Zoete Surinaamse rijstepap wordt ook wel rijstebrij, alesi papa, mitha bhaat of kheer genoemd en is een echte klassieker. Het is geschikt voor veganisten en vegetariërs. Voor veel Surinaamse hindoestanen is mitha bhaat met feestdagen als Diwali en holi onmisbaar. De Surinaamse mitha bhaat wordt normaal gesproken van gebroken witte rijst, melk en suiker gemaakt. Dit traditionele recept is gemakkelijk om te toveren naar vegan door het gebruik van kokosmelk – en valt dan eigenlijk romiger uit.
Gebroken witte rijst bestaat uit rijstkorrels die niet meer heel zijn. Deze zogeheten breukrijst neemt gemakkelijk vocht op doordat het beschadigd is. Het is dus erg geschikt voor het maken van papjes en andere gerechten waarbij de rijst mag kleven. In plaats van gebroken rijst kun je ook voor dessertrijst gaan. Een winkel met een groot assortiment aan rijst is de Amazing Oriental. Misschien heb je wat aan die tip. Ook goed gesorteerde supermarkten kunnen gebroken rijst en dessertrijst aanbieden.
Tegenwoordig weten we allemaal wel dat suiker niet zo gezond is. Bereid de rijstepap dan ook zonder toegevoegde suikers, als dat even kan. Zo kan iedereen de kheer zelf naar smaak zoeten en desgewenst een gezondere levensstijl aanhouden. Ook is de Surinaamse rijstepap met fruit en eventueel wat honing een fijne afwisseling op de Hollandse havermoutpap.
Recept vegan Surinaamse rijstepap
Buiten de basis van rijst, melk en suiker verschilt het recept per familie. In Suriname wordt vaak vanillesuiker als smaakmaker aan de mitha bhaat toegevoegd. In India wordt wat kardemom en saffraan aan de rijstepap toegevoegd.
Zelf gebruik ik graag de echte vanille, vanwege alle belangrijke voedingsstoffen die daarin zitten. Kijk eens naar het Bourbon vanillepoeder van Mattisson. Voor echte vanille is het netjes geprijsd en gewoon te koop bij Bol.com.
Ook wordt gemalen kokos of rozijnen weleens weggelaten. Het gerecht wordt doorgaans als offerande worden gebruikt, als dessert en als tussendoortje. Surinaamse rijstepap kan echter ook prima worden ingezet ontbijt of lunch. Serveer er eens wat fruit en zaadjes bij.
Welke rijst ga je gebruiken? Let namelijk op het volgende: Dessertrijst gaart vlug in 15 minuten. Gebroken rijst heeft circa 20 minuten garen nodig. Gebruik je hele rijstkorrels? Die rijstkorrels hebben doorgaans ongeveer 30 minuten nodig.
Ingrediënten Surinaamse rijstepap
Voor 2-4 porties
- 100 gram (dessert)rijst
- 200 ml kokosmelk
- 300 ml water
- 2 eetlepels kokosrasp
- 2 eetlepels rozijnen
- 1/2 theelepel gemalen Bourbon vanille of 1 zakje vanillesuiker
- Snufje zout (eventueel)
Topping (eventueel)
- Bruine suiker, rietsuiker of honing naar smaak
- Banaan, mandarijn, bosbessen, chiazaad, lijnzaad, etc.
Bereiden Surinaamse rijstepap
(met dessertrijst circa 15 minuten)
Breng de rijst, kokos en rozijnen aan de kook met water, vanille en zout. Roer af en toe door. Voeg de kokosmelk toe. Zet na 5 minuten het vuur van hoog naar laag. Plaats een deksel op de pan en laat de rijst circa 10 minuten op laag vuur garen.
De Surinaamse rijstepap is klaar als de pap zacht, glazig en romig is. Het dient van de lepel af te vallen, net als havermoutpap. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je nog meer water toevoegen en de rijstepap nog wat verder laten garen totdat het naar wens papperig is. Serveer naar smaak warm of koud en met bruine suiker en fruit.
Meer ontbijt met ontbijtpap
Als je liever meer vezels in je ontbijtpap wilt, kun je de laatste 5 minuten voor het serveren ook wat chiazaad toevoegen aan de rijstepap. Of ga voor een andere variant rijst. Denk aan vitarijst, zwarte rijst, rode rijst, wilde rijst, of zilvervliesrijst. De kooktijd wordt dan wel verlengd met circa 15-30 minuten. Deze rijstepapjes leveren alleen geen kleverige hap. Voeg eventueel meer water toe als je liever een zachtere pap wilt.
Ben je op zoek naar een heerlijk recept voor havermoutpap? Kijk dan eens op Recept vegan havermoutpap met kokosmelk en warm fruit. Ook boekweitpap maakt die pap in de ochtend wat minder saai. Een lekker recept voor boekweitpap vind je op Recept vegan boekweitpap met chiazaad.
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar recepten en tips gericht op een gezonde levensstijl? Werk jij ook graag met pure natuurproducten? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet vermeld. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten binnen ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten binnen klein budget
- Recepten met minder suiker
- Recepten uit Suriname
- Recepten vegan of vegetarisch
- Recepten voor balansdagen
- Recepten voor barbecue, kamado en oven
- Recepten voor haren en huid