DIY recept henna-haarverf met pepermunt

DIY henna haarverf met pepermunt voor grijze en witte haren


Wil jij een diepe reiniging, goede voeding én intense kleuring van je hoofdharen met henna? Heb jij wat geduld over voor die grijze en witte haren op jouw hoofd? Dit DIY recept voor een natuurlijke haarverf met henna, koffie en pepermunt kan grijze en witte haren helpen minderen. Dus: Gebruik jij ook zo graag henna, oftewel mehndi, om je haren te kleuren? En heb jij je al verdiept in essentiële oliën?

Weet jij dat jouw haren een betere boost kunnen krijgen als je mehndi combineert met een essentiële olie? En weet jij dat de kleur van mehndi kan intensiveren door het gebruik van een olie, waardoor het haar een mooie, zachte, bruine gloed kan krijgen? Het hennahaarmasker zit toch al in je haar, dus waarom zou je de werking niet verbeteren met een passende etherische olie? Tijd voor een voordelig recept!

Recept natuurlijke henna-haarverf met pepermunt

Henna is misschien bewerkelijk omdat je nooit van tevoren weet wat jouw uitkomst zal zijn. Maar mehndi kan de moeite waard zijn, want het is een natuurlijke verf en lekker goedkoop vergeleken met de merken haarverf bij een drogist.

Maak een haarverf afhankelijk van de haarlengte en haardikte. Als je bijvoorbeeld haar hebt tot schouderlengte heb je genoeg aan vier volle theelepels hennapoeder om alles lekker te bedekken. 

Ingrediënten henna-haarverf

  • ca 4 volle theelepels hennapoeder
  • ca 100 ml espressokoffie
  • ca 5 druppels essentiële olie pepermunt

Bereiden henna-haarverf

(5 minuten en 4 uur wachttijd)

  • Zet een sterke espressokoffie. Donkere koffie helpt de kleuring van henna goed op gang te brengen naar donkerbruin. Laat de koffie een paar minuten rusten, zodat de kleur kan intensiveren.
  • Pak in de tussentijd een glazen, porseleinen of kunststof beker met deksel. Doe daar de mehndi in.
  • Voeg een scheutje hete koffie toe aan de henna en roer met een porseleinen, houten of kunststof lepel. Herhaal dit proces tot de henna voldoende vloeibaar is. Dit kan de dikte van yoghurt zijn of net zo vloeibaar als chocolademelk. De 100 ml koffie is slechts een indicatie. Waarschijnlijk houd je wat koffie over.
  • Sluit af met een deksel en laat de mehndi 2 uur rusten op een warme plek (in de zon of bij de verwarming). De kleurdeeltjes in de henna moeten namelijk de tijd krijgen om vrij te komen. Dan pas kan het haren kleuren. Ook wordt het papje iets dikker.
  • Als de verkleuring van de henna lekker op gang is, ziet de henna er donkerder uit. Nu kan de essentiële olie erbij gedruppeld worden. Roer goed door en zet opnieuw de henna afgesloten en warm weg, zodat het kleurproces verder kan.
  • Gebruik de mehndi binnen 5 uur nadat je gestart bent met de bereiding. Dan zijn de kleurdeeltjes in elk geval lekker actief.
  • Tips voor het aanbrengen vind je in de blogs hieronder bij dit artikel.
Kijk mee naar het stappenplan in de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld voor het DIY recept van een natuurlijke haarverf met henna, pepermunt en koffie

Diep, donker en speels met henna

Henna wordt al duizenden jaren gebruikt om huid en haren te verven. Het is plantaardig, puur natuur en voordelig in gebruik. Afhankelijk van de oogst kan henna haren en huid van oranje tot donkerrood kleuren. Je kunt spelen met deze kleuren.

Door de henna bijvoorbeeld aan te maken met koffie kunnen je haren een warme, donkerbruine tint krijgen. Dit recept is dan ook ideaal voor mensen die al van nature donker haar hebben, denk aan bruin tot zwart haar. Als in zo’n kapsel grijze en witte haren zitten, kleuren die bij – net als de andere haartjes – en gaan alle haartinten speels op in elkaar. 

Het kapsel krijgt een speels effect

De kleuring van dit henna-haarmasker met koffie wordt dus donkerder dan met henna en heet water en/of citroen alleen. Je kapsel krijgt een speels effect. Grijze en witte haren kunnen al vanaf de eerste pakking een kleur oppikken. Herhaal dit masker regelmatig – bijvoorbeeld elk vijfde wasbeurt in plaats van de gebruikelijke tiende keer, want grijs en wit haar zijn het pigment kwijt. Het duurt dus wat langer voor de kleur weer opgebouwd is in die haren. 

Als de kleur eenmaal opgebouwd is, dan hoeft het verven maar eens in de zoveel maanden. Afhankelijk van het haar, de shampoo en andere verzorging uiteraard. Sommige haarverzorging strippen immers de haarverf uit het haar.

Heb je je haren al eerder gekleurd met andere producten? Overleg dan met jouw haarspecialist of dit recept een goed idee is. De bestanddelen kunnen een ander effect hebben op reeds gekleurd haar.

Voordelen van pepermunt

Pepermuntolie kan de haargroei stimuleren. Ook kan het helpen naar sterker, dikker en nieuw haar. Wat pepermunt ook kan, is de aanmaak van melanine in de haarfollikels verbeteren. Hierdoor kunnen nieuwe haartjes, net als vroeger, op kleur blijven. Pepermunt zorgt dus dat nieuw haar weer op en top kan ontwikkelen, waardoor het totaal aan grijze en witte haren af kan nemen. 

Lijkt het je zonde om een flesje essentiële olie in huis te halen? Je kunt pepermuntolie meteen blijvend inzetten als haar- en hoofdhuidconditioner, zodat de haarfollikels steeds goed onderhouden blijven. Je zal immers haar en huid moeten blijven voeden voor de beste resultaten.

Pak hiertoe mijn recept op DIY Recept haarolie met pepermunt eens. Dat recept kan meteen ingezet worden als massageolie voor het lichaam. Ook kun je badzout maken met hetzelfde flesje pepermunt. Of gebruik een diffuser voor een lekkere geur in huis. Zo heb je meer profijt van een flesje.

Denk je dat je niet tegen de tintelende werking van pepermunt kunt? Onderaan deze blog vind je meer receptideeën. Leuk om uit te proberen! 

Andere recepten voor je haren

Als je meer wilt weten over mehndi en andere natuurlijke kleuringen voor je haren, dan zijn deze blogs misschien wat voor je. 

Meer over Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer informatie over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar het boek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

DIY henna haarverf met pepermunt voor grijze en witte haren

Meer relevante blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar meer relevante recepten en tips? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.

Deze blog bevat geen betaalde promotie. Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Maar weet zelf wat het beste voor jou is. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Door jouw hulp kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!

Bronvermelding

Bij HennaSooq op YouTube staat meer uitleg over werken met indigo en henna. Zij is echt een kei in allerlei natuurlijke kleuringen. Meer informatie staat ook hier bij:

https://www.healthline.com/health/peppermint-oil-for-hair#considerations

https://www.shoprythm.com/blogs/hair-care/11-best-essential-oils-for-grey-hair

Geverifieerd door MonsterInsights