Spread the love
Beslis nu eens voor jezelf dat het voortaan anders gaat!
Beslis nu eens voor jezelf dat het voortaan anders gaat!

Internationale Vrouwendag wordt jaarlijks gevierd op 8 maart vanaf het jaar 1911. Deze gedenkdag komt voort uit de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie, waarop vrouwen besloten te staken in New York op 8 maart 1908. Waar ze om vroegen? Meer geld en wat rozen. Want een leven moest toch meer in kunnen houden dan alleen óverleven?

En is het niet raar dat moeders minder goed voor hun gezin kunnen zorgen, omdat zij minder worden uitbetaald? Elk kind mag toch opgroeien met dezelfde kansen en zorg? Waarom wordt er dan verschil gemaakt in beloning per ouder, waardoor de volgende generatie bij voorbaat al benadeeld wordt bij een eenoudergezin met een moeder?

De groeiende bewustwording onder vrouwen en hun solidariteit naar elkaar toe werd wereldwijd opgepakt en luidde het begin in van openlijke vrouwenemancipatie. Hun strijd om kiesrecht, arbeidsrecht en gelijkwaardigheid begon.

Solidariteit leeft nog niet in elk mens

We lijken ver op het pad van emancipatie. Toch hebben we nog een lange weg te gaan. We zijn er nog lang niet. Ruim honderd jaar later leeft solidariteit nog niet in elke vrouw. Laat staan in elk mens. Gelijkwaardigheid geldt nog niet wereldwijd. Nog lang niet.

Maar stel je eens voor dat iedereen aan elkaar gelijk zou zijn. Mensen hun best zouden doen om open minded te zijn richting hun medemens … Hoe gaaf zou het zijn, als alle vrouwen echt voor elkaar in zouden staan? Elkaar zouden helpen? Onvoorwaardelijk? Hoe hard zouden wij dan als mensheid wel niet groeien? Qua persoonlijke ontwikkeling? Qua welzijn?

En daarmee ons gezin goed achterlaten met fijne normen en waarden? Dat wij een goed ‘zijn’ kunnen nalaten aan onze kinderen en hun kinderen? Beginnen we dan niet een omslag? Een goede verandering? Wereldwijd? Dan zouden we echt iets goeds na laten. Als wij er zelf niet meer zijn.

Internationale vrouwendag is er voor jou!
Internationale vrouwendag is er voor jou!

Een persoonlijke anekdote over verkiezingen

Een persoonlijke herinnering wil ik graag met je delen. Over een verkiezing die heel anders ging dan ik had gedacht. Binnen mijn gezin. Ook binnen mijn gezin moet ik werken aan gelijkwaardigheid. Zoals iedereen zou moeten. Ik nam namelijk voor het eerst een omslag waar. Door een van mijn zoontjes. Toen pas tien jaar oud.

‘Mam, we hebben op vier vrouwen gestemd.’ Zo stapte een zoon van mij ergens in maart 2019 het huis binnen na het stemmen. Tevreden met zijn actie.
‘Wat? Hoe dat zo?’ vraag ik. Ik had mijn voorkeur keurig doorgegeven – twee vrouwen. Daar luistert mijn man wel naar. Dus kan ik hem rustig op pad sturen, terwijl ik thuis bij onze jongste zoon blijf.

Mijn man en ik verschillen bijna altijd van mening als het gaat om partijen en leden. Hij kiest zelden voor vrouwen. Of mijn partij. Maar dat is zijn gemis … uh. .. keus. Ook hij heeft recht op dezelfde kiesrechten, als ik doe. Dat ga ik hem niet ontnemen door pressie uit te oefenen. Toch?

‘Nou, omdat het zielig is dat vrouwen harder moeten werken dan mannen om gekozen te worden,’ vertelt mijn kind. ‘Dat is niet eerlijk, want ze zijn net zo goed.’
‘Wow, je hebt onthouden wat ik je vertelde laatst! Wat goed van jou! Ik ben trots op jou!’ Ik geef hem oprecht een knuffel.

‘En hoe zit dat met jou?’ vraag ik aan mijn man.
Hij lacht en antwoordt: ‘Ik moest met mijn zoon erbij wel het goede voorbeeld geven. En er stonden vrouwen op de lijst. Dus prima. Zo’n vakje invullen voelde dit keer wel even beter.’

En jij? Let jij daarop? Als mijn zoon van tien jaar oud dit al begrijpt … Als zelfs mijn man uit zijn gewoonte stapt en voor vrouwen kiest … vind ik het schrijnend dat ik het weekend voor de verkiezingen van iemand hoorde: ‘Waarom zou ik op een vrouw moeten stemmen?’
‘Nou weet je …’ antwoord ik dan. ‘Misschien omdat de kans groot is, dat jij als vrouw zijnde, of jouw vrouw, of je vriendin, of je zus, of je moeder, of je dochter minder betaald krijgt voor hetzelfde werk, dan die willekeurige man die naast je zit?’

Seksediscriminatie gebeurt ook in Nederland

Ja, seksediscriminatie geldt ook voor Nederland. Nog steeds. Google er maar eens op. Vooroordelen gaan vaak door tot op jouw loonstrook. Als vrouw hoor je in de eerste plaats te denken – vind ik: ‘Waarom zou ik op een màn moeten stemmen? Behartigt een man mijn belangen wel goed genoeg? Snapt hij wel hoeveel rollen ik mij als vrouw moet aan meten? Elke dag? Hoe hard ik moet werken? En dat ik nog altijd niet als vol wordt aangezien? In een groot deel van de wereld? Of kan ik mijn stem beter aan een vrouw geven, omdat de kans groter is dat zij ‘het vrouw zijn’ begrijpt?’

En dan is het ook belangrijk dat je bij je voorselectie denkt: ‘Wow, wat een cv! Wat een drive! Natuurlijk kan ze het aan. Ze wordt niet voor niets op die lijst gezet. Ze is misschien zelfs wel over gekwalificeerd nu zij eindelijk op een lijst mag en durft te staan. Dat komt niet, omdat die partij een wit voetje wil halen. Dat komt omdat een partij eindelijk een vrouw kan vinden die standvastig tegen die seksediscriminatie in durft te gaan.’

Jouw groei. Jouw actie. Jouw leven.
Jouw groei. Jouw actie. Jouw leven.

Waarom zou je op een vrouw moeten stemmen?

‘Waarom zou je op een vrouw moeten stemmen?’ hoor ik – serieus waar – dus nog steeds anno 2019. Een vraag die ook vrouwen hardop durven te stellen. Toch … Het is één ding dat mannen zich afvragen: ‘Waarom zou ik op een vrouw moeten stemmen?’

Vrouwen zijn voor mannen vaak niet de afspiegeling die zij in de politiek willen zien. Maar vrouwen? Vrouwen zouden datzelfde idee moeten hebben: ‘Een man weerspiegelt mij niet goed genoeg, dus kies ik voor een vrouw.’

Terwijl een vrouw op de kieslijst meer heeft nagedacht over zich verkiesbaar stellen, dan een man heeft gedaan. Omdat meer naar haar loopbaan gekeken zal worden, dan bij een man zal gebeuren. Omdat haar cv wèl kritisch wordt bekeken. Net als haar persoonlijke ontwikkeling. Haar kleding. Haar kapsel. Haar houding. Ze zal extra bekritiseert worden. Bij het minste geringste.

En het salaris? Is minder dan van een man in dezelfde politieke functie. Zolang vrouwen dus hardop durven twijfelen aan vrouwen – wel of niet in de spotlights – hebben wij een lange weg te gaan. Denk dus aan de invloed van jouw actie. Zonder jouw groei zal jouw eigen leven minder ten goede veranderen.

Mocht je nog twijfelen: Weet jij dat er landen zijn die ca. 50-50 vrouwen en mannen in de politiek hebben? En dat het hele land opbloeit, omdat meer aandacht is voor wat echt nodig is? Dat krijg je met een betere vertegenwoordiging van jezelf. Dat krijg je met de inzet van verschillende talenten. Dat krijg je met een samenwerking op verschillende vlakken. Mannen hebben een bepaalde expertise. En vrouwen hebben die expertise weer op een ander gebied. Bovendien hebben vrouwen betrokkenheid en passie voor de echt belangrijke dingen in het leven, zoals een goede sociale voorziening en meer tijd voor het gezin.

Stem jij ook voortaan op vrouwen?

Ook ik wilde in eerste instantie niet stemmen. Ik heb eigenlijk niets met de politiek. Ondanks dit blog. Maar mijn broers en mijn zus gelukkig wel. Waardoor ik door hun simpele vraag ‘Stem jij ook vandaag?’ mezelf triggerde met een soort mantra, die ik al jaren van tijd tot tijd inzet bij verkiezingen en mijn pure onwil als het gaat om móéten stemmen: ‘De wereld verandert niet vanzelf voor jou, je kinderen en hun kinderen en hun kinderen. Voor onze kiesrecht hebben een hoop mensen gevochten. Hebben een hoop vrouwen voor gevochten. Maak er gebruik van en kies wijs. En wees de verandering die je wilt zien.’

Ik ben geen feministe. Ook al doet dit artikel anders vermoeden. Maar ongelijke behandeling kan echt niet. Niet op basis van afkomst. Niet op basis van kleur. Niet op basis van sekse. Zeker niet anno 2019. Spreek je uit. Anders verandert er niet voldoende na ons. Gun de generaties na ons een betere start. Ze krijgen al genoeg andere issues over zich heen. Oude ballast is oude ballast.

Wees de verandering die jij wilt zien!
Wees de verandering die jij wilt zien!

Zolang discriminatie bestaat

Zolang we seksediscriminatie toestaan, zolang wij rassendiscriminatie toestaan, zolang wij discriminatie toestaan op basis van de opvoeding van die ene moeder (Wat een tut is zij toch!) , de kleding die een andere vrouw aan heeft (Dat doe je toch niet aan?), of de wijze waarin zij in het leven staat (Echt hè, veel te vrij …) of zolang wij welk ander verschil dan ook maken … is een internationale vrouwendag echt nodig.

Start met gunnen

Sta even stil hoe jij in het leven staat. Bewust. Vinden dat een vrouw ‘boft’ of ‘niet boft’ heeft niets te maken met dat zij geluk heeft. Of dat jij geluk hebt. Die vrouw moet hard werken voor het realiseren van haar visie – net als jij. En misschien wel harder. Omdat zij net in een milieu zit, dat haar tegenwerkt. Dat mensen net niet haar talenten zien. Dat mensen net niet open minded genoeg zijn. Jij kent het verhaal achter dat ‘boffen’ niet.

Hoe zou je er dan wel in moeten staan? Wel … Start met ‘gunnen’ dat die vrouw iets heeft, waar jij misschien niet aan gedacht hebt. Wees juist blij met die trigger. En ga aan de slag. Werk aan jouw weg. Jouw eigen pad. Jouw eigen ideeën.

Laat je inspireren. Door die ander. We zijn hier voor elkaar. Help elkaar dan ook. Start met die gunfactor in jouw hoofd. Dat onvoorwaardelijk gunnen. En draag die gedachte uit. Geniet van JOUW dag! Het is jouw tijd.

Inkomen wordt vaak geheimgehouden. Maar de kans is groot dat je vrouw, dochter of moeder nog altijd minder uitbetaald krijgt, dan haar mannelijke collega in dezelfde salarisschaal. Google er maar eens op.

Intussen zeggen een aantal statistieken dat het inkomensverschil wordt ingelopen. Weet jij waardoor? Doordat vrouwen vergeleken met hun mannelijke leeftijdsgenoten vaker … hoger opgeleid zijn.

Met andere woorden: vrouwen hebben harder moeten leren dan hun mannelijke leeftijdsgenoten in een soortgelijke functie om er te komen. Voordat zij meer kunnen verdienen – als vrouw.

Feitelijk is de kans dus groot dat vrouwen overgekwalificeerd zijn voor een bepaalde functie … voordat zij die mogen bekleden. Geeft jou dat wat te denken? Mij wel. Wees dus die verandering die jij wilt zien. Voor jezelf. Voor anderen. En vooral de generaties na ons. Beslis nu eens voor jezelf, dat het voortaan anders gaat.

Vrouwen dragen vrouwen

Waarom moeten vrouwen zo hard vechten voor hun rechten? En hun idealen? Waarom krijgen zij minder media-aandacht dan mannen, minder inkomsten, minder gelijke kansen? Sekse discriminatie heeft impact op de samenleving. Vrouwen hebben vrouwen nodig. Een juiste afspiegeling van de maatschappij start met gunnen. Meer lezen over mijn passie voor ‘vrouwen dragen vrouwen’? Lees mijn blog eens op Vrouwen hebben vrouwen nodig, want we zijn er nog niet. Ook bij sporten zoals damesvoetbal slaan we de bal goed de verkeerde kant op. Ja, inderdaad … in het voordeel van mannen.

Op zoek naar fijner en beter? Maar je weet niet goed waar te beginnen? Kijk eens mee. Misschien zijn deze simpele en slimme swaps net wat jij zoekt. Heb het fijn!

Fitter, slanker en beter in je vel als vrouw?

Soms lijkt afslanken onmogelijk. Soms lijkt fitter worden onmogelijk. Soms lijkt beter in je vel zitten onmogelijk. Zeker als je vrouw bent. Zeker als je zwanger bent geweest. Zeker als je kinderen hebt. En helemaal als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt en die menopauze allerlei extra hormoonwisselingen teweegbrengt.

Toch kun je gauw weer lekker in je vel zitten. Toch kun je ook weer bruisen. Toch kan een gezonde leefstijl je goed ondersteunen. In snel fitter worden. In afvallen. In slanker worden. In je beter in jouw vel te voelen. In slechts dagen! Lees eens mee op Hoe kun je als vrouw sneller naar fit en slank?

Goed. Beter. Best? Jij bepaalt! Misschien is dit assortiment net wat je zoekt. Klik voor aanbiedingen en bestsellers op de link  Wat moet je gezien hebben bij Vera’s Lifestyle Wereld 

Bronvermelding

Voldoende informatie online. Ik gebruikte een aantal, zoals de volgende:

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/47/krijgen-mannen-en-vrouwen-gelijk-loon-voor-gelijk-werk-

https://www.bndestem.nl/dossier-wk-vrouwenvoetbal/rapinoe-haalt-vernietigend-uit-fifa-geeft-niet-om-vrouwenvoetbal~a97072b9/?referrer=https://www.google.com/

https://www.volkskrant.nl/sport/directeur-amateurvoetbal-knvb-gelijke-betaling-van-voetbalvrouwen-nog-niet-reeel~befbac6a/

https://www.nu.nl/voetbal/5997408/fifa-baas-infantino-en-rapinoe-roepen-op-tot-fellere-strijd-tegen-racisme.html

https://www.haystack.nl/blogs/item/wees-op-je-hoede-voor-de-beroemdste-vrouw-ter-wereld

Waarom is internationale vrouwendag nodig? – Gunfactor en solidariteit, Vera's Lifestyle Wereld

Vera Ramman-Delpeut is echtgenote, moeder, blogger, auteur en wellness & business coach bij Vera’s Lifestyle Wereld. Vera vindt dat ieder mens recht heeft op een fijn leven. Maar dat je dat leven wel zelf in je eigen handen moet houden. Jij bent ‘in control’. Zodra jij dat beseft, breng jij een hoop goeds voor jezelf in gang.

Burn-out verschijnselen, te moe, te druk, te weinig energie en toch een work-a-holic? Als ervaringsdeskundige vindt Vera dat positieve motivatie jou beter in je vel brengt. Een positieve mind brengt jou overall verder. Het mooie van zo’n mindset? Je straalt en dat draag je uit! Wees de beste versie van jezelf. Je kunt het!

Gezonde voeding en een betere leefstijl kunnen voor jou de oplossing zijn. Meer blogs, vlogs en tips over bewuster leven vind jij op www.veraslifestylewereld.nl

Slim & snel fit in je vel kan met het gratis e-boekje dat je kunt downloaden van haar website www.veraslifestylewereld.nl . Dit werkboekje helpt jou je doelen te bepalen en je fit plan op te stellen. Het boekje zit vol tips over hoe je zelf kunt starten met fitter worden, want … succes komt pas als je zelf aan de slag gaat! Tijdelijk krijg je er twee e-boekjes gratis bij.

Waarom is internationale vrouwendag nodig? – Gunfactor en solidariteit, Vera's Lifestyle Wereld

De gratis Live Fit app vind jij ook op Vera’s website. Deze digitale fitness app biedt jou workouts op jouw niveau, gezonde recepten en positieve tips. Gewoon als reminder dat jij niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf moet zorgen. Je kunt de app gratis downloaden door te klikken op  Download de gratis Live FIT app nu!  .

Met haar lifestyle & business coaching wil Vera graag die bewustwording in gang brengen. Die bewustwording dat jij er ook mag ‘zijn’. Zonder de nuchterheid en droge humor te verliezen die Vera zo eigen is. Volg haar op haar pad! Wees mindful en wees niet alleen goed voor anderen, maar ook goed voor jezelf! 

Vera’s blogs over wellness en mindfulness, over dromen en plannen vind jij op haar website onder de categorie ‘Een beter mens en ouder – Positieve mind ‘. 

Bruisen en genieten ... daar draait het om!
Bruisen en genieten … daar draait het om!

Als onafhankelijk distributeur bij It Works! International helpt Vera cliënten en teamleden verder met de verzorgingslijn van It Works – een eigenzinnige en tikje holistische wellness onderneming. Want je eigen welbevinden pak jij zelf op, maar wat hulp de goede kant op is fijn! Het natuurlijke assortiment van It Works vind jij in de webwinkel door op de link Webwinkel Vera’s Lifestyle Wereld te klikken.

Voor vragen kun jij mij e-mailen op info@veraslifestylewereld.nl of leg contact via facebook! In Vera’s facebookgroep Keto Live Fit(ness) app It Works en Vera’s Lifestyle Wereld vind jij gratis eboekjes en tips over gezonder leven. Je vindt de groep door op Keto Live Fit met It Works en Vera te klikken. Deze groep is geen praat- of reclamegroep, maar een informerende plek van Vera over hoe jij snel beter in je vel kunt zitten. Met of zonder producten. Wees welkom!

2 Responses to Waarom is internationale vrouwendag nodig? – Gunfactor en solidariteit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je op voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS e-boekjes in je mailbox!
Gratis ebook Van Wens Naar Fit Plan

Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner

Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Mocktails!

Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Mocktails!

Recente berichten
Hoe kom je die burn out sneller uit?
Hoe kom je die burn out sneller uit?
Hoe kom je die burn out sneller uit? Al in 1 week merkbaar verschil kan. In 30 dagen kun je op naar[...]
Help! Hoe verzorg ik mijn oudere huid?
Help! Hoe verzorg ik mijn oudere huid?
Help! Hoe verzorg ik mijn oudere huid? 21 dagen verder met de BeautyWorks Help! En daar sta je d[...]
Dagboek van een IJslandse hond genaamd Odin
Dagboek van een IJslandse hond genaamd Odin
Dagboek van een IJslandse hondenpup genaamd Odin Weet jij, dat ik naast moeder en echtgenote ook[...]
Weet wat femicide inhoudt! - Over (on)gelijkwaardigheid van vrouwen
Weet wat femicide inhoudt! - Over (on)gelijkwaardigheid van vrouwen
Weet wat femicide inhoudt! Over de (on)gelijkwaardigheid van vrouwen Ik schrijf vaker over de ge[...]
Ontdek Kungshamn in Zweden – Scherenkust Bohuslän
Ontdek Kungshamn in Zweden – Scherenkust Bohuslän
Ontdek Kungshamn in Zweden - Scherenkust Bohuslän Daar aan de kust, de Zweedse kust – Kungshamn.[...]