Spread the love

Wil je gezonder haar en hoofdhuid? Krijg je uitslag van bepaalde stoffen in flessen en pakjes? Vind je een verfje of een papje in het haar teveel gedoe? Zou jij je haar intenser van kleur willen hebben? Meer glans? Probeer dan een spoeling met koffie of thee. En doe dat regelmatig. Hoofdharen en hoofdhuid reageren meestal goed op de bestanddelen in thee of koffie. Je haren en huid krijgen een oppepper, terwijl je zo klaar bent. En de resultaten zijn er naar!

Vanaf de eerste spoeling met thee of koffie kan het haar alweer glanzen en wordt het zachter en beter handelbaar. Spoel je je haren regelmatig na met koffie of thee, dan verdiept de haarkleur en verbetert de algehele conditie van het haar en de hoofdhuid.

Je haar spoelen met thee of koffie is geen fabel. Deze spoeling op natuurlijke basis is typisch een ‘vergeten’ tip uit grootmoederstijd. Gelukkig kennen veel ‘kruidenvrouwtjes’ dit nog. En kunnen herboristen mij nog meer tips en recepten aangeven. Veel meer dan ik beschrijven kan in deze blog. Mocht jij ook tips hebben naar aanleiding van mijn artikel, geef ze dan even door in de reacties! Zo helpen wij elkaar verder. 

Waarom werkt thee of koffie zo goed?

Koffie en thee. Zo ongelooflijk waardevol! Wereldwijd onmisbaar. Voor dat koffiepraatje. Voor die theeleut. Voor die oppepper. Misschien weet je al dat koffie en thee goed kunnen zijn voor je? Alles met mate, maar thee en koffie zitten vol voedingsstoffen die je spijsvertering en je complete functioneren verder helpen.

Mocht je meer willen weten over het effect van koffie op je complete functioneren en hoe je dit effect kunt verbeteren met goede vetzuren en kruiden, lees dan eens Voordelen van bullet proof koffie met kaneel en cacao

Weet jij dat je koffie en thee niet alleen kunt drinken? Maar dat je verschillende dingen er mee kunt kleuren? Zoals papier en kleding … maar ook je hoofdhaar? En ook je hoofdhuid kunt kalmeren met een spoeling? En de kleur van je haren beter uit kunt laten komen? En gezonder haar kunt stimuleren? Door na het wassen afgekoelde thee over de hoofdhuid te gieten? Zo basic en simpel. Het werd wereldwijd toegepast voor de komst van conditioners in flesjes. Maar is door net zoveel mensen vergeten in de loop der tijd.

De stofjes in koffie en thee, zoals cafeïne (bij thee heet dat theïne), aminozuren en antioxidanten, ondersteunen niet alleen het lichaam ten goede, maar beschermen ook haren tegen beschadiging en uitval. De hoofdhuid raakt beter doorbloed, haren worden sterker en groeien harder door. Dof haar gaat weer glanzen en stug haar wordt handelbaar.

Goedkoop je haar boosten?

Om het herstelproces te versnellen, kun je naast koffie of thee drìnken je haar ook vanaf de buitenkant behandelen. Met een spoeling van koffie of thee. Vooral droog of krullend haar heeft baat bij een koffie- of theespoeling. Een pluspunt is, dat huidproblemen – zoals jeuk, schilfers, roos en uitslag – kunnen verminderen. Ook kan bacteriegroei afnemen, waardoor hoofdharen optimaal kunnen doorgroeien.

Gebruik je deze spoelingen om het haar te kleuren, dan moet je de spoeling wel regelmatig herhalen. In het begin bij elke wasbeurt bijvoorbeeld. Een kleuring met natuurlijke voedingsstoffen is een subtiele kleuring. Het duurt dus even, voordat je haren de gewenste kleur hebben. Maar werken met thee of koffie is zo simpel en voordelig – en huidvriendelijk – dat het de moeite waard is!

Voordeliger je haar een boost geven, kan eigenlijk niet. Gemakkelijker ook niet. Je hoeft niet op zoek. Koffie of thee heeft iedereen wel in huis. Bovendien bevat een beker koffie of thee minder chemische rommel dan de gemiddelde haarverf of haarconditioner.

Beperk waar mogelijk het gebruik van chemicaliën. Je huid en haar nemen nu eenmaal gifstoffen op, terwijl je lijf niet alle reststoffen er weer goed uit kan werken. Beter is dan ook je haar met natuurproducten op te peppen of te kleuren.

Vraag advies aan je haarspecialist

Verf jij je haren met chemische spullen uit pakjes en zakjes uit de winkel of bij de kapper? Sommige kleurmethoden matchen niet met natuurlijke kleurstoffen.Vraag liever eerst aan jouw haarspecialist of er problemen kunnen zijn met jouw kleuring en de natuurlijke kleurmethode die jij op wilt pakken. Of probeer eerst een haarlok uit door het simpelweg in een kopje met thee of koffie te dopen.

Niet dat het een enorm drama kan zijn, want een eerste keer thee of koffie is zo uit je haar weg. Normaal doen haren een tijdje over het opnemen van kleurstoffen. Vandaar dat chemische kleuringen over het algemeen zo agressief zijn. Die moeten in één behandeling bij de kapper al resultaat kunnen brengen.

Vandaar dat witte haren (uit zichzelf wit geworden, dus niet door een behandeling geforceerd wit gemaakt) er langer over doen om bij te kleuren. In een wit haartje is het pigment al zo afgenomen, dat de opbouw van een nieuw kleur tijd kost.

Welke thee voor haar- en hoofdhuidklachten?

Thee kan bij alle haarkleuren en haartypen gebruikt worden. Afhankelijk van de soort thee kun je specifieke klachten van de hoofdhuid verminderen of je haren oppeppen.

 • Groene thee heeft bepaalde stoffen, die haarverlies kunnen helpen verminderen en de conditie van het haar kunnen verbeteren. Door groene thee op je hoofdhuid aan te brengen, en in te masseren, help je de hoofdhuid vanaf de buitenkant bacteriën te minderen. Ook roos en andere klachten kunnen goed verminderen. Groene thee bevat wat theïne.
 • Groene thee helpt zelfs je haar detoxen. Het maakt je haar brandschoon en vrij van allerlei cosmetica, luchtvervuiling en afvalstoffen. Ideaal als je vaak haargel of haarspray gebruikt.
 • Naast gewone groene theeën bestaat ook matcha thee, de ‘koningin’ tussen de groene theeën als het gaat om goede voedingsstoffen en meer. Vandaar dat je in ons assortiment verschillende producten vindt met matcha. Kijk eens met de link onderaan dit artikel bij ons in de webwinkel. Het assortiment zal je vast verrassen!
 • Rozemarijnthee is een kruid en vrij van theïne. Het bevat veel essentiële voedingsstoffen en kan de haargroei stimuleren en haar weer laten glanzen. Het kan de bloedcirculatie verbeteren en gifstoffen verminderen. Je snapt het al … ook rozemarijn vind je terug in een aantal producten van ons.
 • Saliethee is een kruid en theïnevrij en kan grijze haren donkerder laten worden
 • Zwarte thee kan het haar in goede conditie helpen en haaruitval helpen verminderen. Daarnaast kan het haar dikker en sterker maken. Zwarte thee bevat de meeste theïne van alle theesoorten. Wees daar op bedacht als je gevoelig bent voor cafeïne. Want natuurlijk absorberen haar en huid ook cafeïne, waardoor je toch een koffieshotje kunt krijgen als je kiest voor 3 of 4 zakjes zwarte thee te gebruiken voor je haarspoeling.
 • Brandnetelthee is een kruid en daardoor vrij van theïnevrij. Het helpt roos verminderen en de hoofdhuid verbeteren.
 • Hibiscusthee is vrij van theïne en kan haargroei verbeteren
 • Muntthee is vrij van theïne stimuleert en geeft je hoofdhuid een oppepper.
 • Lavendelthee kalmeert je hoofd.
 • Kamillethee is een bekende thee als het gaat om het kalmeren van allerlei klachten. Het kan ontsmettend en ontstekingsremmend werken en ontspant ook nog eens.
 • Rooibosthee kan je huid kalmeren.

2015-10-09 10.22.22 koffie of thee
Kleurnuances met thee in je haar

Afhankelijk van de kleur thee kun je ook kleurnuances in je haar aanbrengen. Hier zijn geen regels voor. Het is wat jij wilt. Met mijn zwarte haar gebruik ik zowel rooibos als zwarte thee. Rooibos geeft een rode gloed aan mijn haar, terwijl zwarte thee mijn ‘af en toe een witte haar door het zwarte haar’ beter dekt.

Wil je je haarkleur accentueren, dan zou je als volgt kunnen werken:

 • Kamillethee geeft blond haar een blondere tint. Wat donkerder haar kan ook oplichten met kamillethee.
 • Voor een honingkleurtje kun je kamillethee combineren met een theelepel kurkumapoeder.
 • Ook citroensap helpt blond haar mooi verder. Ook te combineren met kamille.
 • Rooibos geeft een warme koperen tint aan rood of bruin haar – en kan een mooie gloed geven aan zwart haar (zwart haar kent verschillende tinten zwart en de resultaten verschillen dus per persoon.) Ook met blond haar kun je rooibos gebruiken.
 • Rozenbottelthee geeft rood haar een intense tint
 • Zwarte thee geeft zwart en bruin haar meer pit. Het kan het haar donkerder maken met meer glans. Zwarte thee kun je ook combineren met andere kruiden als salie en rozemarijn voor meer effect.
 • De bestanddelen in rozemarijn helpen grijze haren voorkomen en bestaande witte en grijze bij te kleuren. Ook helpt rozemarijn donker haar op kleur te brengen.
 • Grijze haren breng je op kleur met een thee van salie. Ook donker haar knapt ervan op.
 • Wil je grijs haar rood krijgen? Gebruik dan hibiscusthee of calendula.
 • Uiteraard ondersteunen hibiscus en calendula ook roodharigen!

Hoe maak je een theespoeling voor je haar?

Het is eigenlijk te simpel voor woorden: je zet sterke thee en laat dat een paar minuten intrekken. In de kleur die jij mooi vindt voor je haar. Een theezakje of een eetlepel is genoeg. Eventueel twee of drie afhankelijk van het merk of de kleurintensiteit die je wilt hebben. Kokend water op losse theeblaadjes (in een theezeefje) geven een beter resultaat, doordat de stoffen dan meer ruimte hebben om vrij te komen. Zo’n 250 ml is genoeg voor haar tot op de schouders. Zeef de thee eventueel (handig bij losse blaadjes en het scheelt theeschilfers in je haar als je je haren niet uitwast na een spoeling). Laat de vloeistof afkoelen naar een temperatuur die je fijn vindt. Lauw bijvoorbeeld.

Kleuren met koffie voor een warme kleur

Een koffiespoeling kan minder geschikt zijn voor lichte haarkleuren, omdat het op licht haar vlekken kan geven. Donker haar heeft juist met koffie betere resultaten dan met thee.

Heb je licht haar? Houd je dan liever bij thee. Probeer bijvoorbeeld eerst rooibosthee om je haar donkerder te krijgen.

Koffie geeft een boost aan donkerblond tot zwart haar. Het geeft een prachtige glans en de oorspronkelijke kleur wordt dieper. Vooral stug en droog haar heeft baat bij de stoffen in koffie. Heb jij droog of krullend haar? Dan kan het zijn dat je resultaten verbeteren als je na het wassen eerst je haar op laat drogen en daarna een thee- of koffiespoeling in laat trekken.

Koffie kan ook grijze en witte haren op kleur brengen, waardoor het kleurverschil minder opvalt met de andere haren. Bij grijs en wit haar is het pigment zo goed als weg. Het duurt daarom wat langer om weer voldoende pigment op te bouwen in wit of grijs haar. Neem daartoe regelmatig een koffiespoeling, bijvoorbeeld elke wasbeurt, tot de kleur van je witte of grijze haren naar je zin zijn.

Sneller op kleur met henna

Heb jij hardnekkig wit haar na een aantal wasbeurten? Overweeg dan een andere natuurlijke kleuring, zoals henna, om sneller resultaat te zien en jezelf te motiveren om natuurlijke kleurstoffen te blijven gebruiken. Henna hoeft niet duur te zijn en vind je in natuurwinkels. De haarkleur met henna hoeft niet altijd oranje of rood uit te vallen. Henna komt namelijk in veel tinten voor en is afhankelijk van de regio, de oogst en de kwaliteit van de struiken.

Met henna blijft je haar wat langer op kleur dan met thee of koffie. Deze haarmaskers verzorgen ook. Moeilijk is het gebruik van henna niet. Wil je weten hoe ik met deze natuurlijke haarverf werk? En hoe jij jouw haar met een paar andere voedingsstoffen – zoals kokosolie, aloe vera, rooibos, cacao, koffie en thee –  nog beter in conditie of een andere kleur krijgt? Lees dan eens verder op  Kleur je haar met henna – met extra tips en trucs voor meer kleurnuances

Hoe maak je een koffiespoeling voor jouw haar?

Het resultaat kan per koffiesoort verschillen. Een donkere branding geeft een donkere tint. Rode koffiebonen geven een rode tint, etc. Maak je niet druk om de kwaliteit en de kleur van je koffie of thee in huis en kijk gewoon eerst of werken met koffie je bevalt! Aanpassingen in merk of soort komen later wel.

Voor een koffiespoeling zet je sterke koffie of espresso. Een paar minuten kokend water op losse koffie (in een cafetière of tubruk) geven een beter resultaat, omdat de stoffen dan meer ruimte en tijd hebben om vrij te komen in het hete water. Zo’n 250 ml is genoeg voor schouderlang haar. Laat de vloeistof afkoelen naar een temperatuur die je fijn vindt. Lauw bijvoorbeeld.

Hoe gebruik je de thee- of koffiehaarspoeling?

 • Was je haren, zoals je gewend bent met jouw keus aan shampoo.
 • Schenk de thee of koffie zorgvuldig over je pas gewassen haar.
 • Vang het resterende vocht eventueel op in een tweede bakje – een teiltje die je bijvoorbeeld op de grond in de douche neerzet. Spoel je haar nog een paar keer met het restje thee of koffie.
 • Masseer de spoeling goed door het haar.
 • Laat het even intrekken, terwijl je bijvoorbeeld verder baddert. Steek je haar eventueel op, en douchemuts op, om de spoeling zolang mogelijk in het haar te laten.
 • Je mag alles uit je haar spoelen. Of het zo op laten drogen. Dat is afhankelijk van jouw haren en verwachte resultaten. Bedenk je wel dat de geur van sterke koffie of thee je tegen kan gaan staan, als je het niet uitspoelt. Gebruik ook oude of gekleurde handdoeken en kleding als je de spoeling niet uitspoelt.
 • Fixeer de kleur eventueel met een beetje (kokos)olie op handdoekdroog haar.
 • Behandel je haar zoals gebruikelijk na het wassen.

Hoe vaak mag je met koffie of thee spoelen?

Een spoeling mag bij elke wasbeurt. Zeker bij huid- of haarproblemen. Of als je het haar op kleur wilt brengen. Soms zijn een aantal haarspoelingen nodig om verschil te zien. Witte haartjes moeten eerst wat kleur opbouwen, voordat je ook kleur gaat zien. Als het resultaat eenmaal behaald is, is de frequentie van het spoelen afhankelijk van jouw wensen.

Als je niet kieskeurig bent, kun je steeds een restje oude koffie of thee gebruiken. Zo simpel kan het zijn! Wij zijn dol op rooibosthee en vullen vaak een thermosfles. Blijft er wat over en moet ik toch mijn haar wassen? Hup, ik spoel na met rooibos. Het geeft mijn door henna gekleurde haar een warme, bruinrode gloed.

Een extra tip: Gebruik waar mogelijk biologische producten. Als je toch voor natuurlijke producten gaat, kun je het beter goed doen. Reduceer gifstoffen in je leven. Je hebt maar 1 lijf!

Nieuwsgierig naar meer natuurlijke oppeppers voor je haren?

Moeilijk is het niet om anders en beter voor jezelf te zorgen. Je moet het net even weten! Misschien vind je deze tips ook interessant? Of speel het door naar anderen.

Een intensieve, verzorgende hot oil treatment voor je haren kun je gemakkelijk zelf maken. Hoe je dit maakt met kokosolie en koffie lees je op Maak je eigen hotoil treatment met kokosolie en koffie

Kleuren met pure henna is basic, goedkoop en … je hebt geen chemische rommel opje huid – je grootste orgaan. Lees verder op Supertips voor haren verven met henna hoe je zelf mooie kleurtinten in je haar krijgt.

Traditionele mengtechnieken met henna kunnen je huid irriteren. Hoe je henna-haarmaskers ook kunt mengen, terwijl het je haar kleurt zonder die jeuk of uitslag, vind je op Kleur je haar met henna, aloe vera en kokos

Soms kun je doen wat je wilt, maar is er meer nodig om je haar beter te verzorgen. Een slimme optie is dan voor supplementen te gaan. Het fijne is, dat je daarmee nog meer functies in je lichaam helpt verbeteren dan alleen je haargroei. Mocht je interesse hebben in naast beter haar ook een betere huid en betere nagels dan, dan is de HSN misschien wat voor jou. Je vindt dit supplement op In topconditie met Hair Skin Nails

Als je denkt dat je lichaam ook gebaat is met collageen, dan raad ik je zeker onze CollagenWorks aan. Je vindt dit supplement op Vijf typen collageen in een dagdosering en het smaakt … heerlijk fruitig!

Met dank aan en voor meer tips:

Mijn info is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en wat research. Kijk voor meer tips eens naar deze informatie! https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/beauty/141869-zet-eens-een-kopje-theevoor-in-je-haar.html

Een aantal voordelen van rozemarijn vind jij hier https://gezonderleven.com/profiteer-van-de-interessante-voordelen-van-rozemarijn-voor-je-haar/

Voor grijs haar bestaan verschillende manieren om het haar bij te kleuren. Kijk eens op https://gezonderleven.com/verberg-grijze-haren-thuisremedies/

https://nl.wikihow.com/Je-haar-verven-met-thee,-koffie-en-kruiden

Elk lichaam en elke leefstijl is anders. Hierdoor kunnen resultaten per persoon anders uitvallen. Vera beschrijft persoonlijke resultaten en doet haar research, voordat het op haar website komt. Zij is echter niet verantwoordelijk voor tegenvallende resultaten bij jou. 

Vera Ramman-Delpeut is echtgenote, moeder, blogger, auteur en wellness & business coach bij Vera’s Lifestyle Wereld. Vera vindt dat ieder mens recht heeft op een fijn leven. Maar dat je dat leven wel zelf in je eigen handen moet houden. Jij bent ‘in control’. Zodra jij dat beseft, breng jij een hoop goeds voor jezelf in gang.

Als burn-out ervaringsdeskundige vindt Vera dat positieve motivatie jou beter in je vel brengt. Een positieve mind brengt jou overall verder. Het mooie van zo’n mindset? Je straalt en dat draag je uit! Wees de beste versie van jezelf. Je kunt het!

Gezonde voeding en een betere leefstijl kunnen voor jou de oplossing zijn. Meer blogs, vlogs en tips over bewuster leven vind jij op www.veraslifestylewereld.nl

Net als de Live Fit app. Die vind jij ook op Vera’s website. Deze digitale fitness app biedt jou workouts op jouw niveau, recepten en tips. Gewoon als reminder dat jij niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf moet zorgen. Je kunt de app gratis downloaden door te klikken op Download de Live FIT App nu

Met haar lifestyle & business coaching wil Vera graag die bewustwording in gang brengen. Die bewustwording dat jij er ook mag ‘zijn’. Zonder de nuchterheid en droge humor te verliezen die Vera zo eigen is. Volg haar op haar pad met deze ‘TipVanVeer’ reeks! Wees mindful en wees niet alleen goed voor anderen, maar ook goed voor jezelf!

Als onafhankelijk distributeur bij It Works! International helpt Vera cliënten en teamleden verder met de verzorgingslijn van It Works – een eigenzinnige en tikje holistische wellness onderneming. Want je eigen welbevinden pak jij zelf op, maar wat hulp de goede kant op is fijn!  

Het natuurlijke assortiment van It Works vind jij in de webwinkel op www.veraslifestylewereld.nl

Voor vragen kun jij mij e-mailen op info@veraslifestylewereld.nl of leg contact via facebook! In Vera’s facebookgroep Keto Live Fit(ness) app It Works en Vera’s Lifestyle Wereld vind jij gratis eboekjes en tips over gezonder leven. Je vindt de groep door op Keto Live Fit met It Works en Vera te klikken. Deze groep is geen praat- of reclamegroep, maar een informerende plek van Vera over hoe jij snel beter in je vel kunt zitten. Met of zonder producten. Wees welkom! 

Geef een reactie

Heb het fijn! Pak jouw gratis FIT app!

Werk aan jezelf op jouw niveau, krijg gezonde recepten en wellness tips. Klik op de link en Download de gratis FIT app nu !

Ontvang meteen een GRATIS e-boek in je mailbox!
Krijg een e-boek 'Drinken tot je een ons weegt' cadeau! Bijna 50 blz. helpen jou verder met tips & recepten over beter drinken. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

Krijg een e-boek ‘Drinken tot je een ons weegt’ cadeau! Bijna 50 blz. helpen jou verder met tips en recepten over beter drinken. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

 

Vera is wellness coach & onafhankelijk distributeur bij It Works International en ondersteunt haar cliënten en teamleden

Ontvang exclusieve e-boekjes en wellness tips gratis

* indicates required
Email Format
Recente berichten
Keto & vegan basistips voor de kamado
Keto & vegan basistips voor de kamado
De laatste jaren ploppen luxe versies van barbecues overal omhoog. Ook in Nederland wint grill[...]
Op alle vrouwen die zorgen!
Op alle vrouwen die zorgen!
Op alle vrouwen die zorgen. Op alle vrouwen die zich belangeloos inzetten voor anderen. Op alle[...]
Recept vegan appel-kaneel-crumble-cake
Recept vegan appel-kaneel-crumble-cake
Een appelcake die naar een apple crumble smaakt? Yep. Een appelcake die naar een apple crumble [...]
Is de BeautyWorks Collection en Dr. Nassif jouw oplossing?
Is de BeautyWorks Collection en Dr. Nassif jouw oplossing?
Vind jouw oplossing bij de It Works gezichtsverzorging Meer dan ooit zijn mensen op zoek naar ee[...]
Extra online voordeel met onze Pick 2 & Pick 3
Extra online voordeel met onze Pick 2 & Pick 3
Extra online voordeel met Pick 2 & Pick 3 Tijd voor beter in je vel? Tijd voor goede resulta[...]