Een recept voor een friszoete cranberry pie met speculaaskruiden. Lekker winters en lekker anders met Sinterklaas. De taart is vrij van tarwegluten en bovendien vegan met 50% minder suiker dan normaal. In ruil? Meer kruiden, meer smaak, meer beleving en bovendien gemakkelijk te maken.
Dat ambachtelijke, dat pure, dat landelijke gevoel … Dat ‘oma maakt gauw een taartje omdat wij er zijn’ mag best weer terug worden gebracht in gerechten. Dat houdt in dat je een lekker pure taart maakt, zoals je ze aantreft bij lunchrooms in landelijke streken op vakantie. Daar zorgt grootmoeder vaak voor de cake of taart in de vitrine.
Die geurige, ambachtelijke cranberry pie
Maar nu eerst: cranberry’s. Weet jij, dat deze veenbessen in Nederland in het wild groeien? En dat terwijl ze niet Nederlands zijn. De cranberry’s spoelden letterlijk na een schipbreuk aan in Terschelling. In de loop der jaren sloegen de struiken aan in de duinen. Jaren later ontdekten de bewoners dat zij de struiken kunnen oogsten en de bessen kunnen eten.
Cranberry’s zijn vrij zuur en worden meestal met suiker ingezet. Vaak als een gebonden cranberrysaus bij wild. Zelf vind ik cranberry’s heerlijk in combinatie met appels in appeltaarten. Of als taartvulling in vlaaien. Vooral de speculaaskruiden in dit recept combineren verrassend goed met het zure van cranberry.
Serveer een punt cranberry pie – net als een rabarbertaart – met wat (vegan) vanillesaus of vla. Ik weet zeker dat mensen je verrast dankbaar zijn, dat je wat anders durft voor te schotelen. Maak je ook niet druk over het uiterlijk van je eindresultaat.
Pak een vorm die je hebt. Durf een paar minuten minder in je werk te steken in plaats van uren te verfraaien tot het meer dan perfect is. Al die tijd is nergens voor nodig – tenzij je dat leuk vindt om te doen. Maar de bedoeling is dat je met de recepten bij Vera’s Lifestyle Wereld juist wint in tijd.
Recept cranberry pie met speculaaskruiden
(zuivelvrij, tarweglutenvrij, vegan, minder suiker)
Vrij van tarwegluten. Geschikt voor veganisten en dus zuivelvrij. Minder suikers. Het kan allemaal. Als je maar even weet, waar je op kunt letten.
Natuurlijk is het deeg ook geschikt voor andere taarten en vlaaien. De geurige speculaaskruiden passen goed bij onder meer zwarte bessen, bosbessen, bramen, pruimen, appels en peren. Mocht je cranberry’s te zuur vinden, dan kun je de smaak afzwakken door de veenbessen te combineren met zoet fruit, zoals peren of perziken.
In plaats van eieren gebruik ik vaak eiwitpoeder dat geschikt is voor verhitting. Pak een veganistisch poeder van jouw keus, zoals hennep, erwten, rijst of soja.
Tapioca(zet)meel is fijn gemalen cassavewortel en door de bindende eigenschappen erg geschikt voor sauzen. Ik vind tapiocameel een mooie vervanger van tarwezetmeel, zoals maizena of custard. Kijk zelf waar je voor kiest. Natuurlijk kun je ook voor arrowroot gaan of aardappelzetmeel pakken. Jouw keus.
Minder suikers, meer kruiden
De leverancier van mijn zakje cranberry’s raadt mij aan om per 100 gram cranberry’s 50 gram suiker te gebruiken. Voor 350 gram zou dat 175 gram suiker zijn. Britse en Amerikaanse recepten vertellen mij dat ik voor 350 gram cranberries in een cranberry pie zelfs circa 225 gram zou moeten gebruiken.
Ik weiger. Ik gebruik 100 gram suiker, dat is dus zo’n 50% minder dan normaal gevraagd wordt. Dit zorgt voor een friszoete taart, waarbij ikzelf nog fris blijf. Geen hoofdpijn hebben is meegenomen!
Serieus: als je vaak hoofdpijn hebt, zou je naar je snelle koolhydraten moeten kijken. Noteer eens een paar dagen wat je eet en waar het uit opgebouwd is. En vervang die snelle suikers met smaakmakers als kruiden en glutenvrije meel. Zo kun je in plaats van boekweitmeel ook kokosmeel (lekker ketogeen!) gebruiken, of amandelmeel. Kruiden zoals kaneel en vanille helpen gerechten te zoeten zonder suikers. De speculaaskruiden bij deze cranberryvlaai halen het scherpe van de cranberry af.
Ik gebruik zelf graag rietsuiker of bruine suiker, Himalaya zout en waterkefir. Die ingrediënten heb ik standaard in huis. Ze zorgen voor smaakvolle gerechten, waarbij je verder weinig nodig hebt. Kijk zelf wat jij in huis hebt. Vervang de waterkefir bijvoorbeeld door water met bubbels. Of kies voor een theelepel baking soda met een eetlepel appelazijn.
Ingrediënten cranberry pie
Vulling
- 350 gram cranberries
- 100 gram suiker
- ½ theelepel vanillepoeder
- ½ theelepel speculaaskruiden
- 1 eetlepel tapiocameel
- 2 eetlepels water
- 50 ml. mango- of sinaasappelsap (of scheutje water)
Deeg
- 150 gram boekweitmeel
- ¼ theelepel baking soda
- ½ theelepel speculaaskruiden
- ½ theelepel Himalaya zout
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 eetlepel vegan eiwitpoeder van jouw keus
- 50 gram kokosolie
- Ca. 50 ml. waterkefir of koolzuurhoudend water
- 1 eetlepel appelazijn
Bereiden cranberry pie
- Verwarm in een pan cranberry’s met suiker, vanille, speculaaskruiden en sap. In ca. 10 minuten knappen de veenbessen open. Plet ze eventueel wat met de bolle kant van een lepel.
- Meng tapiocameel met water en voeg toe aan de cranberry’s. Roer snel tot een gladde, gebonden massa. Zet de saus weg.
- Meng alle droge bestanddelen voor het deeg in een kom. Voeg de kokosolie toe, appelazijn en wat waterkefir of koolzuurhoudend water. Vorm een soepele deegbal.
- Vet een ovenschaal in. Voor een lage vlaai pak je een normaal formaat vlaai- of quichevorm. Voor een hoge cranberrytaart – formaat appeltaartje – pak je een kleinere, hoge vorm.
- Beslis of je een open cranberrytaart wilt, of de taart met een raster wilt bedekken. Houd voor een raster dan circa 1/3 van het deeg apart.
- Bekleed de vorm. Stort de cranberryvulling in de vorm. Strijk glad. Duw de deegrand terug tot aan de cranberryvulling. Werk naar zin af met deegslierten.
- In het midden van de oven op 200C in circa 45 minuten bakken. Geniet van de geur van speculaas in huis.
- Haal de taart uit de oven. Kwast eventueel de bovenkant van de taart in met wat sinaasappelmarmelade. Decoreer de taart eventueel met decoratiesuiker. En serveer de taartpunten met vanillesaus voor een extra landelijk gevoel. Geniet van je cranberry-speculaastaart!
Spelen met voeding
Wij vinden vlaai heerlijk. En ze kosten niet veel in de supermarkt. Maar … ik weet dat ik dan tarwebloem in huis haal. Alweer. En dan komt mijn principiële gedrag naar voren. Want als we niet uitkijken, leunen wij maar op een paar voedingsstoffen. Dat is niet vreemd. Bijna iedereen doet dat. Wereldwijd. Ongemerkt.
Kijk maar eens zelf naar de ingrediënten in je voorraadkast. In dit deel van de wereld gebruiken wij voornamelijk grondstoffen als tarwe, suiker, zuivel, eieren, raapzaadolie en zonnebloemolie. En dat in een tijd waarin eenzijdige voedingsstoffen niet hoeven en je keuze genoeg hebt.
Er bestaat zoveel meer aan fytonutriënten. En de darmflora wordt er blij van. De werking van ons lichaam lijkt nog altijd veel op die van de oermens. En die voorouder van ons was een verzamelaar. En at van het seizoen. Die pakte echt niet dagelijks alleen tarwe, appel en kip – bij wijze van spreken.
Kies bewust en varieer beter. Mijn recepten met andere ingrediënten, andere gluten, minder suikers en vaak passend binnen mijn favoriet – het ketogeen ‘dieet’ – vind je niet voor niets online op mijn website. Ik help je graag verder, want ik heb ook jaren gezocht naar een passende leefstijl voor mij en leer nog steeds bij. Je lijf verandert namelijk met de jaren. Van tijd tot tijd is aanpassen een noodzaak.
Ik koos voor een lage taart, zodat ik geniet van een normale formaat traktatie. Zo blijf ik met een puntje cranberry vlaai prima in mijn lage koolhydraten leefstijl. Ook bij het ketogeen dieet mag je afhankelijk van je fitdoelen wekelijks een keer afwijken van je strenge ketofase.
Wil je een dikkere vulling, dan kun je uiteraard de hoeveelheden naar wens vermenigvuldigen. Ga bewust aan de slag met iets gewoon nu eens niet te doen. Noem het maar ‘eigen-wijs’. En vergeet niet dat het gaat om jouw gezondheid ondersteunen door goed te variëren waar mogelijk.
Als je houdt van frisse taarten, zoals mijn recept voor rabarbertaart op Ouderwets Lekkere Rabarbertaart in een Modern Jasje , of zwarte bessen, zoals mijn cassiskwarkcake op Recepten voor Cassiskwarkcake en Cassiskokoscake , zul je deze cranberrytaart vast ook waarderen. De smaak van peperkoek met de veenbessen passen verrassend goed bij het najaar en de feestdagen.
Speel eens wat meer met je voeding! Zo wordt eten leuk en blijf je juist beter in een gezonde leefstijl zitten. Laat jij me in de reacties weten voor welke smaken jij hebt gekozen? Zo inspireren we elkaar verder.
Meer van Vera’s Lifestyle Wereld
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten binnen ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten binnen klein budget
- Recepten met minder suiker
- Recepten vegan of vegetarisch
- Recepten voor balansdagen
- Recepten voor barbecue, kamado en oven
- Recepten voor haren en huid