
Hoe kleur je grijze en witte haren donkerbruin met henna en koffie? En waarom kun je beter salie en kokosolie toevoegen aan het hennahaarmasker? Dit blog met recept duikt in op deze ingrediënten. Verderop in dit blog vind je meer recepten om de kleur van het haar op te peppen.
Voor degenen die hun witte en grijze haren omarmen zoals het is, is dit blog niet de moeite waard. Ook niet voor degenen die liever een haarverf of kleurspoeling van de bekende merken willen. Mocht je liever voor een natuurlijke haarverf of kleurend haarmasker willen gaan, dan is dit blog aan te raden. Ook als je gezonde haren en hoofdhuid wilt blijven houden.
Natuurlijke haarverf of kleurspoeling voor grijs, wit en zwart
Steeds meer mensen kiezen voor een natuurlijke haarverf of kleurspoeling met henna, oftewel mehndi. Niet alleen is mehndi vriendelijker voor hoofd en haren dan doorsnee haarverf, ook is het veel goedkoper en kun je veel tinten behalen. Een hennahaarmasker kleurt haren al snel richting oranje, rood of bruin. Heel donkere, zwarte haren krijgen een rode gloed.
Grijze of witte haren willen niet altijd kleuren met mehndi. De eerste keren kunnen zij wit blijven of vaagjes kleuren naar oranje. Dit kleuringsproces kun je afdwingen en versnellen door henna en koffie samen te combineren. Plaats je er salie bij, dan krijg je een nog betere kleuring.
Zelf een hennahaarmasker maken
Zelf een hennahaarmasker maken? Alle begin is moeilijk. Neem je onzekerheid weg met dit filmpje op het YouTube-kanaal van Vera’s Lifestyle Wereld en ga lekker aan de slag met proberen. Meer links staan in dit blog.
Henna en koffie samen zorgen voor een diepe kleur
Door de mehndi aan te maken met warme koffie, nemen de kleurdeeltjes in de henna de donkere kleur van koffie op. Door de mehndi en koffie een paar uur te laten staan op kamertemperatuur – of in de zon – krijg je een diepe kleur.
De beste resultaten krijg je met verse koffie en dan het liefst biologische. Ook bij koffie geldt, net als de henna, de salie en kokosolie: hoe beter de kwaliteit, hoe beter de resultaten zullen zijn. Zelf gebruik ik altijd de henna van Jacob Hooy. Dit merk waarborgt de kwaliteit en ik gebruik het trouw al bijna 15 jaar. Mijn biologische koffie wisselt van merk, maar ik ben erg tevreden over de biologische koffiebonen van L’Or. Mijn kokosolie wisselt ook van merk, en is voor dit filmpje toevallig de biologische van De Notenshop. En mijn salie komt al jaren van Holland & Barrett en draagt het merk De Tuinen.
Salie en kokosolie helpen haarkleur beter insluiten
Ik heb van nature zwarte haren met wat willekeurige witte haren erdoor. Dat heb ik al vanaf kleins af aan. Geen probleem. Zo is mijn haar. Maar de laatste jaren vind ik het fijner dat wit bij te kleuren en dat zwart af te zwakken. Dat doe ik met henna, koffie en salie. Het zwart glanst dan donkerbruin bij daglicht. De witte haren kleuren, afhankelijk van of zij bij elke verfbeurt goed gedekt waren, van oranjebruin naar donkerbruin. Samen is het kapsel speels.
Voor een betere kleuring van die witte haren gebruik ik een paar druppels essentiële salie olie. Ik merk dat de kleur dan net even beter in mijn spierwitte haren landt. Salie staat al eeuwen bekend om het kleuren van witte en grijze haren. Net als henna al eeuwen bekend staat als natuurlijke verf. Daarnaast kalmeert en verzorgt salie de hoofdhuid.
Kokosolie bevat goede voedingsstoffen voor de haren en is een ideale conditioner. Het maakt het haar zacht en verzorgt en kalmeert de hoofdhuid.
Henna, salie, koffie en kokosolie versterken elkaars eigenschappen en zorgen voor een intense verzorging. Het recept luistert niet nauw. Kijk dus wat jij nodig hebt voor jouw haren en jouw dekking. Ook bij een andere kleurspoeling zul je moeten spelen met de kleur die bij jou past. Geef henna dus een paar verfbeurten de kans. Verder op in dit blog staan meer links naar recepten ter inspiratie.
Recept haarmasker met henna en koffie en salie
Dit haarmasker is vrij vloeibaar vergeleken met mijn andere hennahaarmaskers. Maak je dus geen zorgen als het te dun lijkt. Het gaat erom dat de haren doordrenkt raken, zodat de kleurdeeltjes goed in kunnen trekken. Onderstaande hoeveelheid zou genoeg moeten zijn voor normaal haar tot en met schouderlengte.
Ingrediënten
- 3 volle theelepels hennapoeder
- 3 druppels salie essentiële olie
- 3 theelepels kokosolie
- 50 ml sterke (biologische) koffie
Bereiden haarmasker met henna en koffie
- Zet sterke koffie door een klein beetje kokend water op een schep gemalen koffie te schenken. Laat een paar minuten staan in een cafetière. Als je geen cafetière hebt, kun je een koffiefilter of zeefje gebruiken om de koffiedrab te zeven.
- Plaats het hennapoeder in een hittebestendig glas. Voeg een scheutje koffie toe en roer goed door. Voeg eventueel meer koffie toe, net zo lang tot je een soort yoghurtdrink dikte hebt.
- Dek het glas af en laat een paar uur trekken op kamertemperatuur. Het masker is bruikbaar binnen 6-12 uur.
- Druppel voordat je het haarmasker gaat gebruiken, nog een paar druppels salie essentiële olie toe. Het haarmasker zal onmiddellijk dieper bruin kleuren. Voeg kokosolie toe als extra conditioner.
- Verdeel het haarmasker over je schone haren. Maak een knotje. Gebruik klemmetjes. Doe plastic folie of een douchemuts over je haren. Laat circa 3 uur intrekken voor een diepe kleuring.
- Spoel uit zonder shampoo. Of gebruik een heel milde shampoo. Droog het haar.
- Gebruik kokosolie (met wat druppels salie essentiële olie) om de kleur te fixeren. Laat opdrogen. De kleur van het masker zal verder verdiepen de dagen daarna, tot je je haren weer wast.
- Wil je zwarter haar? Gebruik dan een indigo-masker de dag na jouw hennamasker. Of gebruik wekelijks een hennamasker tot de kleur naar je zin is. Een hennaspoeling gaat daarna ongeveer 6-10 keer wassen mee op wit en grijs haar.
- Aangezien elk ingrediënt van dit haarmasker het haar verzorgt, is het meteen het ideale moment om je haar een verschrikkelijk goede oppepper te geven. Maak er dus tijd voor en geniet vooral van jouw looks!
Misschien vind je dit ook interessant?
- Een fijn haarmasker met een lichtere kleur kun je krijgen met dit DIY hennahaarmasker met aloë vera, salie en rooibosthee recept
- Meer dan 20+ recepten voor net die ene, perfecte haarmasker vind jij hier op DIY Hoe maak je jouw hennahaarmasker – 20 recept tips
- Maak jouw eigen haarolie voor een betere verzorging van wit en grijs haar met DIY Haarolie met salie
- Je eigen conditioner maak je zelf met DIY Haren spoelen met thee of koffie – Meer dan 10 theetjes
- Bij HennaSooq op YouTube staat meer uitleg over werken met indigo en henna. Zij is echt een kei in allerlei natuurlijke kleuringen.
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten binnen ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten binnen klein budget
- Recepten met minder suiker
- Recepten vegan of vegetarisch
- Recepten voor balansdagen
- Recepten voor barbecue, kamado en oven
- Recepten voor haren en huid