Surinaamse bravoe – Vegan maaltijdsoep

Recept Surinaamse bravoe - vegan maaltijdsoep


Een stevige en hartige maaltijdsoep is voor veganisten en vegetariërs ook weggelegd met dit recept voor een vegan Surinaamse bravoe. Deze maaltijdsoep op basis van cassave is geschikt voor veganisten en vegetariërs en smaakt net even anders en zit vol andere belangrijke vezels voor je darmen.

Deze stevige soep lijkt veel werk en kost zeker veel geduld. Maar een Surinaamse bravoe behoort tot een van de lekkerste soepjes. Bovendien kunnen veel mensen aanschuiven of kun je de soep invriezen voor een volgende keer.

Deze stevige soep is even wat werk, maar beslist niet meer dan een Hollandse erwtensoep. In ruil heb je een pittige veganistische Surinaamse bravoe. Of maak de traditionele Surinaamse bravoe met kip of warang visie. Dat recept staat ook op deze website.



Recept vegan Surinaamse bravoe

Dit recept let niet op een knol meer of minder. Pas het recept dus aan naar de hoeveelheden die je hebt. Vergeleken met de traditionele cassavesoep met kip of gedroogde vis ben je uren eerder klaar.

Ingrediënten vegan Surinaamse bravoe

Voor ca. 6 borden

  • 400 gram cassave (diepvries)
  • 200 gram zoete aardappel oranje
  • 200 gram zoete aardappel paars
  • 200 gram groene bakbanaan
  • 200 gram rijpe (geel/zwarte) bakbanaan
  • 100 gram okra
  • 100 gram spinazie of tayerblad
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 ui
  • 4 knoflookteentjes
  • 1 of 2 theelepels kurkuma (eventueel)
  • 2 theelepels zeezout naar smaak
  • 1 peper naar smaak (Madame Jeanette of Spaanse pepers)
  • ca. 2 liter water
  • kokosolie
Recept Surinaamse bravoe - vegan maaltijdsoep
Recept Surinaamse bravoe – vegan maaltijdsoep

Bereiden vegan Surinaamse bravoe

Bereiden: 15 min snijden en schillen, 1 uur stoven

Ontdoe ui en knoflook van schil. Was en snipper of kneus ze. Peper mag gewassen en eventueel in stukjes gesneden.

Ontdooi de diepvriescassave eventueel vooraf. Diepvriescassave is geschild als het er wit uit ziet. Zit er nog een roodachtige schil omheen? Dan zul je het moeten schillen, net als bij een verse cassavewortel.

Schil de zoete aardappelen en de bakbanaan. Snijd alles in grove, hapklare brokken van ca. 2 cm. Was de okra, spinazie of tayerblad. Snijd de okra in ringen van 1 cm. De spinazie hoeft niet gesneden. De tayerblad mag in grove stukken.

Zet een grote soeppan op het vuur. Bak een paar minuten uien, knoflook, peper en kurkuma mee.

Voeg cassave, aardappelen, groene banaan en okra toe. Voeg water toe, zodat alles voldoende onder water staat. Laat op zacht vuur ca. 1 uur pruttelen. Roer af en toe. De soep hoort een dikke, gebonden soep te worden door het zetmeel in de groenten zelf. Voeg dus eventueel meer water bij, maar overdrijf niet.

Voeg kokosmelk toe. Kruid bij naar smaak en denk aan zout, eventueel meer peper en kurkuma. Voeg de laatste 10 minuten nog de rijpe bakbanaan, spinazie of tayerblad toe. Gaat een vork gemakkelijk door de knollen? Dan is de soep klaar. Serveer eventueel met rijst. Bravoe blijft nog een paar dagen goed in de koelkast, maar vries vooral een deel in voor later.

Surinaamse Bravoe - cassavesoep met kip
Surinaamse Bravoe – cassavesoep met kip

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar recepten en tips gericht op een gezonde levensstijl? Werk jij ook graag met pure natuurproducten? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!