Suikerarme Cassiskwarkcake en vegan cassiskokoscake

Cassiskwarkcake, minder suikers, tarweglutenvrij, gezonder vet, meer eiwitten, meer vezels


Cassiskwarkcake. Mooi woord voor galgje, of voor tongbreker. Deze gezondere cake is bij mij al jaren favoriet. En toch heb ik dit recept nog niet eerder online gezet. Zo zie je maar, hoe gewend je kunt zijn aan iets. Toch mag dit recept meer aandacht. Door het gemak waarmee je het in de oven hebt staan. Een kwestie van samenvoegen. Zonder minutenlang opkloppen. En het prachtige resultaat – een luchtige, frisse basistaart.

Dit soort recepten mogen ook meer aandacht door de gezondere optie. Want met ca. 50% minder geraffineerde suikers is deze kwarkcake beter dan de doorsnee cake. Plus het feit, dat ik gebruik maak van gezonde vetten, meer eiwitten en geen tarwegluten. Dit maakt de cake helemaal een winnaar.

Twee recepten - Cassiskwarkcake &  Vegan Cassiskokoscake
Twee recepten – Cassiskwarkcake & Vegan Cassiskokoscake

Trakteer jezelf op betere opties!

Een betere optie kan deze zachte cake ook voor jou zijn. In meer opzichten dan een smaaksensatie door de combinatie aan zoet met zuur. De zwarte bessen gaan goed samen met zuivel. De cake wordt lekker veerkrachtig en is een toffe basiscake om verder te vullen tot waanzinnige taart. Of te serveren met vanillesaus. Altijd een succes!

Wij moeten allemaal meer leren variëren in voedingsstoffen. Dit doe je door te weten wat jij binnen krijgt. Door te evalueren wat je naasten eten en drinken. Schrap dus bewust ingrediënten die je gezin al voldoende binnen krijgt. In dit deel van de wereld zijn dat meestal tarwegluten en margarine. Kies voor andere grondstoffen. Om andere bouwstoffen binnen te krijgen. Kies waar mogelijk biologische producten. We vervuilen ongemerkt teveel. Kies beter, want er zijn mogelijkheden genoeg.

En denk aan jouw lichaam. Aan je naasten. En jouw kinderen. Darmflora mag je best wat beter ondersteunen. Pak dus vooral betere opties. Maak je eens een uitglijder naar verkeerd, dan is dat geen ramp. Omdat je toch al overwegend betere opties maakt. Het is een kwestie van omdenken. In ruil? Zal jouw lichaam je vast bedanken door een betere werking. Vertrouw daarop en ga aan de slag!

1. Recept Cassiskwarkcake

Mijn zwarte bessenconfiture komt uit eigen tuin en bevat hele bessen, waardoor de cake meer afwisseling in textuur en smaak krijgt. Cassisconfiture is bij de grotere supermarkten te krijgen. Je kunt cassis ook vervangen door eenzelfde hoeveelheid bosbessen of kersen. Kies als het even kan dan voor een minder zoete jam. Of minder de hoeveelheid suiker in het recept. Uiteraard kun je ook vers fruit pakken en daar de suikers op afstemmen. Dit recept is glutenvrij en geschikt voor vegetariërs.

Nodig

  • 200 gram boekweitmeel
  • 120 gram bruine suiker
  • 200 ml kwark of room
  • 50 ml kokosolie (vloeibaar)
  • 3 eieren
  • 100 ml cassisconfiture
  • 1 theelepel vanille of kaneel
  • 1 theelepel baking soda

Bereiden

Verwarm de oven voor op 175C. Mijn oven is vrij traag en ik ongeduldig, dus zet ik mijn oven meestal op 200C. Bij deze cake hoef je niet moeilijk te doen. Doe alle ingrediënten behalve de jam in een kom. Meng kort met een mixer alles tot een gladde massa. Roer het fruit door de massa.

Hevel de massa over in een bakvorm. Bak ca. 45 min in het midden van de oven. Prik een satéstokje in de cake. De cake is gaar, als de randen goudbruin kleuren en een prikker er droog uit komt. Nog niet gaar? Bak ca. 10 min door. Enjoy warm of koud.

2. Recept Vegan Cassiskokoscake

Een cake is meestal vegetarisch. Voor veganisten zijn genoeg opties om een cake om te zetten naar een luchtige, veganistische cake. Zeker met zwarte bessen lukt dat goed, omdat deze bessen bindende eigenschappen hebben. Zet af en toe als niet-vegan bewust veganistische gerechten op tafel. Darmbacteriën hebben verschillende combinaties nodig om beter te functioneren. Gun ze die betere werking.

Kokos bevat verschillende voedingsstoffen, zoals essentiële vetzuren. Kokos zet op diverse manieren je motor op aan, waardoor je je beter kunt concentreren. Voeg verschillende kokosproducten toe aan je dieet. En kijk of dat verschil maakt in jouw functioneren. Sommige winkels verkopen ook yoghurt of kwark volledig gemaakt van kokos. Ook die kunnen in deze cake gebruikt worden. Probeer het gewoon eens uit! Uiteraard is het vegan eiwitpoeder ook naar jouw keus. Let erop, dat als je proteïne shakes gebruikt die geschikt zijn om te verwarmen, zoals bakken op 200C. Dit recept is glutenvrij, zuivelvrij, eivrij en geschikt voor veganisten.

Nodig

  • 200 gram boekweitmeel
  • 120 gram bruine suiker
  • 200 ml kokosmelk of kokosroom
  • 50 ml kokosolie (vloeibaar)
  • 100 gram vegan (soja) eiwitpoeder
  • 100 ml cassis confiture
  • 1 theelepel vanille of kaneel
  • 1 theelepel baking soda
  • 150 ml bruisend water of waterkefir

Bereiden

Verwarm de oven voor op 175C. Roer alle ingrediënten, behalve de confiture, tot een gladde massa. Is het voor jouw gevoel te droog? Voeg dan meer bruisend water toe. Roer het fruit er aan het eind goed door. Hevel de massa over in een bakvorm. Eventueel ingevet en bekleed als je de cake als basistaart wilt gebruiken.

Bak ca. 45 min in het midden van de oven. Prik een satéstokje in de cake. De cake is gaar als een prikker er droog uit komt. Nog niet gaar? Bak ca. 10 min door. Geniet ze!

Versiertip

Je bent wat je eet, dus ... wat betekent gezond voor jou? Kijk eens mee naar een ketogeen leefstijl. Die zit vol goede voedingsstoffen. Pak Vera's online coaching op inclusief het loyal customer programma van It Works voor sneller fitter, beter en fijner.
Je bent wat je eet, dus … wat betekent gezond voor jou? Kijk eens mee naar een ketogeen leefstijl. Die zit vol goede voedingsstoffen. Pak Vera’s online coaching op inclusief het loyal customer programma van It Works voor sneller fitter, beter en fijner.

De taart is extra lekker met een frisse roomkaasglazuur. Afhankelijk van je leefstijl uiteraard. Roer hiertoe 50 gram kokosolie los in een kom. Roer 50 gram poedersuiker door. Meng kort 100 gram roomkaas door het glazuur. Een theelepel citroensap of mandarijnsap maakt het glazuur extra fris. Bestrijk de taart met het glazuur. Laat eventueel opstijven. Heb het fijn!

Over de auteur

Vera is geobsedeerd door de kracht van botanica en voeding. Want simpele vervangingen en toevoegingen kunnen zo’n verschil maken in je functioneren! Met alle liefde schrijft zij over sneller fit en veerkrachtig worden. Meer recepten en tips, inclusief haar webshop, vind jij op haar website.

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!