken groeien onder meer in Pakistan en de kleuren kunnen per regio en per oogst verschillen. Daarnaast maakt kwaliteit van de plant ook verschil.

Je kent henna vast van die ’tijdelijke handtatoeages’. Hierbij wordt hennapasta op de hand aangebracht. In allerlei patronen. Na het opdrogen en afspoelen blijft een oranjerode print achter. Dat slijt in de loop der dagen weg.

De laatste jaren worden bij verschillende salons ook wenkbrauwen bijgekleurd op basis van henna. Hoe dan ook, henna wordt al duizenden jaren gebruikt. En zelf gebruik ik hennamaskers al jaren. Vandaar mijn blogs.

Hoe breng je henna aan in je haren? Hoe maak jij een haarmasker tot jouw succes? Meer tips vind je in mijn tweede blog Basisregels hennahaarmaskers- Op naar succesvol kleuren

Waarom gebruik je henna in je haren?

Henna heeft voedende en kleurende bestanddelen. Het wordt al duizenden jaren gebruikt. Redenen genoeg voor het gebruiken van henna, zoals

  • een natuurlijke kleuring
  • een natuurlijke verzorging
  • voorkomen en verhelpen van haarproblemen
  • voorkomen van hoofdhuidproblemen
  • beter voor het milieu zijn met natuurlijke grondstoffen

Vul je het hennapoeder aan met slimme ingrediënten, dan versterk je de kleuring en het voedend aspect zelfs meer. Dit heet synergie. Op naar zacht, soepel haar en hoofdhuid en die prachtige kleur!

Hoe maak je een haarmasker met henna
Hoe maak je een haarmasker met henna

Natuurlijke haarkleuring en haarverzorging

Henna is de moeite waard, als je je haar op een natuurlijke manier wilt kleuren of wat extra voeding wilt geven. Zonder dat je je haar beschadigt. Of een blijvend foute kleur in je haar hebt. Je wast de henna namelijk met een keer of tien al uit je haren. Aan de andere kant kun je juist met henna de kleur van je haren verder verdiepen of veranderen door regelmatig een hennahaarmasker te pakken. En laten we duidelijk zijn: haren hebben wekelijks een extra oppepper nodig. Anders drogen ze uit. Waarom zou je dan anti-henna zijn?

Verschillende haartinten, verschillende resultaten

Wat doet henna nou bij verschillende haarkleuren? Elk mens is anders, dus verschillen resultaten ook per persoon. Daarnaast kan elke batch henna qua kleur en dekking verschillen. Wat geen ramp hoeft te zijn, want met henna is je haar behoorlijk veilig. Je kunt globaal van het volgende uitgaan:

  • Lichte haren kleuren met henna gemakkelijk bij, meestal richting rood of bruin. 
  • Bruin haar kleurt kastanjebruin. 
  • Donkerder haar kost meer moeite. Maar afhankelijk van het aantal hennamaskers kleuren ook donkere haren bij. 
  • Zwart haar krijgt vaak een roodbruine gloed. 
  • Ook witte of grijze haren hebben verschillende maskers nodig, maar kleuren goed bij de rest van het haar. De kleuring van henna op grijs en wit geeft een speels effect aan het kapsel.
Haarmasker met henna van Jacob Hooy
Haarmasker met henna van Jacob Hooy

Hoe start je met henna?

Kies ingrediënten naar jouw zin en budget. Vraag advies in de winkel. Vraag vooral naar de kleur van hun henna.

Gebruik oude spullen. Draag oude spullen. En ruim alles wat je morst meteen goed op. Henna en fruitzuren kunnen sommige materialen aantasten. Dat zou zonde zijn. Zelf gebruik ik een kunststof bakje en kunststof lepeltje. Of ik pak glaswerk.

Sluit het potje af (met een deksel en/of plastic folie) en laat de henna op een warme plek – zonnige plek, vensterbank of verwarming – staan. Geef de kleuring een paar uur de tijd. De henna is normaal groen en wordt door de citroen gestimuleerd om kleurstoffen vrij te geven. Na een paar uur warm wegzetten, zul je zien dat de henna bruinig van kleur wordt. Dan gaat het samenspel goed.

De henna heeft de beste resultaten op schoon haar. Als de henna staat te trekken, kun je in de tussentijd je haren goed wassen. Was alle vuildeeltjes er goed uit. Gebruik eventueel een aantal keer shampoo. Laat je haren drogen zonder dat je er verder iets in doet.

Mijn eigen stelregel is aangemaakte henna binnen 1 tot 24 uur te gebruiken. En maskers 2 tot 3 uur in te laten trekken in het haar. In de koelkast of vriezer kun je restjes masker langer bewaren. Al zal de werkzaamheid van de henna met de tijd afnemen.

Basisbenodigdheden

  • Afsluitbaar bakje
  • Lepel
  • Handschoenen eventueel (wegwerp of huishoud)
  • Huishoudfolie (aluminium of plastic)
  • Oude handdoek (eventueel)
  • Kleding dat vies mag worden (eventueel)
  • Haarföhn (eventueel)
  • Haarklemmen (eventueel)

Recept 1 Hennahaarmasker met citroen

Het meest simpele hennahaarmasker bestaat uit hennapoeder en citroensap. Het sap laat de kleurdeeltjes in de henna vrijkomen. Met deze menging krijg jij de kleur van de henna alleen. Weet dus zeker of je een oranjerode henna in handen hebt, een rode, een bruinrode of een donkerrode. Zo schrik je niet van je resultaat.

Henna is voedend voor je haren en huid, maar het haar kan wat droog uitvallen na het uitspoelen van het masker. Vandaar dat haarmaskers vaak uitgebreid worden met een conditioner naar je zin. Ik kies hier voor kokosolie en aloë vera gel.

Ingrediënten

Voor haar tot schouderlengte heb je nodig circa:

  • 2 volle theelepels henna
  • 1 halve citroen
  • 1 theelepel aloë vera gel (eventueel)
  • 2 theelepels kokosolie

Bereiden

Pers wat citroen uit. Lepel wat citroensap over de henna. Roer goed door. Heb je droge delen? Doe er dan steeds meer citroensap bij tot het mengsel een gladde, dikke substantie is geworden. Heb je te weinig citroensap? Voeg dan wat water bij. Zet de henna afgedekt op een warme plek in huis.

Is de henna al verkleurd van groen naar bruin? Laat de kokosolie smelten. Roer dat door het haarmasker. Roer voor extra verzorging er een theelepel aloë door. Breng aan in het haar.

Recept 2 Hennahaarmasker en rooibosthee

Verschillende theeën werken goed samen met henna. Een prachtige koperen gloed krijg je door henna te mengen met rooibosthee. Hoe donkerder de rooibosthee, hoe dieper en warmer gekleurd je haar zal zijn. Vooral oranjerode henna, zoals die van Jacob Hooy kleurt keurig naar roodbruin met rooibos. Je kunt citroen gebruiken in dit recept. Ikzelf laat het weg, omdat mijn hoofdhuid urenlang contact met citroen niet fijn vindt. Mijn ervaring leert mij dat aloë prima de kleuring op gang brengt van henna.

Ingrediënten

Voor haar tot schouders heb je nodig circa:

  • Aloë vera gel ca. 15 ml of scheut citroen
  • Henna 2 volle theelepels (bij haar tot op de schouders)
  • Scheut sterke rooibosthee
  • 2 theelepels kokosolie (eventueel)
  • glazen potje

Bereiden

Gebruik een zakje rooibosthee in kokend water. Laat de rooibosthee kleuren naar een diepe kleur die jij mooi vindt. Laat de thee wat afkoelen.

Meng de henna met de aloë vera in een potje. Roer een lepel warme rooibosthee door de henna. Roer en voeg net zo lang thee toe tot je een glad en smeuïg papje hebt.

Draai het potje dicht of dek af en laat de henna op kleur komen. Liefst op een zonnige plek. Door de warmte komen de kleurdeeltjes vrij. Meestal is een uur of twee wachten voldoende om de kleurdeeltjes op gang te krijgen. Het mengsel is dan van groen naar bruin gekleurd. Wil je een diepere kleur? Laat het mengsel dan een uur of 8 staan. Voeg eventueel kokosolie toe. Roer door en breng aan.

Recept 3 Hennahaarmasker en koffie

Als je een donkerder tint wilt, dan met voorgaande recepten kun je henna mengen met koffie. Het levert een donkerbruine tint op. Hoe sterker de koffie, hoe donkerder het resultaat. Ook erg de moeite waard, al kan de geur van een koffiemasker in je haren je misschien tegen gaan staan. Je kunt eventueel ook koffiedik (het restje koffiebonen in het filter) ook door het hennamasker roeren.

Ingrediënten

  • Aloë vera gel 2 volle theelepels of citroen
  • Henna 2 volle theelepels (bij haar tot op de schouders)
  • Scheut hete espresso of sterke koffie (en eventueel koffiedik)
  • Kokosolie of olijfolie (eventueel)

Bereiden

Zet een kop espresso en doe dat bij de henna en de aloë. Roer tot een glad papje ontstaat. Laat het op kleur komen door het afgesloten potje minimaal een uur weg te zetten. Op kamertemperatuur of in de vensterbank is prima. Roer door. Voeg eventueel olie door als extra conditioner. Breng aan.

Recept 4 Hennahaarmasker met cacao

Een warme, roodbruine – van bordeaux tot aubergine- gloed krijg je door 1 theelepel cacao bij het basisrecept te mengen. Het resultaat wordt meestal net zo donker, maar warmer dan met koffie.

Ingrediënten

  • Aloë vera gel 2 theelepels
  • Henna 2 volle theelepels (bij haar tot op de schouders)
  • 1 Theelepel pure cacao
  • Kokosolie of olijfolie (eventeel)
  • Scheut heet water net van de kook af

Bereiden

Meng alles met het warme water tot een glad papje en sluit af. In circa een uur tijd kleurt het mengsel mooi donkerbruin. Laat het masker een paar uur trekken, voordat je het in je haren doet.

Recept 5 Henna met zwarte thee

Een diepe, donkerbruine tint, neigend naar bruinzwart, krijg je door zwarte thee te gebruiken. Mijn ervaring zegt mij dat dit de donkerste tint oplevert uit deze vijf recepten. Ideaal als je heel donker haar wilt hebben met henna. En fijn als je witte of grijze haren wilt bij kleuren bij jouw donkere haren. Gebruik meerdere zakjes in een kopje als jouw thee niet zwart genoeg uitvalt.

Ingrediënten

  • Aloë vera gel 2 theelepels
  • Henna 2 volle theelepels (bij haar tot op de schouders)
  • Kokosolie of olijfolie (eventeel)
  • Sterke zwarte thee net van de kook af

Bereiden

Meng alles met het hete water tot een glad papje en sluit af. In circa een uur tijd kleurt het mengsel mooi donkerbruin. Laat het een paar uur verder kleuren. Doe het masker in je haren.

Recept 6 Henna met hibiscusthee

Een warme, rode haarkleur krijg je door hibiscusthee te gebruiken of hibiscuspoeder. Gebruik meerdere zakjes in een kopje als je verzekerd wilt zijn van een rode kleuring. En laat het hennahaarmasker lang genoeg rijpen voor de diepe kleuring. Zo’n 8-12 uur of tot 24 uur op kamertemperatuur. Gebruik ook roze grapefruitsap erbij eventueel.

Ingrediënten

  • Aloë vera gel 2 theelepels of roze grapefruitsap
  • Henna 2 volle theelepels (bij haar tot op de schouders)
  • Kokosolie of olijfolie (eventeel)
  • Sterke hibiscusthee net van de kook af

Bereiden

Meng alles met het hete water tot een glad papje en sluit af. In circa een uur tijd kleurt het mengsel mooi donker. Laat het een paar uur verder kleuren. Doe het masker in je haren.

Recept 7 Henna met rode wijn

Een diepe, donkerrode haarverf, krijg je door rode wijn te gebruiken. Ideaal als je een levendige rode kleur wilt hebben met henna. Ook grijze en witte haren kunnen wat roder uitvallen.

Ingrediënten

  • evt Aloë vera gel 2 theelepels of citrussap
  • Henna 2 volle theelepels (bij haar tot op de schouders)
  • Kokosolie of olijfolie (eventeel)
  • Heet water net van de kook af
  • Scheut rode wijn

Bereiden

Meng de henna met het hete water tot een glad papje. Voeg de rode wijn toe en eventueel aloë vera gel of citrussap. Roer door en sluit af. Hoe langer (tot 24 uur) je het mengsel laat kleuren, hoe roder het resultaat na het inbrengen zal zijn. Laat het een paar uur verder kleuren. Doe het masker in je haren. Hoe langer in het haar hoe roder.

Recept 8 Henna met salie essentiële olie

Witte en grijze haren sneller donkerder kleuren kan met salie. Je kunt saliethee pakken, maar essentiële olie bevat meer bestanddelen van salie. Mijn ervaring met salie geeft bij mij betere kleuring van mijn witte haren. Zeker de moeite waard!

Ingrediënten

  • Aloë vera gel 2 theelepels
  • Henna 2 volle theelepels (bij haar tot op de schouders)
  • Kokosolie of olijfolie (eventeel)
  • Sterke rooibosthee of zwarte thee net van de kook af
  • 2 druppels Salie essentiële olie

Bereiden

Meng alles met het hete water tot een glad papje en sluit af. In circa een uur tijd kleurt het mengsel mooi donkerbruin. Laat het een paar uur verder kleuren. Doe het masker in je haren.

Kijk eens mee met de stappen in de blog op Recept hennahaarmasker met salie essentiële olie

Recept 9 Henna met rode bietensap

Een diepe rode tint krijg je door rode bietensap of rode koolsap te gebruiken. Groentenat is ook prima. Een kwestie van de groenten koken en het pure groentevocht opvangen en gebruiken.

Ingrediënten

  • Aloë vera gel 2 theelepels of citrus (eventueel)
  • Henna 2 volle theelepels (bij haar tot op de schouders)
  • Kokosolie of olijfolie (eventeel)
  • Groentenat net van de kook af

Bereiden

Meng alles (behalve de olie, dat mag vlak voor het aanbrengen) tot een glad papje en sluit af. In circa een uur tijd kleurt het mengsel mooi donkerbruin. Laat het een paar uur verder kleuren. Doe het masker in je haren.

Recept 10 Henna met melk

Een klassiek Indiaas recept met henna is het mengen met lauwwarme melk. De oorspronkelijke kleur van de henna is hierbij doorslaggevend. Vraag dus na in de winkel welke kleur de henna is.

Ingrediënten

  • Henna 2 volle theelepels (bij haar tot op de schouders)
  • Volle melk op kamertemperatuur
  • Kokosolie of olijfolie (eventeel)

Bereiden

Meng hennapoeder met melk tot een glad papje en sluit af. In circa een uur tijd kleurt het mengsel mooi bruin. Laat het een paar uur verder kleuren. Doe jouw keus aan conditioner erbij, zoals kokosolie. Doe het masker in je haren.

Recept 11 Henna met azijn

Kun je niet goed tegen fruitzuren? Ook niet tegen aloë vera? Of je waardeert natuurazijn en appelazijn gewoon vanwege de goede eigenschappen? Een scheut natuurazijn of appelazijn brengt de henna ook aan het ‘bloemen’.

Ingrediënten

  • Henna 2 volle theelepels (bij haar tot op de schouders)
  • Scheut natuurazijn of appelazijn
  • Heet water
  • Haarconditioner

Bereiden

Meng hennapoeder met heet water tot een glad papje. Voeg een scheut azijn toe. Sluit af en laat de kleuring op gang komen in 1 uur tot 24 uur afhankelijk van de kleur die jij wilt. Doe jouw keus aan conditioner erbij, zoals kokosolie. Doe het masker in je haren.

10+ tips voor jouw haarmasker

  • Twijfel je door voorgaande kleuringen of eerdere allergische reacties aan jouw ingrediënten? Vraag jouw kapster advies. En test vooral een haarlok eerst uit, voordat je een volledige pakking neemt.
  • Deze haarmaskers kosten mij per keer minder dan een euro. Daar kan een kapper niet tegenop!
  • Pak het voordeligste merk aloë vera gel. Gel is in dit geval gel. Pak wel een tube die je van plan bent ook te gebruiken ter verzorging van je lijf.
  • Liever verse aloë vera? Snijd een stukje van een vers blad af. Schil het blad en stamp het binnenste, de gel, tot een vloeibare emulsie.
  • Elk merk kokosolie is geschikt voor je haar. De kokosolie kan vlak voordat je het hennamasker aanbrengt door het mengsel heen.
  • Kokosolie mag meteen bij de mengsels als je haast hebt. Maar het kan de kleuring van de henna tegengaan.
  • In plaats van kokosolie kun je kiezen voor elke andere olie naar jouw zin. Denk aan olijfolie, amandelolie, jojoba-olie, etc.
  • Het mooie van natuurlijke alternatieven is, dat je kunt spelen met dit recept. Wel of niet extra olie, of meer sap, of geen aloë, of toch wat extra henna. Probeer het gewoon uit! Maak een masker op maat.
  • In plaats van citroen kun je ook grapefruit gebruiken. Vooral roze grapefruit kan de kleuring van de henna verder beïnvloeden richting roder haar.
  • Ook ander citrusfruit kan goed werken. Denk aan sinaasappel, bijvoorbeeld. Zeker daar sinaasappelen fruitsuikers bevatten, kan dit een mooie diepe kleur op gang brengen.
  • Een schep suiker door het hennamengsel kan een diepere kleuring op gang brengen.
  • In plaats van aloë vera kun je kiezen voor een andere sap of gel dat zure eigenschappen heeft.
  • Ook bietensap kan de kleuring van het hennamasker beïnvloeden. Genoeg uit te proberen dus … als je durft.
  • Melk, yoghurt of karnemelk kunnen ook gebruikt worden in plaats van citroen of aloë. Baden in melk deed Cleopatra immers niet zo maar.
  • Wil je een intensief verzorgende masker, dan kun je meer (kokos)olie bij het mengsel doen, voordat je het in je haar aanbrengt.
  • Doe 1 of 2 eetlepels van je (natuurlijke) haarconditioner bij het masker, vlak voor je het gaat aanbrengen.
  • Kun je niet tegen fruitzuren? Alleen warm water of warme thee brengt ook de kleuring van de henna op gang, al kan het hennamasker misschien iets minder diep van kleur zijn. Kies een conditioner naar smaak vlak voor het aanbrengen. Probeer uit wat voor jou werkt en wat niet.

Weet jij, dat je je haar tussendoor kunt oppeppen door het te spoelen met koffie of thee? Hoe dat gaat, lees je op Je haren oppeppen met koffie of thee

Een intensief verzorgende hot oil treatment voor je haren kun je ook zelf maken. Weet jij dat koffie en kokosolie elkaars werking versterken? Maak deze Koffie en kokosolie hot oil eens!

Kleuren met pure henna is basic, goedkoop en … je hebt geen chemische rommel op je huid – je grootste orgaan. Hoe jij werken met hennahaarmaskers tot een groter succes kunt maken, lees jij op Basisregels hennahaarmaskers- Op naar succesvol kleuren

Hoe kun je je immuunsysteem verbeteren?

Als het gaat om volop in het leven staan … Als het gaat om goed zijn voor jezelf en jouw naasten … Als het gaat om het verbeteren van jouw immuunsysteem … kun je eigenlijk niet anders dan die betere leefstijl in. En dat kan best snel met de tips in deze nieuwsbrief op Proactief jouw immuunsysteem verbeteren . Profiteer van het gratis e-boek dat jij cadeau kunt krijgen bij aanmelding voor de nieuwsbrief.

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Welk masker zet jij op? Alles draait om perspectief
Welk masker zet jij op? Alles draait om perspectief

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!

Geverifieerd door MonsterInsights