Trechtercantharellen – Wildplukken in Zweden

Trechtercantharellen - Wildplukken in Zweden


Zoals dat gaan kan … vertelde ik aan mijn buren in Zweden, dat wij eindelijk zelf een handje vol cantharellen hebben gevonden, toonden ze mij daarna foto’s van hun vondst. Kilo’s en kilo’s trattkantareller, oftewel trechtercantharellen, hebben ze de week ervoor geplukt, gekookt en in pot ingemaakt. Baas boven baas.

Niet elke Zweed trekt een natuurgebied in. Maar veel Zweden verzamelen wel wat in de natuur en vullen hun voorraadkast aan. En een plezier dat ze dan hebben, gebaseerd op jeugdherinneringen en familietradities. Hilarische anekdotes soms. Zweden kunnen heerlijke verhalen vertellen over hun jeugd, of over familieleden die iets vreemds mee maakten bij het vangen of vinden van iets in het wild.



Hoe rustig en ruim de inwoners ook kunnen zitten in de Zweedse dorpen, veel Zweden hebben een tweede huisje op een nog stillere plek. Net als mijn Zweedse buren. Om op adem te komen. Even weg van hun vaste bewoning. Om meer buiten zijn. Om bewust te genieten van de natuur en wat het biedt. Niet vreemd, dat Zweden zo kalm en evenwichtig zijn. De hoeveelheid graniet, water en bomen in dit land doet dat automatisch met je.

Het bestaan van trattkantareller kende ik nog niet. Maar mijn buren legden me uit dat deze zwammen familie zijn van de gele. En gemakkelijker te vinden, omdat ze in groepjes bij elkaar groeien en nog niet massaal geplukt worden. Ik staarde naar de foto’s en hoorde hun verdere uitleg over verwerken en inmaken aan. Ik herinnerde me, dat ik iets dergelijks gezien heb vlakbij mijn huis. Op zoek dus!

Recept 1 – Trechtercantharellen in botersaus

Trechtercantharellen verliezen bij het bereiden veel vocht. Net als gewone cantharellen. Wel hebben trechtercantharellen mijns inziens meer bite dan de gele cantharellen. Probeer ze eens uit, als je ze ergens ziet liggen.

Er zijn verschillende Zweedse recepten voor het verwerken van wilde cantharellen. Zo worden grote hoeveelheden ingemaakt in potjes. Een kwestie van koken in water, azijn, zout (en soms geleisuiker) met kruiden naar smaak. In de voorraadkast blijft het op deze wijze maanden houdbaar.

De meest simpele methode voor een kleine hoeveelheid paddenstoelen is wel het opbakken in een ruime hoeveelheid boter en de maaltijd te verrijken met deze ‘botersaus met paddenstoelen’ over vlees, vis of aardappelen. Dit recept voor jus vind je hier. Ik besluit met een andere populaire methode: het wildpannetje.

Ingrediënten trechtercantharellen

  • cantharellen
  • kokosolie, ghee of grasboter
  • Zout naar smaak

Bereiden trechtercantharellen

Spoel de cantharellen schoon onder stromend water. Laat de paddenstoelen in een bak met water ongeveer 10 minuten weken, zodat het laatste beetje vuil ook los laat. Snijd de cantharellen eventueel in kleinere stukken.

Zet een pan op het vuur met ruim olie of boter. Voeg de cantharellen toe. Wok op hoog vuur tot alle vocht weg is. Roer af en toe om. In een paar minuten is alles geslonken en kun je de cantharellen, inclusief botersaus, over wild, vis en aardappelen serveren. Hiermee lijkt het op de Hollandse jus. Gekoeld is deze jus een paar dagen houdbaar in de koelkast. Ook goed in te vriezen, waardoor je niet gedwongen wordt dagen achterelkaar hetzelfde te eten.

Recept 2 – Wildpannetje met trechtercantharellen

Voor een Zweeds wildpannetje wordt vaak in een grote braadpan wat stukjes vlees gewokt. Een wildpannetje is simpel en divers. Je pakt vlees, vis en groenten naar jouw zin. Het draait om bospaddenstoelen en zwammen, dus pak daar genoeg van. Jouw wildpannetje. Jouw keus. Jouw leefstijl.

Ingrediënten trechtercantharellen

  • Fijngesneden wild of vlees of vis naar jouw zin
  • Cantharellen en andere bospaddenstoelen naar jouw zin
  • Verschillende kleuren wortelen, of broccoli, etc.
  • Gesnipperd uitje
  • Scheutje wijnazijn of wijn
  • Potje kookroom of crème fraiche
  • Kruiden als tijm, jeneverbes, rozemarijn, etc. naar jouw zin
  • Kruiden als peper en zout, sojasaus, etc. naar jouw zin
  • Maizena of bindend meel naar jouw zin
  • Bouillon of bouillontablet en water
  • Olie of boter

Bereiden trechtercantharellen

Wok het vlees of vis kort in wat olie. Voeg alle in stukjes gesneden groenten en kruiden toe. Wok kort. Blus af met bouillon en voeg een scheutje azijn of wijn toe. Laat circa 20 minuten zacht sudderen tot groenten beetgaar zijn en naar je zin.

Voeg de room toe. Is de saus zo al voldoende gebonden? Indien niet: afhankelijk van jouw hoeveelheid in de braadpan, meng je een eetlepel maizena met wat water. Voeg dit toe aan het wildpannetje en roer tot saus.

Serveer met gekookte aardappelen of rijst naar jouw gezonde leefstijl. Ikzelf zou kiezen voor zoete aardappelen of cassave, vanwege mijn ketogeen ‘dieet’. Geniet ze!

Recept met trechtercantharellen, Kijk mee naar het wildplukken en bereiden in de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld

De gele – gewone – cantharellen blijken zowaar ook op ons eigen grondgebied te groeien. Af en toe een eenzame. Maar ze zijn er. En voor ons is dat voldoende. Lees straks maar eens mee op Cantharellen Wildplukken in Zweden. Ik heb in die blog ook maaltijdsuggesties staan, evenals een filmpje over het plukken, herkennen en bereiden.

Mijn filmpje over onze wildpluk rond ons huis in Zweden laat je de trechtercantharellen beter zien. Ze groeien op plekken die je als leek niet verwacht, waardoor het vinden juist leuker wordt. Kijk eens mee!

Hoe herken je trechtercantharellen?

In Zweden kun je in het najaar cantharellen vinden in de buurt van naaldbomen en mos. Rond ons Zweeds huisje groeien ze ook op vrij kale rotsen en tussen de heideplanten en oude jeneverbesbomen. Echt een cadeautje, ze aan te mogen treffen.

Zoals je in het filmpje en op de foto’s kunt zien, zijn trechtercantharellen vrij uniek – als je eenmaal weet waar je op moet letten. De paddenstoel oogt rubberachtig en de hoed heeft de vorm van een bloem. Een bloem zoals kinderen ze vaak tekenen. De hoed heeft meestal donkerbruine tinten. De steel is meestal geelbruin. De sporen zijn beige van kleur.

Determineren van trechtercantharellen

Meestal groeien meerdere trechtercantharellen bij elkaar, verspreid over een paar meter. Let ook op de hoed. Die hoed heeft een franje langs de randen. De hoed loopt niet bol op, juist niet, en heeft een gat, meestal in het midden. Dat gat loopt door de holle steel. Ze lijken op trompetten. En op bloemen met dat gat in het midden. Bekijk de sporen eens aan de onderkant van de hoed. Die tonen prachtige vertakkingen, zoals een blad, tot aan de steel.

Alles wat anders is, dan deze beschrijving is geen trechtercantharel – en misschien giftig – of is een cantharel in groei of in nabloei. Laat ze dus liever staan waar ze staan. Blijf van die paddenstoelen af. Houd het bij wat je wel duidelijk kunt herkennen.

Het lijkt zonde cantharellen te plukken, maar binnen slechts dagen kunnen paddenstoelen compleet bovengronds afsterven en heeft niemand er iets aan. De cantharel is namelijk alleen het stukje van het ondergrondse schimmelstelsel. De oogst van een vrucht is immers de oogst van een vrucht, net als bij bosbessen.

Wees vriendelijk voor de natuur

Wat ik wel doe, is dat ik een cantharel het liefst boven de wortel af steek. Dat deel rond de wortel zou ik vanwege de aarde aan het stompje toch niet gebruiken. En mijns inziens blijft het ondergrondse stelsel dan beter intact. Zo kunnen muizen en everzwijnen toch verder smullen van de stompjes.    

Pluk niet al teveel. Laat altijd wat over voor dieren. Wij hebben nog veel laten staan. Gewoon omdat het niet nodig was ze te plukken. Zeker als je weet dat verse wilde paddenstoelen gauw smaak verliezen en zo snel mogelijk verwerkt moeten worden, is het zonde teveel ineens mee te nemen – en zo hebben de dieren ook wat.

Cantharellen in Zweden

De dag erna was het binnen een paar minuten raak. Rond ons huis zijn sommige plekken omgewoeld. Mosrijke plekken, waarbij de aarde bovenop ligt en het mos onder. Alles weg gegeten daartussen. Waarschijnlijk hebben wij bezoek gehad van scharrelende wilde zwijnen. Buiten die omgewoelde plekken staan allerlei paddenstoelen. Waaronder zwammen die een bloemachtige vorm hebben.

Voor het plukken start ik met determineren. Van wat dan ook. Bijna elk voedsel heeft een gelijkende tegenhanger die giftig voor je kan zijn. Determinatie is dan ook het belangrijkste wat je voor jezelf kunt doen bij wildplukken.

Verschillende websites vertellen, mij dat ik waarschijnlijk te maken heb met trechtercantharellen. En in mijn geval, stuurde ik bij het oogsten voor de zekerheid een paar foto’s toe naar mijn buren. Voor extra zekerheid. Ik kreeg applaus terug. Mijn eerste trechtercantharellen zijn gevonden! 

Weet wat er mag

Hoeveel we wel niet leren van onze uitstapjes naar Zweden. Heerlijk. Onze barbecue-interesse is ook door Zweden aangewakkerd. Van smeulend vuurtje naar steekvlam. Iedere Zweed lijkt overweg te kunnen met steenkool en hout. In haast elk wandelgebied zijn speciale barbecue-plekken aangelegd, inclusief banken. Ook skigebieden hebben grillplekken staan. En het hele jaar door maken mensen ook gebruik van die picknickplekken.

In Nederland zijn die picknickplekken met een barbecue- of haardvuur-optie niet gebruikelijk. Op veel plekken is open vuur zelfs verboden. In Nederland mag je ook geen cantharellen plukken. Zowel de gele cantharel als de trechtercantharel zijn beschermd, omdat ze amper meer voor komen in Nederland. Door alle bemesting.

Zweden is vele malen groter dan Nederland. Met de helft inwoners. Sommige natuurgebieden zijn beschermd vanwege de unieke flora en fauna aldaar. Denk aan Lysekil en Koster. Verder is wildkamperen bijna overal toegestaan in Zweden – mits je anderen niet hindert. Ook wildplukken voor die overnachting mag.

Daarnaast is de Zweedse verhouding landbouw en natuur anders. Er blijft voldoende natuur over om vrij te verzamelen. Zeker als je een eigen lap grond hebt, met volwassen naald- en loofbomenbos, zoals wij. Dat laat ons paddenstoelen en zwammen te over. 

Trechtercantharellen - Wildplukken in Zweden
Trechtercantharellen – Wildplukken in Zweden

Waarom trechtercantharellen?

Cantharellen zitten vol goede antioxidanten, vitaminen en mineralen. Net als shiitake. Van dit soort paddenstoelen en zwammen zijn een paar stukjes bij een maaltijd voldoende om je scherper en fitter te krijgen. Deze schimmels vormen daarmee een bijzondere groep binnen de botanica. Sommige experts scharen ze onder powerfood.

Cantharellen kun je al vanaf begin augustus tot ergens ver in december vinden. En daarmee leveren winkels ze ook in die periode. Cantharellen lijken duur. Maar veel heb je niet nodig voor alle goeds. Zie je geen verse liggen, dan zijn zakjes met gedroogde zwammen ook te gebruiken. Een kwestie van vooraf wellen en dan verder verwerken. Ga er eens mee aan de slag in je keuken.

Blijf op energie

Let er sowieso op dat je maaltijden en snacks je op energie moeten houden. Word je moe van voeding, dan is die voeding niet jouw voeding. Zo simpel ligt het. Ook al kun je je altijd laten testen op allergieën of intoleranties bij je specialist.

Een hulpmiddel om fitter te worden, kan mijn gratis eboek ‘Van Wens Naar Fit Plan’ op mijn website zijn. Download die fitplanner eens om te analyseren hoe jij je voelt. De link naar het eboek zie jij ook bij dit artikel. Achterin dit werkboek kun je per dag notities noteren. Een paar steekwoorden kunnen voldoende zijn. Steek die energie in jezelf en de werking van je lichaam. Je wint die tijd echt weer terug. Werken aan jezelf is geen verloren tijd. Meer genieten doe je namelijk met een helder brein en een scherp functioneren.

Dat moe op de bank hangen en je tijd verdoen met social media of filmpjes zou niet je einddoel moeten zijn. Weet jij, dat je met dat scrollen en zappen eigenlijk helemaal niet uitrust? Je brein en je lijf krijgen rust met voldoende slaap. Met een half uur wandelen. Met mediteren. Met rustige oefeningen of yoga. Lees mijn blog Naar een gezond metabolisme eens voor meer uitleg.

Wat het brein je vertelt

Eetbare, wilde paddenstoelen leren herkennen en determineren. Tot voor kort kon ik er niets van. Want alle paddenstoelen zijn toch giftig? Bijzonder wat het brein je vertelt, als je opgroeit met bepaalde ideeën.

Die ideeën vorm jij ook over voeding. Net als ieder ander. Denken dat sommige groenten, fruit, planten of bloemen niet kunnen in jouw beleving is normaal. Het is nog geen gewoonte om iets te eten of te drinken. Dat geldt ook voor het consumeren van paddenstoelen en zwammen. Het is nog maar een paar jaar terug dat voedingsexperts hebben vastgelegd dat sommige paddenstoelen en zwammen vol belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten zitten. En dat het eten ervan een belangrijke aanvulling op onze voedingsstoffen kan zijn.

Het klinkt heel logisch, maar ik meld het toch maar: deze blog is puur ter informatie en naar aanleiding van mijn eigen ervaringen opgesteld. Als je besluit zelf wat te plukken of te bereiden, is dat op eigen risico. Voor alle zekerheid verwijs ik jou naar mijn disclaimer op mijn website.

Wil jij meer weten over Zweden of ons huis in Zweden? Op mijn website vind je wat informatie. Zo vertelt mijn blog Wil jij stilte ervaren in Zweden met een verblijf? je meer over de omgeving rond ons huis. Ook de verhuurinformatie vind je daar. Een deel van het jaar kun je het huis huren via Novasol. Wacht niet al te lang met beslissen, want wij zijn door de unieke locatie en het luxe houten huis vaak gauw volgeboekt.

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Waar Vera jou bij kan helpen

Mijn wildpluk-filmpjes en recepten-vlogs zijn bedoeld om jou te laten zien hoe simpel je kunt kiezen voor een betere basis. En dat afwisseling in voedingsstoffen de sleutel is naar een gezonde leven.

Recepten, tips, motivaties, bevestigingen en vooral … je weg vinden. Op naar balans. Op naar genieten. Je zult het immers zelf moeten doen! Met wat hulp van Vera dan …! Scroll eens door honderden artikelen op Vera’s Lifestyle Wereld.

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!

Bronvermelding

Over de trechtercantharel kun je nog niet veel informatie vinden op Nederlandse pagina’s. Probeer https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/gele-trechtercantharel eens.

Zin in een echt Zweeds recept? Kijk eens naar https://www.arla.se/recept/vilda-jarpar-i-panna/https://www.kokaihop.se/recept/vilda-flaskfilepannan

Vind je het leuk om zelf paddenstoelen te kweken en te oogsten? Afhankelijk van het seizoen zijn allerlei kweeksetjes en paddenstoelenpakketten te koop, zoals op https://www.ivn.nl/. Voor de consument is het proces vereenvoudigd, waardoor je de schimmels alleen op een geschikte plek hoeft neer te leggen en af en toe wat voeding te geven. Soms is een vensterbank of een voorraadkast al goed genoeg. Misschien is dat een tip voor je? Laat eens weten in de reacties welke zwammen je zou willen kweken.