Spread the love

Als kind hoorde ik vaak dat ik een kattenkop was. Niet alleen van kinderen. Maar ook van volwassenen. Waar dat vandaan kwam? Nou … Ik was vaak opstandig. Want ik accepteerde niet dat mensen flauwe ‘macht’-spelletjes met elkaar speelden. Suf gefluister, flauwe grapjes, niet mee laten doen, onnozele geheimpjes, of een opmerking over hoe je eruitziet? Ongelooflijk stom vond ik dat. Niet alleen als het mij overkwam. Ook als het over anderen ging.

En ik? Ben dan een type die er iets van zegt. En niet altijd even mild, kan ik je vertellen! Sommige mensen hebben nou eenmaal die spiegel nodig. Recht voor hun gezicht. En kunnen dat soms niet waarderen. Dat werd mij niet altijd in dank afgenomen. Het duurde even voor ik dat zelf zag. Dat die benaming ‘kattenkop’ daardoor kwam. Een label vond ik het niet. Ik heb een prima jeugd gehad. Voor die tijd. Zonder trauma’s. Met leuke sociale contacten.

Toch mag ik mezelf zijn. Zonder een opgeplakt etiket met het woord ‘lastig’. Ook ik ben een mens met mijn eigen gedragingen. En dat mag ook. Ik mag er ook zijn, zoals ik ben. Net als dat die ander er mag zijn, zoals die is.

Elk mens heeft tekortkomingen. Maar als iemand over grenzen gaat, zeg ik er wel wat van. Vaak is dat overschrijden niet met opzet. Het komt door onnadenkend of bazig gedrag. En dat heb je zo benoemd. En is alles weer snel oké. Gewoon even een pas op de plaats. Zonder gedoe.

Werken aan jezelf? Fitter? Beter? Misschien is dit assortiment net wat je zoekt. Klik voor aanbiedingen en bestsellers op de link  Wat moet je gezien hebben bij Vera’s Lifestyle Wereld  

Omgangsregels en grenzen

Er zijn omgangsregels. Er zijn normen en waarden die goed werken. En zorgen voor correct gedrag. Grenzen dienen door elk mens in acht te worden genomen. Want vrijheid wil die persoon ‘met dat foute gedrag’ tenslotte ook. Maar dat incorrecte gedrag moet wel worden benoemd. Als dat gaat ten koste van een ander. Dat valt onder ‘omgangsregels’.

Natuurlijk hoef jij niet te ‘ruziën’ voor een ander. Zeker niet als die ander logischerwijs voor zichzelf had moeten kunnen opkomen. Wees geen ‘held’. Jij hoeft niet als een fel dier alles en iedereen af te snauwen. Al was het maar, dat als jij wat op het verkeerde moment zegt, het voor jou verkeerd uit kan pakken. En dat hoort jou niet te overkomen.

Wat je wél altijd goed moet beseffen en afwegen bij een bepaalde situatie is, dat als jij je mond houdt niemand weet wat jij vindt. Er verandert dan niets voor niemand. En zeker niet voor jou. En dat zou misschien jammer zijn. Als je niets zegt, kan een ander niet ontvangen. En wordt er niets mee gedaan. Bewust je mond houden, kan dus ook verkeerd uitpakken.

Grenzen stellen - Vera's Lifestyle Wereld
Wat visualisatie nodig bij het afbakenen van grenzen? Dit is een stukje Bovallstrand in Zweden

Grenzen moet je hebben – juist als je lief bent

Fast forward naar een paar jaar later: Schets mijn verbazing dat ik als volwassene steeds van anderen hoor ‘Jij bent zo lie-ief!’ tot ze merken dat ik mijn grenzen heb. En zij daar of mee om kunnen gaan … of niet. En mij dan … die kattenkop vinden. En mij gaan negeren.

Verbazend en ergens fascinerend gedrag, vind ik. Uiteindelijk trek ik mijn eigen conclusies en is die relatie voor mij klaar. Want het was eigenlijk geen relatie. En dan verbazen diezelfde mensen erover dat het voor mij ook écht klaar is. Dat ik zonder enige wrok door ga met mijn leven. Maar hen gewoon niet meer toe laat in mijn leven. Niet op dezelfde manier. En als het even kan helemaal niet meer.

Want grenzen móét je hebben. Ook als je lief bent. Júíst als je lief bent. Anders lopen mensen over je heen. En dat kunnen flink wat mensen zijn. Kijk maar eens naar analyses van type mensen: veel zijn egocentrisch ingesteld. Dat is mens eigen. En ook dat mag. Dat jij je wereld centraal stelt. Maar als je sociaal, gevoelig, inlevend en begripvol bent, kunnen anderen wel eens te veel willen van jou. En dat kan je heel veel tijd en energie gaan kosten. Ten koste van jezelf. Wil jij dat?

Oefening: Hoe stel jij je grenzen?

Je eigen grenzen kun je stellen. Door eerst te bepalen wat jij fijn vindt. Een paar tellen reflecteren zijn al voldoende. En je weet zoveel meer over jezelf! Brainstorm. Bedenk een paar situaties. Ga wat gebeurtenissen af. De eerste die jou binnenschieten zijn voldoende. Maak wat notities. Stel jouw grenzen op. En baken ze af. Wat mag? Wat mag niet? Mocht je later nog wat erbij willen noteren, dan is dat prima. Hoe meer aanvulling in de loop der tijd en hoe vaker jij je aantekeningen ziet, hoe beter jij je bewust raakt van jouw wensen. En jouw grenzen.

Meer oefening nodig? Lees mijn blog eens op Je beste zelf zijn is vrijheid

Hoe ik mijn wereld zie? Respect mag je krijgen!

Was nou de inschatting verkeerd van die mensen met wie ik in de clinch lag? Dat ik niet lief ben? Of ben ik ambivalent? En ben ik dus tegenstrijdig in mijn ‘lieve’ gedrag? Daar heb ik nog een tijdje over nagedacht. Zelfreflectie is nu eenmaal key als je wilt weten hoe je in elkaar zit. Je hóórt jezelf te horen en te kennen.

En weet je wat mijn conclusie uiteindelijk was? Dat ik geen type ben die over zich heen laat lopen. Daar houd ik niet van. Je dient respect te hebben voor mens en natuur. En elk wezen mag in alle vrijheid lopen. Ik heb respect. En ik mag datzelfde respect terugverwachten. Ook als mijn lat te hoog ligt voor een ander. Dan ligt die lat maar te hoog. En hoort die persoon dus niet tot ‘mijn kring’. Mijn ‘tribe’. En dat is prima. Je kunt onmogelijk met heel de wereld bevriend zijn.

Mensen niet gelijk behandelen is niet fair. Niet dezelfde kansen geven? Daar houd ik niet van. Wees eerlijk. En gepast respectvol. Zo zit mijn wereld in elkaar. Zelf bij elkaar bedacht. Van mezelf rechtlijnig. Omdat ik van nature nadenk over regels, reflecteer en niet houd van tegenstrijdig gedrag. Een dubbele bodem hoort in leuke gesprekken met woordgrapjes en kwinkslagen thuis. Dubbelzinnig gedrag is wat anders. Verwar die twee niet met elkaar.

Het is ook jouw tijd – Waar sta jij nu?

Pas later leerde ik dat ik tot een minderheid behoor – helaas. Veel mensen zien niet wat ze doen. Reflecteren niet. Weten niet waar ze staan. Waar ze naar toe moeten. En vinden rechtlijnig zijn totaal niet interessant. Zolang zij maar nergens last van hebben. En dingen kunnen doen en krijgen die zij willen. Zij zullen het dus niet voor je opnemen. Zij zullen jou niet achter jouw rug verdedigen. Niet echt. Want zij waaien met de wind mee. Ze zijn niet standvastig. En dat is ook prima. Want iedereen mag zijn, zoals die is. Maar kies jouw kring zorgvuldig uit. Sommige mensen zijn gewoon niet jouw publiek. En kunnen jou uiteindelijk ongelukkig maken.

Voor degenen die net als ik blijven peinzen over menselijke gedragingen en niet goed weten hoe zij er mee om moeten gaan … Voor degenen die niet dat egocentrische van zichzelf hebben: Jij kunt ook groeien. En jezelf ontwikkelen. En jezelf leren meer centraal te stellen. Terwijl je toch servicegericht blijft. En begripvol. Net als ik.

Hoe ik dat doe? Hoe ik mijn wereld zie? Ik zie het als míjn wereld. Het is mijn tijd. En ik bezít die tijd helemaal. Ik geniet van mijn tijd. Mijn wereld. Mijn kring. En ik laat dat niet door anderen verpesten. Natuurlijk doen onachtzame opmerkingen en gedragingen pijn. Want naar mijn mening ben ik niet voldoende begrepen. En word ik niet even open minded behandeld als een ander.

Best lastig als je een mensen-mens bent zoals ik. En altijd begrip vind voor die ander – ook al gaat het ten koste van mijzelf. En zie ik dat ik onbegrepen en onterecht word behandeld. Maar moeten die gedragingen van die ander mijn probleem blijven? Met alle energie die het mij kost? Dat is toch zonde? Van mijn tijd?

Ligt dat aan mij? Dat onbegrip? Misschien. Had ik duidelijker moeten zijn? Misschien. Maar ik mag ook begrip van een ander verwachten. Op mijn beurt. Mijn conclusie bij dit soort miscommunicatie? Je hoort niet bij elkaar. Er is niet voldoende klik. Je zit elk in een andere fase. Laat kortzichtige mensen ook zichzelf zijn. Door hen te laten. Die persoon hoort gewoon niet bij jou. En dat is helemaal oké.

Moet ik anders gaan leven om geaccepteerd te worden? Nee. Want dan mag ik van de eerstvolgende persoon in mijn leven het weer anders doen. Elk mens heeft eigen ideeën. Eigen normen en waarden. Wees dus jezelf. Er zijn genoeg anderen. Geniet van jouw tijd. Wees mindful. Wees respectvol.

Het gemiddelde van vijf mensen- Hoe stel je grenzen? Wellness, Vera's Lifestyle Wereld
Jij bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie jij de meeste tijd doorbrengt – Jim Rohn

Je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie jij de meeste tijd doorbrengt

Je kunt het net zo ingewikkeld maken, als het gaat om jouw grenzen afbakenen. Als je hulp nodig hebt als het gaat om contacten, kun je ook kijken naar de kring aan mensen om jou heen. Want het leven kan en mag simpeler. Door te begrijpen waar jij staat.

Kijken naar jouw kring en de gedragingen van de mensen om jou heen, is belangrijker dan je denkt. Jim Rohn, een bekende filosoof, auteur en trainer, zei het jaren terug al heel stellig: ‘You are the average of the five people you spend the most time with’. Met andere woorden: Jij bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie jij de meeste tijd doorbrengt.

Ken je die uitspraak? Het klopt meestal wel. Ga maar eens na. Het is belangrijk om te beseffen waar je staat. Elk mens zou van tijd tot tijd moeten kijken naar het gezelschap, waarin die verkeert. Brengt het jou verder of niet? Tenslotte ga jij lijken op de 5 mensen met wie jij het meest contact hebt. Wil je dat?

Als je tussen overwegend negatieve mensen zit. Word jij vanzelf ook wat negatiever. Als je tussen overwegend positieve mensen zit, word je vanzelf ook vrolijk en optimistisch.

Breng jij je tijd het meest door met mensen die je omlaag praten of weinig ideeën hebben over het leven? Dan zul jij ook weinig drive hebben om verder te komen. Of je komt minder snel ver. Want je wordt laag gehouden.

Aan de andere kant: als je zit tussen een aantal mensen die jou verder kunnen helpen, met hun ideeën en hun kijk op het leven, dan vorm jij je ook weer anders. En stel je voor wat er gebeurt als je je tijd doorbrengt met een geweldige coach. Een paar mentoren die je van alles kunnen leren en jou triggeren in jouw doen en laten. Wat gebeurt er met jou denk je? Precies. Je schiet vooruit in je ontwikkeling.

En als je naar je kinderen kijkt. Zitten zij dan in een kring die bij hen past? Komen zij in contact met kinderen die passen bij jouw kind? Krijgt hij de juiste ideeën aangereikt? Of zit hij tussen venijnige, bazige kinderen en houdt hij zich klein? Het is jouw kind. Jij bent er verantwoordelijk voor. En jij kunt nog bijsturen nu je dit weet.

Weet wie jij zelf bent en wie bij jouw tribe past

Wat voor mij goed werkt, is te weten hoe ik in elkaar zit. Zijn de meeste mensen waar ik mee te maken heb wel rechtlijnig? En eerlijk? Zijn een aantal verder in hun groei? Want dat lift mij omhoog. Oneerlijke mensen, kwaadsprekers of narrow minded mensen bezorgen mij kromme tenen. En passen dus niet bij me. Mensen die nog moeten groeien richting warmte en begrip voor anderen passen niet echt bij mij. Vrolijke mensen met een open blik en een scherpe kijk op het leven? Die heb ik graag om mij heen. Dat is mijn tribe. Mijn kring.

Een kring met dezelfde mensen gaat vaak niet een leven lang mee. De samenstelling wisselt. En dat is prima. Want per groeifase in jouw leven heb je andere mensen nodig voor die ontwikkeling. En weet jij dat je met maar een paar goede mensen om je heen al perfect gelukkig kunt zijn? Een lange vriendenlijst heb je niet nodig. Tenzij je ook warm contact kunt onderhouden met iedereen op die lijst en die warmte vice versa is.

Het is dus een kwestie van weten met wie jij je wilt omringen. Misschien heb jij wat aan de uitleg in mijn filmpje? Wil je deze vlog liken als je de info waardevol vindt? Dank je wel vast!

Het is een bepaalde bewustwording die je moet hebben om je lekker in je vel te voelen. Het is toch heerlijk als je mag schitteren en zijn zoals je bent? Werk aan jezelf. Werk aan je gezin! Je verdient het! Heb een fijne tijd!

Meer mindfulness of positieve motivatie?

Kijk eens naar mijn blogcategorie ‘Een beter mens en ouder – Positieve mind’  op mijn website voor meer positieve motivatie, leef tips en mindfulness. Misschien vind jij mijn blog over druk hebben en sociale contacten op Sociale contacten en interactie ook interessant. Want hoe gemakkelijk vergeten wij wel niet wat echt contact onderhouden betekent? En hangen wij wat rond aan de oppervlakte? Hoe vaak nemen wij niet de moeite om oprecht te vragen hoe het gaat met iemand? En dan geduldig te luisteren? Terwijl je die tijd echt wel terugwint in je dag.

Voldoende ontstressen en rust is essentieel

De basis van een leven vol energie, plezier en gezondheid is goede voeding, beweging, relaxen, ontstressen en slaap, stelt Dr. Mark Hyman, een van de meest bekende specialisten in Functional Medicine, in zijn boek Eat Fat Get Thin. De impact van te veel stress en te weinig slaap mogen niet verwaarloosd worden. Het ervaren van stress zorgt namelijk voor productie van het hormoon cortisol. Cortisol maakt dat je buikvet gaat opslaan, dat je behoefte hebt aan suiker en dat je op emotie gaat eten. Met als gevolg een hogere kans op overgewicht en ziektes. Een gebrek aan goede nachtrust stimuleert weer hormonen die je hongerig maken en je vet helpen opslaan. Zaak dus om een goede slaap en minder stress te bevorderen in jouw leven. Maar hoe doe je dat? Lees eens mee op Een gezond metabolisme en het belang van ontstressen en voldoende slaap over de invloed van te veel stress en te weinig rust op jouw leven.

Het gemiddelde van vijf mensen- Hoe stel je grenzen? Wellness, Vera's Lifestyle Wereld

Heb jij een plan nodig? Pak jouw FIT & FAB werkboekje!

Je kunt aan de slag met jouw plan. De FIT en FAB(ulous) Challenge is een werkboekje waar jij zelf uit kunt werken. Een video-serie helpt jou op weg.

Deze korte cursus daagt jou uit om te zien waar jij staat en waar jij naar toe zou kunnen. Om beter in je vel te gaan zitten. En die betere versie van jezelf te worden.

Je vindt deze online challenge in Vera’s facebookgroep door toegang te vragen via deze link Lekker In Je Vel en Fit met Vera’s Lifestyle Wereld  . Geen gedoe met meekijkers. Geen kritiek van anderen. Vragen stel jij aan mij via een privéberichtje. In competitie zijn met jezelf is al zwaar genoeg. En het draait vooral om jouw eigen actie. Niet die van anderen. Het is jouw actie. Zonder jouw beslissingen verandert er weinig in jouw leven.

Deel mijn blog gerust, als jij mocht vinden dat anderen ook wat aan mijn blog hebben. Heb het fijn!

Het gemiddelde van vijf mensen- Hoe stel je grenzen? Wellness, Vera's Lifestyle Wereld

Vera Ramman-Delpeut is echtgenote, moeder, blogger, auteur en wellness & business coach bij Vera’s Lifestyle Wereld. Vera vindt dat ieder mens recht heeft op een fijn leven. Maar dat je dat leven wel zelf in je eigen handen moet houden. Jij bent ‘in control’. Zodra jij dat beseft, breng jij een hoop goeds voor jezelf in gang. Wees de beste versie van jezelf. Je kunt het!

Gezonde voeding en een betere leefstijl kunnen voor jou de oplossing zijn. Meer blogs, vlogs en tips over bewuster leven vind jij op www.veraslifestylewereld.nl

Slim & snel fit in je vel kan met de gratis e-boekjes die je kunt downloaden van Vera’s website www.veraslifestylewereld.nl . Deze boekjes geven jou meer informatie over ketogeen leven, lage koolhydraten en balansdagen. De info helpt jou je doelen te bepalen en je fit plan op te stellen. De boekjes zitten vol tips over hoe je zelf kunt starten met fitter worden, want … succes komt pas als je zelf aan de slag gaat! 

De gratis Live Fit app vind jij ook op Vera’s website. Deze digitale fitness app biedt jou workouts op jouw niveau, gezonde recepten en positieve tips. Gewoon als reminder dat jij niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf moet zorgen. Je kunt de app gratis downloaden door te klikken op  Download de gratis Live FIT app nu!  .

Vera’s blogs over wellness en mindfulness, over dromen en plannen vind jij op haar website onder de categorie Een beter mens en ouder – Positieve mind’.

Voor vragen kun jij mij e-mailen op info@veraslifestylewereld.nl of leg contact via facebook! In Vera’s facebookgroep Lekker in je Vel en Fit met Vera’s Lifestyle Wereld vind jij gratis eboekjes en tips over gezonder leven. Ook de Fit & Fab ‘Lekker in je Vel’ Challenge vind jij daar. Geen competitie. Maar een uitdaging om met jezelf aan de slag te gaan. Je vindt de groep door op Lekker in je Vel en Fit met Vera te klikken. Deze groep is geen praat- of reclamegroep, maar een informerende plek van Vera over hoe jij snel beter in je vel kunt zitten. Met of zonder producten. Wees welkom! 

Het gemiddelde van vijf mensen- Hoe stel je grenzen? Wellness, Vera's Lifestyle Wereld

Als onafhankelijk distributeur bij It Works! International helpt Vera cliënten en teamleden verder met de verzorgingslijn van It Works – een eigenzinnige en tikje holistische wellness onderneming. Want je eigen welbevinden pak jij zelf op, maar wat hulp de goede kant op is fijn! Het natuurlijke assortiment van It Works vind jij in de webwinkel door op de link Webwinkel Vera’s Lifestyle Wereld te klikken.

Individuele resultaten kunnen en zullen variëren. Het It Works! assortiment & Vera’s Lifestyle Wereld beweren niet eventuele, aan huid, lichaam, of haar gerelateerde aandoeningen te genezen/behandelen/voorkomen. Indien je allergisch bent voor een van de vermelde ingrediënten, of onder behandeling staat, dan wel medicatie gebruikt, overleg dan voor gebruik met jouw arts. 

Net als bij andere merken zijn niet alle producten en adviezen geschikt voor kinderen, of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Vraag na bij je specialist of gebruik kan.

Het gemiddelde van vijf mensen- Hoe stel je grenzen? Wellness, Vera's Lifestyle Wereld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Download jouw GRATIS e-boekjes en ga gelijk op voor beter! Ook jij kunt voortaan fijnere dagen hebben.

Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten!
Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten met een handige checklist!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies recepten!

Recente berichten
Heerlijk zomers smoothie recept met nectarines en abrikozen – Eet de kleuren van de regenboog
Heerlijk zomers smoothie recept met nectarines en abrikozen – Eet de kleuren van de regenboog
Richting de zomer liggen de schappen vol met heerlijk seizoensfruit. Het moment dus om jouw s[...]
Recept romige suikerarme vegan rabarbertaart met custard
Recept romige suikerarme vegan rabarbertaart met custard
Een rabarbertaart met een rijke custardsaus past goed bij het frisse en zachtzure van de raba[...]
Vier moederdag zoals nooit tevoren! Meer zelfvertrouwen als vrouw en moeder
Vier moederdag zoals nooit tevoren! Meer zelfvertrouwen als vrouw en moeder
Meer zelfvertrouwen als vrouw en moeder! Terugvallen in jouw oude patroon, vergeten dat jij ook [...]
DIY Recept plantaardige haarolie met salie voor verzorging van huid en grijs en wit haar
DIY Recept plantaardige haarolie met salie voor verzorging van huid en grijs en wit haar
Recept plantaardige haarolie met salie voor grijze en witte haren Als je het zelf maakt, weet ji[...]
Gezond en vrolijk tie dye smoothie recept – denk aan die regenboog!
Gezond en vrolijk tie dye smoothie recept – denk aan die regenboog!
Tie Dye Smoothie Recept - Gezond en vrolijk Een tie dye smoothie is een smoothie waarbij je vers[...]