Spread the love
recept godjhia - hapjes gevuld met kokos

Een godjhia is een pasteitje met een zoete vulling. Het pasteitje is op basis van kokos en deeg. De tropische hapjes smaken heerlijk bij een roti- of rijsttafel en worden vaak door Surinaamse hindoestanen geserveerd bij feestjes als divali.

Het oorspronkelijk recept is bewerkelijk en arbeidsintensief en zit vol koolhydraten. Gelukkig kunnen traditionele recepten iets aangepast worden naar huidige maatstaven en toch lekker smaken. Denk aan minder suiker bijvoorbeeld. Of in de oven garen in plaats van de frituur.

Voor degenen die de Surinaamse godjhia weleens hebben geproefd: ze zijn verslavend lekker. Het is dan fijn te lezen, dat je deze kokos beignets ook zelf thuis kunt maken zonder dat je ze hoeft te frituren. Ook is het niet nodig om ze ingewikkeld op te vouwen of te kruiden met gember en kleurstof, etc. Less is soms more. Zeker in je eigen keuken. De traditionele kun je altijd afhalen bij de toko.

Recept godjhia (kokos beignets) uit de oven

Recept glutenvrije godjhia (kokos beignets)

De hapjes in dit recept waren glutenvrij en op basis van haverdesem, omdat ik toch al desem in huis had staan. Zonder zuurdesem heb je meer water nodig.

Natuurlijk kun je de 250 gram meel en 125 gram zuurdesem vervangen door 375 gram zelfrijzend bakmeel, zoals de meeste Surinamers dat doen. Of pak een (tarwe)glutenvrije bakmix naar jouw zin. Op deze manier kun je snelle koolhydraten al snel minderen. Ook liggen er tegenwoordig steeds vaker verschillende deegvellen in de diepvries. Dat scheelt in zelf de wraps uitrollen.

Let op jouw fitdoelen en snelle koolhydraten. Gebruik minder suiker dan men normaal zou doen en kies voor bruine suiker. Zo heb je minder suiker nodig. Normaal gebruikt men rustig 100 gram suiker in onderstaand recept. Ik weiger en gebruik 30 gram. Je kunt eventueel kiezen voor het toevoegen van extra rozijnen om de vulling te zoeten.

Ingrediënten voor 12 hapjes

Deeg

  • 250 gram boekweitmeel
  • 125 gram haverdesem
  • 100 ml lauwwarm water
  • 50 ml vloeibare (kokos)olie

Vulling

  • 100 gram geraspte kokos
  • 30 gram bruine (riet)suiker
  • scheutje water
  • eventueel 1 theelepel geraspte gember
  • eventueel klein beetje (rode) kleurstof
  • eventueel 1 eetlepel rozijnen

Bereiden glutenvrije godjhia

Bereiden deeg

Meng met jouw keus aan ingrediënten meel, desem en water voor het deeg tot een soepele bal. Gebruik meer of minder water naar behoefte. Laat het deeg rusten.

Voor zelfrijzend bakmeel is 30 minuten rust voldoende. Voor gist of zuurdesem is langer nodig. Ik liet mijn desemdeeg ongeveer 6 uur rusten en wreef de buitenkant in met olie.

Bereiden vulling

Plaats alle ingrediënten voor de vulling in een droge koekenpan of wok. Laat de vulling op halfhoog vuur ca 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe om. Houd de verdamping van het water in de gaten en voeg eventueel meer water toe. De vulling is klaar als de kokos zacht en geurig is en licht geroosterd. Laat afkoelen.

Bereiden godjhia

Kneed 50 ml olie door het deeg. Let erop dat het deeg soepel is en niet plakt. Verdeel het deeg in 12 balletjes. Gebruik eventueel wat extra bloem, zodat de balletjes niet plakken.

Rol elk balletje op een schoon aanrecht uit tot dunne wraps met een diameter van 10-12 centimeter. Gebruik een deegroller en eventueel meer bloem. Schud overtollig bloem af van elk deeglapje.

Plaats op elke wrap een lepel kokosvulling. Vouw de wrap dubbel. Druk de randen aan. Dit zou voldoende kunnen zijn voor de bereiding in een oven. Wie toch een pasteirandje wil: Breng na het aandrukken met een vinger steeds een stukje deeg omhoog, druk dat deel aan. Herhaal tot de pastei in een mooi patroon vastgedrukt zit en de vulling goed opgesloten zit. Herhaal met de rest van de hapjes.

Bakken in de oven: In de oven garen de hapjes tot heerlijk knapperige, verleidelijke pasteitjes. Plaats elk hapje op een bakplaat bekleed met keukenpapier. Plaats de plaat in het midden van een voorverwarmde oven. Ca 20 minuten in de oven op 200C zou voldoende moeten zijn. Draai de hapjes halverwege om, zodat beide zijden knapperig bruin bakken. Het resultaat zijn beignets die knapperig blijven.

Bakken in de kamado: De smaak van de kooltjes in een kamado maken deze pasteitjes helemaal onweerstaanbaar. In een kamado zijn de beignets sneller klaar. Houd de hapjes dus in de gaten. Draai de hapjes halverwege om, zodat beide zijden knapperig bruin bakken. Het resultaat zijn heerlijk geurige beignets.

Bakken in olie: Frituur je de beignets liever op de traditionele manier? Plaats een koekenpan of wok met ruim olie op het vuur. Bak de beignets aan beide zijden in circa 3 minuten goudbruin. Laat op wat keukenpapier uitlekken. De beignets zijn wat zachter dan uit de oven. Geniet ze!

Misschien vind jij dit ook interessant?

Lekker genieten van het leven met alle voeding erin? Mik op recepten die minder suikers bevatten en goede ingrediënten. Mik op recepten die gevarieerd en simpel te bereiden zijn. Als je er dan eens naast zit, is dat niet erg. Geniet van wat voorbij komt en val snel weer terug op wat bij jou past!

Meer recepten passend binnen een koolhydraatarm dieet, zoals keto? Of zoek jij een prettige ondersteuning bij jouw lage koolhydratendieet? Kijk eens mee naar

Recept ketogeen gouden melk

Kamado recept zalm gegrild op een houten plankje

Slechte ontbijters doen al keto

Motiverend en inspirerend op naar beter met V.P. Ramman

Recept keto chocolade met macadamia

Hoe kom je die burn out sneller uit?

Gemotiveerd op naar beter!

‘Op naar beter’ van V.P. Ramman is een inspirerend en motiverend werkboek voor het blijvend minderen van stress en een betere invulling van tijd. Met oefeningen, affirmaties en tips kun jij zelf aan de slag met bewuster in je dagen staan. Te bestellen tegen € 16,95 bij alle (online) boekhandels, zoals de Bruna, Ako en Bol.com met ISBN/EAN 978-94-6443-212-1 bij de drukker Pumbo.nl. Dit boek is gemakkelijk te lezen met herkenbare materie. Jezelf motiveren wordt wel heel eenvoudig zo. Op naar een beter ‘zijn’! Ook vind jij het boek op https://www.boekenbestellen.nl/ . Klik hiertoe op de winkelwagen-button in deze blog.

Simpel Recept Godjhia (Kokos Beignets) Zonder Frituren, Vera's Lifestyle Wereld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download jouw GRATIS e-boekjes en ga gelijk op voor beter! Ook jij kunt voortaan fijnere dagen hebben.

Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten!
Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten met een handige checklist!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies recepten!

Recente berichten
No thumbnail available
Snelle tiramisu zonder ei of alcohol met bramen
Dit recept voor tiramisu is een snelle variant van het beroemde Italiaanse dessert en bevat gee[...]
No thumbnail available
Wat vertelt een (IJslandse) hond eigenlijk? Hondentaal
Van de zomer schoot Odin ineens fel blaffend over het pad in Zweden. Onze IJslandse hond is nam[...]
Zo blij als een ijslandse hond Odin
Zo blij als een ijslandse hond Odin
Zo blij als een ijslandse hond Onze ijslandse hond Odin is intussen 15 maanden oud. Hij is eigen[...]
Hoe maak je s’mores? Met en zonder kampvuur
Hoe maak je s’mores? Met en zonder kampvuur
Zelf s'mores maken met of zonder kampvuur Een snelle en lekkere snack voor kinderen – en sommige[...]
Recept pupcakes – cupcakes als hondentraktatie voor een verjaardag
Recept pupcakes – cupcakes als hondentraktatie voor een verjaardag
Odin, onze IJslandse hond, werd 1 jaar. Zo’n mijlpaal is een extra traktatie waard. De keuken i[...]