Hoe spot je elanden het best in Zweden? Op game drive

Hoe spot je elanden het best in Zweden


Hoe spot je elanden het best in Zweden
Hoe spot je elanden het best in Zweden

Elk mens kan op game drive in Zweden. Op avontuur en wild spotten is een kwestie van de auto in en op pad. Een tocht langs akkers en weilanden in Zweden vergroot je kans op het treffen van elanden. Zweden is rijk aan natuur en heeft een grote populatie herten, inclusief elanden. Je vindt ze haast overal, zoals rond de dorpen bij Göteborg, richting Oslo.

Elanden vind je maar in een paar landen, als Noorwegen, Zweden en Finland. Des te leuker dus om ze in het wild te spotten, als je toch in een gebied met elanden zit. Soms is er een ‘elandenfarm’ in de buurt. Dat is vaak een deel van een natuurgebied dat extra aantrekkelijk is gemaakt voor elanden. Wilde elanden, die aan moeten sterken, maken daar vaak gebruik van. Zo kun je moeders met jongen treffen.

Tips om elanden te spotten

Elanden zijn grote herten. Zij reageren net als andere herten wat schrikkerig. Maar in plaats van gauw het bos in, zegt hun instinct te blijven staan. Ze verstijven zelfs ter plekke. De kans is dus groter dat je elanden goed kunt fotograferen en filmen, dan dat je andere wilde herten kunt vastleggen.

Natuurlijk vertrekken zij alsnog als zij gevaar vermoeden. In het bos gaat hun donkere vacht dan op tussen bomen en struiken. Verschillende kenners hebben ons verteld, dat je vlak langs een eland kunt lopen zonder dat je hen ziet. Zo stil wachten zij tot je voorbij bent. En uit ervaring kunnen wij je vertellen, dat wij ze ook per auto af en toe missen. Zo stil staan zij naast de weg, als zij een auto horen naderen.

In het voorjaar – zegge april en mei – zijn elanden gemakkelijker te vinden, omdat zij graag verse graszaadjes willen eten na een koude winter. En zodra je ergens grote gebieden met sappig mos en bosbessenstruiken ziet, kun je elanden verwachten. Ook zijn zij dol op jonge bomen, zoals sparren en berken, en eten zij graag appels.

Een paar tips om die kans op het spotten van elanden te vergroten:

  • Ga een uur voor zonsondergang op pad met de auto. Rijdende auto’s zien zij als minder bedreigend.
  • Pak rustige wegen en landweggetjes langs bos en velden.
  • Zoek bij grasvelden en akkers en kijk langs de bosrand. Vaak staan zij een paar meter van het bos af, zodat zij snel tussen de bomen kunnen verdwijnen.
  • Elanden zijn doorgaans een flink formaat pony. Let dus op donkere ‘paarden’ in weilanden. Let op de kop. Het kunnen zomaar elanden zijn.
  • Blijf rustig als je ze ziet. Praat zachtjes in de auto. Zij horen werkelijk alles.
  • Stop de auto langzaam. Houd ramen en deuren dicht, zodat zij niet op de vlucht staan.
  • Maak rustige bewegingen als je een verrekijker en camera gebruikt.
  • Een eland zal verstijfd stil staan, zodat je die foto’s ook maken kunt. Als je langer stil staat, vertrekken zij alsnog het bos in.
  • Let op met kleintjes naast hun moeder. De moeder kan extra beschermend zijn. Maak hen niet nerveus. Zij moeten de kans krijgen goed te eten.

Op zoek naar elanden rond Uddevalla

Een uur voor zonsondergang kun je wild treffen, zoals hier rond Hedekas, vlakbij Uddevalla. Wij zagen hazen, een vos, veel vogels, waaronder kraanvogels, en verschillende herten, zoals elanden. Elanden kun je alleen treffen of in groepjes. Meestal blijven zij stil staan, als je hen voldoende afstand gunt.

Geef hen die rust en vertrek weer, zodat zij voldoende kunnen eten voor de nacht. En geniet vooral van de frisse lucht en de mooie kleuren aan de hemel. Of je er nu wel of niet er op uit trekt: de wereld kan een mooie plek zijn!

Op zoek naar elanden? Ga mee op game drive in Zweden!

Elanden vanuit huis spotten

Elanden zijn vanaf april tot en met oktober goed te zien. In de wintermaanden trekken zij diep de bossen in. Overnachten in een natuurgebied waar elanden verblijven, vergroot jouw kans een eland te kunnen zien. Vraag voordat je boekt na, of er weleens elanden in het gebied zitten.

Ons huis in Munkedal staat bekend als een plekje waar veel elanden en andere herten te spotten zijn, en soms ook everzwijnen. Regelmatig trekken zij langs ons huis voorbij. Neem dus lekker plaats op de veranda, of pak een stoel in de keuken en wacht. Rond zonsopgang en zonsondergang kunnen zij aan het huis voorbij lopen. Wij zorgen er namelijk voor dat met de juiste begroeiing, water en likstenen het gebied aantrekkelijk blijft voor herten.

Nog meer wild spotten en op game safari

Wil je een trefzekere kans? Op 10 minuten rijden van ons huis is een ‘elandenfarm’, genaamd Moose af Anneröd, gelegen in Skredsvik. Dit is een stukje dierenpark waar wilde elanden vrij in en uit kunnen lopen. Vaak verblijven er een paar in dit ‘elandenwalhalla’ waar ze heerlijk verwend worden met nog meer voer, dan wij rond ons Zweeds huisje hebben.

Tegen betaling kun je voorbij de ingang al elanden spotten. Vraag wel vooraf of er elanden zijn. Soms hebben zij geen zin zich te laten zien. In het restaurant kun je vaak een sandwich met elandenham krijgen en natuurlijk ‘fika’ – koffie met wat lekkers.

Zonder betaling wild spotten, doe je rond Hedekas en richting het natuurgebied Kynnefjälls Natur. Een stuk rijden vanaf Munkedal is ook Ekopark Halle Hunneberg een goede plek om elanden te spotten. De berg staat bekend om de grote hoeveelheid elanden. Het gebied leent zich tot wandelen, ook al is spotten van een eland gemakkelijker vanuit een auto.

Een prachtige dierentuin is Nordens Ark in Hunnebostrand, een half uur rijden van Munkedal. Hier vind je geen elanden, maar wel een flink aantal bedreigde diersoorten. Deze dierentuin is anders dan anders met een focus op inheemse soorten en wild dat voorkomt in koude en bergachtige gebieden. Een absolute aanrader, ook als je geïnteresseerd bent in architectuur of houtwerk. Het park zit bijzonder mooi inelkaar.

Wil je langer onthaasten in Zweden?

Wil jij langer onthaasten vlakbij de scherenkust? Bohuslän is een prachtige streek als je houdt van zee en rotsen en watervallen. Ook musea en winkelcentra zijn volop aanwezig. Kijk eens naar de verhuur van vakantiehuizen in de buurt van grote steden als Göteborg, Uddevalla en Trollhättan.

Wil je verblijven in ons grote, luxe loghuis in Zweden? Vlakbij Goteborg – en Kungshamn? Ons huis midden in het bos – en toch gelegen in een groot dorp – is een deel van het jaar in verhuur bij Novasol. Kijk eens op Wil jij stilte ervaren? Ervaar een verblijf in Zweden.

Op de hoogte blijven van meer filmpjes over Zweden, over outdoor verblijven en andere leuke feel good activiteiten? Word dan abonnee van het YouTube kanaal TweePlusDrieIsVijf! Natuurlijk is lid zijn gratis en vrijblijvend. Dank voor je support in elk geval – en geniet vooral van je tijd.

Reserveringen in het hoogseizoen gaan via Novasol. Je vindt ons huis met nummer S08078 op Beschrijving Novasol huis S08078

Voor beschikbaarheid in het laagseizoen kun je rechtstreeks mailen naar info@veraslifestylewereld.nl

Misschien vind jij dit ook interessant?

Wildplukken in Zweden – Huur een huis in Munkedal

Wildplukken aan de scherenkust van Bohuslän in Zweden

Uitzicht over het meer Kärnsjön vlakbij Uddevalla in Zweden

Hoe spot je elanden het best in Zweden? Ga mee op game drive

Ontdek de vlonderwandeling in Grundsund vlakbij Lysekil in Zweden

Ontdek Kungshamn, een stukje scherenkust in Zweden

Ontdek Garvik in Zweden, strand en rotstekeningen

Is Bohuslän in Zweden al leuk in mei?

Scandinavisch recept wilde appel-lijsterbessen-gelei

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!