Waterkefir tot een succes maken met deze tips



Waterkefir is een gefermenteerde drank, net als melkkefir, appelcider en kombucha. Kefir werd eeuwen terug ontdekt in de Kaukasus, waar mensen aanzienlijk ouder werden, dan in andere gebieden. Dat bleek te liggen aan waterkefirkorrels in hun bronwater. Een bron van de eeuwige jeugd bestaat dus wel degelijk!



Waterkefir zit vol probiotica, levende bacteriën die een positief effect kunnen hebben op jouw gezondheid. Waterkefir is misschien wel de oudste manier om aan veel probiotica te komen. Waterkefir is misschien wel de gemakkelijkste manier om die darmflora goed te ondersteunen. Waterkefir is misschien wel de meest lichaamsvriendelijke probiotica, want waterkefir wordt goed verdragen. Zonder dat ongemakkelijke, opgeblazen gevoel. Maar wat is het? Hoe maak je het zelf? Hoe blijft de drank boeiend en lekker drinkbaar? Hoe maak je  kefir tot een succes en … passend  in een gezonde leefstijl? De tips in dit artikel vormen de basis voor circa 1001 recepten naar jouw succes. 

Een waterkefirkorrel is een symbiose van gist en bacteriën. Deze kleine klompjes werken goed samen: de bacteriën beschermen de gist, terwijl de gist voor het eten zorgt. De bacteriën maken zuren vrij bij het verteren van voedsel, waardoor een ontsmettende omgeving ontstaat. Hierin lijkt waterkefir op melkkefir, ware het niet dat waterkefir nog meer goeds bevat dan melkkefir en beter verdragen wordt.

In de darmen werkt die ontsmettende werking door, waardoor ziektes minder goed kunnen kiemen. De darmflora wordt op gang geholpen, wat vooral handig is na het gebruik van antibiotica. Antibiotica is soms noodzakelijk, maar deze medicijnen maken helaas ook de goede bacteriën dood. Aangezien je een antibiotica-kuur vanwege een ziekte voorgeschreven krijgt, is het juist prettig die darmflora snel op orde te hebben voor een betere weerstand. Daar kan kefir goed bij helpen.

Bovendien wordt het lijf met de kefir gevoed met ongeveer 30 bacteriesoorten en verschillende vitamines, zoals B1, B2, B6, B12, C, D, H en Biotine, waardoor huid, haar, darmen en weerstand een fijne ondersteuning krijgen. Vaak zie je de werking van goede probiotica aan een rustige huid, met bijvoorbeeld eczeem dat verminderd is.

Niet verkeerd voor een drankje dat licht smaakt naar een appelcider of een biertje. Je kunt de basissmaak overigens aanpassen naar jouw smaak. Of de bubbels verminderen met ijsblokjes of aanlengen met iets naar jouw smaak. Kwestie van uitproberen, want … je kunt waterkefir best eenvoudig zelf thuis maken.

Waterkefirdrank zelf fermenteren moeilijk? Kijk even mee naar mijn filmpje en beslis zelf!

Kefir past in een gezonde leefstijl

Nu mensen wat bewuster gaan leven, worden de voordelen van waterkefir en melkkefir steeds beter onderkend. Het gebruik van kefir is niet zaligmakend, maar biedt een goede ondersteuning in een gezonde leefstijl.

Zowel melkkefir als waterkefir bevatten veel probiotica door het doorlopen van een fermentatieproces. Daar probiotica uit belangrijke bacteriën bestaan die de werking van de darmen kunnen bevorderen, kun je bij gezonder leven bijna niet om probiotica heen.

Waar melkkefir niet voor iedereen geschikt is, omdat het een melkproduct is, wordt waterkefir goed verdragen. Een waterkefirdrank bevat na bereiding verschillende bacteriën, vitamines, mineralen en essentiële aminozuren. Deze combinatie kan het complete functioneren ondersteunen, de weerstand verhogen, en onder meer het zenuwstelsel tot rust brengen.

Hoe kom je aan waterkefir?

Kefirdranken zijn steeds eenvoudiger te vinden. Veel supermarkten bieden het aan. Het gaat hier dan vaak wel om gepasteuriseerde dranken, waardoor je minder probiotica binnen kunt krijgen dan met zelf gebrouwen kefirdrank. Probeer het zeker uit!

Of start zelf met brouwen. Met waterkefirkorrels. Zelf maken van je kefirdrank levert je waarschijnlijk minder suikers en meer probiotica op. Bovendien houd jij je eigen productieproces in de gaten en dus ook de fermentatie naar een goede hoeveelheid voedingsstoffen.

Waterkefirkorrels kun je bij speciaalzaken kopen, op ambachtelijke markten of online. Kijk eens naar cider- of wijnbrouwers of verkopers van fermentatie-producten. Of vraag eens na of iemand bij jou in de buurt toevallig waterkefir brouwt en overschot heeft opgebouwd.

Waterkefirkorrels groeien aan bij bijna elk voltooid fermentatieproces en kunnen in warme maanden in slechts 48 uur tijd verdubbelen in hoeveelheid. Je kunt met een enkele aanschaf jaren doen. Bovendien kost een starterspakket weinig voor wat jij terug kunt krijgen.

Zelf waterkefir brouwen?

Voor het brouwen van waterkefir heb je niet veel nodig. Wat water, suiker, gedroogde vruchten, citrusfruit en waterkefirkorrels zijn voldoende. Aan jou de keus, afhankelijk van jouw budget. Als je biologische ingrediënten en bronwater wilt gebruiken, ben je iets meer geld kwijt. Hierbij wil ik wel benadrukken dat de kwaliteit van dit frisdrankje toeneemt met de kwaliteit van je ingrediënten. Je hebt maar een lijf, wees er dus goed voor!

Waterkefirkorrels werken het beste in een combinatie van zoet en zuur. Dus zoete (fruit) suikers, zoals een vijg, en het zuur van bijvoorbeeld een citroen. Citrusfruit wordt veel gebruikt. Maar je kunt ook ander zuur fruit proberen, zoals ananas of carambola. Kijk hoe jouw waterkefir reageert. Mijn waterkefirkorrels reageren ook prima op alleen rozijnen en suikerwater (zonder toevoeging van vijgen, zonder citrus).

Mocht je niet aan onbespoten fruit kunnen komen, dan kun je je citroen of sinaasappel ook vooraf schillen. Of voeg een gepeld en doormidden gesneden mandarijntje toe. Het is net wat jij zelf wilt. Druk het sap van vers fruit eventueel wat uit in het drankje voor meer smaak.

Kijk bij gedroogde vruchten naar de bewerking. Gezwavelde of bespoten producten dien je te vermijden in jouw drankje. Daar pruimen en abrikozen vaak gezwaveld verkocht worden, zou je dus goed op de verpakking moeten letten. Let er bij de eerste fermentatie ook op dat jij zoet gedroogd fruit gebruikt, zoals vijgen of rozijnen. Hierdoor hoef jij minder suiker toe te voegen en de waterkefir werkt beter op echt zoet fruit.

Qua water zijn de meningen verdeeld. Ik gebruik zelf het liefst bronwater, omdat ik geloof in de goede werking van elektrolyten. En mijn korrels blijer lijken te bubbelen in bronwater. Maar je kunt ook afgekoeld, gekookt water gebruiken. Of water uit de kraan, afhankelijk van jouw regio en hoe actief jouw korrels zijn.

Werk zo hygiënisch mogelijk. Schoon aanrecht. Schone handen en materialen. Tenslotte wil jij de beste probiotica in jouw drankje.

Hoe maak je zelf waterkefir? Recepten en Tips

Jouw ‘bron van de eeuwige jeugd’ wacht op jou. Voordat je aan de slag gaat met jouw unieke waterfontein, is het wel goed een aantal dingen te weten … Waterkefirkorrels reageren niet goed op metaal en heet water. Of resten voedsel. Daar kunnen ze dood van gaan. Laat je roestvrijstalen bestek dus voor wat het is. Gebruik glazen of houten materialen. Of gebruik kunststof. En werk hygiënisch. Ook al kweek je bacteriën … je wilt de juiste bacteriën gebrouwd hebben.

Materialen en ingrediënten nodig voor 1 liter waterkefirdrank

  • 100 gram waterkefirkorrels (in natte toestand)
  • 30-60 gram suiker (naar smaak of gebruik alleen gedroogd fruit, kijk hoe jouw waterkefir reageert)
  • 3 tot 5 gedroogde vijgen (of ander zoet fruit zoals een handje rozijnen of gedroogde dadels)
  • eventueel een paar schijven (biologisch of geschild) citrusfruit
  • 1 liter water (en meer om te spoelen)
  • een kunststof vergiet met hele, kleine gaten
  • een glazen of kunststof 1,5 liter (weck)pot of kan met deksel (ca. 1,5 liter inhoud)
  • een kunststof trechter
  • een schone, lege PET-fles 1,5 liter of diverse glazen beugelflessen (gebruikt voor cider bijvoorbeeld) of bidons
  • een kunststof of houten lepel
  • kleine weckpot voor overtollige waterkefirkorrels
  • glazen schalen of kunststof bakjes
  • weegschaal

Soms meer suiker nodig

Let erop dat waterkefir het ook fijn vindt om voldoende voeding te krijgen. Elke keer bubbelen bij maar 30 gram suiker, kan ervoor zorgen dat jouw waterkefir uitgeput raakt. Houd dat dus in gedachten. Zeker als je denkt dat je waterkefir het niet meer doet zoals het zou moeten, kan het zijn dat de korrels blijer zijn met meer suiker. Geef de waterkefirkorrels dan ook de kans om goed bij te komen en neem de hoeveelheid suikers even voor lief. Of maak je planten blij met wat extra voeding.

Soms ook zuur fruit nodig

De meeste waterkefir-recepten op internet ook melding maken van het gebruik van 1 verse citroen bij het fermenteren. Kefirkorrels werken beter op een combinatie van zoet en zuur. Mocht jij citroen lekker vinden, voeg dan vooral een paar plakken citroen toe, samen met het gedroogde fruit. Ikzelf vind de smaak dan minder fijn en gebruik liever mandarijnen of voeg citrusfruit soms bij een tweede fermentatie toe.

Mijn waterkefir lijkt het prima te doen op alleen rozijnen bij de eerste fermentatie. Dus zonder citrusfruit. En als ik citrusfruit toevoeg, gaat dat er altijd geschild en in plakken in. Geen citrus-fan of allergisch voor citrus? En toch rekening houden met die zoet-zuur combinatie? Overweeg naast de zoete, gedroogde vruchten het gebruik van een verse plak ananas. Of passiefruit. Of iets dergelijks.

Overweeg het gebruik van jouw fruit goed. Al was het maar, dat de schillen van citrusvruchten resten gifstoffen kunnen bevatten door bespuiting tijdens de groei – ook biologische. Ook ander fruit kan bespoten of gezwaveld zijn. Dat wil ik mijn korrels niet aandoen. Let dus altijd op de reactie van de korrels op de vruchten en de suikers. Koop niet meteen kilo’s in. Probeer een merk eerst naar wens uit!

Hoe fermenteer je waterkefirkorrels? Twee fermentatieprocessen!

De procedure lijkt omslachtig. En in het begin ben je wat tijd kwijt. Dat is ook normaal, want je start met iets nieuws en dat moet je aanleren. Voor het inbouwen van een nieuwe gewoonte heb je zo’n 21 dagen nodig! Na een aantal keer fermenteren heb je de slag te pakken en ben je waarschijnlijk zo klaar met jouw kefir. Maar dan heb je misschien voor jou wel de meest milde en effectieve probiotica beschikbaar.

Bij waterkefir heb je twee belangrijke fermentatieprocessen. Het eerste proces zijn de waterkefirkorrels die hun zuren moeten afgeven aan het water waarin ze staan. Het tweede proces is het narijpen en dat gebeurt in de fles. Laat je niet afschrikken door de term fermentatieprocessen: waterkefirkorrels zijn vriendelijk en kunnen goed afwijkingen op het basisrecept hebben. De hoeveelheden luisteren dan ook niet nauw. Als je mijn stappenplan volgt, ontdek je al snel jouw meest efficiënte procedure.

Let op: Gebruik geen metaal. Geen heet water. 

Eerste fermentatie waterkefirkorrels basisrecept

  • Spoel de kefirkorrels af in een plastic zeef met koud water. Gebruik een dun straaltje om je kefir niet teveel te beschadigen. Vind jij dit zonde van eventuele kefirkorrels die door de gaatjes heen kunnen glippen? Gebruik dan een klein laagje koud water in een bak en plaats daar het zeefje in. Beweeg het zeefje zachtjes door het water. En klaar. Het restwater kun je gebruiken voor je moestuin. Daar zitten tenslotte voedingsstoffen in.
  • Plaats ca 100 gram korrels in de kan voor 1 liter waterkefir.
  • Doe ca 60 gram suiker in de pot.
  • Voeg 3 tot 5 gedroogde vijgen (of een handje rozijnen of gedroogde dadels) toe
  • Doe een liter (bron)water (op kamertemperatuur) in de kan en deksel erop. Luchtdicht afsluiten hoeft niet. Het afsluiten is bedoeld voor fruitvliegjes en stof. Eventueel volstaat een kaasdoek ook over de opening. Zet de doek vast met een elastiekje.
  • Laat de kan met waterkefirdrank op kamertemperatuur staan. Het liefst op een lichte en warme plek, zoals bij het raam.
  • Roer de waterkefir 1 of 2x daags om met een plastic lepel. Zeker als de suiker nog niet opgelost is.
  • Als de waterkefirkorrels goed aanslaan, zie je ook bubbels uit de korrels ontsnappen.
  • Na 48 tot 72 uur kun je met een plastic lepel of rietje proeven of de smaak naar je zin in. De kefirdrank dient prettig te smaken. Afhankelijk van de hoeveelheid koolzuur en gebruikte fruit en suiker kan het smaken van een soort limonadeprik tot bier.
  • Wil je de kefir wat steviger van smaak hebben? Dan laat je de eerste fermentatie doorgaan tot 72 uur na het starten.
  • Smaakt het ongelooflijk vies, geen bubbels die uit de korrels ontsnappen, of te zuur? Maak alles schoon. Start opnieuw met brouwen. Het kan zijn dat je waterkefirkorrels nog moeten acclimatiseren.
  • Plaats dus als alles goed gaat na 48 uur tot 72 uur een zeef op een lege bak met minimaal 1 liter inhoud.
  • Leeg de kan in die bak door de zeef.
  • Was de kan met heet water. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van vaatwasmiddel. Laat de kan afkoelen.
  • Plaats de zeef met kefirkorrels in een andere bak met koud water. Gebruik het restwater voor je planten. Of spoel de korrels onder een zacht, koud straaltje om.
  • Vis het oude fruit eruit. Gooi dat weg of in de compostbak.
  • Waterkefirkorrels wegen en ca 100 gram terug in dezelfde omgespoelde kan doen.
  • Herhaal de stappen verder zoals eerder beschreven.

Tweede fermentatie van je waterkefirdrank basisrecept

  • Het opgevangen vocht kun je met een trechter in een petfles of beugelfles of bidon doen. Let erop dat de flessen rechtop worden bewaard vanwege de koolzuurvorming. Die vorming van gassen start goed bij de tweede fermentatie.
  • Let erop dat de petfles maximaal op 2/3 wordt gevuld. Het koolzuur moet de ruimte krijgen.
  • Eventueel kun je de inhoud verder naar smaak kruiden. Zie hiervoor de tips.
  • Zet de fles circa 24 uur uit het licht. Laat de inhoud verder fermenteren. De kefirdrank zal in de petfles ca 24 uur na borrelen en gisten tot het gekoeld wordt. Ontlucht af en toe door de dop los te draaien. Doe dit regelmatig om overdruk te verminderen! Je zal niet de eerste zijn, bij wie de dop naar het plafond toe kan vliegen. Als het goed is, ontlucht je beugelfles of een bidon van zelf. Controleer dit voor de zekerheid. Glaswerk kan namelijk knallen als er te veel koolzuur opbouwt. Een petfles is hierdoor het veiligst.
  • Na 24 uur mag de fles in de koelkast. De kefirdrank stopt dan met verder gisten. Drink de drank in een paar dagen weg. Je hebt tenslotte te maken met een versproduct.
  • Tussendoor kun je uiteraard proeven of de smaak wat is.

Wat doe je met resterende waterkefirkorrels?

Bewaar de resterende korrels in een kleine weckpot. Voeg zoveel water toe tot het onder staat. Doe er een schepje suiker bij, zodat de kefir voeding heeft. En bewaar deze batch in de koelkast als reserve. Het suikerwater moet na een week of twee weer ververst worden. Voeg steeds je resterende kefirkorrels toe aan de weckpot. Zelf activeer ik de korrels ook af en toe buiten de koelkast, zodat ze langer blijven leven.

Hoe gebruik je waterkefirdrank?

Start met een eetlepel of een klein borrelglaasje waterkefir uit de petfles. Valt het goed, zonder buikpijn, dan kun je later op de dag nog een glaasje nemen.
Bouw dat op naar 1 of 2 drinkglazen per dag. Bij 3 of 4 glazen per dag kun je gaan ontgiften. Mocht je extra afvalstoffen kwijt willen, dan kan dat dus ook met waterkefir.

Overleg met jouw betreffende specialist vooraf, mochten er gezondheidsproblemen zijn. En natuurlijk verschillen de resultaten per persoon. En per dier. Ieder wezen is uniek. Elke leefstijl ook.

Is kefir ook voor kinderen, dieren en zieken bedoeld?

Kinderen kunnen ook waterkefir drinken. Ook je huisdieren kunnen probiotica goed gebruiken. Tenslotte bleek men niet voor niets zo oud te worden in de Kaukasus in een tijd dat de doorsnee mens echt niet lang te gaan had.

Realiseer je wel dat er een klein beetje alcohol in de kefirdrank kan zitten door de gisting van suikers. Dit is echter niet veel. Goede metingen zijn er niet. Maar reken op maximaal 0,5%,  afhankelijk van jouw suikergebruik. Na de tweede fermentatie kan afhankelijk van wat jij er aan (fruit)suikers toevoegt, het alcoholpercentage iets toe nemen. Aan jou de afweging de kefir wel of niet te geven. Bouw, net als bij jezelf, ook voor dieren en kinderen de hoeveelheid op in verband met ontgiftingsverschijnselen en het wennen. Leng de kefir eventueel aan met een drankje die zij lekker vinden. En gebruik een geringe hoeveelheid. Een lepeltje per keer bijvoorbeeld.

In alle gevallen geldt: bouw het drinken van waterkefir langzaam op. Bouw dat uit in de loop der dagen naar de hoeveelheid die goed is voor die persoon of dier. Jonge kinderen, ernstig zieke mensen en mensen met een gevoelige spijsvertering doen er goed aan om te beginnen met een theelepel of een eetlepel per dag. Dit in verband met ongewenste buikloop of te veel ontgiftingsverschijnselen. Hetzelfde geldt voor alle dieren. Kijk naar het gewicht, de leeftijd en gezondheidsproblemen.

Drink extra vocht bij kefirdranken

Vergeet niet dat bij waterkefir en melkkefir ook altijd voldoende water gedronken moet worden. Naast de nodige probiotica die het brengt, helpt kefir je namelijk ook ontgiften. Voldoende vocht in je lijf helpt jou die afvalstoffen kwijtraken. Mocht je dus meer last hebben dan anders van hoofdpijn, zere spieren of pijnlijke gewrichten en opgezwollen huid, dan kan het liggen aan die ontgifting. Pak dus extra water of kruidenthee en drink dat weg. Geef die afvalstoffen de kans om eruit te spoelen. En wees blij met je bron van de jeugd op jouw aanrecht!

Tips om waterkefir tot een succes te maken

Je kunt de kefirdrank na de tweede fermentatie drinken, zoals het is. Of er een ijskoud drankje van maken met ijsblokjes. Je kunt het ook op smaak brengen met een scheutje limonadesiroop. Of een schijfje citroen. Maar na de eerste fermentatie, dus op het moment dat je de kefirdrank van de korrels scheidt, kun je ook kruiden, theeblaadjes, eetbare bloemblaadjes of fruit in de PET-fles of beugelfles doen. De kefir laat je dan met de toevoegingen verder gisten. Hierdoor wordt jouw frisdrank nooit saai en houd jij je probiotica beter vol.

Let erop dat je met het toevoegen van (fruit)suikers  het alcoholpercentage iets verhoogt. Let er ook op dat je met suikerhoudende producten zoals fruit, je fles nog regelmatig ontlucht. Ook als je besluit een theelepel suiker toe te voegen voor meer bubbels. Een vergeten en daardoor ontploffende fles is niet oké.

Welke smaken kun je overwegen?

  • Een scheut appelsap, of stukjes gedroogde appel
  • Een scheut sinaasappelsap, of schijfjes sinaasappel of gedroogde sinaasappel
  • Een scheut citroensap of limoen, of schijfjes vers of gedroogd
  • Ander citrusfruit, zoals mandarijn, grapefruit, pompelmoes, etc.
  • Een theelepel rozijnen (ongezwaveld)
  • Wat gedroogde cranberries
  • Kokossnippers of gemalen kokos
  • Pure chocoladeschilfers (met een kaasschaaf van een reep af schaven)
  • Gedroogde dadels
  • Gedroogde vijgen
  • Wat muntblaadjes
  • Een takje rozemarijn
  • Gedroogde chilipeper(vlokken)
  • Zwarte peperkorrels
  • Schijfjes aloë vera gel
  • Een theelepel theeblaadjes naar smaak (niet te verwarren met kombucha)
  • Wat matcha groene thee poeder vanwege de bijzondere eigenschappen
  • Lavendelbloemetjes of blaadjes
  • Gedroogde aardbeien
  • Gedroogde kersen
  • Gedroogde pruimen (ongezwaveld)
  • Gedroogde abrikozen (ongezwaveld)
  • Gedroogde mango
  • Gedroogde ananas
  • Kaneel(stokjes)
  • Gember (vers of gedroogd)
  • Kurkumawortel (vers of gedroogd)
  • Citroengras

Natuurlijk bestaat er nog meer en kun je ook naar smaak combineren. The sky is the limit! Probeer uit naar jouw smaak en start met liever iets te weinig dan teveel kruiden. Na de tweede fermentatie kan de smaak heftiger zijn dan je denkt. Zeef de fles eventueel voor gebruik, mocht je de toevoegingen niet fijn vinden in je glas. En kies voor biologisch en onbespoten! Mocht je een grote fan worden van fermenteren, dan kun je een voedseldroogmachine overwegen. Dat vergroot jouw keus aan onbespoten en ongezwaveld fruit en groente aanzienlijk.

Voorbeeldrecept waterkefir met mandarijn en rozijn

Volg het basisrecept. Mocht jij ook een zoete ‘Fanta’ willen, voeg dan meer suiker toe. Bijvoorbeeld 100 gram suiker bij 1 liter water. Voeg bij je basishoeveelheid korrels, water en suiker als fruit een in plakken gesneden, gepeld mandarijntje toe en circa 20 rozijnen. Laat tot 48-72 uur bubbelen. Uiteraard af en toe roeren. Druk bij het zeven de plakjes mandarijn iets uit met de bolle kant van een houten lepel. Wacht op je tweede fermentatie en geniet van je ‘fanta’.

Voorbeeldrecept vruchten’thee’

Volg het basisrecept. Voeg na het zeven een volle theelepel gedroogde fruitstukjes toe aan je tweede fermentatie in de fles. Dit kan van een zakje biologische vruchtenthee zijn. Of biologische vruchtensnacks. Mijn blend vruchtenthee bevat appels, aardbei en cranberries (geen theeblaadjes, maar wel bedoeld om thee te trekken).

Winterslaap of rustperiode voor de waterkefir?

Als je elke keer steeds 100 gram kefirkorrels gebruikt voor 1 liter water, zit jij met een overschot. Doe de resterende korrels dan ook in een kleine glazen weckpot. Bewaar die extra batch op suikerwater in je koelkast. Zij gaan op winterslaap. Ontluchten is niet nodig. Ververs wel om de 2-3 weken het suikerwater en spoel de kefirkorrels even om. Zo blijft de batch langer actief.

Met een label op de pot weet jij wanneer je het even moet afspoelen en opnieuw op suikerwater moet wegzetten en hoe lang het leeft. Ze houden dit niet eeuwig vol. Let er dus op dat je een adresje vindt voor jouw extra batch of dat je het van tijd tot tijd toch even buiten de koelkast weer vrijlaat borrelen. Het duurt waarschijnlijk dagen om gekoelde waterkefirkorrels weer minder zuur te laten ruiken en smaken. Ververs het suikerwater om de dag. Gooi het kefirwater weg, als het nog niet fris ruikt. Spoel de kefirkorrels onder koud water. Houd dit een week of twee vol tot het weer ouderwets goed gaat met de korrels.

Invriezen van kefirkorrels

Eventueel kun jij ook een deel kefirkorrels invriezen (met of zonder suikerwater). Mocht er iets misgaan met jouw batch op het aanrecht, dan kun je altijd nog kijken of je ingevroren voorraad het doet. Ingevroren kefirkorrels blijven ongeveer 6 maanden goed. Houd er rekening mee, dat als je er iemand anders blij mee maakt, dat je de kefir de kans geeft weer op adem te komen. Soms duurt dit een week of twee.

Drogen van waterkefirkorrels

Ook drogen van waterkefirkorrels kan. Je kunt het proberen. Maar succesvol weer op adem laten komen is niet verzekerd. Spreid de gewassen kefirkorrels uit op een doek. Laat ze op een zonnige plek drogen tot ze droog en hard zijn. Let op schimmelvorming tijdens het drogen. Bewaar ze in een gesloten bakje tot gebruik. De houdbaarheid is lang. Bij hergebruik zul je de korrels een tijd lang in suikerwater op adem laten komen en het water steeds opnieuw verversen. Geef het een paar weken de tijd.

Kefirkorrels in smoothies en shakes

Stel dat jij je aangegroeide waterkefir aan niemand meer kwijt kunt. Al je vrienden, familieleden en buren blaken van gezondheid. Bedenk je dan dat je waterkefirkorrels ook gewoon kunt eten. Vind je het te glibberig? Verwerk het dan door shakes, smoothies of dressings voor dat beetje probiotica meer richting jezelf of je kinderen.

Maak een keer melkkefir

Waterkefirkorrels kun je ook gebruiken om melkkefir te maken. Het zal anders smaken dan melkkefir, melkkefir is tenslotte een andere cultuur, maar deze vorm van melkkefir is fris en lekker. Waarschijnlijk zal deze waterkefir-batch in melk niet lang overleven. Mix de korrels dan eventueel meteen door je melkkefir. Zo doe je wat aan je kefir-overschot en ontgift je extra. Of laat je waterkefir een paar weken op adem komen in een bodempje suikerwater.

Maak een keer kombucha met waterkefir

Waterkefirkorrels kun je ook gebruiken om een kombucha-achtige drank te maken. Je resultaat zal iets anders smaken dan de echte kombucha, want kombucha komt van speciale kombuchazwammen af. Trek vooraf 1 liter thee met heet water, een theezakje en suiker. Laat afkoelen naar kamertemperatuur. Doe bij 1 liter thee 100 gram waterkefirkorrels. Laat de korrels 48-72 uur gisten en laat de ‘kombucha’ op dezelfde manier verder gisten bij de tweede fermentatie als met waterkefir. Ook hier laat jij je waterkefir daarna een paar weken op adem komen in een bodempje suikerwater.

Maak een keer kokoswaterkefir

In plaats van water kun je ook een liter kokoswater pakken en gisten zoals hierboven beschreven. Extra suiker of gedroogd fruit toe voegen is niet echt nodig. Maar het mag. Ook hier laat jij je waterkefir een paar weken op adem komen in een bodempje suikerwater.

Gebruik waterkefirkorrels om groente te fermenteren

Bij het fermenteren van groente kun je in plaats van zout ook steeds een laagje waterkefirkorrels leggen tussen de lagen groente. Aanstampen tot wat maximaal goed aangedrukt in je weckpot past. Afvullen met water tot de groente onder staat. Met gewichten de groente onder het water houden met de pot open. Circa 3 dagen fermenteren. Proeven of de smaak oké is. En je kunt zowel de groente als de waterkefirkorrels verwerken in een salade of serveren als bijgerecht. De waterkefirkorrels kunnen namelijk niet opnieuw gebruikt worden bij deze fermentatie.

Gebruik kefir als koolzuurdrank

Gebruik kefirdrank in recepten waar koolzuurdranken of karnemelk in kunnen. Zo worden pannekoeken een stuk luchtiger met een scheut kefirdrank. En je cocktail net even gezonder.

Gebruik kefirdrank in plaats van water of melk

Water of melk kun je bij smoothies en shakes ook vervangen door waterkefir. Zeker als je moeite hebt met voldoende kefirdrank drinken, is dit een slimme optie.

Maak planten en bomen blij

Waterkefirkorrels en waterkefirdrank bevatten veel voedingsstoffen voor planten. Maak er een gewoonte van om de resten aan je planten, bomen en struiken te geven. Wedden dat zij jou terug belonen met een goede groei?

Slechts 3 stappen om je snel beter in je vel te voelen  – 1. Detox, 2. Prebiotica en 3. Probiotica. Dat is alles. Kijk je even mee naar mijn uitleg?

Het belang van goede prebiotica en een detoxkuur

Alleen probiotica is niet voldoende voor je spijsverteringskanaal. Let erop dat je ook van tijd tot tijd prebiotica binnenkrijgt.

De laatste jaren plopt aan alle kanten de probiotica omhoog. Want dat hoort in een gezonde leefstijl. Je darmen benutten nu eenmaal veel energie. Helemaal als de afvalstoffen zich opstapelen. Als je energie wilt winnen, zullen die darmen dus goed moeten werken.

Maar weet jij dat je eigenlijk ook moet letten op prebiotica? Om de darmbacteriën goed te laten vermenigvuldigen? En dat prebiotica voedingsvezels zijn, maar dat je die vezels toch echt beter uit een aantal groente en fruit kunt halen? En niet uit dat volkorenbrood alleen?

Prebiotische vezels worden pas in de darmen afgebroken door bacteriën. Deze darmbacteriën eten de prebiotica op door fermentatie. Hierdoor kan de darmflora groeien, met vooral lactobacillen en bifidobacteriën.

Daarnaast zorgen darmbacteriën voor omzetting van de prebiotische vezels naar korte vetzuren die de darmwand kunnen helpen verstevigen. En als je weet dat een gezonde darmwand kan zorgen voor minder allergische reacties, een betere huid, een gezonder gewicht en een betere controle voor diabetes … snap je het nut van voldoende prebiotica.

Wees er ook op bedacht dat, als je besluit aan de slag te gaan met probiotica en prebiotica, dat jouw resultaten sneller optreden met een detoxkuur. Als je eerst start met een goede ontgiftingskuur, raak je veel opgehoopt vuil kwijt in je spijsverteringskanaal. Een goede detoxkuur kan daarnaast ook de rest van je lijf helpen ontgiften. Hoe minder afvalstoffen je spijsvertering bevat, hoe sneller je darmbacteriën kunnen herstellen. En als je darmflora kan opbloeien … kan jij dat ook!

Naast probiotica moet je er dus ook op bedacht zijn om dagelijks voldoende prebiotica binnen te krijgen. En regelmatig die detox te doen. Zeker een keer per jaar een goede ontgiftingskuur kan jou helpen in fitter zijn en blijven. Persoonlijk vind ik het nog te veel gedoe, om voldoende te letten op hoe mijn lichaam reageert op prebiotische vezels van bijvoorbeeld witlof, asperges, zoete aardappelen en pompoen. En ik haat detoxen die vies smaken zoals een aloë vera-kuur. Ook dagen moeten afzien met een maple-syrup-citroen-kuur is niet te doen met een druk gezin en bovendien erg eenzijdig qua voedingsstoffen.

Ik houd het de laatste jaren dan ook bij de Cleanse. Deze detoxkuur duurt maar 48 uur met 2 kleine flesjes per dag. Het fijne is, dat het gaat om een milde detox met synergetische bestanddelen. De stoffen werken wel degelijk, maar bezorgen je geen heftige buikloop, slapte of een wee-gevoel. De drankjes smaken prima en werken een dag of 7 door. En … je mag er gewoon gezond bij eten.

Het verschil met andere detoxen vind ik de synergetische samenstelling. De voedingsstoffen zijn rijkelijk aanwezig en versterken elkaars werking, waardoor er een maximaal effect optreedt. Elk flesje bevat een ingewikkelde kruidenmix van fruit, groente en kruiden en detoxt niet alleen, maar voedt het lijf meteen met waardevolle vitamines, mineralen en prebiotica, zoals cichorei. Je geeft je lijf wat het nodig heeft.

Cichorei inuline bevat de meeste prebiotische vezels die je op dit moment kunt krijgen. Daarnaast bevat de Cleanse ook onder meer aloë vera, gember en matcha groene thee. Ik merk na het eerste flesje al verschil. Laat staan na een kuur. Meer informatie over de Cleanse vind jij op Een snelle en milde detox met de Cleanse

Help! Wat is metabiotica en synbiotica?

Naast probiotica en prebiotica bestaan ook nog een aantal andere biotica-vormen, zoals synbiotica en metabiotica. Synbiotica zijn voedingsmiddelen die al een combinatie van prebiotica en probiotica zijn. Het draait hierbij om de synergetische, dus versterkende, werking door beide tegelijk te gebruiken. Zo werkt kombucha synergetisch, omdat het zowel pre- als probiotica bevat, en profiteer je extra door slimme keuzes te maken.

Metabiotica draait om de stofwisseling van je darmbacteriën. De ontlasting van darmbacteriën zijn namelijk zuren die je darmen weer beter laten functioneren. Gefermenteerde producten, zoals waterkefir, helpen de darmen al verder met een fijn milieu voor metabiotica. Je kunt dit verder afwisselen met inname van andere gefermenteerde producten, zoals zuurkool, yoghurt, salami, tempeh en gravad lax.

Ook hier geldt dat gefermenteerde producten in een winkel te veel verhit kunnen zijn tijdens het productieproces, of niet lang genoeg kunnen zijn gefermenteerd. Hierdoor kan de werking verminderd zijn.

Zelf thuis leren fermenteren zorgt ervoor dat jij weet wat in je fermentatieproces zit en dat jij ook voedingsmiddelen hebt met ‘levende culturen’. Bovendien is met zelf fermenteren jouw range aan gefermenteerde groente, fruit en vis- en vleeswaren een stuk groter. Voldoende websites en boeken die jou daarin verder kunnen helpen.

Feit is wel dat verschillende studies aantonen, dat bij goed gebruik van waterkefir het lijf aanzienlijk prettig ondersteund kan worden. Zeker als je vooraf een goede detoxkuur doet. En rekening houdt met prebiotica.

Probeer het eens! In deze volgorde: 1. doorloop een goede detox, 2. start met een regelmatige inname van jouw prebiotica, 3. start jouw probiotica. Ook jij mag bloeien en genieten. Wie weet is waterkefir net iets voor jou en kun jij ook beter functioneren, fitter worden en meer energie krijgen. Met een scherp brein! En een blije spijsvertering. Geniet van jouw tijd!

Ken jij de 21/90 regel al?

Weet jij dat het zo’n 21 dagen kost om iets tot een gewoonte te maken? En 90 dagen om een nieuwe leefstijl aan te leren? Ben jij wel zo lang bezig geweest? Ben jij bewust met jouw lijf bezig geweest? En dat gezonde voornemen?

Veranderingen kosten tijd. En jij zit nu op dit punt, omdat bepaalde gewoonten erin zijn geslopen die je weer af moet leren. Doorbreek die oude patronen door bewust actie te ondernemen. Klik eens op mijn blog met vlogs op Over nieuwe gewoonten en de 21/90 regel voor jouw wellness . Ik vertel jou daar meer over de 21/90 regel en het aanleren van nieuwe, succesvolle patronen. Veranderingen komen niet in een dag aanwaaien, maar ook jij kunt succesvol zijn!

Bronvermelding

Wat wordt er al veel geschreven over prebiotica, probiotica en kefir. Gelukkig maar! Aan de andere kant: welke artikelen kan ik geloven vanwege de ingewikkelde materie en welke zijn volledig genoeg? Neem eens een aantal artikelen door die ik hieronder vermeld. Heb het goed en doe vooral meer research – ook bij je eigen artsen. Die specialist heb jij niets voor niets!

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopede/prebiotica.aspx

http://www.waterkefir.net

https://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/fermenteren,-gewoon-weer-leren.html

http://www.kefirwinkeltje.nl/Fermenteren/

https://www.natuurdietisten.nl/probiotica-supplementen-deel-1/

https://www.ahealthylife.nl/18-beste-prebiotische-voedingsmiddelen/

https://overgang.info/darmflora-verbeteren-15-ingredienten-voor-een-gezondheidsboost/

https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/7-keer-natuurlijke-probiotica

Vera is echtgenote, moeder, blogger, auteur en wellness & business coach bij Vera’s Lifestyle Wereld. Vera vindt dat ieder mens recht heeft op een fijn leven. Maar dat je dat leven wel zelf in je eigen handen moet houden. Jij bent ‘in control’. Zodra jij dat beseft, breng jij een hoop goeds voor jezelf in gang.

Burn-out verschijnselen, te moe, te druk, te weinig energie en toch een work-a-holic? Als ervaringsdeskundige vindt Vera dat positieve motivatie jou beter in je vel brengt. Een positieve mind brengt jou overall verder. Het mooie van zo’n mindset? Je straalt en dat draag je uit! Wees de beste versie van jezelf. Je kunt het!

Met haar lifestyle & business coaching wil Vera graag die bewustwording in gang brengen. Die bewustwording dat jij er ook mag ‘zijn’. Zonder de nuchterheid en droge humor te verliezen die Vera zo eigen is. Volg haar op haar pad! Wees mindful en wees niet alleen goed voor anderen, maar ook goed voor jezelf! 

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!