Zelf roomboter maken. Pure ambacht en super simpel!
tarwevrij, glutenvrij, vegetarisch
Goede, verse roomboter. Zo simpel om zelf te maken. Zonder extra toevoegingen. Tenzij jij er zelf wat bij doet. Zo duidelijk. Zo ‘in control’ over wat je jezelf en je gezin voorschotelt. Toch haalt bijna iedereen een pakje uit de supermarkt. Kant-en-klaar. En meestal bestaande uit chemische rommel. De roomboter-variaties vallen nog redelijk mee, afhankelijk van het merk. Maar de halvarine en de margarine zou je acuut uit moeten spugen. Die zitten namelijk vol synthetische troep. En ik betwijfel of een topman van Unilever zelf zo’n kuipje op tafel zet.
Wat denk jij nodig te hebben voor het zelf maken van roomboter? Lastig? Vooruit. Ik zal je helpen. Room. O ja, en een kom en een mixer. Moet lukken toch?
Dus nodig voor ca. 150ml echte roomboter: 500 ml vloeibare (slag)room, liefst biologische
Bereiden (ca. 7 min met een normale handmixer): Schenk de room in een hoge kom. Normaal stop je als de room in slagroom verandert. Je mixt nu echter door. De room wordt klonterig en het water gaat zich van het vet scheiden. Blijf kloppen tot het vet geel is en er geen extra vocht meer vrij komt. Het vocht heet karnemelk en kun je gewoon verder gebruiken in een ander recept.
Sommigen gebruiken een theedoek. Maar ik vind het prettig om de inhoud door een zeef te laten lopen. Het vocht vang ik op en zet ik weg voor verder gebruik. De boter druk ik met een lepel aan in de zeef. Het zeefje spoel ik even in een bak met koud water, zodat de boter minder snel zuur wordt. Vervolgens bewaar ik de roomboter in een luchtdicht afgesloten bakje. Gefeliciteerd. De boter is klaar! Je ziet het. Het is heel simpel. En het mooiste? Het is lekkerder en gezonder dan uit de winkel.
Tips:
- Je kunt wat (zee)zout door de boter mengen als je dat lekker vindt.
- Met wat vers geperste knoflook heb je knoflookboter.
- Met wat fijngesneden peterselie heb je ineens kruidenboter op je aanrecht staan.
- Het restje karnemelk is een paar dagen houdbaar in de koelkast en verder te gebruiken in een recept (pannenkoeken, pap, smoothies, etc.). Je kan het verder aanlengen met melk of karnemelk tot de benodigde hoeveelheid.
- Meer lezen over boter? Een leuk artikel is http://www.lekkertafelen.nl/kookschool/zelf-boter-maken-voor-dummies/
- Een kort en bondig artikel is: http://thuismaken.nl/boter-ann-vertriest/
- Meer weten over de verschillen tussen de vetten? Lees dan: http://voedzo.nl/gezond-eten/het-verschil-tussen-margarine-roomboter-en-kokosolie/
- Een ongezouten artikel over boter is: http://www.ahealthylife.nl/margarine-een-chemische-cocktail-die-ziekte-bevordert/
- Wil je voor ‘veilige’ voeding gaan, kies dan voor de opdruk ‘biologisch’. Biologische producten moeten aan veel voorwaarden voldoen om ‘bio’ te mogen heten.
Geschreven door Vera Ramman-Delpeut. Kijk voor meer artikelen op www.veraslifestylewereld.nl