This gallery contains 2 photos.

Zuurdesemcrackers - Recept vol zaden
Zuurdesemcrackers – Recept vol zaden

Er is weinig zo eenvoudig als crackers maken. Dat weet ikzelf intussen, terwijl ik altijd dacht dat dat zo moeilijk zou zijn. Terwijl het een kwestie van ingrediënten mengen is en het garen ook maar een half uur duurt in de oven. Het mooie is, dat je in je eigen keuken kunt combineren wat je wilt. En het allermooiste? Dat je puur en goed zit te eten binnen jouw leefstijl. Zo heb ik mijn ketocrackers naar dit Recept Zaden en Pitten Keto Crackers al vaker gemaakt. Heerlijk binnen mijn ketogeen dieet.

Leuk dat ze het ketogeen dieet ooit een dieet hebben genoemd. Maar onder dieet verstond men ruim honderd jaar terug toch de term ‘alles wat jij aan voeding tot je neemt’. Aangezien keto bestaat uit onbeperkt groenten eten en proteïne (klaargemaakt in gezonde vetten) is het eigenlijk een erg gezond dieet. Niks engs aan dus. Kijk eens op mijn website, als jij meer informatie wilt over keto en wat wij voor je kunnen betekenen.

Over zuurdesem binnen een ketogeen dieet

Bij een lage koolhydraten dieet, zoals keto, kun je af en toe wat meer koolhydraten toevoegen. Afhankelijk van je fitdoelen. Die koolhydraten zouden dan niet uit snelle suikers moeten komen, zoals witmeel en geraffineerde suikers, zoals normale pizza, snoepjes en chips. Maar eerder uit volgranen of suikerrijk fruit.

De laatste weken probeer ik daarom van roggezuurdesem broden te bakken. En dat gaat eigenlijk best goed. Zo goed, dat ik zuurdesem overhoud. Van de winter zijn er minder zonuren in huis en zal dat fermenteren vast minder hard gaan, dus tijd om het overschot eens te proberen in zuurdesemcrackers.

Het grote voordeel van zuurdesem is, dat granen met een gisting van zuurdesem meestal beter door het lichaam verdragen worden, dan met een rijzing met bakkersgist. Mocht je dus minder zaden in je crackers willen en meer meel, dan kunnen zuurdesemcrackers een oplossing voor je zijn.

Zelf vind ik juist zaden en pitten zinvol. Vanwege alle mineralen, vitaminen, vezels en goede vetten. Deze crackers zitten er dan ook vol mee, en zullen je bloedsuikerspiegel daardoor minder beïnvloeden. Wil je echter minder zaden in je cracker? Vervang de hoeveelheid zaden in dit recept dan met meel naar jouw zin. Roer goed door tot een stevig papje en laat het zuurdesem een aantal uur het werk doen.

Zuurdesemstarters zijn overigens eenvoudig zelf te maken. Een kwestie van meel en water laten staan, zodat fermentatie op kan treden. Zat filmpjes en blogs te vinden online. En zoals je van mij intussen weet: Ook deze crackers zijn doodeenvoudig te maken. Kijk je mee naar mijn filmpje? En ja, van de zuurdesembroden zal ik in de toekomst ook wat recepten publiceren. Als ik het kan, kan jij het ook!

Rogge is lid van de tarwefamilie. Toch kan rogge anders vallen. Het is minder gekruist. Het bevat een andere hoeveelheid stoffen. Hierdoor kan roggezuurdesem anders uitvallen. En helemaal door het fermentatieproces van roggemeel naar roggezuurdesem toe. Roggedesem kan dus een fijne aanvulling zijn, mocht je niet glutenintolerant zijn uiteraard. In dit recept gaan overigens veel zaden en pitten, waardoor de crackers anders vallen dan met de doorsnee roggecracker. Oordeel zelf. Natuurlijk kun je ook een glutenvrije desem pakken. Jouw keus.

Een roggecracker smaakt meestal wat zurig en bitter. En heeft misschien ander beleg nodig dan je gewend bent. Roomkazen en groentespreads passen er goed op. En vergeet vooral de sla of de komkommer er niet bij. Toefje alfalfa erop en je bent de koning(in) te rijk. Denk ook aan de klassiek Zweedse combinatie van roomkaas, een plakje gerookte zalm en verse dille. Mocht je nieuwsgierig zijn: IKEA heeft pakken Zweedse roggecrackers in de foodstore. De echte. Probeer ze eens uit.

Kijk mee naar de video en ga aan de slag met het recept zadenzuurdesemcrackers

Tip Meal Prepping

Weeg een extra hoeveelheid af van de droge delen en bewaar het in een potje in je voorraadkast voor de volgende batch. Zo ga jij sneller aan de slag met zelf bakken. En blijf jij beter in je gezonde leefstijl. Voorbereiden en aanleren van goed gedrag vergroten immers je kans op succes. Kijk voor meer meal prepping tips naar de recepten op mijn site. De juiste meelsoorten in huis hebben en vervolgens de juiste bakmixen afgewogen hebben staan voor taarten, cakes, crackers en andere tussendoortjes of traktaties voorkomen dat je teruggrijpt naar een bakmix van een doorsnee merk met een voor jou ongeschikte inhoud.

Natuurlijk kan dat een keer. Net als dat mijn meeste bakrecepten ook bedoeld zijn voor een keer. Alle granen bevatten zonder uitzondering een flinke hoeveelheid koolhydraten. En zijn niet wenselijk voor een aantal keer per dag. Elke dag.

Variëren móét voor een beter functioneren. Al je lichaamsprocessen drijven op een groot aanbod van voedingsstoffen. En in de praktijk? Komt de doorsnee-mens tekort. Luister naar jouw lijf. Wat vertelt het je? Blijf je honger hebben? Blijf je moe? Verander dan jouw aanbod. Met kleine stappen desnoods. En vergeet niet: Iets veranderen lukt alleen met jouw inzet. Kies jouw mate van moeheid. Kies waar jij je energie in stopt. Of laat.

Recept Roggezuurdesemcrackers vol Zaden en Pitten

Ingrediënten

Droge delen

 • 60 gram pompoenpitten
 • 60 gram zonnebloempitten
 • 10 gram sesamzaad
 • 10 gram chiazaad
 • ½ theelepel oerzeezout

Natte delen

 • 30 ml gesmolten kokosolie
 • 200 ml zuurdesemstarter

Bereiden

 • Weeg de zuurdesemstarter af in een grote kom. Weeg door met de zaden en de pitten. Voeg wat zout toe. En de gesmolten kokosolie. Roer alles goed door.
 • Laat eventueel 10 minuten of langer staan om het chiazaad de kans te geven op te zwellen in de zuurdesem. Als de massa teveel druipt naar je zin, kun je meer zaden en pitten naar wens toevoegen of wat meel naar jouw zin, zoals boekweitmeel.
 • Maar eerlijk? Luisteren de hoeveelheden niet zo nauw, omdat alles toch wel droogt in de oven. Kijk voor een indruk naar mijn video. Ik nam het tenslotte op voor jou.
 • Snijd eventueel het deeg al in stukken. Verwarm de oven voor op 175C. Plaats de bakplaat iets boven het midden in de oven.
 • Kijk na ca. 15 minuten hoe het staat met het drogen van het papje. Snijd de crackers eventueel in stukken. Draai de crackers eventueel om. Jouw crackers. Jouw aanpak. Jouw inzicht. Probeer gewoon wat.
 • Na nog eens 15 minuten doorgaren zijn je crackers klaar. Bewonder het resultaat. Laat afkoelen. Breek of snijd de crackers. En serveer de crackers, zoals jij wilt.
 • In een afgesloten bakje kun je weken plezier hebben van je zuurdesemcrackers. Wissel dus af met andere recepten en gerechten die je kunt vinden op mijn site. Hoe beter je varieert in aanbod, hoe beter de werking van je lichaam. Dat merk je aan fitter zijn. Dat merk je aan je beter kunnen concentreren. Dat merk je aan een tevreden lijf. Een blij buikje. Erg de moeite waard, toch? Dus … waar wacht jij nog op?

Over Vera

Vera besloot al heel lang terug – zo’n 40 jaar geleden – dat de haar aangeleerde manier van eten niet haar manier van eten was. Het voelde niet goed. Maar wat dan wel als diëtisten en artsen alleen maar de schijf van vijf kennen?

Vera ging zelf op zoek. Vond lage koolhydraten. Vond haar vorm van eten en drinken. Vond haar ketogeen dieet. Vond haar verzorgingslijn. Van een onderneming die wonderwel ook aanraadt dat elke persoon een eigen unieke complexe koolhydratenleefstijl dient te vinden. Wat een match! En verder? Gaat Vera ervanuit dat ze nog lang en gelukkig leeft op haar ‘eigen-wijze’ manier.

Weet jij al wat goed bij jou past? Kijk eens op Vera’s site. Misschien zijn deze synergetische combinaties op basis van planten ook iets voor jou. Je zal tenslotte ergens moeten beginnen. Waarom dan niet bij een assortiment dat jou al sneller naar een blijvend betere situatie kan ondersteunen?

Van wens naar fit. Jij bepaalt jouw fitplan. Jouw mate van fit.
Jij bepaalt jouw mate van fit.

Van wens naar fitplan

Het leven is zoveel leuker met jou erin! Houd dat lijf fit. Met alles wat jij daaraan kunt doen. In de nieuwsbrief onderaan deze post vind jij een aantal recepten en tips om fitter leven verrassend eenvoudig vol te houden. Wedden dat jij ook plezier krijgt in beter voor dat mens te zorgen dat jij bent? Je bent uniek en mooi. Jezelf waarderen met al die ingewikkelde processen mag echt wel. Als jij goed in je vel en fit bent, kun jij er op jouw beurt ook voor anderen zijn. Zelf geleerd!

Download Vera’s gratis fitplan ‘Van wens naar fit’ van haar site. Je vindt het ook bij deze nieuwsbrief op Houd jezelf fit en fab, inclusief online voordeel

This gallery contains 4 photos.

Recept Pomelo-Marmelade - Een Bitterzoete Twist
Recept Pomelo-Marmelade – Een Bitterzoete Twist

Een pomelo kan ik niet laten liggen. En al helemaal een honing pomelo niet. Dit fruit komt al vanaf mijn kinderjaren in huis. Een jeugd waarin het normaal was dat fruit als snoep werd ingezet. Wel of niet gestoofd, gesuikerd of op smaak gebracht met peper en zout. Heerlijk ambachtelijk en landelijk leven. Dat was het eerste deel van mijn jeugd.

Over de herkomst van pomelo

Een pomelo is een citrusvrucht en komt oorspronkelijk uit Thailand. Het is een kruising tussen de pompelmoes en de grapefruit. Met circa 600 gram per stuk is de pomelo een uit de kluiten gewassen broer van de grapefruit. Een pomelo lijkt qua grootte en peervorm nog het meest op de pompelmoes. Waar een grapefruit en een pompelmoes vrij bitter en zuur smaken, smaakt een pomelo licht bitter en fris. De geur lijkt op die van een grapefruit. Een honing pomelo smaakt nog zachter – haast zoet. En natuurlijk zit een pomelo vol vitamines en mineralen.  

Het pellen van een honing pomelo is een flinke klus, zoals je kunt zien in mijn filmpje. De schil is dik en je bent diverse lagen aan het afpellen. Maar het heeft wel wat om zo’n formaat struisvogelei onder het citrusfruit te openen. Het geeft voldoening als je het vruchtvlees eindelijk ziet. Je uiteindelijke doel. Net als bij het openen van een kokosnoot.

Na een dikke schil, circa 2 centimeter zacht spul, kom je uit op de vliezen. Deze stevige, bittere vliezen zou je kunnen eten, als je de smaak waardeert. Maar in de praktijk pellen de meesten het vruchtvlees per part uit de vliezen en laten de vliezen voor wat het is. Elk partje is rond de 10 centimeter lang. Alleen het openen van zo’n pomelo kan dus al een bijzondere ervaring zijn, als je graag met voeding bezig bent. Laat staan het verwerken van zo’n enorme vrucht.  

Over het gebruik van pomelo

Je schijnt overigens prima thee van de vliezen te kunnen trekken, mocht je dat willen proberen. Ook de schil – zowel het geelgroene als het witte deel – kun je koken in water. Zowel het kookvocht van de vliezen als de schil helpen bij buikklachten en andere spijsverteringsproblemen. Zelf probeer ik dat een andere keer uit. Het bodemleven in mijn tuin is tot nu erg blij met de schillen. Bovendien ruikt de bodem er fris van en is de schil kattenwerend. Een kwestie van fijn snijden en de tuin in.

Het vruchtvlees is in pure vorm al een frisse aanvulling op je vruchteninname. Toch kan ook elk partje in suiker gedoopt worden of in een mengsel van zout met chilipeper. Daarnaast leent het fruit zich uitstekend voor frisse salades of als bijgerecht bij pittige maaltijden.

Voor mij is een pomelo een must, omdat ik graag afwissel in aanbod. Mijn lijf wordt merkbaar blijer van verschillende voedingsstoffen. Hoe diverser je darmflora immers te eten krijgt, hoe beter zij kunnen groeien en hun werk kunnen doen. Dat merk jij weer aan je weerstand. En ik weet niet beter dan dat pomelo bij mij in de fruitmand kan liggen. De laatste keren dat ik een pomelo in huis haalde, peinsde ik wel over een goed gebruik van de schillen. Verder dan in huis een tijdje laten liggen als natuurlijke luchtverfrisser en daarna doneren aan de tuin kwam ik niet.

Tot ik laatst met een leeg potje sinaasappelmarmelade zat. Een ambachtelijk merk dat ik alleen in Zweden kopen kan. En zoals het meer gaat, als je op zoek bent: blijk je alles in de keuken te kunnen gebruiken van de pomelo. Variërend van een pomelo tot twintig voor een recept.

Mijn besluit? Ik heb geen pomelo-boom in mijn tuin. Ik koop ook geen tas vol pomelo ’s. Ik ben bescheiden, kook alleen voor mijn gezin en hoef dus maar een klein potje. Voor een paar keer glaceren van grillgerechten en dressings. Precies waar ik mijn potjes sinaasappelmarmelade voor gebruik. Zo blijft zelf betere maaltijden voorbereiden leuk. Want die uitbreiding aan voedingsstoffen? Die houdt dat lijf en brein fit.

Pomelo-marmelade – Recept voor een bitterzoete twist aan gerechten

Een bitterzoete twist aan een glaze, dressing, marinade of saus. Of verder fijn gemaakt in cakes en taarten. Andere gerechten oppeppen. Meer uitdaging bieden voor die smaakpapillen. Zodat een gezondere leefstijl leuk blijft. Daar ga ik voor met dit recept. Een pomelo verwerken lijkt veel werk, want ik ben niet de handigste met dunschillen en fijnsnijden. En toch … als het mij lukt, kan jij het ook! Kijk maar mee naar het filmpje.

Ingrediënten

 • Alle schillen van je toplaag, is ca 75 gram fijngesneden pomelo schillen
 • Aanvullen tot circa 150 gram, dus 75 gram pomelo vruchtvlees
 • 100 gram (gelei)suiker (mag ook meer of minder)
 • 50 ml water

Bereiden

 • Was en boen de pomelo goed schoon onder de kraan. Droog af.
 • Schil de schil er aan alle kanten af met een dunschiller. Laat zoveel mogelijk van het wit weg, tenzij je bitter juist fijn vindt.
 • Snijd de schil fijn.
 • Pel de pomelo tot aan de vliezen.
 • Scheur de vliezen open of snijd elk partje overlangs doormidden.
 • Haal uit ca. 2 parten het vruchtvlees. Scheur of snijd ze in brokjes.
 • Gebruik de rest van de pomelo voor een salade of als bijgerecht of snack.
 • Zet in een pan de pomeloschillen, vruchtvlees en suiker op.
 • Roer om en breng aan de kook.
 • Laat zacht sudderen en roer af en toe.
 • Na ca. 15 minuten is het vruchtvlees uit elkaar gevallen en zijn de schillen glazig. Ook ruikt je keuken heerlijk naar citrus. Gefeliciteerd! Jij hebt je eerste pomelo-glaze gemaakt.
 • Doe de marmelade over in een pot. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Je hebt ongeveer 150 ml als smaakmaker voor een aantal glazes en dressings.
 • Gebruik voor een glaze of dressing circa 2 theelepels voor 4 personen. Fijn gepureerd ook heerlijk bij desserts, cakejes en taarten. Veel plezier ermee!
Fruitzuren zit ook in een deel van onze verzorgingslijn!
Fruitzuren in onze verzorgingslijn!

Over Vera’s Lifestyle Wereld  

Veel groenten, betere proteïne, gezonde vetten en minder snelle suikers. Toch smaakvol eten. Met soms die zijstap naar snelle koolhydraten, zoals met dit recept. Vaak geschikt voor vegetariërs en veganisten. En uiteraard flexitariërs. Dat is het ketogeen dieet bij Vera’s Lifestyle Wereld. Jouw lage koolhydraten leefstijl is vast ook te vormen met Vera’s jarenlange ervaring in klassieke recepten omzetten naar betere tussenvormen. Pak jouw ideeën voor gezonder leven en smaakpapillen tintelend eten op. Dit kun jij ook! De e-boekjes op Vera’s site helpen jou bepalen welke kant jij uit kunt met haar online begeleiding met het assortiment van It Works International. Ook jij kunt naar een blijvend beter functioneren met wat kleine aanpassingen in jouw leefstijl. Waarom? Het leven is leuker met jou erin!

Doorbreek oude patronen die jou niet meer passen. Pak een aantal nieuwe gewoonten op. Alles heeft een fase. Lees meer op Oude patronen doorbreken en op naar beter . Wat mag voor jou anders?

De nieuwste aanbiedingen? Die vind jij hier op

This gallery contains 4 photos.

Meal Prepping is onmisbaar. Over beter en gezonder leven. Inclusief recept ontbijtmuffins.
Meal Prepping is onmisbaar. Over beter en gezonder leven. Inclusief recept ontbijtmuffins.

Meal prepping is hot. Preppen is immers onmisbaar bij het laten slagen van een gezonde leefstijl – en onmisbaar bij blijvend slanker en fitter zijn. Het klinkt ingewikkeld. Toch is prepping niet moeilijk. Eigenlijk is meal preppen niets meer dan een trendy term voor maaltijden voorbereiden. Vooraf al weten wat je gaat eten en drinken.  En al klaar hebben staan, zodat je niet misgrijpt. Meal preppen voorkomt dat je in een impuls die reep chocola pakt … waardoor je terug bij af bent. En dat beter zijn voor jezelf niet eens een kans geeft.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor gezonder willen leven. Want als je geen plan hebt, kom je niet ver. Dat geldt bij alles wat je bereiken wilt. En al helemaal als jij oude gewoonten wilt veranderen, zoals jouw voedingspatroon. Wat je pakt aan eten en drinken is gewenning. Net als met andere gewoonten, kan dat voedingspatroon een tijdje goed gaan. Tot het je niet meer past. En je toe bent aan nieuwe patronen.

Nou hoef je niet te schrikken. Iedereen leert gedrag aan. Met als gevolg dat elk mens een uniek setje ingebouwde gewoonten wordt. Nieuwe dingen kun jij jezelf aanleren, als je dat nieuwe maar bewust oppakt. En geduld hebt. Er staan ongeveer 21 dagen voor het aanleren van een nieuwe gewoonte en 90 dagen voor een compleet andere leefstijl. Deze 21/90 regel is cruciaal. Geef jezelf die tijd.

Een lage koolhydraten leefstijl

Start jij bovendien met een lage koolhydratenleefstijl, zoals het ketogeen dieet, dan is voorbereiden helemaal belangrijk voor dat slagen. En helemaal als jij besluit ook die eerste strenge ketofase in te gaan voor die vetverbranding. Missers zijn niet erg, als je maar jezelf bewust herpakt. Als jij jouw fitdoelen helder op rij wilt hebben, dan raad ik je mijn fitplanner aan. Dat digitale werkboekje kun je downloaden van mijn website. Dat e-boek helpt jou al in een paar minuten bepalen welke kant jij uit kunt. En vertelt jou hoe ik jou daarin kan begeleiden. Als jij daarnaast behoefte hebt aan simpel te volgen recepten, lees dan even mee!

Is het jou al opgevallen dat wij voornamelijk tarwe en suiker binnen krijgen met doorsnee boodschappen? Als je niet beter weet, tenminste. Waar mogelijk beperk ik dat. Onder meal prepping versta ik dan ook bakmixen klaarzetten – naast maaltijden koken. Mixen voor glutenvrije muffins, vezelrijke bonenpannenkoeken en ketocrackers vol zaden en pitten voorkomen dat je toch even snel dat merk pakt. De voorbereide mixen schelen tijd en gedoe ter plekke. En dat scheelt weer terugvallen naar tarwegluten en minder vezels. Je hoeft er niet expliciet tijd voor te maken. Als ik een keer ga bakken en mijn voorraadpotjes leeg zijn, vul ik ze weer aan. Ik ben toch aan het afwegen!

Recept vegan ontbijtmuffins – tarwevrij & zuivelvrij

Ben jij op zoek naar vegan muffins die bovendien tarweglutenvrij zijn, zuivelvrij en minder suikers bevatten? Waarbij de muffins toch zacht zijn en vullend uitvallen? Ik maak al jaren deze ontbijtmuffins voor mijn kinderen. Als laat ontbijt of als lunch is het een fijne aanvulling op hun eetpatroon.

Op het moment dat ik deze cakejes afweeg, zorg ik ervoor dat ik ook meteen voor twee andere keren eenzelfde hoeveelheid afweeg. Bijelkaar weeg ik dus meteen 3 bakmixen af. Zo win je tijd! Plaats een memo op de potjes, zodat je weet wat erin gaat. Zo gaat het hervullen nog sneller de volgende keer. Zijn de cakejes ook een tweede en een derde keer gemaakt? En je voorraadpotjes leeg? Top. Vul de keer daarna bij het opnieuw afwegen meteen weer 2 voorraadpotjes met de droge bestanddelen. En maak jouw derde batch. Zo eenvoudig wordt het volhouden van een betere leefstijl! Kijk jij mee naar mijn filmpje?

Meal Preppen – Een batch maken en twee toekomstige batches bewaren in een voorraadpotje

Deze cakejes zijn slechts een kwestie van glad mengen en de oven in. Twintig minuten later heb jij dampende muffins op tafel die ’s ochtends of ’s middags heerlijk smaken bij een kop thee. En dat met maar 1/3 suikers op een gewone cupcake. Blijven er muffins over? Top. Vries een batch in en pak ze als je haast hebt. Zo vergroot jij de kans op jouw succes en een blijvend betere leefstijl. Goed voor jezelf zijn moet je immers zelf doen.

Ingrediënten voor ca. 12 muffins

In een voorraadpot

 • 80 gram boekweitmeel
 • 60 gram havermeel
 • 80 gram rietsuiker
 • 40 gram (soja)eiwitpoeder
 • 1 theelepel zuiveringszout (baking soda)
 • ½ theelepel vanillepoeder

Bij het bereiden toevoegen

 • 100 ml kokosolie
 • 300 ml bronwater met bubbels

Bereiden

Zet de oven op 200C. Doe alles voor de mix in een kom. Roer glad met een garde. Verdeel de inhoud over 12 vormpjes. Plaats eventueel wat extra’s bij het beslag, passend bij jouw leefstijl en smaak, zoals  bosbessen of pure chocolade. Bak 20 minuten. Geniet meteen van de warme muffins. Ze blijven in een afgesloten bak een aantal dagen goed. Vries een deel van jouw batch in. Een paar tellen in de magnetron en je hebt weer een dampend vers ontbijt.

Maak ontbijtkoek of brood

Heb jij liever brood of ontbijtkoek? Gebruik eventueel minder suikers. Laat de olie weg. Stort de massa in een langwerpige cakevorm. Verleng de baktijd tot ca. 40 minuten. Af laten koelen. In plakjes snijden en naar wens beleggen.

Weet jij vandaag wat jij morgen gaat doen?

Weet jij vandaag wat jij morgen gaat doen? Ook voor gezonder leven geldt: voorbereiden.
Weet jij vandaag wat jij morgen gaat doen?

Weet jij vandaag wat jij morgen gaat doen? Vaak weet je het wel in grote lijnen: werken of niet werken, die ene afspraak, dat andere dat je echt moet doen. Maar weet jij op dit moment wat jij morgen gaat doen als het gaat om beter zijn voor jezelf? Meer groenten. Meer fruit. Minder snelle suikers. Meer slapen. Meer bewegen. Staan die items klaar? Fysiek of in jouw koppie? Meestal kan het echt beter. Ook bij mij. Door volle dagen schiet die voorbereiding er nog wel eens in. Neem die paar tellen de moeite om te bedenken wat anders kan. Het kan dat verschil maken in beter in je vel zitten. En beter in je vel zitten? Houdt meer in dan een strak lijf – hoewel dat meegenomen is. Houd dat lijf fit. Met alles wat jij daaraan doen kunt. Het leven is zoveel leuker met jou erin!

Meer voorgemengde of invriesbare recepten

Die smaakpapillen laten tintelen. Gewoon in je eigen keuken. Dat is blijvend die betere gezonde leefstijl in. Meer recepten en maaltijd-ideeën die je kunt pakken op mijn site om in te vriezen of al voorgemengd in een voorraadpot te bewaren, zijn onder meer:

Tussen mijn recepten vind jij veel bakmixen die jij al afgewogen in voorraadpotten kunt bewaren, zoals mijn Recept voor Zaden en Pitten Keto Crackers . Deze crackers kunnen haast niet mislukken en eerlijk? Smaken ze beter dan welk andere cracker ook. Gun jezelf die betere voedingsstoffen!

Het juiste drinken kan die weerstand verbeteren, zoals de wereldberoemde golden milk. Meng je potje voor weken en weken gebruik aan de hand van Recept Ketogeen Gouden Melk

Maaltijdsoepen zoals deze Surinaamse bravoesoep peppen jou in no time op met alle vezels en goede vetzuren. Vries een deel in voor die snelle lunch of avondmaaltijd de week daarna. Zo blijf jij verzekerd van belangrijke prebiotische vezels.

Meer groenten kunnen zonder opvallen in een hartige taart worden verwerkt, waardoor jij eenvoudig aan een grote hoeveelheid groenten komt. En dat merk jij weer aan jouw functioneren. Pak jouw Recept voor Hartige Keto Groentetaart en oordeel zelf of jij gedurende dag fitter blijft.

Google eens onderaan deze blog naar andere recepten van mij. Misschien zijn deze ideeën net wat jij nodig hebt.

Net dat zetje nodig die gezonde leefstijl in? Pak de fitplanner bij Vera's Lifestyle Wereld en bepaal jouw fitdoelen.
Net dat zetje nodig? Bepaal jouw fitdoelen.

Over Vera

Ook ik heb het druk met mijn gezin, mijn coaching, filmpjes en blogs. Toch moet en zal ik die gezonde leefstijl zo’n 90% van de tijd volhouden. Gewoon, omdat het beter voor mij is – en die wijze van doen ten goede werkt richting anderen. In de loop der jaren heb ik daartoe een routine ontwikkeld in en om de keuken. En die planning deel ik op mijn beurt graag weer met jou!

Zelf vind ik dat bij een betere leefstijl ook een goede verzorgingslijn hoort. Vandaar dat ik met It Works International samenwerk. In de loop der jaren heb ik met mijn opgedane ervaring een aantal boekjes geschreven die gericht zijn op deze verzorgingslijn. Zodat jij de beste resultaten kunt hebben. Wil je starten met mijn informatie en It Works? Leg dan contact. En neem ook kennis van wat wij voor je kunnen doen. Als bijna iedereen resultaat ziet, waarom jij dan niet met ons?

Benieuwd naar het assortiment? Kijk op

This gallery contains 4 photos.

Recept Cranberry Speculaas Taart - Minder suikers Glutenvrij Vegan
Recept Cranberry Speculaas Taart – Minder suikers Glutenvrij Vegan

Wij vinden vlaai heerlijk. En ze kosten niet veel in de supermarkt. Maar … ik weet dat ik dan tarwebloem in huis haal. Alweer. En dan komt mijn principiële gedrag naar voren. Want als we niet uitkijken, leunen wij maar op een paar voedingsstoffen. Dat is niet vreemd. Bijna iedereen doet dat. Wereldwijd. Ongemerkt.

Kijk maar eens zelf naar de ingrediënten in je voorraadkast. In dit deel van de wereld gebruiken wij voornamelijk grondstoffen als tarwe, suiker, zuivel, eieren, raapzaadolie en zonnebloemolie. En dat in een tijd waarin eenzijdige voedingsstoffen niet hoeven en je keuze genoeg hebt.

Er bestaat zoveel meer aan fytonutriënten. En de darmflora wordt er blij van. De werking van ons lichaam lijkt nog altijd veel op die van de oermens. En die voorouder van ons was een verzamelaar. En at van het seizoen. Die pakte echt niet dagelijks alleen tarwe, appel en kip – bij wijze van spreken.

Kies bewust en varieer beter. Mijn recepten met andere ingrediënten, andere gluten, minder suikers en vaak passend binnen mijn favoriet – het ketogeen ‘dieet’ – vind je niet voor niets online op mijn website. Ik help je graag verder, want ik heb ook jaren gezocht naar een passende leefstijl voor mij en leer nog steeds bij. Je lijf verandert namelijk met de jaren. Van tijd tot tijd is aanpassen een noodzaak.

Maak  gebruik van mijn tips en laat je inspireren naar een betere leefstijl. Pak daarnaast wat producten uit mijn assortiment en kijk niet meer om. Als jij bij mij start met de combinaties van It Works International krijg jij nog meer online informatie van mij. Gewoon omdat dat kan. Je vindt deze e-werkboekjes alleen bij Vera’s Lifestyle Wereld trouwens. Op naar jouw beste resultaten. Kijk voor onze disclaimer en informatie op

Kijk mee naar de stappen voor dit cranberrytaartje. Lekker met speculaaskruiden!

Recept Cranberrytaart met Speculaaskruiden

Maar nu eerst: cranberry’s. Weet jij, dat deze veenbessen in Nederland in het wild groeien? En dat terwijl ze niet Nederlands zijn. De cranberry’s spoelden letterlijk na een schipbreuk aan in Terschelling. In de loop der jaren sloegen de struiken aan in de duinen. Jaren later ontdekten de bewoners dat zij de struiken kunnen oogsten en de bessen kunnen eten.

Cranberry’s zijn vrij zuur en worden meestal met suiker ingezet. Vaak als een gebonden cranberrysaus bij wild. Zelf vind ik cranberry’s heerlijk in combinatie met appels in appeltaarten. Of als taartvulling in vlaaien. Vooral de speculaaskruiden in dit recept combineren verrassend goed met het zure van cranberry.

Als je houdt van frisse taarten, zoals mijn recept voor rabarbertaart op Ouderwets Lekkere Rabarbertaart in een Modern Jasje , of zwarte bessen, zoals mijn cassiskwarkcake op Recepten voor Cassiskwarkcake en Cassiskokoscake , zul je deze cranberrytaart vast ook waarderen. De smaak van peperkoek met de veenbessen passen verrassend goed bij het najaar en de feestdagen.

Serveer een punt cranberry pie – net als een rabarbertaart – met wat (vegan) vanillesaus of vla. Ik weet zeker dat mensen je verrast dankbaar zijn, dat je wat anders durft voor te schotelen. Maak je ook niet druk over het uiterlijk van je eindresultaat. Pak een suffe bakvorm. Durf een paar minuten in je werk te steken in plaats van uren te verfraaien tot het meer dan perfect is. Al die tijd is nergens voor nodig.

Het is eten. Het gaat om de smaak. Dat ambachtelijke, dat pure, dat landelijke gevoel, dat ‘oma maakt even snel een taartje tussendoor’ mag best weer terug worden gebracht in gerechten!

Minder Suikers, Meer Kruiden

Vrij van tarwegluten. Geschikt voor veganisten en dus zuivelvrij. Minder suikers. Het kan allemaal. Als je maar even weet, waar je op kunt letten. En dan bewust aan de slag gaat met iets gewoon nu eens niet te doen. Noem het maar ‘eigen-wijs’. En vergeet niet dat het gaat om jouw gezondheid ondersteunen door goed te variëren waar mogelijk.

De leverancier van mijn zakje cranberry’s raadt mij aan om per 100 gram cranberry’s 50 gram suiker te gebruiken. Voor 350 gram zou dat 175 gram suiker zijn. Britse en Amerikaanse recepten vertellen mij dat ik voor 350 gram cranberries in een cranberry pie circa 225 gram zou moeten gebruiken.

Ik weiger. Ik gebruik 100 gram. Dit zorgt voor een friszoete taart, waarbij ikzelf nog fris blijf. Geen hoofdpijn is meegenomen! Serieus: als je vaak hoofdpijn hebt, zou je naar je snelle koolhydraten moeten kijken. Noteer eens een paar dagen wat je eet en waar het uit opgebouwd is. En vervang die snelle suikers met smaakmakers als kruiden en glutenvrije meel. Zo kun je in plaats van boekweitmeel ook kokosmeel (lekker ketogeen!) gebruiken, of amandelmeel. Kruiden zoals kaneel en vanille helpen gerechten te zoeten zonder suikers. De speculaaskruiden bij deze cranberryvlaai halen het scherpe van de cranberry af.   

Ik gebruik zelf graag rietsuiker of bruine suiker, Himalaya zout en waterkefir. Die ingrediënten heb ik standaard in huis. Ze zorgen voor smaakvolle gerechten, waarbij je verder weinig nodig hebt. Kijk zelf wat jij in huis hebt. Vervang de waterkefir bijvoorbeeld door water met bubbels. Als je meer wilt weten over het probiotische aspect van waterkefir, dan is mijn blog misschien interessant voor jou.

In plaats van eieren gebruik ik vaak eiwitpoeder dat geschikt is voor verhitting. Pak een veganistisch poeder van jouw keus, zoals hennep, erwten, rijst of soja.

Tapioca(zet)meel is fijn gemalen cassavewortel en door de bindende eigenschappen erg geschikt voor sauzen. Ik vind tapiocameel een mooie vervanger van tarwezetmeel, zoals maizena of custard. Kijk zelf waar je voor je kiest. Natuurlijk kun je ook voor arrowroot gaan of aardappelzetmeel pakken. Jouw keus.        

Op naar een frisse, tarwevrije, vegan cranberryvlaai!
Op naar een frisse, tarwevrije, vegan cranberryvlaai!

Ingrediënten

Vulling

 • 350 gram cranberries
 • 100 gram suiker
 • ½ theelepel vanillepoeder
 • ½ theelepel speculaaskruiden
 • 1 eetlepel tapiocameel
 • 2 eetlepels water
 • 50 ml. mango- of sinaasappelsap (of scheutje water)

Deeg

 • 150 gram boekweitmeel
 • ¼ theelepel baking soda
 • ½ theelepel speculaaskruiden
 • ½ theelepel Himalaya zout
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 1 eetlepel eiwitpoeder (met ingrediënten van jouw keus)
 • 50 gram kokosolie
 • Ca. 50 ml. waterkefir of koolzuurhoudend water

Bereiden

 • Verwarm in een pan cranberry’s met suiker, vanille, speculaaskruiden en sap. In ca. 10 minuten knappen de veenbessen open. Plet ze eventueel wat met de bolle kant van een lepel.
 • Meng tapiocameel met water en voeg toe aan de cranberry’s. Roer snel tot een gladde, gebonden massa. Zet de saus weg.
 • Meng alle droge bestanddelen voor het deeg in een kom. Voeg de kokosolie toe en wat waterkefir of koolzuurhoudend water. Vorm een soepele deegbal.
 • Vet een ovenschaal in. Voor een lage vlaai pak je een normaal formaat vlaai- of quichevorm. Voor een hoge cranberrytaart – formaat appeltaartje – pak je een kleinere, hoge vorm.
 • Beslis of je een open cranberrytaart wilt, of de taart met een raster wilt bedekken. Houd voor een raster dan circa 1/3 van het deeg apart.
 • Bekleed de vorm. Stort de cranberryvulling in de vorm. Strijk glad. Duw de deegrand terug tot aan de cranberryvulling. Werk naar zin af met deegslierten.
 • In het midden van de oven op 200C in circa 45 minuten bakken. Geniet van de geur van speculaas in huis.
 • Haal de taart uit de oven. Kwast eventueel de bovenkant van de taart in met wat sinaasappelmarmelade. Decoreer de taart eventueel met decoratiesuiker. En serveer de taartpunten met vanillesaus voor een extra landelijk gevoel. Geniet van je cranberry-speculaastaart!

Spelen met Voeding

Ik koos voor een lage taart, zodat ik geniet van een normale formaat traktatie. Zo blijf ik met een puntje cranberry vlaai prima in mijn lage koolhydraten leefstijl. Ook bij het ketogeen dieet mag je afhankelijk van je fitdoelen wekelijks een keer afwijken van je strenge ketofase. Wil je een dikkere vulling, dan kun je uiteraard de hoeveelheden naar wens vermenigvuldigen.

Natuurlijk is het deeg ook geschikt voor andere taarten en vlaaien. De geurige speculaaskruiden passen goed bij onder meer zwarte bessen, bosbessen, bramen, pruimen, appels en peren. Mocht je cranberry’s te zuur vinden, dan kun je de smaak afzwakken door de veenbessen te combineren met zoet fruit, zoals peren of perziken.

En als het nu wel eens anders kan gaan?
En als het nu wel eens anders kan?

Speel eens wat meer met je voeding! Zo wordt eten leuk en blijf je juist beter in een gezonde leefstijl zitten. Laat jij me in de reacties weten voor welke smaken jij hebt gekozen? Zo inspireren we elkaar verder.

Meer informatie over een betere leefstijl en een goede ondersteuning met ons assortiment vind jij op

Het assortiment vind jij op

This gallery contains 2 photos.

Ketogeen Chocolade Truffels - Lekker Suikervrij Basisrecept
Ketogeen Chocolade Truffels – Lekker Suikervrij Basisrecept

Chocolade kan je energie geven in plaats van energie kosten. Afhankelijk van jouw keus. Weet jij dat chocolade past bij een gezonde leefstijl? Zelfs bij zo’n strenge lage koolhydraten leefstijl als het ketogeen dieet? En dat je zelfs chocolade truffels en bonbons mag hebben? Als je het maakt, zoals ik het beschrijf in dit blog tenminste.

Waarom ik kies om zelf mijn snoeperij te maken? Omdat ik dan weet wat er in zit. Ik heb meer grip op mijn suikers, eet zuiverder, waardoor deze truffels minder impact hebben op mijn bloedsuikerspiegel – en dus mijn vetverbranding en mijn focus en … meer.

Alles is met elkaar verbonden. Soms vergeten we hoe ingewikkeld al die processen in het lichaam op elkaar aansluiten. Als een radertje ergens vastloopt, loopt uiteindelijk alles vast. Begrip hebben voor wat er in je lijf omgaat, is ongelooflijk belangrijk. Vaak negeer je signalen te gemakkelijk. Signalen zoals moe zijn, misselijk zijn of hoofdpijn hebben.

En niet schrikken nou! Mijn recepten zijn simpel. De resultaten zijn zo lekker en puur … dat je niet anders kunt dan beter voor jezelf zijn voortaan! En ben je beter voor jezelf, dan … draag je dat weer uit naar anderen. Hoe mooi is dat? Aan de slag dus. Met dit recept. Je vindt meer tips op mijn website. Laat je inspireren. Naar minder snelle suikers. Naar meer energie. Naar beter in je vel.

Kijk mee voor een indruk van de moeilijkheidsgraad!

Let op jouw ketogeen leefstijl

De keus voor minder suikers implementeren en meer groenten, fruit en proteïne verschilt per persoon. Ook de redenen die naar een bepaalde vorm van een ketogeen leven toe leiden verschillen per persoon. Sommigen beginnen aan een koolhydraatarm dieet, zoals keto, vanwege hun gezondheid (hart- en vaatziekten, diabetes, alzheimer, epilepsie, obesitas, etc.). Anderen starten met keto, omdat zij willen afvallen en fitter worden of meer droge spiermassa willen.

Niet voor niets wordt keto al honderd jaar door miljoenen mensen wereldwijd doorlopen. Wel of niet met dat intermittent fasting erbij. Lees eens meer over keto op mijn website en de support die wij jou daarbij kunnen bieden. Pak mijn gratis fitplan en start met bepalen wat jij wilt. Zodra jij bij mij besluit te starten, krijg jij ook mijn exclusieve online begeleiding met e-boekjes cadeau. Alles voor die goede resultaten bij jou.

Afhankelijk van jouw fitdoelen mag jij al vanaf het allereerste begin ook pure chocolade. Pure chocolade bevat veel goeds, zoals vezels en mineralen. Je mag ook noten, pitten en zaden. Hoe cool, dat dat perfect samen kan gaan!

Overdrijf alleen niet. In geen enkele fase binnen welk dieet dan ook zijn grote hoeveelheden chocola toegestaan. Hoe puur je chocola ook mag zijn. Beperk je tot een of twee stukjes per dag. En wissel je voeding altijd af. Hoe beter de kwaliteit en variatie in voedingsstoffen, hoe beter jouw lichaam functioneren zal.

Recept ketogeen chocolade truffels

Keto chocolade bonbons kun je op allerlei manieren maken. Je kunt naast suikervrij ook bewust kiezen voor zuivelvrij als je veganist bent en glutenvrij met mijn werkwijze. Kies welke smaken je wilt. In je beginfase – meestal de eerste 3 weken – is het vaak beter alle toegevoegde suikers, inclusief honing en zoet fruit, te vermijden. Je wilt immers de beste resultaten van je nieuwe leefstijl hebben en die vetverbranding en scherper functioneren in. Vertrouw erop dat jij met de combinaties bij mijn basisrecept smaakvolle bonbons krijgt. Zowel zoet, kruidig, hartig als pittig is mogelijk.

Wil jij liever wel wat snelle koolhydraten zoals honing en gedroogd fruit, omdat jij niet start met sportvasten en die allerstrengste eerste ketofase? Pak dan mijn recepten met chocolade op op Keto chocolade, ijs en bonbons – Meer dan 20 tips  

Weet jij dat pure kruiden niet alleen de suikers kunnen vervangen die jij misschien zo mist, maar ook een prachtige aanvulling kunnen zijn voor je spijsvertering? Weet jij dat je ook kunt kiezen voor hartige chocoladetruffels? Weet je dat door te kiezen voor kokos, ghee en zout dat je meteen een aantal essentiële voedingsstoffen toevoegt aan je voeding voor het slagen van die keto lifestyle?

Ik geef je een aantal recept-ideeën. Kijk jij wat jij in huis hebt en lekker vindt? Als je veganist bent, pas je je vulling natuurlijk aan naar jouw leefstijl. Heb je een voedingsintolerantie of allergie, dan uiteraard ook.  

Je hebt speciale bonbons-mallen. Maar je kunt ook ijsblokjeshouders gebruiken. Hoe kleiner jouw vormpjes hoe beter. Uiteindelijk is het toch een hersenspelletje hoeveel truffels je wel of niet gegeten hebt. Liever te kleine bonbons maken wil dus wel eens helpen in plaats van te grote. Dan heb je voor je gevoel bijvoorbeeld wel vier bonbons op, terwijl het bijelkaar twee normale formaten zijn!

Voor chocola gebruik ik graag flexibele vormen, zodat de chocola er gemakkelijker uit kan. Ik let er altijd op, dat mijn vulling niet al te heet in kunststof materialen gaat. Waar mogelijk gebruik ik glas of roestvrij staal of gietijzer. Allerlei bijstoffen vermijden in je voeding is altijd meegenomen!

Ingrediënten

Coating

 • 100 gram pure chocoladestukjes
 • 15 ml ghee (vervang met kokosolie als je veganist bent)
 • 15 ml kokosolie
 • Snufje Himalaya zout

Vulling

 • 200 ml volle (kokos)room of yoghurt of kokosmelk
 • Naar smaak kaneel, vanille, kardemom, cacaopoeder, zeezout of Himalaya zout,
 • Naar smaak chilivlokken, geraspte pure chocolade, geraspte nootmuskaat, gedroogde basilicum, rozemarijn, zwarte peper, etc.
 • Naar smaak geraspte kokos, noten, zaadjes, geraspte pure chocolade

Kies welke basisvulling je wilt voor je truffels. Wordt het pure room, kokosmelk of yoghurt? Ga jij die basisvulling mengen? Denk aan combinaties als:

 • Room, kaneel en cacaopoeder (zacht, zoet en oppeppend)
 • Room, chiazaad en kaneel (beter vullend)
 • Room, zonnebloempitjes en zout (meer bite)
 • Room, kokos en vanille (zacht en zoet, lekkere bite)
 • Room, chilivlokken en stukjes pure chocola (lekker pittig!)
 • Room, Himalaya zout, basilicum (hartig)
 • Room, zeezout, rozemarijn (hartig)
 • Geraspte kokos gemengd met wat vloeibare kokosolie en zout voor een ‘bounty’ truffel (meer gezonde vetten en bite)
 • Pitten en zadenmix naar keus, eventueel vooraf geroosterd (meer gezonde vetten, mineralen en bite)
 • Noten naar keus, eventueel vooraf geroosterd (meer gezonde vetten, mineralen en bite)
 • Voeg zout toe voor hartig
 • Voeg peper toe voor pittig

Topping

Kies jouw topping uit jouw voorraadkast. Denk aan afwerking bijvoorbeeld aan:

 • Cacaopoeder
 • Kaneelpoeder
 • Geraspte kokos
 • Chilivlokken
 • Zeezout of Himalaya zout
 • Lavendel
 • Rozenblaadjes
 • Viooltjes
 • Basilicum
 • Zwarte peper
 • Nootmuskaat
 • Koffiepoeder
 • Rozemarijn
 • Hennepzaadjes of andere zaadjes (chiazaad nooit droog gebruiken)
 • Pijnboompitjes, zonnebloempitjes
 • Noten, kies eens bijzondere zoals paranoot of macadamia
 • Geraspte pure chocolade
 • Cayennepeper
 • Willekeurige combinatie van bovenstaande

Bereiden

(meest simpele menging zonder extra smaken is max. 5 minuten bereiden, 10 minuten stollen in vriezer)

 • Giet jouw basisvulling in vormpjes. Vries in vormpjes de room, yoghurt of kokosmelk in tot stevig. Circa 2 uur. Of avond van te voren.
 • Smelt op zacht vuur de stukjes chocola met de kokosolie, ghee en zout.
 • Haal de vulling uit de vormpjes. Haal elk bevroren stukje per keer door de gesmolten chocola. Ik gebruik het liefst een vorkje.
 • Laat de truffel uitlekken op een koud bord.
 • Coat na het drogen de bonbon eventueel een tweede of een derde keer voor een dikkere laag keto chocolade.
 • Bestrooi of rol de bonbon na jouw definitieve coating met jouw topping naar keus.
 • Heb je chocolade over? Stort dat ook in een vormpje. Klaar is je keto-chocolade-snack. Geniet ze!

En raad eens waar jij deze bonbons en truffels ook voor kunt gebruiken? Juist. Voor jouw topping op een ketogeen taartje. Volledig binnen jouw lage koolhydratenleefstijl. Kijk eens op Hoe decoreer je een taart met keto chocolade?

Over de auteur

Voeding hoort je energie te geven. En niet energie te kosten. Ruim 25 jaar geleden besloot ik drastisch te stoppen met suikers in mijn warme dranken. Van de ene op de andere dag scheelde mij dat al … zo’n 15 suikerklontjes per dag.

Dat besluit alleen al scheelde mij zoveel hoofdpijn – elke dag weer, dat ik mij steeds meer realiseerde dat voeding de sleutel is naar een vitaler leven. Mijn les? Na een rondje specialisten die mij niet konden helpen? Omdat in die tijd artsen zich niet voldoende realiseerden dat snelle suikers voor gezondheidsklachten konden zorgen? Let zelf op wat jij eet en drinkt. Jij hoort te kunnen voelen en weten waar jij blij van wordt. Wat jou energie geeft. En wat jou moe maakt. En migraine bezorgt. Letterlijk.

En als jij die laatste loodjes nu eens zelf kunt tillen?
En als jij die laatste loodjes nu eens zelf kunt tillen?

Ik bied jou ondersteuning bij een gezond dieet. Een dieet betekent mijns inziens alles wat jij eet en drinkt. Jouw totale voeding. En meestal loop je maar op een paar punten vast, waardoor jij niet afvallen kunt of naar fitter kunt.

Meer informatie over het ketogeen dieet, lage koolhydraten en balansdagen vind jij op mijn website. Die omslag naar nieuwe gewoonten hoeft niet drastisch te gaan. Kijk eens naar een kleine wijziging oppakken, zoals op Slimme swaps betere voeding voor een gezonder lijf . Misschien is dat interessant voor jou?

In mijn facebookgroep Lekker in je vel en fit met Vera’s Lifestyle Wereld vind jij meer tips en motivaties om die betere leefstijl vol te houden en lief te zijn voor jouw lijf. Daarnaast … een keigave verzorgingslijn die je daarbij perfect kan ondersteunen. Maak gebruik van ons online voordeel als trouwe klant en pak Vera’s extra informatie op die jou helpt naar jouw beste resultaten toe. Aan jou om blijvend te werken aan jezelf. Jouw beste zelf!

Laat jij weten in de reacties voor welke smaken keto bonbons en ketogeen truffels jij gekozen hebt? En gun jezelf dat compliment. Jij doet wat aan je leefstijl.

Benieuwd naar het assortiment? Kijk eens op

This gallery contains 2 photos.

Recept Ketogeen Gouden Melk, oftewel Ketogeen Kurkuma Thee

Niets zo leuk dan goede klassieke recepten om te zetten naar zelfs betere versies … buiten zelf maken natuurlijk! Zo is de golden milk al duizenden jaren een geweldig recept als het gaat om  ontstekingsremmende en immuunsysteemversterkende eigenschappen. Je hebt dit kruidendrankje vast al eens voorbij zien komen met namen als gouden melk, haldi ka doodh, turmeric tea, kurkuma thee, etc. Als jij golden milk kent in een andere vorm, dan hoor ik dat graag van jou in de reacties bij deze blog! Fascinerend om te zien hoe dit drankje wereldwijd rondgaat.

Slimmer drinken en samenspel

Het gebruik van de gouden melk is dus heel oud. Het komt oorspronkelijk uit India, en staat beschreven in de Ayurveda. Ook al verschillen de Ayurvedische recepten per regio en familie: kruiden kunnen samen een unieke combinatie vormen en het lichaam goed ondersteunen bij herstel. Sommige combinaties aan kruiden kunnen de weerstand helpen verhogen. Andere combinaties kunnen je beter helpen concentreren en vet verbranden, zoals je kunt lezen in mijn eerdere artikelen over keto coffee. Met goede vetzuren in combinatie met kruiden, kun je een fijne, natuurlijke oppepper in huis hebben. Let dus eens op jouw dranken. Door slimmer te drinken kun je veel winnen. Let op dat samenspel.

En geen probleem als je sommige kruiden niet mag hebben door een voedingsintolerantie of medicijnengebruik. Pas het recept aan naar jouw voedingsrichtlijnen en kijk wat jouw kruidendrankje met jou doet. Zo kun je denken aan ashwaganda in plaats van kurkuma. Vanillepoeder in plaats van kaneel. Of de pepers weglaten of minderen of vervangen met iets anders, zodat de synergie blijft plaats vinden.

Synergie en adaptogenen

Waar het bij een gouden melk om gaat, is dus het gebruik van adaptogenen en synergetische kruiden. Synergie betekent dat een aantal stoffen samen jou beter vooruit kunnen helpen dan de stof alleen. Dit heb je met bijvoorbeeld het gebruik van zwarte peper dat de spijsvertering helpt andere stoffen beter te absorberen.

Adaptogene kruiden zijn kruiden die helpen het lichaam in balans te brengen. Ze bevatten stoffen die stress helpen minderen en ontstekingen helpen afnemen. Een adaptogeen ondersteunt het lichaam in het herstelproces. Adaptogenen zijn onder meer antioxidanten. Antioxidanten helpen je lichaam om vrije radicalen op te ruimen. Vrije radicalen ontstaan bij allerlei lichaamsprocessen. Dat is normaal. Wat wij echter vaak vergeten is dagelijks voldoende groenten, fruit en kruiden te eten – die antioxidanten leveren – om die vrije radicalen op te ruimen. En je raadt het al: in deze gouden melk zitten adaptogenen, zoals gember en kurkuma. Leer dus letten op het toevoegen van de juiste kruiden aan je eten en drinken. Daar kun je veel mee winnen.

Zowel de synergetische werking als de adaptogene werking van voedingsstoffen zijn al eeuwen bekend in landen als China en India. Daarnaast werkten de oude Kelten in Europa ook veel met de wereld van botanica. Gelukkig is de oude kruiden- en voedingsleer wereldwijd in opmars, gestaafd door nieuwe onderzoeken en technieken, waardoor je minder het gevoel krijgt te maken te hebben met kwakzalverij.

Als je meer feeling wilt krijgen over synergie, adaptogenen en kruiden kun je kijken bij mijn bronvermelding en mijn eerste blog over golden milk op Help het immuunsysteem met golden milk of turmeric tea . Bij dit eerste recept vind jij informatie over elke kruid in mijn kurkuma thee recept.

In het kort barst deze combinatie van de antioxidanten met ontstekingsremmende en bloedcirculatie verbeterende eigenschappen. Door deze kruiden nog eens te gebruiken met kokosmelk, kokoswater en ghee krijg je extra vetzuren en elektrolyten binnen. Kokos is niet mis, en heeft onder meer bacterie werende eigenschappen. Ben jij veganist? Laat dan de ghee of grasboter weg. Boter is uiteraard zuivel.    

Recept Ketogeen Gouden Melk

Recept Ketogeen Gouden Melk    

Je kunt al snel verlichting voelen met een beker gouden melk. Zo kan de golden milk helpen bij een schrale keel of een beginnende verkoudheid of darmklachten. Maak eens een potje van de hoeveelheden die ik hier beschrijf, zodat dit drankje verder alleen een kwestie van warm maken is. Door de klassieke gouden melk naar ketogeen te tillen met de juiste vetzuren, heb jij dit najaar en winter geen excuus om beter voor jezelf te zorgen.  

Ingrediënten (in gedroogde poedervorm) voor het kruidenpotje

 • 6 theelepels kurkuma
 • 3 theelepels Ceylon kaneel
 • 1 ½ theelepel gember
 • 1 theelepel cayennepeper
 • 1 theelepel zwarte peper

Ingrediënten voor de ketogeen gouden melk

 • 1 theelepel gouden melk kruiden
 • 1 theelepel grasboter of ghee (Ben je veganist? Laat boter dan weg)
 • 100 ml kokoswater
 • 100 ml kokosmelk

Bereiden

Doe alle kruiden in een kruidenpotje. Sluit af. Schud goed. Klaar voor gebruik. De kruidenmix blijft maanden goed, mits donker en droog bewaard. Verwarm kokoswater, kokosmelk, boter en kruiden in een pannetje op halfhoog vuur. Niet laten koken. Slechts verhitten tot alles goed gemengd en warm is. Je kruidendrankje is klaar. Serveer in een beker en geniet er meteen van.

Afhankelijk van je leefstijl en ketofase kun je eventueel een theelepel rauwe honing of maple syrup of rietsuiker toevoegen aan je drankje. Als je het kruidendrankje vlak voor het slapen gaan drinkt, heeft je lichaam er meer plezier van. Je spijsverteringskanaal krijgt dan meer tijd om de voedingsstoffen te absorberen. Bovendien heeft het drankje een kalmerend effect, waardoor je een betere nachtrust kunt hebben. En daarnaast? Kun je merken dat je er nog eens fitter en helderder van wordt!

Wil je meer weten over de vele voordelen van keto koffie, het slim gebruiken van kruiden? Zoek jij meer recepten om die saaie bullet proof koffie op te leuken? Kijk dan eens naar mijn blog op 11 Warme luxe keto koffie recepten

Alles start bij jou

Wees lief voor jezelf en pak waar mogelijk biologische ingrediënten. Zeker met kruiden. Let op zuivere herkomst. Je lichaam krijgt al voldoende te verduren en je hebt maar een lijf. Voorkom waar mogelijk dus vervuilende stoffen. Zeker als je van plan bent beter voor je zelf te zorgen vanwege ontstekingen of een slecht afweer. Biologisch hoort jouw logische begin te zijn.

Beter voor je buik zijn, daar start het mee!
Beter voor je buik zijn, daar start het mee!

Ben jij op zoek naar combinaties die jou beter kunnen ondersteunen? Zoals een verzorgingslijn op natuurlijke basis? Ingrediënten die een synergetisch effect kunnen hebben, waardoor jij nog betere resultaten kunt hebben? Combinaties die adaptogenen bevatten zodat jouw lichaam vanzelf ondersteuning vindt waar het nodig is? Kijk dan eens mee naar het assortiment van It Works International waar Vera mee werkt. Misschien is dit net wat je zoekt!

Vera werkt al jaren samen met dit tikje holistische verzorgingslijn op plantaardige basis. Ze is er zo gek op, dat zij meer informatie online heeft staan, zodat jij nog betere resultaten kunt hebben met het gebruik. Natuurlijk is elk mens uniek, lees dus vooral mijn disclaimer ook om te begrijpen wat wij voor je kunnen doen.

Maar neem ook vooral de moeite om te kijken naar wat nodig is. Voor jou. Voor jouw naasten. Vaak zijn het de kleine dingen in jouw voeding die jou onderuit kunnen slaan. En vaak zijn het de kleine dingen in jouw voeding die jou ook in balans kunnen brengen. En wat is er belangrijker dan een lichaam dat van binnen en buiten goed aanvoelt als de jouwe? Neem die aandacht die jij nodig hebt voor jouw lijf. Als jij goed in je vel zit, kun jij immers op jouw beurt weer anderen vooruit helpen. Alles start bij jou.

Bronvermelding

Op https://www.vitaminesperpost.nl/actueel/wat-zijn-adaptogenen vind je fijne info over adaptogenen.

Meer informatie over Ayurveda en synergetische kruiden vind je bijvoorbeeld op https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/1877-ayurveda-ayurvedische-natuurgeneeswijze.html

Mooie en heldere info biedt ook http://kruiden.eang.eu/herontdekking-van-de-kruiden/ en https://www.gezondheidsnet.nl/voeding/adaptogenen-heb-je-die-nodig

Word jij blij van jouw dagroutine?

Als jij niet meer blij wordt van jouw dagroutine, wordt het tijd voor nieuwe gewoonten! Ben jij op zoek naar een ander assortiment? Een ander fitplan? Een andere ‘ik’? Dat laatste was natuurlijk een grapje. Maar het geeft wel aan dat het best wel eens anders mag zijn dan dat ‘ene kleurtje anders’. Kijk eens naar mijn meest recente nieuwsbrief. Ook als je naast een paar blogs zit van mij. Want zijn wij niet allemaal blij met tips die het leven veel leuker kunnen maken? Heb het fijn! De link vind je door te klikken op Extra genieten met de tweede gratis 

Fitter, slanker, sterker? Beter concentreren? Een gezonder dieet? Laat je ondersteunen door de unieke, synergetische combinaties op

This gallery contains 2 photos.

Recept gepekelde kalkoenfilet - Roken op de kamado binnen het ketogeen dieet
Recept gepekelde kalkoenfilet – Roken op de kamado binnen het ketogeen dieet

Zelf pekelen. Zelf roken. Ik zie je al twijfelen … Het klinkt omslachtig en oubollig, maar toch … dit recept is simpel uit te voeren en valt boterzacht. Het gaat bij dit recept om een milde pekel en een milde rook. Zo krijg je meer smaak aan vlees en vis. Al slechts een dag na pekelen in een zwakke zoutoplossing raakt elk hapje doordrongen van een subtiele zoute smaak. Rook je het vlees vervolgens op de kamado of een barbecue met gesloten deksel, dan krijg je mals vlees met een zilte rookaroma. En dat allemaal binnen jouw ketogeen dieet.

Zeker daar je bij keto goed moet letten op verlies van zouten, kan pekelen een mooie oplossing zijn. Letterlijk. Moeilijk is het pekelen niet. Het is meer een kwestie van doen. Let in elk geval bij het kruiden dat de zoutoplossing slechts 1% zout bevat. Dat betekent slechts 10 gram zout op 1 liter. Pekelen in water heet overigens ‘natte pekel’. Het water met het geringe zout trekt in het weefsel, waardoor het vlees overall malser wordt. Laat je het vervolgens zacht roken, dan krijg je een soort draadjesvlees, oftewel ‘pulled turkey’ in dit geval.

Vroeger was pekelen noodzaak om het vlees malser te maken en de houdbaarheid te vergroten. Het vlees was taai en een vriezer was er niet. Tegenwoordig zorgt deze ambachtelijke techniek voor die nodige variatie in smaken. Want hoe meer je afwisselt in voeding en gebruik maakt van het aanbod, hoe leuker het is om een betere leefstijl te hanteren. Met af en toe vlees en vis, veel groenten en goede vetten. Of je het nou het ketogeen dieet noemt, of een lage koolhydraten leefstijl: feit is dat wij bewuster met voedsel mogen omgaan en de werking ervan niet voor lief hoeven te nemen. Een lichaam vaart wel bij goede voedingsstoffen. Neem de moeite om te kijken welke voeding bij jouw functioneren past.  

Wil je meer weten over het ketogeen dieet en hoe wij hierbij support kunnen bieden? Kijk eens op Start Jouw Keto

En natuurlijk heb ik een filmpje van hoe wij te werk zijn gegaan. Zodat jij ook snel aan de slag kunt met nieuwe recepten uitproberen. Have fun! Laat je in de reacties weten wat je van het recept vindt?

Recept gepekelde kalkoenfilet – Gerookt op de kamado binnen een ketogeen dieet

Een homp kalkoenfilet is dankbaar roken op een kamado. In slechts 2 uur op circa 120C hadden wij een mals stuk vlees met een krokante laag. Zonder keren van het stuk vlees. Veel kruiden heb je er bovendien niet voor nodig. Pak kruiden naar jouw zin. Wij hebben diverse bussen van Alpnaering staan en pakten de zeezoutmix en de kipkruidenmix. Van elk een eetlepel. Alpnaering levert zuivere kruidenmixen, gericht op een goede herkomst en pure melanges.

Probeer soortgelijke kruidenmixen zeker uit. Het kan een verschil maken in meer zelf durven bereiden. In de zeezoutkruidenmix zit o.a. zeezout, sellerie, ui en basilicum. In de kipkruidenmix zit o.a. zout, paprika, mosterd en koriander.

Voor het roken heb je naast houtskool voor je kamado of barbecue ook wat houtsnippers nodig. Kies snippers die geschikt zijn voor voedselbereiding. Wij kozen voor kersenhout vanwege het lichtzoete aroma.

Nodig

 • ca 1.000 gram kalkoen
 • ca 1 liter water
 • 10 gram zout
 • 2 theelepels kruiden naar smaak voor het pekelen
 • 1 eetlepel kruiden naar smaak voor het roken
 • 4 handjes (kersen)houtsnippers

Bereiden

Spoel het stuk kalkoenfilet eventueel schoon onder stromend water. Leg het in een ruime kom met deksel. Er moet een liter water bij kunnen. Meng in een kan met een liter koud water een eetlepel kruiden, waaronder 10 gram zout (je gebruikt een 1% zoutoplossing dus). Giet de bouillon op de kalkoen. Plaats het deksel op de kom. Zet koud weg in de koelkast. Pekel het stuk kalkoenfilet circa 24 uur in dit zoute water en kruiden.

Week de houtsnippers in water. Weken hoeft niet persé, maar wij doen het wel. Stook de kamado op en zorg voor een constante temperatuur van 120C. Haal de kalkoen uit het gepekelde water. Laat even uitlekken. Bestrooi met een eetlepel kruiden naar jouw zin. Gooi een handje houtsnippers op de kolen. Leg de kalkoen op het rooster (eventueel in een gietijzeren pan). Sluit het deksel van de kamado. Houd de temperatuur van 120C in de gaten. Strooi elk half uur een handje houtsnippers erbij. Meet de warmte van het vlees rond 2 uur grillen met een vleesthermometer. Als de temperatuur in het midden 70C is, is de kalkoen klaar. Serveer met groenten. Geniet ze!

Misschien is dit recept ook wat voor jou. Kijk eens op Geglaceerde kiprollade

Over de auteur

Eten wat je lekker vindt. Gericht op minder suikers en meer smaak. Veel groenten … En raad eens hoe goed je ervan in je vel gaat zitten? Je kunt prima binnen jouw leefstijl beter eten. Naar jouw smaak. Jouw wensen. Waardoor jij ook goede fitresultaten kunt boeken.

Ik bied jou gezondere recepten op mijn website aan, je vindt tips om minder stress te hebben, je leert dat het normaal is dat jij die positieve motivatie zelf dient te vinden. Ik vertel jou meer over slimme swaps, lage koolhydraten en het ketogeen dieet. Daarnaast bied ik een mooi assortiment aan die jou kan ondersteunen. Lees eens mee en pak mijn fitplan op! Aan jou de keus verder. Op naar beter.  

Op zoek naar een ander assortiment?

Fitter in 15 dagen! Pak onze verzorgingslijn op en Vera's extra info. Resultaten verschillen per persoon, want elk lijf en elke inzet is anders.
Fitter in 15 dagen! Pak Vera’s info.

Zit jij haast naast je voorraad? Of ben jij op zoek naar een ander assortiment? Vul jouw verzorgingslijn thuis eens aan met wat producten van It Works. Waarschijnlijk reageer jij net zo verrast op onze natuurlijke combinaties als anderen! Met onze trouwe klantenvoordeelprogramma ben jij verzekerd van de laagste prijzen en scherpste aanbiedingen. En weet jij dat je minimaal 10% spaarkorting toe krijgt? Pak de info in mijn nieuwsbrief mee op Extra genieten met de tweede gratis

Beter in je vel, ongeacht je fitdoel? Laat je ondersteunen met onze synergetische combinaties. Kijk op

This gallery contains 3 photos.

Geglaceerde kiprollade recept – Grillen op de kamado

Weet je, dat je een doorsnee kiprollade uit de supermarkt zo omtovert in een eigen meesterwerk? En daar hoef jij niet eens ingewikkeld voor te doen. Kruid de rollade en plaats het in een braadpan, in de oven of – onze favoriet – op de kamado.

Een kamado geeft door het rookaroma en het op zachte temperatuur garen net wat meer dimensie aan de maaltijd, vinden we zelf. Heb je een andere buitenoven of een barbecue met deksel? Probeer buiten grillen eens uit!   

Bak meteen wat zoete aardappelen of cassave mee. Of kies voor knolrapen of wortelen, zodat je ook goede prebiotische vezels binnenkrijgt. Vul aan met meer groenten en rauwkost en je zit prima binnen een gezonde leefstijl te eten. Dat is dankbaar in huis halen!     

Recept geglaceerde en gegrilde kiprollade van de Kamado

Kies kruiden naar je zin, want bij kiprollade past veel. Wij gebruiken vaak de mixen van Alpnaering. Die kun je online kopen. Over de samenstelling van deze kruidenmixen is beter nagedacht, waardoor je betere kruiden in huis hebt. Uiteraard is elke andere kruidenmix van jou prima. Het is jouw maaltijd.

Bonenkruid vind je haast in elke supermarkt en geeft een milde smaak aan gerechten. Heb je dit niet in huis, maar wel tijm of rozemarijn? Ook die passen goed bij de glaze. Leer spelen met ingrediënten. Dat houdt voeding interessant.

Als je goed op dreef bent binnen een lage koolhydratenleefstijl, zoals het ketogeen dieet, mag je van tijd tot tijd ook wat snelle koolhydraten, zoals met de glaze in dit recept. Het lichaam blijft namelijk beter in de ketonenproductie als het van tijd tot tijd ook wat glucose binnen krijgt. Let daarbij wel op je fitdoelen, zodat jij je vetverbranding niet in de weg zit. Wel liever ketogeen? Je kunt de suiker en de ketchup ook weglaten in dit recept en vervangen met een theelepel pure cacaopoeder en tomatensaus zonder suikers.

Recept Geglaceerde kiprollade - Grillen op een kamado
Recept geglaceerde kiprollade van de kamado. Omdat lekker eten binnen een gezondere leefstijl ook mag.

Ingrediënten kruiden van kiprollade

 • Ca. 600 gram kiprollade
 • Kipkruiden naar smaak of peper en zout

Ingrediënten glaze

 • 2 eetlepels vloeibare kokosolie
 • 2 eetlepels ketchup
 • 2 eetlepels bruine suiker
 • 1 eetlepel balsamico azijn
 • ½ theelepel gemalen Ceylon kaneel
 • 2 theelepels bonenkruid
 • Vervang eventueel de ketchup en bruine suiker door cacaopoeder en tomatenpuree

Bereiden kiprollade

5 minuten en ca. 90 minuten garen in de kamado

Stook de kamado op. Leg de kiprollade in een gietijzeren pan. Bestrooi met kruiden naar jouw zin. Meng de glaze met alle andere ingrediënten. Smeer de kiprollade in met ongeveer een derde van de glaze. Staat de kamado inmiddels op 150C? Plaats de pan met rollade op het grillrooster. Sluit het deksel van de kamado. Houd de temperatuur af en toe in de gaten. Stel bij indien nodig. Wrijf de rollade ongeveer elke 20 minuten in met de glaze. Draai de rollade eventueel daarbij meteen een stukje verder met een tang. Controleer de binnentemperatuur van de rollade na ruim een uur. Is de rollade ca. 70C? Dan is die klaar. Anders nog even door grillen tot voldoende gegaard. Snijd in dunne plakken en serveer.   

Serveertips

Je kunt zoete aardappelen of cassave vooraf koken. Als de rollade een uur op de grill staat, kun je de aardappelen of cassave erbij leggen. Bladgroenten als romaine sla of paksoi kun je vooraf bestrijken met olie en wat kruiden. Per blad een paar tellen per kant grillen en klaar. Een salade met dressing op tafel helpt je ook aan de nodige vezels.  

Lijkt gegrild eten van een barbecue of kamado jou lekker? Of weet je dat al en wil je vaker die aardse smaakbeleving die grillen op houtskool met zich meebrengt? Ik heb meer gerechten staan op mijn site, zoals deze op Grillgerechten binnen een ketogeen dieet https://www.veraslifestylewereld.nl/kamado-grillgerechten-binnen-een-ketogeen-leefstijl-stoven-sudderen-smoren-en-meer/ . Want als je smaakvol eet, houd je een gezondere leefstijl beter vol. En zoveel tijd of gedoe hoeft het je niet te kosten.  

Wil je meer weten of gezonder eten en leven? Kijk eens naar de informatie op mijn website over lage koolhydraten en het ketogeen dieet. Het assortiment waar ik mee werk, kan jou nog betere resultaten geven, waardoor jij gemakkelijker je fitdoelen kunt bereiken.

Succesvol aan jezelf werken kun jij ook! Pak Vera's assortiment op en haar info. Waar wil jij staan in een paar maanden tijd?
Succesvol zijn kun jij ook!

Over de auteur

Vera’s passie is om voeding net even wat leuker en gezonder te maken. Vaak zijn maar een paar kleine aanpassingen nodig om je maaltijden smaakvoller te maken en beter passend bij jouw fitdoelen. Ook jij kunt dit. Pak je inspiratie. Pak Vera’s e-boekje ‘Van wens naar fitplan(ner)’ op en ervaar hoe leuk beter voor jezelf zorgen toch eigenlijk is! Zo kun jij op jouw beurt weer beter voor anderen zorgen.

Ook jij kunt op naar een gezonder dieet. Lekker eten, variëren in voedingsstoffen en zoveel meer ondersteuning bij Vera. Kijk eens op

This gallery contains 3 photos.

Hoe decoreer je taart met keto chocolade? Verras jezelf eens met betere keuzes en pak wat recepten op bij Vera's Lifestyle Wereld
Hoe decoreer je taart met keto chocolade? Verras jezelf eens met betere keuzes en pak wat recepten op bij Vera’s Lifestyle Wereld

Mensen bevriezen weleens als ze gezonder moeten gaan leven. Want hoe moet het dan met de chips en chocola? Pas als je de chocolade hebt geproefd binnen die keto of lage koolhydratenleefstijl en merkt wat het met je doet, weet je pas dat je niet alleen voor een gezondere leefstijl kiest, maar ook DE leefstijl voor jou. Een goed stuk chocolade of bonbon of taart maakt je namelijk fit – niet moe.

Mijn recepten kunnen je daarbij verder helpen, dus kijk vooral rond op mijn website. Ik richt mij op huisgemaakt, puur en simpel, waardoor je ook in dat ‘beter voor je lijf zijn’ blijft. Een van mijn blogs staat vol goede goodies voor chocolade-liefhebbers. Betere chocolade-opties die je gewoon vanaf dag een mag – zelfs in jouw strenge ketofase mag hebben, terwijl jij die vetverbranding nog in moet. Fijn om te weten dus! Kijk dus eens op Recept Keto Chocolade Meer dan 20 tips! als je van chocoladerepen, bonbons en chocolade-ijs houdt.  

En zit je in dubio als het gaat om een mooie taart voor je verjaardag of een ander gezinslid? Kies dan niet voor die verschrikkelijk calorierijke taarten uit de winkel. Maar maak er zelf eentje. Zodat je die snelle koolhydraten ook niet hoeft te weerstaan, en gewoon in je gezondere leefstijl zit. Wie weet, steek je nog anderen aan om beter voor jezelf te zorgen. Ik koos voor de basistaart in dit blog voor een glutenvrije browniemix. Maar ook de taarten in mijn blog op Minder suikers Chocolade Taart Recepten gebruik ik als basis voor het decoreren.

Hoe decoreer je taart met keto chocolade?

Recept keto chocolade ganache

Decoreren met keto chocolade kan heel eenvoudig zijn. Mijn keto-chocolade ganache werkt uitstekend als decoratie bij ijs, grand desserts en taarten. Eenmaal gestold geeft het een knapperig, maar toch vol en romig chocoladesmaakje.

Wil je binnen jouw keto leefstijl blijven? Maak dan al ruim van te voren eenzelfde hoeveelheid chocoladesaus (een week bijvoorbeeld) en stort het in vormpjes van jouw keus. Zo vinden mijn kinderen het prachtig als ik deze keto chocolade in legovormpjes stort en de bouwstenen als decoratie op hun verjaardagstaarten neerleg.

Nodig voor 1 basistaart

1 bakmix naar je zin (zoals een browniemix)

100 gram pure chocolade (in stukjes)

1 eetlepel kokosolie

decoratie naar wens

Bereiding

2 minuten en ca 60 minuten afkoelen

Zet je basistaart ruim van tevoren in de koelkast of diepvries, zodat het goed koud is. Zet chocola en kokosolie op in een pan. Houd het vuur zacht en blijf roeren tot alles glad en gesmolten is. Haal de pan van het vuur en laat ongeveer een uur afkoelen.

Zet decoratie naar jouw keus en leefstijl klaar. Haal de taart uit de koelkast. Klop de nog vloeibare chocolade eventueel op tot ganache met een klopper. Stort ruim de helft van de chocoladesaus over de bovenkant van de taart. Strijk de taart vanaf het midden naar de randen. Druppel het laatste beetje saus vanaf de randen omlaag. Werk ook dat. Loop je taart na. Werk snel af voordat de chocola droog is. Laat verder opstijven in de koelkast. Geniet van jouw resultaat!

Over de auteur

Vol toewijding werken aan jouw doelen? Pak dan een betere leefstijl naar jouw zin op! Eentje die past bij jou. Uit ervaring weet ik dat mijn cliënten niet veel hoeven te veranderen aan wat zij al doen. Maar het zijn net die paar kleine wijzigingen. Neem dus de moeite om te kijken wat ik al aan info voor je heb staan op mijn website. Pak mijn assortiment op natuurlijke basis op om jouw resultaten te versnellen en … op naar blijvend beter en meer genieten! Kijk gauw op mijn website om in aanmerking te komen voor al die extra e-boekjes en online trainingen die ik jou kan geven als jij start met mijn unieke synergetische verzorgingslijn. En kijk ook vooral naar mijn disclaimer waarin ik jou beter uitleg wat onze samenwerking in kan houden. Heb het fijn!

Hoort niet elke dag een verwendag te zijn?

Betere keuzes maken en weken later...
Betere keuzes maken en weken later…

Hoort niet elke dag aan te voelen als een verwendag? Als jouw verzorgingslijn jou niet meer dat blije gevoel geeft … is het echt tijd voor andere combinaties. Die synergetische … je weet wel … die combinaties die vanzelf werken … bij alle typen … bij mannen en bij vrouwen … Gezonder leven en genieten mag samen gaan. Lees eens mee! De nieuwste nieuwsbrief vind jij op Verwenzorging voor jou plus extra korting deze week. Zo weet je tenminste waar ik mijn tijd in stop.

Slanker, fitter, bruisen. Veel afvallen? Gezonder eten en leven? Gezond dieet? Vraag aan Vera hoe jij jouw ondersteuning cadeau krijgt bij haar. Kijk ook even naar de combinaties in haar webwinkel op.

This gallery contains 4 photos.

Zalm gegrild op een houten plankje - Klassiek grillrecept voor kamado binnen keto
Zalm gegrild op een houten plankje – Klassiek grillrecept voor kamado binnen keto

Zalm … Een van mijn favoriete vissen. Omdat zalm zo eenvoudig te bereiden valt en een zachte smaak heeft. Omdat het boordevol eiwitten en goede vetten zit – zelfs voor een vis. Omdat die vetzuren hard nodig zijn voor brein en lijf. En omdat ik wel zeker merk dat een stukje zalm me goed ondersteunt.

In principe dien je voor de Omega-vetzuren en vitamine D bijna dagelijks een stuk ‘vette’ vis te moeten eten. Lukt je dat niet? Suppleer dan vooral. Steeds meer mensen wereldwijd hebben een chronisch tekort aan belangrijke vitaminen. Hierdoor kun je chronisch last krijgen van heel veel kwaaltjes waaronder moeheid en zenuwpijn misschien nog de minste zijn. Let wel op biologisch en zuivere herkomst. Let op wild gevangen.

Zalm gegrild op houten plankjes

Huisgemaakt en ambachtelijk. Dat is momenteel het nieuwe presenteren. Zeker als het gaat om buiten grillen: gerechten dien je nou op te dienen in gietijzeren pannen, leisteen of op houten plankjes. Voorheen voorbehouden aan restaurants. Nu vindbaar voor elke consument. En ik kan het alleen maar toejuichen, omdat eten geserveerd met natuurlijke materialen zoveel meer buitenbeleving krijgt.

Wij kozen dunne, houten plankjes van berkenhout. De doorsnee die overal liggen. Tenslotte moet je ergens beginnen met uitproberen. Verwacht niet al teveel van deze plankjes, want zelfs met een goed afgestelde kamado en slechts 10 minuten op het vuur zijn de plankjes zwartgeblakerd aan de onderkant. Ja, ook als je een plankje uren voorweekt in water. Je kunt zo’n plankje dus maar een keer of twee gebruiken.

Dat voorweken moet, anders kan de zalm aanbranden. En qua houtsmaak hoef je het niet te doen. Wil je die smaak van hout wel, dan raad ik je ouder hout aan. Berken, appel, eiken of kersenhout. Wat je wel kunt doen voor dat rooksmaakje, is een handje voorgeweekte houtsnippers bij de kolen te voegen, vlak voor het opleggen van de zalm. Zo krijg je wel een betere, authentieke smaakbeleving. Hoe dan ook: leg de plankjes een paar uur van tevoren in water. Houd ze onder water door er een steen bovenop te zetten – dat is wat stoerder dan een porseleinen kopje …

Zalm hebben we regelmatig op tafel en heeft weinig nodig. Een klassiek recept is zalm kruiden met citroenpeper. Citroenpeper kan een mengsel zijn van zwarte peper, zout, paprika, citroenschil, knoflook en dille. Pak een kruidenmix naar smaak of maak er zelf eentje.   

Hoe grill je zalm op een houten plankje op de kamado?

Ingrediënten

Per persoon

 • stuk zalm ca 200 gram
 • 1 theelepel citroenpepermix
 • 1 eetlepel sinaasappel- of citroensap (evt)
 • 2 plakjes sinaasappel of citroen (evt)
 • 1 theelepel kokosolie (vloeibaar)

Bereiden

Marineren 60 minuten, bereiden ca. 10 minuten

Week de plankjes voor. Marineer de zalm in de ingrediënten. Verwarm de kamado tot ca. 200C. Leg de zalm op de plankjes en grill met gesloten deksel op de kamado in 10 minuten gaar. Serveer er verschillende groenten en fruit bij, inclusief wat zetmeelrijke, naar wens. Wij kozen voor asperges, rauwkost en gele watermeloen. Gele watermeloen smaakt meer naar honing vergeleken met de gewone, rode watermeloen. Een aanrader!

Houtgerookte zalm en gele watermeloen ... meer heb je niet nodig!
Houtgerookte zalm en gele watermeloen … meer heb je niet nodig!

Keto kan beter – Juichen mag vaker

Misschien vind je dit Recept Paniki Zeewolffilet ook interessant. Zeewolf zou in elk geval vaker in een visgerecht op tafel mogen staan. Want kijk maar eens naar wat je in huis haalt. Vaak variëren mensen maar tussen drie soorten vis en vlees. Dat is vrij eenzijdig. Wedden dat miljoenen lichaamscellen een gat in de lucht springen als jij meer gaat variëren in voedingsstoffen? En jij op jouw beurt ook kunt juichen als je beter in je vel raakt? Probeer het eens uit!

Resetten? Pak Vera's info.
Resetten? Pak Vera’s info.

In 21 dagen kun je resetten. In 90 dagen kun je in een betere leefstijl zitten. Het is net wat jij wilt. Hoe dan ook, een lage koolhydratenleefstijl zoals het ketogeen ‘dieet’ kan ook bij jou verschil maken. Niet voor niets doorlopen miljoenen mensen wereldwijd een vorm van sportvasten. Je vindt meer informatie over keto op mijn website. Misschien kan ons assortiment op plantenbasis jou daarbij goed ondersteunen. En ik vergroot jouw resultaten met mijn werkboekjes Start Jouw Keto Vandaag en Werken met Balansdagen. Hoe dan ook, neem eens de tijd je in te lezen wat wij voor jou kunnen betekenen. Niet geschoten is altijd mis. En je hebt maar een lichaam. Wees niet alleen goed voor anderen, maar ook je eigen lijf.   

Over de auteur

Ruim 20 jaar op kantoor processen beheren, nog langer fan van botanica, nog langer interesse in voeding en de eigenschappen van goede voeding. Dat is in het kort Vera. Kijk eens op mijn website naar meer blogs en vlogs om jou te inspireren meer te genieten van jouw tijd. En lees vooral mijn disclaimer ook om beter te begrijpen wat wij kunnen doen voor jou. Elk lichaam is uniek. De jouwe mag er ook zijn.

Heb jij belangstelling in ons assortiment op plantaardige basis? Wil jij gezonder leven en zoek jij een betere leefstijl, zoals het ketogeen dieet? Vraag aan Vera hoe jij gratis ondersteuning kunt krijgen. Kijk alvast eens mee naar haar assortiment op

Vera is wellness coach & onafhankelijk distributeur bij It Works International en ondersteunt haar cliënten en teamleden

Ontvang exclusieve e-boekjes en wellness tips gratis

* indicates required
Email Format
Ontvang meteen GRATIS e-boekjes in je mailbox!
Krijg een e-boek 'Drinken tot je een ons weegt' cadeau! Bijna 50 blz. helpen jou verder met tips & recepten over beter drinken. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

Krijg het e-boekje ‘Van wens naar fitplanner’ cadeau en start meteen met jouw fitdoelen bepalen. Pak ook meteen het e-boek ‘Drinken tot je een ons weegt’ cadeau! Meer dan 50 blz. helpen jou verder met tips voor dat gezonder leven. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

 

Recente berichten
Recept Zuurdesem Crackers -vol Zaden en Pitten
Recept Zuurdesem Crackers -vol Zaden en Pitten
Zuurdesemcrackers - Recept vol zaden Er is weinig zo eenvoudig als crackers maken. Dat weet ikze[...]
Recept Pomelo-Marmelade - Een Bitterzoete Twist
Recept Pomelo-Marmelade - Een Bitterzoete Twist
Recept Pomelo-Marmelade - Een Bitterzoete Twist Een pomelo kan ik niet laten liggen. En al helem[...]
Meal Prepping - Recept Vegan Tarwevrije Zuivelvrije Ontbijtmuffins
Meal Prepping - Recept Vegan Tarwevrije Zuivelvrije Ontbijtmuffins
Meal Prepping is onmisbaar. Over beter en gezonder leven. Inclusief recept ontbijtmuffins. Meal [...]
Recept Cranberrytaart met Speculaaskruiden
Recept Cranberrytaart met Speculaaskruiden
Recept Cranberry Speculaas Taart - Minder suikers Glutenvrij Vegan Wij vinden vlaai heerlijk. En[...]
Recept Ketogeen Chocolade Truffels - Lekker Suikervrij!
Recept Ketogeen Chocolade Truffels - Lekker Suikervrij!
Ketogeen Chocolade Truffels - Lekker Suikervrij Basisrecept Chocolade kan je energie geven in pl[...]