Surinaamse bhata chokha – Chutney van gerookte en gepofte aubergine – Kamado recept

Surinaamse bhata chokha | Chutney van gerookte en gepofte aubergine | Kamado recept

Veel heb je niet nodig voor deze heerlijke chutney van gerookte en gepofte aubergine. In Suriname heet dit bijgerecht ‘bhata chokha’. Een authentieke bhata chokha wordt op een open vlam bereid, het liefst op houtskool. Dit kon vroeger gemakkelijk, want veel Surinamers kookten op een houtvuurtje in een buitenkeuken op het erf.

De buitenkant van de aubergine wordt bij een chokha nagenoeg zwart geblakerd – en wordt verder niet gebruikt. Het vruchtvlees krijgt door het roken meer smaak en is voor kenners onweerstaanbaar. Surinaamse gepofte aubergine past goed bij een rijsttafel en kun je ook bij aardappels, op brood of een toastje serveren. Heb je dus een aubergine over en weet je niet wat je er mee moet? Nou, poffen dus.

Flink gekruide gepofte aubergine

De bhata chokha heeft wat weg van baba ganoush met als verschil de kruiden: haast een beetje te veel verse knoflook, peper en zout. Surinaams gepofte aubergine hoort een pittig bijgerecht te zijn, zodat de smaakpapillen kunnen tintelen. Ook wordt de aubergine echt gepoft en niet gegrild, zoals zo vaak het geval is met Oosterse auberginegerechten.

In Suriname wordt de aubergine – vaak in aluminiumfolie gewikkeld – tussen de vlammen van een houtvuurtje gelegd of op de vlammen van het gasfornuis. Je kunt de aubergine ook in de oven poffen. Maar het lekkerst is toch die rooksmaak die je alleen krijgt door houtskool te gebruiken.

Gepofte aubergine van de kamado

Heb je dus een houtvuurtje voor handen of een barbecue of kamado, dan is het proberen van dit gerecht de moeite waard. Als je een kamado hebt of een barbecue af kunt sluiten met een deksel, heb je misschien zelfs wel de allerlekkerste mogelijkheid voor een bhata chokha. Alles smaakt immers lekkerder van een kamado af.

Twijfel je tussen de prijzen van barbecues? Een kamado hoeft niet groot, duur en zwaar te zijn. Onze kamado is een klein tafelmodel, waardoor het zoveel gemakkelijker in te zetten is voor gewoon een gerechtje. Je hebt maar een handje kolen nodig voor uren grillen en het is gauw op temperatuur. Hierdoor pakken we de kleine kamado juist sneller. Een vergelijkbaar en betaalbaar model van Patton kun je hier bij Bol.com bekijken.

Surinaamse bhata chokha – chutney van gepofte aubergine – kamado recept

De aubergine pof ik nadat alle andere kamado-gerechten klaar zijn. Het is dan een gemakkelijk moment om alvast een bhata chokha voor de rijsttafel van de volgende dag voor te bereiden. Omdat de kamado tegen die tijd alleen nog smeult en een constante temperatuur heeft, hoef ik de aubergine niet in de gaten te houden en kan ik lekker aan tafel met mijn gezin.

Dit gerecht bevat geen toegevoegde suikers en is geschikt voor veganisten. De chutney past ook bij een koolhydraatarme levensstijl als het ketogeen dieet. Deze Surinaamse sambal kun je net zo heet of net zo mild maken als jij zelf wilt. Pas het gerecht dus aan naar je smaak. Ik ben geen ‘die hard’ als het gaat om pit en kies liever voor milde chilipepers. Maar als jij type Madame Jeannette bent of adjuma-pepertjes lekker vindt, zoals in Suriname gebruikelijk is:: ga dan gerust je gang.

Ingrediënten

Voor 2-4 porties

  • 1 aubergine
  • 1 theelepel verse gemalen peper
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel vers geperste knoflook

Bereiden

Circa 1 uur poffen en 2 minuten kruiden

Stook een kamado of barbecue op. Als de temperatuur circa 150-175 °C is, leg je de aubergine op de kamado. Sluit het deksel. Laat de aubergine ongeveer 1 uur poffen op een smeulend vuurtje. Draai na een half uur de aubergine om, zodat de andere kant ook kan blakeren.

Je kunt spelen met de tijd en de temperatuur, waardoor je sneller klaar kunt zijn. Als de schil van de aubergine aan alle kanten zwart verkleurd is en papperig aanvoelt, is de aubergine voldoende gepoft. Haal het van de kamado en laat het afkoelen.

Snijd de aubergine overlangs open met een scherp mesje. Open de aubergine en schraap met een vork het binnenste van de aubergine eruit. De geblakerde schil eet je niet.

Voeg de kruiden naar smaak toe aan het vruchtvlees en prak alles goed met een vork door.  Het mag flink gekruid zijn, want het is tenslotte een chutney. De bhata chokha is nu klaar voor gebruik. In de koelkast blijft de chokha een paar dagen goed. Je kunt het ook invriezen. Maar waarom zo lang wachten? Geniet meteen met rijst, aardappelen, brood of toast.

Bij Vera’s Lifestyle Wereld vind je meer gerechten uit Suriname. Het is Surinaams koken met een moderne twist, zodat de traditionele gerechten nog te doen zijn als je na kantoortijd in je eigen keuken staat. Handig met een gezin of extra eters! Probeer deze populaire recepten ook eens:

Surinaamse bojo – vegan cassavetaart

Surinaamse bravoe – vegan cassavesoep

Meer recepten vind je bij de onderstaande blogcategorieën.

Surinaamse bhata chokha | Chutney van gerookte en gepofte aubergine | Kamado recept
Surinaamse bhata chokha | Chutney van gerookte en gepofte aubergine | Kamado recept

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar recepten en tips gericht op een gezonde levensstijl? Werk jij ook graag met pure natuurproducten? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!

Verified by MonsterInsights