Spread the love

Zie jij die drie kinderen daar op de foto? Ze hebben alledrie astma. Alledrie een andere vorm. Alledrie andere medicatie. Astma kan in meerdere vormen voorkomen. En vaak heb je niet snel door dat jouw kind astma kan hebben. Of dat jij het kunt hebben. Daarom is het juist zo belangrijk om bedacht te zijn op signalen. Maar waar let je op? 

Vergeet astma bij jouw kind niet! – Wellness, Vera's Lifestyle Wereld

Ik kan je uit ervaring vertellen, dat er aardig wat slapeloze nachten en onrustige dagen aan die diagnose vooraf zijn gegaan. Voordat de juiste pufjes per kind bijelkaar waren gevonden. Het lag zeker niet aan hun artsen. Het menselijk lijf zit nu eenmaal complex in elkaar.

Of ik daardoor oververmoeid ben? Het was wel een factor ja. Zodra jouw kind wat heeft, loop je als ouder harder. Je denkt: ‘Mijn tijd komt wel.’ En je gaat gewoon door. En zo kunnen er zo een aantal jaar voorbij zijn. Zonder dat je een stap terug hebt kunnen doen. Mensen die neigen naar burnout verschijnselen zijn overigens vaak mensen die een ongelooflijke drive hebben. In alles wat hen interesseert. Daarom is het extra belangrijk dat je goed je grenzen leert bewaken. Als ouder zijnde.

Mijn kinderen zijn niet zielig trouwens. Ze zullen waarschijnlijk over hun astma heen groeien. Zoals zoveel kinderen dat kunnen. Mijn kinderen zwemmen als de besten. Ook onder water. En kanoën en skaten en schaatsen en steppen en mountainbiken. Duursport genoeg. Zolang ze maar voldoende rust hebben eromheen. En voldoende gezonde voeding. Maar dat geldt voor elk mens.

Ze zijn een feestje voor hun kinderarts, die strenge specialiste die altijd met allerlei strikvragen wil weten of wij de medicatie en de aandoening wel voldoende serieus nemen. Of wij wel voldoende balans houden. En toch voldoende mee gaan met het leven. Wij zijn het bewijs dat het ook anders kan. Daar doet zij het voor. ‘Genoeg kampioenen met astma,’ zei ze een keer. ‘Het gaat om de juiste zorg.’

Waar deze jongens zich jaren aan mij en elkaar vastgeklampt hebben – wat heel logisch is, want als je niet voldoende lucht hebt, ben je onzeker – gaan ze alledrie regelmatig zonder elkaar of zonder mij op stap. Ze laten los. Ze hebben letterlijk meer lucht. En meer energie. Voldoende zuurstof is gekoppeld aan voldoende energie.

Werken aan jezelf? Fitter? Beter? Misschien is dit assortiment net wat je zoekt. Klik voor aanbiedingen en bestsellers op de link  Wat moet je gezien hebben bij Vera’s Lifestyle Wereld  

Waarom ik dit allemaal vertel?

In Nederland hebben circa 100.000 kinderen tot 14 jaar aangetoonde astma. Zij staan dus onder behandeling. Zij hebben medicijnen – en daar ga ik in de volgende alinea’s verder op in. Qua bevolkingsdichtheid hebben wij in Nederland veel astmapatiënten. Vaak is de astma in combinatie met een allergie en/of overgevoeligheid voor iets.

Die triggers hoeven niet altijd pollen in de lucht te zijn. Of huidschilfers van dieren. Het kan ook luchtvervuiling zijn. In Nederland is de lucht erg vuil. Door de industrie. Door het verkeer. Kijk maar eens op een fijnstofkaart. Voldoende te vinden via Google.

De stikstofdioxide in de lucht kan ontstekingen in de luchtwegen veroorzaken. En dat maakt een astmatische reactie extra onvoorspelbaar. Als jij je daarnaast bedenkt dat Nederland circa 1.200.000 mensen heeft die een longaandoening hebben, snap je dat luchtwegen een ‘hot issue’ zijn in de Nederlandse medische zorg.

Ongeveer 5% van alle kinderen in Nederland heeft een aangetoonde vorm van astma. Een grote groep. Weet jij dat sommige kinderen met astma geen passende medicatie hebben? Of dat zij hun pufjes niet goed nemen? Of hun omgeving niet voldoende gesaneerd wordt? En dat dat ook op te lossen valt? Want er bestaan veel medicijnen. Veel blaastesten … Veel oefeningen. En we hebben stofzuigers. En wasmachines. En artsen en fysio’s die wel adequaat kunnen helpen. Maar dan moeten ouders eerst dat probleem constateren.

Weet jij dat er ook veel niet-ontdekte astma bij kinderen is? Zo’n 10% van alle kindjes in Nederland? En dat er op school dus per groep zo’n 2 kinderen zijn, die te weinig zuurstof binnen krijgen? Om alles optimaal te kunnen laten werken? Dit biedt een kind een slechtere kwaliteit van leven dan degenen zonder astma. Of degenen die wel een ontdekte astma hebben en passende medicatie.

En dan heb ik het nog niet over de volwassenen met verwaarloosde astma of de verkeerde medicatie. Waardoor cellen zijn beschadigd. Waardoor spieren zijn overbelast. Of juist onderbelast. En die volwassenen in hun leven – misschien wel ongemerkt concessies – hebben moeten doen. Het is niet gering die aantallen. Ik hoor het al jaren bij controles bij fysiotherapeuten. Bij artsen. En bij de longfunctie poli. Zelf val ik onder de groep ‘volwassene met verwaarloosde kinderastma, geen medicatie en onder behandeling bij een fysio door een verkeerd gebruik van spieren’.

En dat terwijl je zo gemakkelijk meer van je leven had kunnen genieten met passend pufjes. En de juiste oefeningen voor je longen. En een geschikte sport. En de juiste voeding. En supplementen als je niet voldoende nutriënten binnen krijgt voor die goede celontwikkeling. Kijk dus even naar jouw signalen. En die van jouw kind.

Het start bij jou

Te weinig lucht … Wat verkijken mensen zich daar toch op! Als je niet voldoende zuurstof binnen krijgt, heb je niet voldoende energie om je lichaam optimaal te laten functioneren.

Astma uit zich niet altijd in stevig gehijg of hyperventilatie. Het uit zich niet altijd in grauw zien. En blauwe lippen. Je ziet niet altijd dat die longen hard moeten werken. Je merkt het vaak aan kleine dingen. Per persoon kan dat verschillen. Want een tekort aan lucht is persoonlijk. Soms merk je het aan het humeur. Snel boos. Gauw geïrriteerd zijn. Of juist heel gelaten. Timide. Soms merk je het aan een afwachtende houding. Letterlijk op de bank hangen. Niets willen. Niets kunnen. Nergens zin in hebben. Ook niet in eten. Of drinken. Soms merk je het aan hoestbuien. Overdag. Of juist ’s nachts. Ook ’s nachts wakker worden kan duiden op astma.  Zonder dat je specifiek merkt dat je te weinig lucht hebt. Niet kunnen slapen. Of rusteloos zijn, kan ook duiden op te weinig zuurstof.

Soms doe je ongemerkt een stapje terug. Door afspraken af te zeggen. Door dingen niet te doen. Door naar jouw energie te gaan leven. Prima. Van tijd tot tijd is dat juist goed. Even opladen. En je grenzen kennen, zouden we allemaal moeten. Maar zou je altijd zo moeten leven? Naar jouw beperkingen? Terwijl je met wat training en/of medicatie en/of passende voedingsstoffen meer uit het leven kunt halen? De keus is aan jou.

In dit blog duik ik in op astma. En het feit dat mensen nog niet voldoende bedacht zijn op een chronische aandoening van de longen en het effect ervan bij een slechte behandeling. Bij jou of jouw kind hoeft het niet persé astma te zijn. Of een andere longaandoening. Het is aan jou en jouw specialist om zelf te kijken wat er binnen jouw gezin kan spelen. Elk geval is uniek. Bovendien kunnen kinderen over hun astma heen groeien. Wees in ieder geval bedacht op symptomen. Vraag advies. En vind balans.  

De informatie is er. Nu is het aan jou. Het voorwerk. Het inlezen. Het observeren. En naar die specialist. Want goed voor jezelf of jouw kind zijn, is niet alleen op tijd eten en mooi gekleed gaan. Het is ook van binnen goed zitten. Al die lichaamscellen kúnnen naar hun beste conditie toe. Het start bij jou. Met de juiste aandacht. Met een goede conclusie. Heb het goed. Heb het fijn!

Wat is lekker in je vel zitten voor JOU? Wat zou een gezondere leefstijl voor jou kunnen betekenen? En hoe kun jij aan de slag? Met bepalen van wat goed en beter voor jou is? Misschien is deze info net iets voor jou. Luister je even mee?

Vergeet astma bij jouw kind niet! – Wellness, Vera's Lifestyle Wereld

Meer mindfulness of positieve motivatie?

Kijk eens naar mijn blogcategorie ‘Een beter mens en ouder – Positieve mind’  op mijn website voor meer positieve motivatie, leef tips en mindfulness. Misschien vind jij mijn blog over druk hebben en sociale contacten op Sociale contacten en interactie ook interessant. Want hoe gemakkelijk vergeten wij wel niet wat echt contact onderhouden betekent? En hangen wij wat rond aan de oppervlakte? Hoe vaak nemen wij niet de moeite om oprecht te vragen hoe het gaat met iemand? En dan geduldig te luisteren? Terwijl je die tijd echt wel terugwint in je dag.

Voldoende ontstressen en rust is essentieel

De basis van een leven vol energie, plezier en gezondheid is goede voeding, beweging, relaxen, ontstressen en slaap, stelt Dr. Mark Hyman, een van de meest bekende specialisten in Functional Medicine, in zijn boek Eat Fat Get Thin. De impact van te veel stress en te weinig slaap mogen niet verwaarloosd worden. Het ervaren van stress zorgt namelijk voor productie van het hormoon cortisol. Cortisol maakt dat je buikvet gaat opslaan, dat je behoefte hebt aan suiker en dat je op emotie gaat eten. Met als gevolg een hogere kans op overgewicht en ziektes. Een gebrek aan goede nachtrust stimuleert weer hormonen die je hongerig maken en je vet helpen opslaan. Zaak dus om een goede slaap en minder stress te bevorderen in jouw leven. Maar hoe doe je dat? Lees eens mee op Een gezond metabolisme en het belang van ontstressen en voldoende slaap over de invloed van te veel stress en te weinig rust op jouw leven.

Heb jij een plan nodig? Pak jouw FIT & FAB werkboekje!

Je kunt aan de slag met jouw plan. De FIT en FAB(ulous) Challenge is een werkboekje waar jij zelf uit kunt werken. Een video-serie helpt jou op weg.

Deze korte cursus daagt jou uit om te zien waar jij staat en waar jij naar toe zou kunnen. Om beter in je vel te gaan zitten. En die betere versie van jezelf te worden.

Je vindt deze online challenge in Vera’s facebookgroep door toegang te vragen via deze link Lekker In Je Vel en Fit met Vera’s Lifestyle Wereld  . Geen gedoe met meekijkers. Geen kritiek van anderen. Vragen stel jij aan mij via een privéberichtje. In competitie zijn met jezelf is al zwaar genoeg. En het draait vooral om jouw eigen actie. Niet die van anderen. Het is jouw actie. Zonder jouw beslissingen verandert er weinig in jouw leven.

Natuurlijk kun je je opgeven voor mijn nieuwsbrieven op mijn website. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en aanbiedingen. Je leest de nieuwsbrief van september door te klikken op deze link nieuwsbrief september 

Naslagwerken

Genoeg informatie op het internet over astma, COPD en andere aandoeningen bij kinderen en volwassenen. Een aantal die je zou kunnen lezen zijn:

https://www.cyberpoli.nl/astma/interviews/rene
https://www.cyberpoli.nl/astma/interviews/bert
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/nachtelijk-astma-bij-kinderen.htm
https://www.longfonds.nl/astma/voor-ouders/mijn-kind-heeft-astma
https://www.allesoversport.nl/artikel/met-astma-kun-je-prima-sporten/
https://www.ad.nl/binnenland/nergens-in-europa-zo-veel-kinderen-met-astma-door-uitlaatgassen~a43cff8b/
https://www.oudersvannu.nl/kind/school/praten-over-school/?utm_source=ad&utm_medium=nieuwsartikel&utm_campaign=byo

Deel mijn blog gerust, als jij vindt dat anderen ook wat aan mijn blog hebben. Heb het fijn!

Vergeet astma bij jouw kind niet! – Wellness, Vera's Lifestyle Wereld

Vera Ramman-Delpeut is echtgenote, moeder, blogger, auteur en wellness & business coach bij Vera’s Lifestyle Wereld. Vera vindt dat ieder mens recht heeft op een fijn leven. Maar dat je dat leven wel zelf in je eigen handen moet houden. Jij bent ‘in control’. Zodra jij dat beseft, breng jij een hoop goeds voor jezelf in gang. Wees de beste versie van jezelf. Je kunt het!

Gezonde voeding en een betere leefstijl kunnen voor jou de oplossing zijn. Meer blogs, vlogs en tips over bewuster leven vind jij op www.veraslifestylewereld.nl

Slim & snel fit in je vel kan met de gratis e-boekjes die je kunt downloaden van Vera’s website www.veraslifestylewereld.nl . Deze boekjes geven jou meer informatie over ketogeen leven, lage koolhydraten en balansdagen. De info helpt jou je doelen te bepalen en je fit plan op te stellen. De boekjes zitten vol tips over hoe je zelf kunt starten met fitter worden, want … succes komt pas als je zelf aan de slag gaat! 

Voor vragen kun jij mij e-mailen op info@veraslifestylewereld.nl of leg contact via facebook! In Vera’s facebookgroep Lekker in je Vel en Fit met Vera’s Lifestyle Wereld vind jij gratis eboekjes en tips over gezonder leven. Ook de Fit & Fab ‘Lekker in je Vel’ Challenge vind jij daar. Geen competitie. Maar een uitdaging om met jezelf aan de slag te gaan. Je vindt de groep door op Lekker in je Vel en Fit met Vera te klikken. Deze groep is geen praat- of reclamegroep, maar een informerende plek van Vera over hoe jij snel beter in je vel kunt zitten. Met of zonder producten. Wees welkom! 

Vergeet astma bij jouw kind niet! – Wellness, Vera's Lifestyle Wereld

Als onafhankelijk distributeur bij It Works! International helpt Vera cliënten en teamleden verder met de verzorgingslijn van It Works – een eigenzinnige en tikje holistische wellness onderneming. Want je eigen welbevinden pak jij zelf op, maar wat hulp de goede kant op is fijn! Het natuurlijke assortiment van It Works vind jij in de webwinkel door op de link Webwinkel Vera’s Lifestyle Wereld te klikken.

Individuele resultaten kunnen en zullen variëren. Het It Works! assortiment & Vera’s Lifestyle Wereld beweren niet eventuele, aan huid, lichaam, of haar gerelateerde aandoeningen te genezen/behandelen/voorkomen. Indien je allergisch bent voor een van de vermelde ingrediënten, of onder behandeling staat, dan wel medicatie gebruikt, overleg dan voor gebruik met jouw arts. 

Net als bij andere merken zijn niet alle producten en adviezen geschikt voor kinderen, of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Vraag na bij je specialist of gebruik kan.

Vergeet astma bij jouw kind niet! – Wellness, Vera's Lifestyle Wereld

Download jouw GRATIS e-boekjes en ga gelijk op voor beter! Ook jij kunt voortaan fijnere dagen hebben.

Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten!
Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten met een handige checklist!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies recepten!

Recente berichten
Heerlijk zomers smoothie recept met nectarines en abrikozen – Eet de kleuren van de regenboog
Heerlijk zomers smoothie recept met nectarines en abrikozen – Eet de kleuren van de regenboog
Richting de zomer liggen de schappen vol met heerlijk seizoensfruit. Het moment dus om jouw s[...]
Recept romige suikerarme vegan rabarbertaart met custard
Recept romige suikerarme vegan rabarbertaart met custard
Een rabarbertaart met een rijke custardsaus past goed bij het frisse en zachtzure van de raba[...]
Vier moederdag zoals nooit tevoren! Meer zelfvertrouwen als vrouw en moeder
Vier moederdag zoals nooit tevoren! Meer zelfvertrouwen als vrouw en moeder
Meer zelfvertrouwen als vrouw en moeder! Terugvallen in jouw oude patroon, vergeten dat jij ook [...]
DIY Recept plantaardige haarolie met salie voor verzorging van huid en grijs en wit haar
DIY Recept plantaardige haarolie met salie voor verzorging van huid en grijs en wit haar
Recept plantaardige haarolie met salie voor grijze en witte haren Als je het zelf maakt, weet ji[...]
Gezond en vrolijk tie dye smoothie recept – denk aan die regenboog!
Gezond en vrolijk tie dye smoothie recept – denk aan die regenboog!
Tie Dye Smoothie Recept - Gezond en vrolijk Een tie dye smoothie is een smoothie waarbij je vers[...]