Een pomelo kan ik niet laten liggen – en al helemaal een honing pomelo niet. Dit fruit komt al vanaf mijn kinderjaren in huis. Een jeugd waarin het normaal was dat vruchten als snoep werden ingezet. Wel of niet puur, gestoofd, gesuikerd of verder op smaak gebracht met peper en zout.
Toen ik laatst met een leeg potje sinaasappelmarmelade zat, van een extreem heerlijk en ambachtelijk merk dat ik alleen in Zweden kopen kan, vroeg ik me af of ik zo’n zelfde citrusmarmelade zelf maken kan. En zoals het vaker gaat, als je op zoek bent … kom je online heel ergens anders terecht. In mijn geval was dat de pomelo. Ik blijk alles te kunnen gebruiken van de pomelo, ook de schil.
Het grappige is, dat meerdere recepten het hadden over een pomelo of twintig voor het inmaken – ik had maar een vrucht in huis. Mijn besluit? Ik heb geen pomelo-boom in mijn tuin. Ik koop ook geen tas vol pomelo’s. Ik ben bescheiden, kook alleen voor mijn gezin en hoef dus maar een klein potje, voor een paar keer glaceren van grillgerechten en dressings. Precies waar ik mijn potjes sinaasappelmarmelade voor gebruik. Zo blijft zelf koken leuk. Want die uitbreiding aan voedingsstoffen? Die houdt lijf en brein alert.
Recept pomelo marmelade – Een bitterzoete twist aan gerechten
Een bitterzoete twist aan een glaze, dressing, marinade of saus. Of om cakes en taarten verder op smaak te brengen. Pomelo biedt een uitdaging voor die smaakpapillen. Een pomelo verwerken lijkt veel werk, want ik ben niet de handigste met dunschillen en fijnsnijden. En toch … als het mij lukt, kun jij het ook! Kijk mee naar het filmpje in deze blog.
Ingrediënten pomelo marmelade
- Alle schillen van je toplaag, is ca 75 gram fijngesneden pomelo schillen
- Aanvullen tot circa 150 gram, dus 75 gram pomelo vruchtvlees
- 100 gram (gelei)suiker (mag ook meer of minder)
- 50 ml water
Bereiden pomelo marmelade
- Was en boen de pomelo goed schoon onder de kraan. Droog af.
- Schil de schil er aan alle kanten af met een dunschiller. Laat zoveel mogelijk van het wit weg, tenzij je bitter juist fijn vindt.
- Snijd de schil fijn.
- Pel de pomelo tot aan de vliezen.
- Scheur de vliezen open of snijd elk partje overlangs doormidden.
- Haal uit ca. 2 parten het vruchtvlees. Scheur of snijd ze in brokjes.
- Gebruik de rest van de pomelo voor een salade of als bijgerecht of snack.
- Zet in een pan de pomeloschillen, vruchtvlees en suiker op.
- Roer om en breng aan de kook.
- Laat zacht sudderen en roer af en toe.
- Na ca. 15 minuten is het vruchtvlees uit elkaar gevallen en zijn de schillen glazig. Ook ruikt je keuken heerlijk naar citrus. Gefeliciteerd! Jij hebt je eerste pomelo-glaze gemaakt.
- Doe de marmelade over in een pot. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
- Gebruik voor een glaze of dressing circa 2 theelepels voor 4 personen. Ook heerlijk bij desserts, cakejes en taarten. Pureer de marmelade daartoe in een keukenmachine of gebruik alleen het gelei. Veel plezier ermee!
Over de herkomst van pomelo
Een pomelo is een citrusvrucht en komt oorspronkelijk uit Thailand. Het is een kruising tussen de pompelmoes en de grapefruit. Met circa 600 gram per stuk is de pomelo een uit de kluiten gewassen broer van de grapefruit. Een pomelo lijkt qua grootte en peervorm nog het meest op de pompelmoes. Waar een grapefruit en een pompelmoes vrij bitter en zuur smaken, smaakt een pomelo licht bitter en fris. De geur lijkt op die van een grapefruit. Een honing pomelo smaakt nog zachter – haast zoet. En natuurlijk zit een pomelo vol vitamines en mineralen.
Het pellen van een honing pomelo is een flinke klus, zoals je kunt zien in mijn filmpje. De schil is dik en je bent diverse lagen aan het afpellen. Maar het heeft wel wat om zo’n formaat struisvogelei onder het citrusfruit te openen. Het geeft voldoening als je het vruchtvlees eindelijk ziet, je uiteindelijke doel, net als bij het openen van een kokosnoot.
Na een dikke schil, circa 2 centimeter zacht spul, kom je uit op de vliezen. Deze stevige, bittere vliezen zou je kunnen eten, als je de smaak waardeert. Maar in de praktijk pellen de meesten het vruchtvlees per part uit de vliezen en laten de vliezen voor wat het is. Elk partje is rond de 10 centimeter lang. Alleen het openen van zo’n pomelo kan dus al een bijzondere ervaring zijn, als je graag met voeding bezig bent. Laat staan het verwerken van zo’n enorme vrucht.
Over het gebruik van pomelo
Voor mij is een pomelo een must, omdat ik graag afwissel in aanbod. Mijn lijf wordt merkbaar blijer van verschillende voedingsstoffen. Hoe diverser je darmflora immers te eten krijgt, hoe beter zij kunnen groeien en hun werk kunnen doen. Dat merk jij weer aan je weerstand. En ik weet niet beter dan dat pomelo bij mij in de fruitmand kan liggen.
De laatste keren dat ik een pomelo in huis haalde, peinsde ik wel over een goed gebruik van de schillen. Verder dan in huis een tijdje laten liggen als natuurlijke luchtverfrisser en daarna doneren aan de tuin kwam ik niet. Deze pomelo marmelade blijkt een uitkomst.
Je schijnt overigens prima thee van de vliezen te kunnen trekken, mocht je dat willen proberen. Ook de schil – zowel het geelgroene als het witte deel – kun je koken in water. Zowel het kookvocht van de vliezen als de schil helpen bij buikklachten en andere spijsverteringsproblemen.
Zelf vond ik de thee interessant voor een keer – echt bitter! Maar de rest van de schillen gaan voor het bodemleven de tuin in. Bovendien ruikt de bodem er fris van en is de schil kattenwerend. Een kwestie van fijn snijden en de tuin in.
Het vruchtvlees is in pure vorm al een frisse aanvulling op je vruchteninname. Toch kan ook elk partje in suiker gedoopt worden of in een mengsel van zout met chilipeper. Daarnaast leent het fruit zich uitstekend voor frisse salades of als bijgerecht bij pittige maaltijden.
Over Vera’s Lifestyle Wereld
Veel groenten, betere proteïne, gezonde vetten en minder snelle suikers. Toch smaakvol eten. Met soms die zijstap naar snelle koolhydraten, zoals met dit recept, want verandering van spijs zorgt voor een fitter lichaam.
En ook bij een lage koolhydraten dieet bevorder je de werking van het lijf door juist af en toe wat snelle koolhydraten toe te voegen. Afhankelijk van jouw lijf. Dat is het ketogeen dieet. Jouw lage koolhydraten leefstijl is vast ook te vormen met klassieke recepten omzetten naar betere tussenvormen. Vera’s recepten zijn vaak geschikt voor vegetariërs en veganisten. En uiteraard flexitariërs.
Pak jouw ideeën voor gezonder leven en smaakpapillen tintelend eten op. Dit kun jij ook! Ook jij kunt naar een blijvend beter functioneren met wat kleine aanpassingen in jouw leefstijl. Waarom? Het leven is leuker met jou erin!
Doorbreek oude patronen die jou niet meer passen. Pak een aantal nieuwe gewoonten op. Alles heeft een fase. Lees meer op Oude patronen doorbreken en op naar beter . Wat mag voor jou anders?
Meer van Vera’s Lifestyle Wereld
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten binnen ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten binnen klein budget
- Recepten met minder suiker
- Recepten vegan of vegetarisch
- Recepten voor balansdagen
- Recepten voor barbecue, kamado en oven
- Recepten voor haren en huid