Spread the love
Verandering van spijs doet eten. Zelf heidesuiker maken. Lekker als marinade of glaze!
Verandering van spijs doet eten. Zelf heidesuiker maken. Lekker als marinade of glaze!

Ik ben dol op de kleur van heide in bloei. Gelukkig ben ik gezegend met heidevelden rond mijn huis in Zweden. Ergens in augustus begint de hei te bloeien, in allerlei tinten paars. Een prachtig gezicht tussen de rotsen, mos en bomen. Heide heeft geen alles overheersende geur. Eerder fris, zeker als het net geregend heeft.

De hei trekt hommels aan, mijn favoriete diertjes. Het gemoedelijk gezoem van deze kleine, wollige beertjes vind ik rustgevend. En ik kan haast zweren dat ze dansend van blijdschap van bloem naar bloem trekken.

‘Vroeger’ was koken met heide gebruikelijker. Op de een of andere manier is heide in de keuken vergeten. Toch kun je de bloemen van heidestruiken net zo gemakkelijk verwerken als lavendel.

Een eenvoudige manier om heide te gebruiken, is er heidesuiker van te maken. Je hebt alleen suiker naar keus nodig en wat heidetopjes om een kruidige bloemensuiker toe te voegen aan je voorraad.

Let er wel op dat je onbespoten heidetopjes gebruikt. We krijgen ongemerkt al voldoende gifstoffen binnen! Als je zelf plukt, pluk dan kleine beetjes van verschillende struiken, zodat de hei volgend jaar juist beter bloeit. Spoel vers geplukte heide eventueel schoon en dep het volledig droog.

Heb je geen heidestruiken in de tuin? Heidebloemen kun je al gedroogd en wel op internet kopen. Let wel dat jouw zakje geschikt is voor consumptie. Aangezien heide ook gebruikt wordt voor het maken van bier en thee neem ik aan dat je weinig naast je aankoop zult zitten.

Ik gebruikte een pot als maat en pakte als verhouding 1/3 heide (als het aangedrukt is in de pot) en 2/3 suiker. In mijn vakantiehuis in Zweden had ik op het moment van filmen helaas alleen geraffineerde witte suiker staan voor huurders. Naar Zweeds gebruik laat ik als gastvrouw een basisvoorraad achter voor gasten.

Wij gebruiken weinig suikers. En als ik dat doe, gebruik ik het liefst ruwe rietsuiker vanwege de volle smaak. Maar vooruit, de kleuren komen nu door al dat wit wel beter uit in dit filmpje. Kijk je mee naar de stappen?

Heidesuiker maken voor marinade en glaze

  

Na twee weken ruikt de suiker friszoet en houtig. Ideaal voor een rub of glaze waar ik de heidesuiker voor wil gebruiken. Wij proberen graag verschillende grillgerechten uit. Heidesuiker past prima in marinades en allerlei gerechten, zoals stoofpotjes, cakes en pudding. Een scheutje in koffie of thee doet het ook goed.

Laat je de heidesuiker een aantal maanden afgesloten in de pot staan, dan schijnt de heide-olie zich langzaam te vermengen met de suiker tot heidestroop. Wachten op een stroop kan de moeite waard zijn door de vollere smaak van hei in gerechten. Zeker omdat heidehoning niet gauw meer verkrijgbaar is tegenwoordig.

Mocht je onverhoopt ergens een potje heidehoning tegenkomen, trakteer jezelf en probeer het potje uit. De honing heeft een unieke, zachte nasmaak. Een beetje fris, en toch zoet, mintachtig, houtig en bloemig. Eigenlijk zoals heide ruikt – en mijn potje heidesuiker!   

Ingrediënten voor 1 pot van ca. 500ml

  • 1 kop heide
  • 2 koppen suiker

Bereiden heidesuiker

Spreid een laagje heide uit in de pot. Voeg een paar scheppen suiker toe. Voeg weer wat heidetakjes toe. Voeg suiker toe. Stapel zo door tot de heide op is.  Schroef het deksel op de pot. Zet donker weg in je voorraadkast.

Na circa 2 weken is de heidegeur aanwezig in de suiker. Hoe langer je wacht, hoe kruidiger de smaak zal zijn. In principe kan de suiker door de stofjes in de heide in de loop der maanden omgezet worden naar stroop. Ook prima voor van alles. Net wat jij wenst!

Gebruik afhankelijk van je marinade of glaze 1 of 2 eetlepels heidesuiker per 500 gram groenten, vlees of vis.

Heidesuiker en heidestroop zelf maken. Simpel en puur.
Heidesuiker en heidestroop zelf maken. Simpel en puur.

Wat kun je nog meer met heide?

Overgebleven heidetopjes kun je drogen. Een kwestie van op een doek in een mandje laten drogen aan de lucht. Zet er thee van! Een theelepel of een takje in een beker heet water is voldoende. Heide is niet alleen lekker als afwisseling op andere theeën: Heidethee werd vroeger ingezet bij blaasontstekingen en darmproblemen. Net als cranberries.    

Over de auteur

In zowel Zweden als in Nederland hebben mijn echtgenoot en ik verschillende struiken en bomen op ons eigen stuk grond staan. Fijn die ruimte, want wij genieten zo van alle natuur om ons heen!

Ik ben dol op pure en gemakkelijke gerechten. Met een druk gezin en mijn online coaching is de lol eraf om uren in de keuken te staan voor een gerecht. Dat was ‘vroeger’. Eten en drinken op tafel hebben staan moet van ons in minimale tijd kunnen. Daarnaast willen wij dat voeding smaakvol blijft en als het even kan ook niet saai wordt.

Ingewikkeld is het niet: Door naar het seizoen voor te bereiden en zaken als chutney, compote, confiture, bloemensuikers en kruidenstropen al in de voorraadkast te hebben staan, zijn we verzekerd van een juiste en vooral pure basis. Want hoe meer je kunt schrappen in bewerkt voedsel met onnodig veel toevoegingen, hoe beter en smaakvoller!

Ik heb meer ‘vergeten en toch simpele’ recepten op mijn site staan, zoals zelfgemaakte bessencompote of limonade. Of chutney. En zet je barbecue eens vaker in voor meer smaak op tafel. Kijk eens onder de categorie recepten op mijn website of klik op mijn Recept Zelf Bessencompote Maken . Laat je weten waar jij voor kiest?

Samen op naar fitter, beter en minder stress!
Samen op naar fitter, beter en minder stress!

Op mijn website vind je overigens meer informatie over een assortiment op plantaardige basis. Door te kiezen voor synergetische voedingsstoffen uit de botanica – dus puur planten, bloemen en bomen – kun je prachtige resultaten behalen. De resultaten verschillen per persoon. Kijk eens naar mijn uitleg om beter te begrijpen wat wij voor je kunnen doen. In het kort: Voor man en vrouw bestaat wel degelijk goede ondersteuning.

Geef een antwoord

Vera is wellness coach & onafhankelijk distributeur bij It Works International en ondersteunt haar cliënten en teamleden

Ontvang exclusieve e-boekjes en wellness tips gratis

* indicates required
Email Format
Ontvang meteen GRATIS e-boekjes in je mailbox!
Gratis ebook Van Wens Naar Fit Plan

Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner

Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Mocktails!

Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Mocktails!

Recente berichten
Wat voor supplement is de It Works Super Greens?
Wat voor supplement is de It Works Super Greens?
Dreams don't work unless you do Vraag jij je ook af of supplementen werken? Het is niet vreemd d[...]
Hoe herstel je beter na een coronabesmetting?
Hoe herstel je beter na een coronabesmetting?
It Works productcatalogus Kun je als vegetarier of veganist ook lage koolhydraten of een ketogee[...]
Snel en gezond ontbijten of brunchen – recepten en tips
Snel en gezond ontbijten of brunchen – recepten en tips
Heb jij ook moeite met ontbijten? Geen punt. Veel mensen zijn van nature geen vroege ontbijters[...]
Soepel door de overgang met It Works
Soepel door de overgang met It Works
Op nieuwe kansen. Op mooie wensen. Op naar beter. Start anders. Fitter en dat dal uit? Zo erg[...]
Betere sex en meer orgasmes door minder stress en beter dagritme
Betere sex en meer orgasmes door minder stress en beter dagritme
Samen. Motiveer elkaar. Op naar beter. Betere seks en meer orgasmes ... Intens genieten van elk[...]