Met de start van een nieuw jaar, ga je symbolisch een nieuwe fase in. Deze overgang is een goed moment om wat punten te veranderen in je leven. Misschien wil je wat kleine dingen anders zien. En komen ideeën in je op als goed voor jezelf zijn. Of meer tijd doorbrengen met je familie. Misschien wil je radicaal anders gaan leven. Van totaal niet sporten naar dat afgetrainde lijf nog ergens in het nieuwe jaar hebben. Of wil je je voeding totaal anders bezien en cold turkey overstappen naar compleet suikervrij. Je bruist van de goede voornemens.
Goede voornemens verdwijnen snel
Al die goede voornemens klinken goed. Maar weet jij dat de meesten hun voornemens niet langer dan een paar dagen volhouden? Het is dus niet raar als je die sportschool nog niet in bent geweest, terwijl de maand januari al voorbij is. Gedachten zijn leuk, maar die in de praktijk uitvoeren blijkt anders. De dag raakt vanzelf vol. De dagen rijgen aaneen tot weken en daarna maanden. En voor je het weet, zit je in dezelfde sleur. En juist die sleur wilde je niet meer, toch?
Maak je goede voornemens concreet
Maar hoe houd je je goede voornemen wel vol? De oplossing is eigenlijk heel simpel: Focus en maak je gedachten tastbaar. Houd die ideeën niet alleen in je hoofd. Door je voornemens te visualiseren, kun je er wat mee. Stel speerpunten op. Neem even een paar minuten de tijd en maak een lijstje van alles wat je veranderd wilt zien. En vul die notities aan met alle ideeën die in de loop der tijd voorbij komen. Zo krijg je een mooi overzicht van wat je wilt en inzicht in hoe je bent.
Wil je meer weten over speerpunten op stellen en nieuwe goede gewoonten aanleren? Lees dan ook mijn blog Goede gewoonten? Stel speerpunten op
Maak je dreamboard
Of maak een droombord. Ga op zoek naar afbeeldingen of teksten die passen bij de veranderingen die je wilt zien. Knip dat uit en plak dat op een groot vel. Of pak foto’s uit je fotoarchief en maak notities. Je slechtste selfie ooit bijvoorbeeld, want zo wil je er niet meer uitzien. Of een foto van je kinderen, want daar wil je meer tijd mee doorbrengen. Of een gezonde salade, want dat vind je zo lekker en je wilde toch echt gezonder gaan leven. Motiveer je hoofd dus om er over na te denken en breng je lijf in beweging met knippen en plakken. Zo raak je je goed bewust van wat je wilt en onderneem je ook echt actie.
Pak je agenda en plan!
Kijk nu naar alles wat je binnen korte tijd veranderd wilt zien. Bijvoorbeeld binnen een maand of drie. Houd het realistisch en kies dus een paar goede voornemens uit. Laat de rest even voor wat het is. Dat pak je later in het jaar op. De kans van slagen is namelijk groter, als je je concentreert op slechts een idee of twee. En pak de jaarkalender erbij. En plan!
Heb je het altijd druk op de maandag, terwijl dat juist de dag is waarop je moet sporten? Maak dan ruimte in je planning door zaken die je op kan schuiven, op te schuiven naar de dagen eromheen. Zo heb je weer lucht. Moet je kind naar zwemles en zit je je te ergeren in een te warme wachtruimte? Wandel dan buiten, als je toch van plan was meer te gaan bewegen. Of maak je boodschappenlijstje met gezonde voeding concreet, zodat je je niet vergist in de supermarkt. Zo onderneem je concrete actie.
Wees je bewust van je doelen
´Ik wil 10 kilogram afvallen´ is niet concreet. Bedenk of je voor het einde van het jaar 10 kilogram lichter wilt zijn. Dat betekent dat je moet werken naar 1 kilogram per maand lichter zijn. Wil je dat afvallen echter voor de zomer realiseren? Dan zul je elke maand 2 kilogram af moeten vallen om in juni die 10 kilogram kwijt te zijn. Op basis daarvan, kun je berekenen hoe vaak je moet sporten of hoe gezond je moet leven om je doel te halen. Maak hapklare brokken, die je kunt verwerken in je schema. Zo maak je je doelen haalbaar. En houd je het overzichtelijk voor jezelf.
Houd je planning realistisch
Wil je je gezondheid verbeteren? Door meer te sporten? Stel dan vast hoe vaak je in de week dat rondje wilt hardlopen. Of de sportschool wil zien. En op welk tijdstip. Het is niet realistisch om 4 dagen in de week te willen trainen, terwijl je muurvast zit met de rest van je planning. Start dan eerst met slechts een vast moment in de week. En breid dat in de loop van het jaar uit. Straf jezelf niet, als je die twee of drie keer in de week niet haalt. Dat motiveert niet. Maar kijk naar wat je wel is gelukt. Twee keer in de week sporten is super, als je er vanuit was gegaan dat het je maar een keer in de week zou lukken.
Maak je doel helder en definieerbaar
‘Ik wil gezond eten’ zonder het verder te definiëren, klinkt vaag. Daar kun je dan ook weinig tot niets mee. Zo’n goed voornemen is gedoemd te mislukken. Maar een ‘Ik schrap elke vrijdag de patat’ lukt wel. Dat is een concreet doel. En ‘Als ik toch bij de McDonald’s moet eten, dan pak ik een salade en een watertje en niet die Big Mac Menu’. Zo maak jij je doelen helder. Je doel is definieerbaar. En daarmee wordt de kans groter dat je weet wat je moet doen.
Haal de druk af van ‘moeten’
Door je slecht te voelen over alles wat niet lukt, stop je op een gegeven moment met het bereiken van je doelen. Dat schiet niet op, want je hebt er energie ingestoken en je wilde juist wel die verandering. Haal de druk af van ‘moeten’. Evalueer dus tussentijds en wees blij met wat je wel hebt bereikt. Als het een tijd echt goed gaat met je goede voornemen, mag je jezelf best belonen met een traktatie. Overdrijf die beloning alleen niet! Is je motivatie geld besparen, houd het dan alleen bij de aanschaf van die ene mooie trui. Pak niet die goedkope, maar te krappe broek erbij. Het scheelt geld en met die broek ben je later toch niet blij.
Evalueer en focus op je goede voornemens
Bouw een routine in voor jezelf. Evalueer je doelen bijvoorbeeld maandelijks, aan de hand van je jaarplanning. Dat hoeft niet lang te zijn. Vijf minuten tijd vind je wel, als je toch een kopje thee drinkt. En die tijd win je weer terug, want je doelen zijn helder. Je weet waar je staat en waar je naar toe moet. Maak afspraken met jezelf, als je dingen veranderd wilt zien. Blijf denken aan de speerpunten bij alle goede voornemens die je hebt opgesteld. Of als je toe bent aan het volgende idee en die aan het uitwerken bent. Zet ook dat nieuwe voornemen op papier. Focus. En bedenk: een positieve mindset brengt je verder!
Over Vera
Vera vindt dat ieder mens recht heeft op een fijn leven. Maar dat je dat leven wel zelf in je eigen handen moet houden. Jij bent ‘in control’. Zodra jij dat beseft, breng jij een hoop goeds voor jezelf in gang.
Pak je gratis eboekjes en tips mee. Je vindt het allemaal in deze goed gevulde nieuwsbrief op Merkbaar beter in je vel al in 1 week
Meer van Vera’s Lifestyle Wereld
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch