Als je koekjes lekker vindt en dol bent op brownies, wil jij dit glutenvrije recept voor een brookie vast wel proberen. Moeilijk is het niet en het resultaat is een heerlijk smeuïge brownie met een laag krokante chocoladekoekjesdeeg bovenop – oftewel een brookie.
De volle chocoladesmaak is volop aanwezig en de laag koekjesdeeg geeft een crunchy geheel. Een brookie is een bijzondere beleving en daardoor de moeite van het proberen waard. En als we toch de Amerikaanse term erin gooien: de afkorting ‘brookie’ komt van ‘brownie chocolate chip cookie dough’.
Brookie | Glutenvrij recept | Brownie met chocoladekoekjesdeeg
Gebruik alles op kamertemperatuur. Dit recept is fijn, omdat een garde of lepel volstaat. Je hoeft de ingrediënten alleen te roeren tot ze opgenomen zijn. Handig als je geen mixer of andere keukenmachine bij de hand hebt. Dit recept is glutenvrij en geschikt voor vegetariërs. Ook kun je spelen met de hoeveelheid suikers.
Een brookie vind ik zelf lekkerder met boekweitmeel in plaats van tarwemeel. Boekweitmeel is glutenvrij en zorgt voor een luchtig geheel. Ook heeft het een vollere smaak. Dat vind ik met gewone bloem minder. Natuurlijk kun je zelf wel kiezen voor tarwemeel of ander glutenvrij meel.
Als je kiest voor een pure chocoladereep, kan afhankelijk van jouw keus meer of minder suiker in de chocolade zitten. Wij vinden mierzoete brownies niet lekker en voor ons volstaat dus 75 gram suiker. Veel recepten kiezen voor 100 gram suiker of meer, maar het gevaar is dan dat de chocoladesmaak teniet wordt gedaan.
Ingrediënten browniebeslag
- 200 gram pure chocola
- 100 gram boter
- 2 eieren
- 75 gram bruine suiker
- 100 gram boekweitmeel
- 1 theelepel oploskoffie
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appelazijn
- Snufje zout
Ingrediënten chocoladekoekjesdeeg
- 100 gram boter
- 1 ei
- 100 gram boekweitmeel
- 50 gram bruine suiker
- 50 gram witte suiker
- Snufje zout
- 1/2 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appelazijn
- 100 gram pure chocola (of bakvaste chocoladedruppels)
Bereiden brookie
(circa 15 minuten en oventijd 30 min)
Maak eerst het browniebeslag
Smelt chocola en boter in een pannetje. Blijf roeren en haal van de hittebron af als de chocola net aan gesmolten is. De laatste brokjes chocola zullen zelf verder smelten. Blijf roeren en houd weg van warmtebronnen. Laat afkoelen.
Klop in de tussentijd de eieren los met suiker en snufje zout. Zeef het meel en oploskoffie boven dit beslag. Roer baking soda en appelazijn door en voeg bij het beslag. Roer alles door tot het opgenomen is. Hevel het browniebeslag over naar een ovenvaste schaal. Verwarm oven voor op 180C.
Maak het chocoladekoekjesdeeg
Hak de chocola in kleine stukjes of gebruik chocoladedruppels. Meng boter, ei en meel. Voeg suiker en zout toe. Meng soda en azijn en voeg toe aan het deeg. Roer of kneed alles snel tot een samenhangend deeg. Voeg de chocolade toe en meng.
Verspreid plukjes koekdeeg over het browniebeslag. Maak je geen zorgen over een nette verspreiding. De chocolate chip cookie dough zal in de oven verder netjes uitlopen. Bak in het midden van een voorverwarmde oven op 180C.
Als je de brookie ruikt en de randen van het koekdeeg wat bruin worden, is de brookie klaar. Gloeiendheet uit de oven zal alles zacht en kleverig zijn. Laat dus de brookie buiten de oven afkoelen en opstijven. Snijd aan en geniet van je unieke traktatie! Lekker met slagroom of ijs of vanillesaus.
In de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld volgen de stappen voor het maken van een brookie. Het mooie van dit recept is, dat je met dezelfde brownie ingrediënten ook deze kersenbrownie kunt bakken. En met het koekjesdeeg maak je croissants extra bijzonder. Hoe je deze crookies bakt, vind je hier.

Meer blogs en boeken
Nooit meer saai eten en lekker variëren met ingrediënten en dus ook voedingsstoffen. Dat is wat Vera’s Lifestyle Wereld biedt. Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij elke (web)boekhandel te krijgen, maar kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl.
De vrijwaringsclausule
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch