Vorige keer had ik het over dat er niets gebeurt, als je niets oppakt. Dat is eigenlijk wel logisch, want als je geen plannen maakt, gebeurt er ook niets. Maar weet jij dat veel mensen eigenlijk niet weten wat zij echt willen? Met hun leven? En echt raar is dat niet. Op school of op je werk krijg je namelijk opdrachten. Die voer je dan uit. Thuis hoor je ook de eerste jaren wat je doen moet. Dat voer je dan uit.
Maar … de tijd tikt door … Je wordt ouder … Je wordt voldoende wijs geacht om je besluiten te nemen. Hoe bepaal je dan – zonder begeleiding – de koers van jouw leven? Is het je opgevallen dat als het gaat om jouw leven, je die aansturing vaak niet voldoende krijgt?
Dat is ook niet vreemd: alleen jij weet wat er in jou speelt. Als je dus zelf niet voldoende tijd neemt voor zelfreflectie, loop jij misschien wat paden mis. Kijk dus van tijd tot tijd naar jezelf en jouw wensen. Want het gaat om iets ongelooflijk belangrijks – jouw leven. Want het is jouw tijd hier op aarde. Hoe zorg je er dan voor dat je niet verzandt in dat ‘grote niets’? Dat je niet pas na een aantal jaar erachter komt dat je te weinig sturing hebt gegeven aan je leven? Maar die tijd ben je dan wel kwijt?
Het leven lijkt op autorijden
Sturing geven aan je leven lijkt eigenlijk op autorijden. Je kunt zomaar een stukje gaan rijden en zien waar je uitkomt. Je komt dan met een omweg thuis – en hebt wat verrassingen onderweg. Helemaal prima als je een dag zo leeft. Of een aantal dagen. Maar elke dag op deze manier doorbrengen is redelijk stuurloos. Je laat je verrassen. En je vergeet daardoor iets. Of je komt er niet aan toe, omdat je een tijdje verdwaald was en te laat thuis kwam. Om meer controle te hebben over je dag, kun je ook uitstippelen waar je naartoe gaat. Je kijkt naar de route. En hoe je het snelst kunt rijden. En waar je tussentijds stopt – of niet stopt. En hoe lang je weg blijft. Dan heb je dus een … plan. En jij bent ‘in control’.
Ik leg jou in dit filmpje kort je brainstormsessie uit. Kijk je mee?
Hoe start jij jouw brainstormsessie
Een stappenplan start jij met een korte brainstormsessie. Ik kan je uit ervaring een aantal tips meegeven over hoe je kunt brainstormen over jouw leven – om dat overzicht verkrijgen dat zo hard nodig is. Een paar minuten en je bent klaar. Natuurlijk bestaan er verschillende manieren om ideeën op papier te krijgen, kijk dus gewoon wat er bij jou past!
Je gedachten noteren hoeft je niet veel tijd te kosten. Een paar tellen is genoeg. En je begint met een blaadje papier. En een fijne pen. Verdeel je blad in tweeën. De ene kolom wordt de situatie zoals het nu is. De andere kolom wordt de gewenste situatie. Zet de volgende punten neer. Het zijn er vijf:
– sociale contacten
– gezondheid
– vrije tijd
– persoonlijke ontwikkeling
– financiële situatie
Vul nu jouw huidige situatie per punt in. En schrijf in de tweede kolom uit of je tevreden bent zoals het is of dat jij je toekomst anders ziet. Wat houden die vijf punten in?
Sociale contacten
Bij sociale contacten vraag jij je af hoe groot de kring aan mensen om je heen is. En hoeveel tijd je daaraan spendeert. Kijk naar de situatie nu. En jouw gewenste situatie. Wat je wilt later. Je kunt je de volgende vragen afvragen: Waar bestaat je gezin uit? Heb je een partner? Heb je een grote familie? Of juist een kleine? Heb je een grote kring aan vrienden en collega’s? Ben jij vaak op bezoek? Of ga je vaak stappen? Of juist niet? Zit jij veel op social media? Heb jij andere sociale contacten? Vind jij dat al deze sociale contacten jou te veel tijd kosten? Waardoor je niet voldoende tijd hebt voor jezelf en je hobby’s of je huishouden? Of zou jij juist veel meer contact willen hebben met bepaalde mensen? Wat zou je dan veranderen als je niet tevreden bent?
Gezondheid
Hoe is het gesteld met jouw gezondheid? Is die op het moment prima? Of zou je fitter willen zijn? Sport je genoeg? Of juist teveel en mag het wat minder? Hoe zit het met je voeding? Eet je voldoende gezond? Of mag het wel wat beter? Je wordt een dagje ouder: wordt het tijd voor het aanpassen van je voeding en je leefstijl? Zou de druk er intussen af moeten? Moet je meer ontstressen? Meer slapen? Of minder lui op de bank hangen? Of valt het allemaal mee? Zou je aan supplementen moeten gaan denken? Zou je een andere kwaliteit in huis moeten halen aan voeding en supplementen? Breng dit alles in beeld. En bedenk je dan wat jouw gewenste situatie zou moeten zijn.
Vrije tijd
Ook je vrije tijd zet je uit naar wat het nu is en hoe je het zou willen hebben. Welke hobby’s heb je? Zou jij andere hobby’s willen oppakken? Hoe breng jij je vrije tijd graag door? Wat vind jij fijn? Zou jij willen reizen? Zijn er bijzondere dagjes uit die je wilt doen? Hoe zou jij graag je tijd door willen brengen? Wil je meer vrije tijd? Of is het goed zo? Wanneer zou je willen stoppen met werken als je dat wilt?
Persoonlijke ontwikkeling
Welke opleiding heb je nu achter de rug? Welke cursussen? Zou je trainingen op willen pakken? Wil je coaching bij wat je wilt? Of kun je het zelf? Welke richting wil jij uit? Zijn er boeken waar je aan wilt beginnen voor persoonlijke ontwikkeling? Of is het prima zo?
Inkomen
Is je inkomen goed zoals het is? Of mag er iets meer bij? Wat heb je nodig om te leven, zoals je zou willen als je niet kijkt naar je inkomen? Wil je in je huidige functie blijven? Of is het tijd om een andere functie te accepteren? Moet je in verband met het gewenste inkomen later, dan toch een overstap maken naar een andere functie of werkgever? Of moet je een extra inkomen elders op gaan opbouwen?
Met betrekking tot materiële zaken kun je denken aan: Is je huis prima? Of wil je ergens anders naar toe verhuizen? Moet er iets vervangen worden? Wil je een andere auto? Wil je een tweede huis ergens? Of wil je een andere investering doen?
Hoe maak jij je brainstorm effectief?
Maak je situatie op dit moment inzichtelijk ten opzichte van je gewenste situatie. Zijn er verschillen tussen beide kolommen? Omcirkel de belangrijkste punten die je wilt veranderen. Wanneer wil je de veranderingen doorgevoerd hebben? Zet de tijden erbij – jouw deadlines, variërend van een paar weken tot een aantal jaar. Zo maak jij je punten concreet.
Aan de hand van dit lijstje kun je verder notities uitwerken. Zet de lijst ergens zichtbaar neer en vul het verder aan met nieuwe ideeën. Als het voor je gevoel voldoende aangevuld is, kun je een dromenbord maken – als je wilt. Met een dreamboard visualiseer je beter. En maak jij je brainstorm effectief. In mijn blog op Visualiseren met een droombord – Als je niet bang wordt van je dromen zijn ze niet groot genoeg beschrijf ik hoe een dreamboard opgesteld kan worden.
Zonder plan kun je verzanden
Bedenk dat het leven snel aan je voorbij gaat. Ook al wil je misschien niet nadenken over later: de kans is groot dat jij juist nu in de bloei van je leven zit en zou moeten genieten. Heb je geen plan, dan is de kans groot dat je in het plan van een ander komt te vallen. En als je geen helder plan hebt, dat je strandt in het zand. Natuurlijk kun je deze brainstormsessie doorlopen, maar er verder niets mee willen doen. Wil je dat? Dan is dat prima. Het is jouw keus om verandering in je eigen situatie te brengen. Net als dat het jouw keus is om helemaal niets te doen. Waar het vooral om gaat is dat je geniet van een mooi en fijn leven. En geniet vooral van je tijd!
Meer van Vera’s Lifestyle Wereld
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Met haar lifestyle & business coaching wil Vera graag die bewustwording in gang brengen. Die bewustwording dat jij er ook mag ‘zijn’. Zonder de nuchterheid en droge humor te verliezen die Vera zo eigen is. Volg haar op haar pad! Wees mindful en wees niet alleen goed voor anderen, maar ook goed voor jezelf!
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch