Deze amandel satésaus is – voor de goede orde – pindavrij, zuivelvrij en (tarwe)glutenvrij en voldoende voor 1 kilogram satéstokjes. Deze ‘nep-pindasaus’ smaakt nagenoeg hetzelfde als de authentieke pindasauzen die je bij toko’s vindt. Niks satésaus Calvé, maar het echte werk. Perfect voor een barbecue waarbij mensen uit gewoonte dezelfde smaakjes willen hebben en jij liever tòch wat anders serveert! Zoals ik … met voedingsintoleranties binnen het gezin.
Wil jij meer weten over waarom variëren in nutriënten zo belangrijk is? Lees eens mee op Vijf gouden tips om jouw weerstand te verbeteren
Recept amandel-satésaus
Voor deze amandelsaus kun je amandelboter gebruiken. Maar juist het zelf grof vermalen van hele, zoete amandelen levert een onregelmatige massa op, waardoor je het verschil in smaken en textuur beter proeft. Kies amandelen naar je zin. Ik koos voor amandelen met een vliesje, maar blanke amandelen kunnen ook.
Ingrediënten
- 100 gram amandelen
- 200 ml kokosmelk
- 1 versnipperd uitje
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 theelepel knoflook
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel gember
- ½ theelepel kurkuma
- ½ theelepel (Spaanse) peper
Bereiden
Zet een pan op. Fruit op halfhoog vuur de gesnipperde ui in wat olie. Voeg knoflook en peper toe. Maal de amandelen een paar seconden in een keukenmachine tot grove korrels. Voeg de vermalen amandelen toe in de pan en fruit ook dit even aan bij de uitjes. Voeg de rest van de ingrediënten toe.
Blijf roeren op halfhoog vuur tot je een gebonden sausje hebt. Meestal als het licht kookt en borrelt. Haal de saus meteen van het vuur om te voorkomen dat de olie uit de massa gaat scheiden van de rest. Breng de amandelsaus eventueel verder op smaak. En serveer meteen. De saus is nog een paar dagen houdbaar in de koelkast. Of vries het restje in voor een volgende keer.
Is de saus te dik? Voeg wat meer kokosmelk of water toe. Is de saus te dun? Voeg wat meer gemalen amandelen toe. Of kies ervoor de saus te binden met een theelepel boekweitmeel of havermeel of tapiocameel. En ja, ik ben ook tegen het gebruik van tarwemeel. Dat krijg je te gemakkelijk binnen in dit deel van de wereld. Tarwegluten wordt gelinkt aan intoleranties en ontstekingen. Ook tarwegluten zou je dus principieel in je eigen keuken moeten vermijden.

Waarom principieel variëren in voeding?
Als ik jou iets toewens, is dat wel een leven in goede gezondheid. Een gezond lijf is een kostbaar iets. Net als genieten. Mocht jij ook zo genieten van een satésaus, dan zou je kunnen overwegen het niet op basis van pinda’s te maken. Juist als jij regelmatig pinda’s binnenkrijgt. Een mens zou namelijk moeten letten op een gevarieerd voedingspatroon. Hoe meer verschillende voedingsstoffen, hoe blijer de darmflora en hoe beter het lichaam kan functioneren.
Een andere reden voor mij om bewust wat anders te pakken is een principiële afweging: een pinda-allergie of pinda-intolerantie is een van de gevaarlijkste voedingsallergieën. Veel mensen overlijden jaarlijks door een heftige reactie op arachide. Waarom zou je het dan regelmatig wìllen eten?
Jij kunt misschien wel tegen pinda’s zonder te sterven, maar eigenlijk zou je deze aardnoten helemaal niet zo vaak moeten eten. Ook in de loop der tijd kan iemand overgevoelig worden voor bepaalde stoffen. Je zou voorzichtiger moeten zijn met je spijsvertering en netjes moeten rouleren in nutriënten.
Toch zitten pinda’s in heel veel producten, zoals pindakaas, energierepen, koekjes, sauzen, notenmixen en muesli en andere ontbijtcereals. Terwijl je ook daarin zou moeten variëren. Er is een groot aanbod in noten, zaden en pitten. En eigenlijk is het raar dat wij alleen satésaus kennen van pinda’s.
Dus … maakte ik laatst amandel-satésaus en … een van mijn zoontjes die ongelooflijk allergisch is voor pinda’s rook het verschil niet. Van nature ruikt hij elk spoortje pinda. Dat is met een pinda-allergie wel handig. Hij is dol op amandelen in de zin van dat hij dol is op marsepein en amandelspijs. Ook rook hij het verschil toen ik ooit van hazelnoten een satésaus maakte. Een hazelnoot-satésaus smaakt prima trouwens, zij het dat het naar hazelnoten blijft ruiken en smaken. Terwijl een amandel-satésaus ruikt en smaakt als pindasaus. Bleek door de reactie van mijn kind …
De reactie van mijn kind verbaasde mij wel. Hij gruwde van mijn ‘nep-pindasaus’ en wilde principieel niet naast die saus zitten. Vinnig zei hij: ‘Want dat doe ik niet bij pinda’s, dus ook niet bij iets dat te veel ruikt naar pinda’s. Echt mam, ik hoef nooit meer amandel.’
Trots was hij niet op mijn resultaat. Eerder gekrenkt. Het zegt genoeg over hoe goed dit sausje gelukt is. Verder neem ik aan, dat zijn voornemen breekt op het moment dat hij weer een stuk Zweeds prinsessentaartje voor zijn neus ziet staan. Die combinatie aan luchtige cake, ongezoete room en jam met marsepein is echt onweerstaanbaar!
Meer van Vera’s Lifestyle Wereld
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch