Spread the love
Vegan kwarktaart met agar - pas aan naar je smaak!
Vegan kwarktaart met agar – pas aan naar je smaak!

Sta jij weleens met een verpakking in je handen en twijfel je dan? Ik heb dat met instant mix voor kwarktaart. Mijn jongens zijn er gek op. Maar al die toevoegingen en de geur van het pak bij het openen … ik weet het niet. Of eigenlijk wel. Ik probeer niet voor niets al jaren een betere versie zelf te maken.

Nou mislukt het gros aan kwarktaarten. Maar op deze manier bied ik al die instant mixen van fabrikanten een gezond tegenwicht. Ook al verbeteren zij hun kwaliteit gelukkig.  

Waarom het meeste aan koelkasttaarten mislukt bij mij? Wel … die alternatieve no-bake recepten zijn stiekem best bewerkelijk. De verhoudingen zijn vaak te willekeurig en de werkwijze te slordig genoteerd. Hierdoor stijven mijn taarten vaak niet goed op. Ze blijven nat, tenzij zij de vriezer ingaan. Of zijn niet de kwarktaarten die mijn kinderen lekker vinden.

Ik heb niets tegen gelatine. Wel het verschil in kwaliteit van gelatine, waardoor ik ook andere opties in huis wil. Maar … veel recepten die circuleren zonder gelatine zijn stiekem geen echte kwarktaarten. Ze bevatten yoghurt of roomkaas. En de meeste taarten hebben helaas een bodem van gedroogd fruit en noten. Prima voor volwassenen, maar veel kinderen vinden die smaakbeleving te heftig. De mijne willen het smeuïge en zachte van kwark. En ze willen een bodem van koek.  

Dus als jij intussen niet eens begint aan het proberen van mijn recept, dan snap ik dat wel. En toch, ik denk een kwarktaart gevonden te hebben die lonend kan zijn voor je. Dit kwarktaartje lijkt op die Oetker-taarten waar mijn kinderen zo dol op zijn. Toch bevat het minder bijstoffen, is het beter van smaak, bevat het geen gelatine en … heb ik  geen spetters op aanrecht en muren. Sterker nog: die keukenmachine heb ik niet eens nodig, tenzij ik dat wil. Het feit dat ik minder hoef schoon te maken, maakt een taart maken voor mij meteen leuker. En extra leuk is wel dat ik met mijn basisrecept een taart compleet naar mijn zin kan blijven maken. Compleet vegan. Met welk fruit dan ook. Met de koekbodem die ik wil.

Lees eens mee voor jouw tips. Pas dan weet je immers of iets voor je is. Kijk ook eens mee naar mijn filmpje voor het bepalen van jouw moeilijkheidsgraad.

Een vegan kwarktaart kan snel en simpel de koelkast in! Kijk je mee?

Recept Vegan Kwarktaart met Agar en Fruit

Je kunt bijna alle ingrediënten aanpassen naar jouw wensen. Zolang je rekening houdt met een paar dingen. Zo gebruik je circa 250 gram fruit. Het liefst zoete, zodat je minder suiker hoeft toe te voegen aan je kwarktaart. Denk aan mango’s, perziken, bananen, peren. Ook fruit uit blik of pot is prima. Je kunt tevens confiture of jam gebruiken. Handig als je zomerfruit zelf inmaakt.

Ik pakte perziken uit blik, want dat had ik toevallig in huis en deze traktatie was voor mijn kinderen. De siroop gebruik ik meteen voor het zoeten van de kwark. Wel zo gemakkelijk. Niet elk recept hoeft ingewikkeld te zijn.

Minder geraffineerde suikers of suikerarm

Mocht jij suikerarm leven, dan is het fijn om te weten dat jij deze taart naar eigen inzicht kunt invullen. Pak fruit naar jouw zin. Zoet fruit scheelt al veel in geraffineerde suikers. Vergeet niet dat 250 gram vers gepureerde aardbeien vaak 200 gram suiker nodig hebben voor een ambachtelijk lekkere kwarktaart, waar mango of banaan niets extra’s tot 2 eetlepels stroop nodig heeft. Ik ben niet dol op suikervervangers, maar natuurlijk kun je stevia of een andere zoetstof naar jouw zin gebruiken. Je kunt ook kiezen voor yoghurt of kwark met een smaakje, of kruiden met kaneel of vanille, zodat je beter in je leefstijl blijft zitten.   

Voor vegetariërs of veganisten

Mijn basisrecept is al geschikt voor vegetariërs, want ik gebruik agar in plaats van gelatine. Gelatine wordt uit dierlijk materiaal verkregen. Agar komt uit waterplanten. Mocht jij ook een veganistische optie willen voor zuivel: denk aan yoghurt of kwark op basis van soja of kokos. Afhankelijk van de hoeveelheid eiwitten kan de taart stevig zijn.

Agaragar, oftewel agar, is een bestanddeel uit zeewier. Het levert een kleurloze binding op en geleert zelfs beter dan eenzelfde hoeveelheid gelatine. Er zit geen smaak aan agaragar, waardoor smaken juist zo fijn uitpakken! Dit geleermiddel vind je intussen overal, ook al hebben oriëntaalse supermarkten een groter aanbod.

Agar dien je te verwarmen voor een goede binding. En het stolt snel bij afkoelen. Voeg je iets los toe, zoals kwark bij dit recept, dan krijg je een betere binding, als je het verwarmt. Daarnaast heeft agar de neiging eiwitten niet goed te binden. Dit probleem los je op door iets minder zuivel toe te voegen, dan je met sap opf water had gedaan. Mocht jij geen goede resultaten hebben gehad met agar, dan is de temperatuur of de hoeveelheid eiwitten waarschijnlijk een reden.  

De regel bij agar is dat het minder bindt bij veel eiwitten. Zo is 500 gram kwark op basis van zuivel voldoende op 10 gram agar. Bij dit recept voeg je nog 200 ml sap bij de agar. Dat maakt 700 ml. Onder normale omstandigheden kan 10 gram agar een pudding met 1 liter water of sap compleet laten opstijven in een paar uur tijd.

Door de kwarktaart goed op te kloppen, voordat je de vulling op de koekbodem stort, krijg je een redelijk luchtige kwarktaart. Eventueel kun je nog eens 200 ml slagroom bij voegen voor een luchtige, zacht smakende kwarktaart.

Lage koolhydraten en het ketogeen dieet

Afhankelijk van je leefstijl, je fitdoelen en je vetverbranding mag je deze kwarktaart af en toe ook neerzetten. Hoe fijn! Let op je fitdoelen en je ketofase. Eventueel kun je nog meer snelle koolhydraten minderen door een bodem op basis van noten of granola te pakken en voor vruchten te kiezen die minder suikerrijk zijn, zoals bosbessen en granaatappels.

Meer informatie over lage koolhydraten en ketogeen vind jij op Start Jouw Keto Vandaag

Ingrediënten

Bodem

  • 200 gram koekjes (digestives, bastogne, etc.)
  • 2 eetlepels gemalen kokos
  • 100 gram gesmolten boter

Vulling

  • ca. 250 gram perziken op siroop
  • ca. 200 ml uitlekvocht siroop uit blik (of water/sap naar keus)
  • 1 zakje agaragar poeder (ca. 10 gram)
  • 500 gram kwark of yoghurt van jouw keus
  • Evt. 200 ml slagroom
Spelen met eten kan juist zo fijn zijn!
Spelen met eten kan juist zo fijn zijn!

Bereiden

Bereiden circa 15 minuten, minimaal 3 uur opstijven

Smelt de boter op zacht vuur. Vermaal de koekjes met een deegroller of een keukenmachine. Vermeng de kruimels met de kokos. Voeg de boter toe. Roer goed. Druk de koekkruimels goed aan in een schaal of bakvorm waar je de kwarktaart in wilt. Laat opstijven in de koelkast. Circa 10 minuten is voldoende om te voorkomen dat de bodem zompig wordt.

Bewaar het vocht, indien je fruit uit blik of pot pakt. Pureer het fruit of snijd in kleine stukjes. Bewaar wat voor de garnering naar jouw zin.

Roer het fruit door de kwark in een pan. Zet de pan op zacht vuur, zodat je er geen omkijken naar hebt. De kwark hoeft alleen wat warm te worden om te voorkomen dat de agar meteen stolt bij het mengen. De kwark wordt dus niet gekookt.

Verwarm in een tweede pan circa 200 ml uitgelekt vocht of sap naar wens met het agar poeder. Roer vanaf het eerste moment en blijf roeren om klontjes te voorkomen. Laat het mengsel circa 2 minuten koken onder voortdurend roeren.

Voeg de agar in delen door het kwarkmengsel. Roer goed en luchtig met een garde of mixer. Proef ook het mengsel. Eventueel kun jij nu nog extra stroop of honing toevoegen.  

Wil je een luchtiger mengsel? Wacht tot de vulling iets afkoelt, ca. 15 minuten, en klop het kwarkmengsel nogmaals goed door.

Je kunt ook eventueel 200 ml slagroom stijfkloppen en dit door het kwarkmengsel scheppen voor een luchtige en zachte taart.

Stort alles op de koekbodem in de vorm. Versier naar jouw zin met het restje fruit of pak ander fruit. Zo druppelde ik wat perzikpuree over de taart en trok ik patronen met een eetstokje. Zo simpel! Maar je moet het net even weten. En ja, de versiering pakt prachtig uit door het opstijven van de agar. Dankbaar spul. 

Laat de kwarktaart circa 3 uur afkoelen op een koele plek zoals de koelkast. Mijn ervaring is, dat deze kwarktaart de dag erna zelfs nog fijner opstijft en luchtiger uitpakt. Handig om de taart een dag eerder te maken, als je veel voor te bereiden hebt voor een traktatie.

Voorkom eventueel druppels op de taart door het niet volledig af te dekken, zodat de warmte kan ontsnappen. Geniet ze! En laat vooral weten welke smaak het voor jou geworden is.

Net even wat sneller met It Works en Vera
Net even wat sneller met It Works en Vera

Over de auteur

Spelen met eten … Eigenlijk wordt spelen met eten vaak negatief gebracht. ‘Keurig zitten. Niet wiebelen. Bord leeg. Niet spelen met je eten.’

En dat … terwijl haast iedereen blij wordt van een mooi opgemaakt bord. Dat gaat niet vanzelf. Daar heeft toch echt iemand mee in de keuken gespeeld?

Een taart is ook pas echt leuk als er smaak aan zit. En hoe leuk wordt zo’n simpele kwarktaart wel niet als je juist speelt met de kleuren en de smaken? Dus hup mensen, voortaan juist spelen met je eten. Zo zijn de borden sneller leeg en eten klaarmaken weer echt leuk. Dat decoreren kost je maar een paar tellen overigens. Merk je niets van op het totaal. Zat filmpjes overal om je op weg te helpen.

Simpele alternatieven voor maaltijden die veel tijd kosten. Terwijl we allemaal tijd willen winnen. Minder calorierijke varianten op heerlijke recepten. Want we willen allemaal smaakvol eten zonder dat wij dichtgroeien. En dat, in combinatie met een goede verzorgingslijn op natuurlijke basis is wat jou goed op energie kan houden.

Dit is wat jij bij Vera vindt. Want als je eenmaal weet wat je moet doen, wordt gezonder leven ook simpeler vol te houden. Weet jij al waar jij staat als het gaat om fitter worden? En als het gaat om waar je naar toe kunt? Mijn gratis eboek helpt jou al binnen een paar minuten op weg. Download dit werkboek Van Wens Naar Fit eens van mijn website. Je zal immers ergens moeten starten, niet?

Tijd inhalen met slechts 2 natuurproducten
Tijd inhalen met slechts 2 natuurproducten

Vera werkt samen met It Works International. Samen maken wij die betere leefstijl voor jou goed mogelijk. Met onze natuurproducten ben jij vast ook tevreden. Of het nu gaat om gezichtsverzorging of om lichaamsverzorging. Weet jij dat de meeste cliënten met maar twee of drie producten starten en mooie resultaten hebben? En dat met maar een paar kleine wijzigingen in hun dag? Zoals die combinaties ook echt gebruiken?

Ook jij kan dit. Vaak hebben we ook een scherpe aanbieding klaarstaan voor starters. Kijk maar eens mee in de webwinkel op

Wil jij meer informatie over lage koolhydraten of het ketogeen dieet? Lees mijn blog eens op Hoe wordt een gezond dieet succesvol.

Vera biedt jou meer kans op succes door de online begeleiding die zij je aanbiedt. Meestal kun jij simpel starten met haar e-boekjes die zij exclusief klaar heeft staan voor haar cliënten. Hierdoor kan jij ook met alleen een bestelling in de webwinkel van start en heb jij dus gratis extra begeleiding. Op naar jouw maximale resultaten!

Natuurlijk vind jij meer uitleg en tips, inclusief vrijwaringsclausule – en honderden recepten – op

Wil je meteen naar de webwinkel? Handig als je alle ingrediënten wilt weten van onze natuurproducten. Of de meest actuele aanbiedingen wilt zien. Klik dan op

Bronvermelding

Veel informatie te vinden, maar fijn vond ik de volgende sites:

https://www.zelfmaakrecepten.nl/geleermiddelen/

https://www.indonesisch-culinair.nl/indonesisch-recept/43-agar-agar-stroberi.html

Recept Vegan Kwarktaart met Perziken, Kokos en Agar, Vera's Lifestyle Wereld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Download jouw GRATIS e-boekjes en ga gelijk op voor beter! Ook jij kunt voortaan fijnere dagen hebben.

Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten!
Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten met een handige checklist!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies recepten!

Recente berichten
In 14 dagen fitter met de 14 Easy Shape Up System!
In 14 dagen fitter met de 14 Easy Shape Up System!
Shape up like a pro! Op naar fitter met ondersteuning van de 14 Easy Shape Up Advanced System Ge[...]
Snack slim met de It Works Perform!
Snack slim met de It Works Perform!
Snack slim met de It Works Perform. Verkrijgbaar in de webwinkel van Vera's Lifestyle Wereld Waa[...]
Snack slim met de It Works Protein Power
Snack slim met de It Works Protein Power
Snack slim met de It Works Protein Power+ Vanilla Slim snacken doe je met de It Works Protein Po[...]
Motiverend en inspirerend 'Op naar beter' met V.P. Ramman !
Motiverend en inspirerend 'Op naar beter' met V.P. Ramman !
Op naar beter, een inspirerend en motiverend werkboek van V.P. Ramman Net uit en direct verkrijg[...]
Hoe kom je die burn out sneller uit?
Hoe kom je die burn out sneller uit?
Hoe kom je die burn out sneller uit? Al in 1 week merkbaar verschil kan. In 30 dagen kun je op naar[...]