DIY Recept henna-haarverf met pepermunt

Vera's Lifestyle Wereld


Wil jij een diepe reiniging en intense kleuring van je hoofdharen dan met henna alleen? Heb jij wat geduld voor de grijze en witte haren op jouw hoofd? Dit DIY recept voor een haarmasker met henna, koffie en pepermunt kan grijze en witte haren helpen minderen. Dus: Gebruik jij ook zo graag henna, oftewel mehndi, om je haren te kleuren? En heb jij je al verdiept in essentiële oliën?

Weet jij dat jouw haren een betere boost kunnen krijgen als je mehndi combineert met een essentiële olie? En weet jij dat de kleur van mehndi kan intensiveren door het gebruik van een olie, waardoor het haar een mooie, zachte, bruine gloed kan krijgen? Het henna haarmasker zit toch al in je haar, dus waarom zou je de werking niet verbeteren met een passende etherische olie? Tijd voor een voordelig recept!

Diep, donker en speels met henna

Henna wordt al duizenden jaren gebruikt om huid en haren te verven. Het is natuurlijk en goedkoop. Afhankelijk van de oogst kan henna haren en huid van oranje tot donkerrood kleuren. Door de henna aan te maken met koffie kunnen je haren een rijke, donkerbruine tint krijgen. Dit recept is dus ideaal voor mensen die al van nature donker haar hebben, denk aan donkerbruin tot zwart haar. Als in zo’n kapsel grijze en witte haren zitten, kleuren die bij – net als de andere haartjes – en gaat alles speels op in elkaar. 

De kleuring van dit henna haarmasker met koffie wordt dus donkerder dan met henna en heet water alleen. Je kapsel krijgt een speels effect. Grijze en witte haren kunnen al vanaf de eerste pakking een kleur oppikken. Herhaal dit masker regelmatig, want grijs en wit haar zijn het pigment kwijt. Het duurt dus wat langer voor de kleur weer opgebouwd is in die haren. 

Heb je je haren al eerder gekleurd met andere producten? Overleg dan met jouw haarspecialist of dit recept een goed idee is. De bestanddelen kunnen een ander effect hebben op reeds gekleurd haar.

Voordelen van pepermunt

Pepermuntolie kan de haargroei stimuleren. Ook kan het helpen naar sterker, dikker en nieuw haar. Wat pepermunt ook kan, is de aanmaak van melanine in de haarfollikels verbeteren. Hierdoor kunnen nieuwe haartjes er gekleurd uitkomen. Pepermunt zorgt dus dat de haarvernieuwing verbetert. Hierdoor neemt de hoeveelheid nieuwe grijze en witte haren af. 

Lijkt het je zonde om een flesje essentiële olie in huis te halen? Je kunt pepermuntolie meteen blijvend inzetten als haarconditioner, zodat de haarfollikels steeds goed onderhouden worden. Pak hiertoe mijn recept op DIY Recept haarolie met pepermunt eens. Dat recept kan meteen ingezet worden als massageolie voor haar en lijf. Ook kun je badzout maken met hetzelfde flesje pepermunt. Of gebruik een diffuser voor een lekkere geur in huis. Zo heb je meer profijt van je flesje.

Denk je dat je niet tegen de tintelende werking van pepermunt kunt? Onderaan deze blog vind je meer receptideeën. Leuk om uit te proberen! 

Recept henna-haarverf met pepermunt

Maak een haarverf afhankelijk van de haarlengte en haardikte. Mijn kapsel is ongeveer schouderlengte en ik houd niet van een dikke pakking. Aan vier volle theelepels hennapoeder heb ik genoeg om alles lekker te bedekken. 

Ingrediënten henna haarmasker

  • ca 4 volle theelepels hennapoeder
  • ca 100 ml espressokoffie
  • ca 5 druppels essentiële olie pepermunt

Bereiden henna haarverf

(5 minuten en 4 uur wachttijd)

  • Zet een sterke espressokoffie. Donkere koffie helpt de kleuring van henna goed op gang naar donkerbruin. Laat de koffie een paar minuten rusten, zodat de kleur kan intensiveren.
  • Pak in de tussentijd een glazen, porseleinen of kunststof beker met deksel. Doe daar de mehndi in.
  • Voeg een scheutje hete koffie toe aan de henna en roer met een porseleinen, houten of kunststof lepel. Herhaal dit proces tot de henna voldoende vloeibaar is. Dit kan de dikte van yoghurt zijn of net zo vloeibaar als chocolademelk. De 100 ml koffie is slechts een indicatie. Waarschijnlijk houd je wat koffie over.
  • Sluit af met een deksel en laat de mehndi 2 uur rusten op een warme plek (in de zon of bij de verwarming). De kleurdeeltjes in de henna moeten namelijk de tijd krijgen om vrij te komen. Dan pas kan het haren kleuren. Ook wordt het papje iets dikker.
  • Als de verkleuring van de henna lekker op gang is, ziet de henna er donkerder uit. Nu kan de essentiële olie erbij gedruppeld worden. Roer goed door en zet opnieuw de henna afgesloten en warm weg, zodat het kleurproces verder kan.
  • Gebruik de mehndi binnen 5 uur nadat je gestart bent met de bereiding. Dan zijn de kleurdeeltjes in elk geval lekker actief.
  • Tips over het aanbrengen of meer informatie vind je in de blogs hieronder bij dit artikel.

Andere recepten voor je haren

Als je meer wilt weten over mehndi en andere natuurlijke kleuringen voor je haren, dan zijn deze blogs misschien wat voor je. 

Bronvermelding

Bij HennaSooq op YouTube staat meer uitleg over werken met indigo en henna. Zij is echt een kei in allerlei natuurlijke kleuringen. Meer informatie staat ook hier bij:

https://www.healthline.com/health/peppermint-oil-for-hair#considerations

https://www.shoprythm.com/blogs/hair-care/11-best-essential-oils-for-grey-hair

Meer relevante blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar meer relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!