Spread the love
Kauwgom is geen praatgom – Spierontwikkeling Wellness, Vera's Lifestyle Wereld

Meteen naar ons assortiment? Klik op Webwinkel Vera’s Lifestyle Wereld

‘Mam, mag ik kauwgom?’ vraagt Quin.
‘Ja, pak maar,’ antwoord ik automatisch. Een tijd terug vond ik de mondmotoriek van mijn jongens matig. Ik ben toen gestart met kauwgom uitdelen om bellen te leren blazen.

Mijn generatie groeide op met kauwgom. Ideaal als je je verveelde of moest nadenken. En ongemerkt stimuleerde je een hoop belangrijke spieren. Tegenwoordig is er zoveel keus in dingen doen, dat de ontwikkeling van spieren in het gezicht te weinig aandacht krijgt. Na een half uur kauwen en proberen te blazen zijn ze voldaan. En trots als het blazen goed gaat. En ik tevreden dat die arme tongspieren wat meer oefening hebben gehad.

Werken aan jezelf? Fitter? Beter? Misschien is dit assortiment net wat je zoekt. Klik voor aanbiedingen en bestsellers op de link  Wat moet je gezien hebben bij Vera’s Lifestyle Wereld  

Barry protesteert luider dan normaal.

‘Ik zei net al ‘nee’. Dat hoorde je. Ik wil ze nu badderen, zodat ik ook eens bijtijds rust heb vanavond.’
Oeps. En ik negeerde Barry, omdat hij altijd ‘nee’ zegt tegen kauwgom.
‘Als papa en ik gaan scheiden, is het wel jullie schuld, hè jongens,’ verzucht ik.
De jongens slaken verontwaardigde kreten.

‘Geef je ons echt de schuld?’ vraagt Quin met zijn mond vol … kauwgom.

Barry grinnikt op de achtergrond.
‘Absoluut! Papa zou anders niet geïrriteerd zijn, als je het bij zijn ‘nee’ had gelaten. Zo lang jullie net zo lang doorgaan voor een ‘ja’ zijn jullie net zo schuldig aan onenigheid tussen ons. Het wordt tijd dat je die eerste ‘nee’ accepteert. Dat hebben we al meer gezegd.’
Neil landt al kauwend op Quin en zegt gemoedelijk: ‘Quin hoor je dat? Het is jouw schuld als papa en mama scheiden en we niet meer bij elkaar wonen.’
Ik kijk verbaasd naar Neil en constateer: ‘Zit jij nou ook al te kauwen? Je vraagt niet eens of je kauwgom mag.’
Neil giechelt: ‘Als hij het mag, mag ik het ook. Dat hoef ik dan niet te vragen.’
En dat klopt. Het is een antwoord die wij vaker geven op herhalende vragen. En natuurlijk passen zij dat alleen toe wanneer het hen uitkomt. Te weinig naar onze zin, in elk geval. Hoeveel tijd en energie wel niet in die herhalende taak gaat zitten … Als ouder wordt jouw geduld enorm op de proef gesteld. En laten mijn man en ik feitelijk niet geduldig van aard zijn. Dat we geduldig overkomen, komt door heel veel uren oefenen. En oefening krijg je genoeg met kinderen … Met de onze in elk geval wel.
Sean stopt verrast bij hen.

‘Hé … hebben jullie kauwgom? Mag dat toch?’
‘Kennelijk Sean,’ zegt Barry droog. Zijn vrouw zei tenslotte tegen zijn zin in ‘ja’. Sean kan zich in gezelschap soms te goed afsluiten. Dat kan jarenlange training tussen twee drukke broers met je doen. Top. Heeft hij tenminste dat stukje mindfulness goed onder de knie.
‘Oké, dan pak ik er ook eentje.’

Sean rent weg en komt kauwend terug. Op de bank. Tussen zijn broers. Drie druk kauwende jongens.
Barry kijkt me veelbetekenend aan.
Ik glimlach en zeg: ‘Het is kauwgom. Geen praatgom. Geniet van je rust.’

Na maanden oefenen met kauwgom is ‘Het is kauwgom. Geen praatgom‘ een bekende kreet geworden binnen het gezin. Onze jongens dachten, dat ze met een mond vol kauwgom nog net zo veel konden praten als altijd. Dat gaat dus niet. En al die verhalen tussendoor wil ik niet eens. Af en toe mogen ze best stil zijn. Met kauwgom oefen je je kaakspieren op een andere manier. Vind ik. Mindfulness mag ook op deze manier getraind worden. Vind ik.
‘Zeg, vind jij echt dat het de schuld van de kinderen is als we scheiden?’ vraagt mijn dierbare echtgenoot.
‘In ons geval wel,’ antwoord ik. ‘We kunnen prima met elkaar overweg. Tot de kinderen allerlei issues hebben. Dan komt er druk op de relatie te staan. Ik denk overigens dat veel scheidingen komen, doordat je jezelf kwijt raakt binnen een gezin. Laat staan elkaar. Als man en vrouw zijnde. Een relatie is moeilijk te managen met kinderen. En zeker met eigenwijze kinderen.’
‘Hm … eigenlijk zou ik dus bij sollicitaties ook moeten vragen of mensen thuis gelukkig zijn om te bepalen of ze goed kunnen managen op het werk?’
‘Ik denk dat de juiste vragen over het privé-leven heel veel vertellen over hoe iemand zich op zijn werk zou kunnen gedragen,’ antwoord ik droog. We weten allebei wel beter. Mensen zijn zich maar beperkt bewust van hun handelen. Naar jezelf kijken is en blijft lastige materie.

Weet jij dat jouw tong een orgaan is? En veel functies heeft? Zo stimuleert een sterke tong een betere spraakontwikkeling. Bij mijn kinderen deel ik af en toe kauwgom uit. Om langer te leren kauwen. Om spieren beter te trainen. Om die tong meer in beweging te krijgen. Om de binnenkant van die mond beter te leren kennen. Om geduld te leren uitoefenen. En voor dat speelse stukje mindfulness. 

Kauwgom is geen praatgom – Spierontwikkeling Wellness, Vera's Lifestyle WereldMeer mindfulness of positieve motivatie?

Kijk eens naar mijn blogcategorie ‘Een beter mens en ouder – Positieve mind’  op mijn website voor meer positieve motivatie, leef tips en mindfulness. Misschien vind jij mijn blog over druk hebben en sociale contacten op Sociale contacten en interactie ook interessant. Want hoe gemakkelijk vergeten wij wel niet wat echt contact onderhouden betekent? En hangen wij wat rond aan de oppervlakte? Hoe vaak nemen wij niet de moeite om oprecht te vragen hoe het gaat met iemand? En dan geduldig te luisteren? Terwijl je die tijd echt wel terugwint in je dag.

Weet jij niet goed wat belangrijk is voor je? Als het gaat om voldoende tijd of geld hebben, is het belangrijk te leren bepalen wat nu echt belangrijk is voor je. Want je hebt vaak van beide niet genoeg. Mijn tip? Bepaal jouw ‘like’ of ‘love’! Ik leg je uit hoe. Kijk je even mee?

Voldoende ontstressen en rust is essentieel

De basis van een leven vol energie, plezier en gezondheid is goede voeding, beweging, relaxen, ontstressen en slaap, stelt Dr. Mark Hyman, een van de meest bekende specialisten in Functional Medicine, in zijn boek Eat Fat Get Thin. De impact van te veel stress en te weinig slaap mogen niet verwaarloosd worden. Het ervaren van stress zorgt namelijk voor productie van het hormoon cortisol. Cortisol maakt dat je buikvet gaat opslaan, dat je behoefte hebt aan suiker en dat je op emotie gaat eten. Met als gevolg een hogere kans op overgewicht en ziektes. Een gebrek aan goede nachtrust stimuleert weer hormonen die je hongerig maken en je vet helpen opslaan. Zaak dus om een goede slaap en minder stress te bevorderen in jouw leven. Maar hoe doe je dat? Lees eens mee op Een gezond metabolisme en het belang van ontstressen en voldoende slaap over de invloed van te veel stress en te weinig rust op jouw leven.

Natuurlijk kun je je opgeven voor mijn nieuwsbrieven op mijn website. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en aanbiedingen. Je leest de nieuwsbrief van september door te klikken op deze link nieuwsbrief september 

Pak jouw gratis FIT & FAB werkboekje!

Je kunt aan de slag met jouw plan. De FIT en FAB(ulous) Challenge is een werkboekje waar jij zelf uit kunt werken. Een video-serie helpt jou op weg.

Deze korte cursus daagt jou uit om te zien waar jij staat en waar jij naar toe zou kunnen. Om beter in je vel te gaan zitten. En die betere versie van jezelf te worden.

Je vindt deze online challenge in Vera’s facebookgroep door toegang te vragen via deze link Lekker In Je Vel en Fit met Vera’s Lifestyle Wereld  . Geen gedoe met meekijkers. Geen kritiek van anderen. Vragen stel jij aan mij via een privéberichtje. In competitie zijn met jezelf is al zwaar genoeg. En het draait vooral om jouw eigen actie. Niet die van anderen. Het is jouw actie. Zonder jouw beslissingen verandert er weinig in jouw leven.

Deel mijn blog gerust, als jij mocht vinden dat anderen ook wat aan mijn blog hebben. Heb het fijn!

Kauwgom is geen praatgom – Spierontwikkeling Wellness, Vera's Lifestyle Wereld

Vera Ramman-Delpeut is echtgenote, moeder, blogger, auteur en wellness & business coach bij Vera’s Lifestyle Wereld. Vera vindt dat ieder mens recht heeft op een fijn leven. Maar dat je dat leven wel zelf in je eigen handen moet houden. Jij bent ‘in control’. Zodra jij dat beseft, breng jij een hoop goeds voor jezelf in gang. Wees de beste versie van jezelf. Je kunt het!

Gezonde voeding en een betere leefstijl kunnen voor jou de oplossing zijn. Meer blogs, vlogs en tips over bewuster leven vind jij op www.veraslifestylewereld.nl

Slim & snel fit in je vel kan met de gratis e-boekjes die je kunt downloaden van Vera’s website www.veraslifestylewereld.nl . Deze boekjes geven jou meer informatie over ketogeen leven, lage koolhydraten en balansdagen. De info helpt jou je doelen te bepalen en je fit plan op te stellen. De boekjes zitten vol tips over hoe je zelf kunt starten met fitter worden, want … succes komt pas als je zelf aan de slag gaat! 

De gratis Live Fit app vind jij ook op Vera’s website. Deze digitale fitness app biedt jou workouts op jouw niveau, gezonde recepten en positieve tips. Gewoon als reminder dat jij niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf moet zorgen. Je kunt de app gratis downloaden door te klikken op Download de gratis Live FIT app nu!  .

Vera’s blogs over wellness en mindfulness, over dromen en plannen vind jij op haar website onder de categorie ‘Een beter mens en ouder – Positieve mind’.

Voor vragen kun jij mij e-mailen op info@veraslifestylewereld.nl of leg contact via facebook! In Vera’s facebookgroep Lekker in je Vel en Fit met Vera’s Lifestyle Wereld vind jij gratis eboekjes en tips over gezonder leven. Ook de Fit & Fab ‘Lekker in je Vel’ Challenge vind jij daar. Geen competitie. Maar een uitdaging om met jezelf aan de slag te gaan. Je vindt de groep door op Lekker in je Vel en Fit met Vera te klikken. Deze groep is geen praat- of reclamegroep, maar een informerende plek van Vera over hoe jij snel beter in je vel kunt zitten. Met of zonder producten. Wees welkom! 

Kauwgom is geen praatgom – Spierontwikkeling Wellness, Vera's Lifestyle Wereld

Als onafhankelijk distributeur bij It Works! International helpt Vera cliënten en teamleden verder met de verzorgingslijn van It Works – een eigenzinnige en tikje holistische wellness onderneming. Want je eigen welbevinden pak jij zelf op, maar wat hulp de goede kant op is fijn! Het natuurlijke assortiment van It Works vind jij in de webwinkel door op de link Webwinkel Vera’s Lifestyle Wereld te klikken.

Individuele resultaten kunnen en zullen variëren. Het It Works! assortiment & Vera’s Lifestyle Wereld beweren niet eventuele, aan huid, lichaam, of haar gerelateerde aandoeningen te genezen/behandelen/voorkomen. Indien je allergisch bent voor een van de vermelde ingrediënten, of onder behandeling staat, dan wel medicatie gebruikt, overleg dan voor gebruik met jouw arts. 

Net als bij andere merken zijn niet alle producten en adviezen geschikt voor kinderen, of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Vraag na bij je specialist of gebruik kan.

Kauwgom is geen praatgom – Spierontwikkeling Wellness, Vera's Lifestyle Wereld

Download jouw GRATIS e-boekjes en ga gelijk op voor beter! Ook jij kunt voortaan fijnere dagen hebben.

Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten!
Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten met een handige checklist!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies recepten!

Recente berichten
Heerlijk zomers smoothie recept met nectarines en abrikozen – Eet de kleuren van de regenboog
Heerlijk zomers smoothie recept met nectarines en abrikozen – Eet de kleuren van de regenboog
Richting de zomer liggen de schappen vol met heerlijk seizoensfruit. Het moment dus om jouw s[...]
Recept romige suikerarme vegan rabarbertaart met custard
Recept romige suikerarme vegan rabarbertaart met custard
Een rabarbertaart met een rijke custardsaus past goed bij het frisse en zachtzure van de raba[...]
Vier moederdag zoals nooit tevoren! Meer zelfvertrouwen als vrouw en moeder
Vier moederdag zoals nooit tevoren! Meer zelfvertrouwen als vrouw en moeder
Meer zelfvertrouwen als vrouw en moeder! Terugvallen in jouw oude patroon, vergeten dat jij ook [...]
DIY Recept plantaardige haarolie met salie voor verzorging van huid en grijs en wit haar
DIY Recept plantaardige haarolie met salie voor verzorging van huid en grijs en wit haar
Recept plantaardige haarolie met salie voor grijze en witte haren Als je het zelf maakt, weet ji[...]
Gezond en vrolijk tie dye smoothie recept – denk aan die regenboog!
Gezond en vrolijk tie dye smoothie recept – denk aan die regenboog!
Tie Dye Smoothie Recept - Gezond en vrolijk Een tie dye smoothie is een smoothie waarbij je vers[...]