Spread the love
Recept Cranberry Speculaas Taart - Minder suikers Glutenvrij Vegan
Recept Cranberry Speculaas Taart – Minder suikers Glutenvrij Vegan

Wij vinden vlaai heerlijk. En ze kosten niet veel in de supermarkt. Maar … ik weet dat ik dan tarwebloem in huis haal. Alweer. En dan komt mijn principiële gedrag naar voren. Want als we niet uitkijken, leunen wij maar op een paar voedingsstoffen. Dat is niet vreemd. Bijna iedereen doet dat. Wereldwijd. Ongemerkt.

Kijk maar eens zelf naar de ingrediënten in je voorraadkast. In dit deel van de wereld gebruiken wij voornamelijk grondstoffen als tarwe, suiker, zuivel, eieren, raapzaadolie en zonnebloemolie. En dat in een tijd waarin eenzijdige voedingsstoffen niet hoeven en je keuze genoeg hebt.

Er bestaat zoveel meer aan fytonutriënten. En de darmflora wordt er blij van. De werking van ons lichaam lijkt nog altijd veel op die van de oermens. En die voorouder van ons was een verzamelaar. En at van het seizoen. Die pakte echt niet dagelijks alleen tarwe, appel en kip – bij wijze van spreken.

Kies bewust en varieer beter. Mijn recepten met andere ingrediënten, andere gluten, minder suikers en vaak passend binnen mijn favoriet – het ketogeen ‘dieet’ – vind je niet voor niets online op mijn website. Ik help je graag verder, want ik heb ook jaren gezocht naar een passende leefstijl voor mij en leer nog steeds bij. Je lijf verandert namelijk met de jaren. Van tijd tot tijd is aanpassen een noodzaak.

Maak  gebruik van mijn tips en laat je inspireren naar een betere leefstijl. Pak daarnaast wat producten uit mijn assortiment en kijk niet meer om. Als jij bij mij start met de combinaties van It Works International krijg jij nog meer online informatie van mij. Gewoon omdat dat kan. Je vindt deze e-werkboekjes alleen bij Vera’s Lifestyle Wereld trouwens. Op naar jouw beste resultaten. Kijk voor onze disclaimer en informatie op

Kijk mee naar de stappen voor dit cranberrytaartje. Lekker met speculaaskruiden!

Recept Cranberrytaart met Speculaaskruiden

Maar nu eerst: cranberry’s. Weet jij, dat deze veenbessen in Nederland in het wild groeien? En dat terwijl ze niet Nederlands zijn. De cranberry’s spoelden letterlijk na een schipbreuk aan in Terschelling. In de loop der jaren sloegen de struiken aan in de duinen. Jaren later ontdekten de bewoners dat zij de struiken kunnen oogsten en de bessen kunnen eten.

Cranberry’s zijn vrij zuur en worden meestal met suiker ingezet. Vaak als een gebonden cranberrysaus bij wild. Zelf vind ik cranberry’s heerlijk in combinatie met appels in appeltaarten. Of als taartvulling in vlaaien. Vooral de speculaaskruiden in dit recept combineren verrassend goed met het zure van cranberry.

Als je houdt van frisse taarten, zoals mijn recept voor rabarbertaart op Ouderwets Lekkere Rabarbertaart in een Modern Jasje , of zwarte bessen, zoals mijn cassiskwarkcake op Recepten voor Cassiskwarkcake en Cassiskokoscake , zul je deze cranberrytaart vast ook waarderen. De smaak van peperkoek met de veenbessen passen verrassend goed bij het najaar en de feestdagen.

Serveer een punt cranberry pie – net als een rabarbertaart – met wat (vegan) vanillesaus of vla. Ik weet zeker dat mensen je verrast dankbaar zijn, dat je wat anders durft voor te schotelen. Maak je ook niet druk over het uiterlijk van je eindresultaat. Pak een suffe bakvorm. Durf een paar minuten in je werk te steken in plaats van uren te verfraaien tot het meer dan perfect is. Al die tijd is nergens voor nodig.

Het is eten. Het gaat om de smaak. Dat ambachtelijke, dat pure, dat landelijke gevoel, dat ‘oma maakt even snel een taartje tussendoor’ mag best weer terug worden gebracht in gerechten!

Minder Suikers, Meer Kruiden

Vrij van tarwegluten. Geschikt voor veganisten en dus zuivelvrij. Minder suikers. Het kan allemaal. Als je maar even weet, waar je op kunt letten. En dan bewust aan de slag gaat met iets gewoon nu eens niet te doen. Noem het maar ‘eigen-wijs’. En vergeet niet dat het gaat om jouw gezondheid ondersteunen door goed te variëren waar mogelijk.

De leverancier van mijn zakje cranberry’s raadt mij aan om per 100 gram cranberry’s 50 gram suiker te gebruiken. Voor 350 gram zou dat 175 gram suiker zijn. Britse en Amerikaanse recepten vertellen mij dat ik voor 350 gram cranberries in een cranberry pie circa 225 gram zou moeten gebruiken.

Ik weiger. Ik gebruik 100 gram. Dit zorgt voor een friszoete taart, waarbij ikzelf nog fris blijf. Geen hoofdpijn is meegenomen! Serieus: als je vaak hoofdpijn hebt, zou je naar je snelle koolhydraten moeten kijken. Noteer eens een paar dagen wat je eet en waar het uit opgebouwd is. En vervang die snelle suikers met smaakmakers als kruiden en glutenvrije meel. Zo kun je in plaats van boekweitmeel ook kokosmeel (lekker ketogeen!) gebruiken, of amandelmeel. Kruiden zoals kaneel en vanille helpen gerechten te zoeten zonder suikers. De speculaaskruiden bij deze cranberryvlaai halen het scherpe van de cranberry af.   

Ik gebruik zelf graag rietsuiker of bruine suiker, Himalaya zout en waterkefir. Die ingrediënten heb ik standaard in huis. Ze zorgen voor smaakvolle gerechten, waarbij je verder weinig nodig hebt. Kijk zelf wat jij in huis hebt. Vervang de waterkefir bijvoorbeeld door water met bubbels. Als je meer wilt weten over het probiotische aspect van waterkefir, dan is mijn blog misschien interessant voor jou.

In plaats van eieren gebruik ik vaak eiwitpoeder dat geschikt is voor verhitting. Pak een veganistisch poeder van jouw keus, zoals hennep, erwten, rijst of soja.

Tapioca(zet)meel is fijn gemalen cassavewortel en door de bindende eigenschappen erg geschikt voor sauzen. Ik vind tapiocameel een mooie vervanger van tarwezetmeel, zoals maizena of custard. Kijk zelf waar je voor je kiest. Natuurlijk kun je ook voor arrowroot gaan of aardappelzetmeel pakken. Jouw keus.        

Op naar een frisse, tarwevrije, vegan cranberryvlaai!
Op naar een frisse, tarwevrije, vegan cranberryvlaai!

Ingrediënten

Vulling

  • 350 gram cranberries
  • 100 gram suiker
  • ½ theelepel vanillepoeder
  • ½ theelepel speculaaskruiden
  • 1 eetlepel tapiocameel
  • 2 eetlepels water
  • 50 ml. mango- of sinaasappelsap (of scheutje water)

Deeg

  • 150 gram boekweitmeel
  • ¼ theelepel baking soda
  • ½ theelepel speculaaskruiden
  • ½ theelepel Himalaya zout
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel eiwitpoeder (met ingrediënten van jouw keus)
  • 50 gram kokosolie
  • Ca. 50 ml. waterkefir of koolzuurhoudend water

Bereiden

  • Verwarm in een pan cranberry’s met suiker, vanille, speculaaskruiden en sap. In ca. 10 minuten knappen de veenbessen open. Plet ze eventueel wat met de bolle kant van een lepel.
  • Meng tapiocameel met water en voeg toe aan de cranberry’s. Roer snel tot een gladde, gebonden massa. Zet de saus weg.
  • Meng alle droge bestanddelen voor het deeg in een kom. Voeg de kokosolie toe en wat waterkefir of koolzuurhoudend water. Vorm een soepele deegbal.
  • Vet een ovenschaal in. Voor een lage vlaai pak je een normaal formaat vlaai- of quichevorm. Voor een hoge cranberrytaart – formaat appeltaartje – pak je een kleinere, hoge vorm.
  • Beslis of je een open cranberrytaart wilt, of de taart met een raster wilt bedekken. Houd voor een raster dan circa 1/3 van het deeg apart.
  • Bekleed de vorm. Stort de cranberryvulling in de vorm. Strijk glad. Duw de deegrand terug tot aan de cranberryvulling. Werk naar zin af met deegslierten.
  • In het midden van de oven op 200C in circa 45 minuten bakken. Geniet van de geur van speculaas in huis.
  • Haal de taart uit de oven. Kwast eventueel de bovenkant van de taart in met wat sinaasappelmarmelade. Decoreer de taart eventueel met decoratiesuiker. En serveer de taartpunten met vanillesaus voor een extra landelijk gevoel. Geniet van je cranberry-speculaastaart!

Spelen met Voeding

Ik koos voor een lage taart, zodat ik geniet van een normale formaat traktatie. Zo blijf ik met een puntje cranberry vlaai prima in mijn lage koolhydraten leefstijl. Ook bij het ketogeen dieet mag je afhankelijk van je fitdoelen wekelijks een keer afwijken van je strenge ketofase. Wil je een dikkere vulling, dan kun je uiteraard de hoeveelheden naar wens vermenigvuldigen.

Natuurlijk is het deeg ook geschikt voor andere taarten en vlaaien. De geurige speculaaskruiden passen goed bij onder meer zwarte bessen, bosbessen, bramen, pruimen, appels en peren. Mocht je cranberry’s te zuur vinden, dan kun je de smaak afzwakken door de veenbessen te combineren met zoet fruit, zoals peren of perziken.

En als het nu wel eens anders kan gaan?
En als het nu wel eens anders kan?

Speel eens wat meer met je voeding! Zo wordt eten leuk en blijf je juist beter in een gezonde leefstijl zitten. Laat jij me in de reacties weten voor welke smaken jij hebt gekozen? Zo inspireren we elkaar verder.

Meer informatie over een betere leefstijl en een goede ondersteuning met ons assortiment vind jij op

Het assortiment vind jij op

Geef een reactie

Vera is wellness coach & onafhankelijk distributeur bij It Works International en ondersteunt haar cliënten en teamleden

Ontvang exclusieve e-boekjes en wellness tips gratis

* indicates required
Email Format
Ontvang meteen GRATIS e-boekjes in je mailbox!
Krijg een e-boek 'Drinken tot je een ons weegt' cadeau! Bijna 50 blz. helpen jou verder met tips & recepten over beter drinken. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

Krijg het e-boekje ‘Van wens naar fitplanner’ cadeau en start meteen met jouw fitdoelen bepalen. Pak ook meteen het e-boek ‘Drinken tot je een ons weegt’ cadeau! Meer dan 50 blz. helpen jou verder met tips voor dat gezonder leven. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

 

Recente berichten
Recept Zuurdesem Crackers -vol Zaden en Pitten
Recept Zuurdesem Crackers -vol Zaden en Pitten
Zuurdesemcrackers - Recept vol zaden Er is weinig zo eenvoudig als crackers maken. Dat weet ikze[...]
Recept Pomelo-Marmelade - Een Bitterzoete Twist
Recept Pomelo-Marmelade - Een Bitterzoete Twist
Recept Pomelo-Marmelade - Een Bitterzoete Twist Een pomelo kan ik niet laten liggen. En al helem[...]
Meal Prepping - Recept Vegan Tarwevrije Zuivelvrije Ontbijtmuffins
Meal Prepping - Recept Vegan Tarwevrije Zuivelvrije Ontbijtmuffins
Meal Prepping is onmisbaar. Over beter en gezonder leven. Inclusief recept ontbijtmuffins. Meal [...]
Recept Ketogeen Chocolade Truffels - Lekker Suikervrij!
Recept Ketogeen Chocolade Truffels - Lekker Suikervrij!
Ketogeen Chocolade Truffels - Lekker Suikervrij Basisrecept Chocolade kan je energie geven in pl[...]
Recept Ketogeen Gouden Melk - Over synergie en adaptogenen (Blog 2 van 2)
Recept Ketogeen Gouden Melk - Over synergie en adaptogenen (Blog 2 van 2)
Recept Ketogeen Gouden Melk, oftewel Ketogeen Kurkuma Thee Niets zo leuk dan goede klassieke rec[...]