Meidoornbessenconfituur – Minder suiker

Recept meidoornbessenconfituur


Meidoornbes? Hawthorn? Pardon? In Nederland hebben we meidoornbesstruiken, maar we zijn nog niet gewend aan het verwerken ervan. Mocht je dus in het bezit zijn van zo’n prachtige struik, maak dan eens een ‘hawthorn marmalade’, oftewel meidoornbessenconfituur. Succes verzekerd, want deze frisse, zure jam past goed bij wild, barbecues, desserts en taartjes.

Meidoornbessenconfituur is een fijne variatie op ander confituur, marmelade, jam en gelei. Waar de bes normaal zuur en melig smaakt, ontpopt het zich tot een lekkernij in gerechten, snoepjes en fruitrolletjes. Het lijkt dan wat op de smaak van cranberries of rode bessen. Mocht je die dus waarderen, dan is meidoornbes zeker het proberen waard.

De grote, verse meidoornbessen (oftewel hawthorn) in de YouTube-video hieronder vond ik in de Amazing Oriental, een Aziatische supermarkt. Misschien liggen ze rond december ook in jouw groentewinkel. Of kijk eens in oktober in parken en bossen naar de kleinere soorten, als je van wildplukken houdt. Pluk wel met mate, let op de regels en weet wat je plukt.

Recept meidoornbessenconfituur

Confituur, oftewel confiture, is gemakkelijk te maken. Je gebruikt de vruchten in z’n geheel. En je hebt slechts fruit, water en suiker nodig.  Maar waarom maak je het resultaat niet nog lekkerder door vruchtensap te gebruiken en bij te kruiden met kaneel, vanille of cacao?

Voor confituur of jam wordt geadviseerd om de verhouding 1:1 te gebruiken, dus 1 kg fruit en 1 kg suiker. Dat doe ik niet. Ik gebruik de verhouding 1 kg fruit en 500 gram suiker of zelfs minder. Zo komt de smaak van de vruchten meer naar voren. Bovendien bespaar ik mezelf koolhydraten en geld. Reken maar eens uit op jaarbasis hoe veel dat scheelt als je overal in suiker mindert.

Ingrediënten meidoornbessenconfituur

  • 400 gram meidoornbessen
  • 200 gram (gelei)suiker
  • 200 ml sinaasappelsap of ander sap naar keuze
  • 1 theelepel cacaopoeder

Bereiden meidoornbessenconfituur

(circa 15 minuten)

Was de meidoornbessen. Meidoornbessen hebben harde pitjes. Je kunt ervoor kiezen om ze – net als kersen – vooraf te ontpitten. Ook kun je ervoor kiezen om de pitjes later uit de confituur te vissen als de bessen uit elkaar zijn gevallen.

Plaats alle ingrediënten in een pan en laat de bessen aan de kook komen. Zet het vuur zachter tot de inhoud net aan borrelt. Roer regelmatig. Na circa 10 minuten koken, kan de marmelade al klaar zijn. Je kunt de inhoud ook verder laten sudderen tot de meidoornbessen nog beter de suiker opnemen of uit elkaar vallen.

De meidoornbessenconfituur kun je na de bereiding meteen warm serveren bij jouw gerecht. Als je de confituur langer goed wilt houden, is het gloeiendheet afvullen van glazen potten aan te raden. Zo houd je de marmelade of confituur al gauw een jaar goed. Je leest hier meer over in mijn artikel op Wilde appel en bosbessensaus zonder geleisuiker.

DIY Hawthorn Marmalade – Easy 4 ingredients recipe for desserts, tarts and barbecues
Recept meidoornbessenconfituur
Recept meidoornbessenconfituur

Misschien vind jij dit ook interessant?

Zoek jij prettige ondersteuning bij die betere levensstijl? Bij Vera’s Lifestyle Wereld staan motivaties, leefstijltips en recepten. De gerechten zijn gericht op het gebruik van minder suiker en betere ingrediënten. Het resultaat biedt daardoor vaak meer smaak. De hele website is gericht op een gezonder lijf en kalmer brein krijgen – zonder dat het veel gedoe is. Kijk eens mee naar:

Kids kiwi tiramisu met minder suiker

Recept Easy lazy no bake red velvet cake

Recept ketogeen gouden melk

Recept Surinaamse laddoo zonder koken en met maar 2 ingrediënten

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!

Geverifieerd door MonsterInsights