Een van mijn cliënten kookt ongelooflijk mooie Chinese gerechten. Voor haar zo gewoon, maar voor mij zo bijzonder. Mijn Chinese kookboeken ‘van heel vroeger’ vermelden alleen wat gangbare recepten. Nou vind ik kip in zoetzure saus heerlijk, net als foo yong hai … maar er bestaat zoveel meer, zoals haar rijstepap!
Zo werkt mijn cliënte met eetbare bloemblaadjes als topping, gedroogd fruit als zoetmiddel en lotuszaad als extra proteïne. Ook verwerkt zij allerlei paddenstoelen om het immuunsysteem te boosten. Bovendien heeft zij oog voor kleuren: zij combineert allerlei in het oog springende kleuren met elkaar, zoals rood, oranje, paars en wit. De combinaties aan kleuren fascineren, maken mij nieuwsgierig … en ik leer wat bij! Bovendien is van nature gekleurd voedsel onmisbaar. Misschien weet jij al dat verschillende, liefst felle, kleuren heel belangrijk zijn voor een beter functioneren?
Rijstepap met zoete aardappelen
Laatst kreeg ik een rijstepap met zoete aardappelen om te proberen. De dieppaarse en oranje kleuren nodigen uit tot proeven. Qua kleuren oogt de pap een beetje als onze Bessola, de Hollandse krentjebrij. Deze pap smaakt alleen niet naar fruit, maar naar … rijst. De zoete aardappelen worden eerst gepureerd en gemengd met kleefrijstemeel, waardoor ze een stevige bite krijgen. Een soort puddingballetje.
Dit bereidingsproces klinkt omslachtig, maar eigenlijk is het een kwestie van meel door de aardappelpuree prakken met een vork – en je bent zo klaar. Zo kunnen kinderen – of volwassenen die moeite hebben met smaken – langzaam wennen aan het eten van bataten. Want zoete aardappelen kunnen dat verschil maken voor je. Deze rijstepap smaakt zacht en is met recht comfort food.
Bataten zitten vol prebiotische vezels en andere voedingsstoffen die jouw spijsvertering nodig heeft. Bovendien heeft het resistente zetmeel in zoete aardappelen weinig effect op jouw bloedsuikerspiegel, waardoor je lang een goed vol gevoel blijft houden. Zeker als je toch zoete aardappelen in huis haalt voor je diner, kun je meteen je ontbijt voorbereiden. Het succes van een gezondere leefstijl met een uitgebreid aanbod van voedingsstoffen start immers met goed plannen.
Over rijst verschillen de meningen. Van te veel koolhydraten tot niet gezond. Maar feit is wel dat ook rijst voedingswaarde heeft en niet die extreme voedingsintolerantie oproept die gluten uit de tarwefamilie kunnen doen. Variëren in voeding betekent ook tarwe, rogge, gerst en spelt minderen. En wisselen met rijst, havermout, quinoa en andere granen en zaden. Niets is goed voor je als je er teveel van binnenkrijgt. Pak waar mogelijk biologische varianten. Wees goed voor je lijf en minder waar mogelijk onnodige stoffen in voeding.
Over China en congee
In China alleen al bestaan ongeveer 150 rijstepap-gerechten, ‘congee’ genoemd. Ze zijn streekgebonden. De meeste papjes worden als ontbijt gegeten. Sommige recepten zijn hartig, gevuld met vlees of paddenstoelen. Andere zijn weer zoet en gevuld met fruit of bladgroenten. De zoete vormen worden meestal aan kinderen geserveerd, want ‘zij houden van zoet en kleurtjes’.
De Chinese bevolking eet van oudsher liever gekruid eten, dan gezoete. Gerechten met geraffineerde suikers kennen zij niet echt. Zoete gerechten bestaan wel, maar staan weinig op tafel. De zoete papjes zijn dus naar onze westerse begrippen niet zoet. Als zoetmiddel wordt waar mogelijk honing gebruikt of fruit. Maar voel je vrij de pap te zoeten naar jouw wens.
Verrijken van voeding. Wennen aan smaken. Eten naar de kleuren van de regenboog. Dat andere ontbijt of tussendoortje. Genoeg redenen om ook af en toe een rijstepap met … groenten op tafel te zetten. Rijstepap komt wereldwijd in alle variaties voor. Dit recept is er eentje van. Kijk jij mee naar het filmpje voor het bepalen van jouw moeilijksheidsgraad?
Recept congee met zoete aardappelen
Zoete aardappelen komen in verschillende kleuren voor, zoals wit, paars en oranje. Alle ingrediënten vind je in elk geval in een grote tropische supermarkt, zoals de Amazing Oriëntal. Bataten zijn vitaminebommetjes met onder meer een hoog gehalte vitamine A, vitamine C, mangaan, kalium Vooral de dieppaarse zitten vol antioxidanten. Pak kleuren die je leuk en lekker lijken en ga aan de slag!
Nodig voor de zoete aardappelen-rijstepap
(2 schaaltjes)
- 50 gram paarse zoete aardappelen
- 50 gram oranje zoete aardappelen
- 1 eetlepel ongekookte rijstkorrels
- 4 eetlepels kleefrijstemeel
- 250 ml water
- 1 eetlepel gedroogd fruit zoals rozijnen of goji bessen (eventueel)
- schepje suiker (eventueel)
- eetbare (gedroogde) bloemblaadjes, zoals lotusbloemen (eventueel)
- scheutje kokosmelk (eventueel)
Bereiden zoete aardappel congee
(5 min, 20 min suddertijd)
Schil en snijd de zoete aardappelen in stukjes van 2 bij 2 cm. Houd kleur bij kleur. Leg ze per kleur in een pan. Vul aan met een laagje water en laat ze op zacht vuur in ca. 10 minuten gaarkoken. Als een vork zachtjes in de aardappel glijdt, is het gaar. Giet af en laat afkoelen.
Zet 250 ml water op met de rijstkorrels en eventueel het gedroogde fruit. Laat ca. 10 minuten koken op zacht vuur.
Leg in de tussentijd de aardappelen naar kleur in twee schaaltjes. Oranje bij oranje. Paars bij paars. Prak ze met een vork fijn. Strooi per schaal 1 eetlepel kleefrijstemeel over de puree. Prak het meel door de puree. Vorm met de hand ballen. De deegballen moeten soepel en elastisch zijn. Voeg eventueel meer meel toe. Vorm lange, dunne slierten van 1 cm doorsnee. Snijd blokjes van 1 centimeter.
Voeg de blokjes puree toe aan de rijstepap en laat ca. 10 minuten op zacht vuur sudderen. Als de blokjes omhoogdrijven en glazig zijn, is de pap gaar. Voeg eventueel suiker of honing naar smaak toe. Voeg eventueel een scheutje kokosmelk toe. Top af met wat (verkruimelde) bloemblaadjes. Warm opdienen en … geniet ze!
Variatietips
- Sneller klaar? Schrap de balletjes van kleefrijstemeel. Zet de rauwe blokjes zoete aardappel meteen met wat rijst (en eventueel gedroogd fruit) en ruim water op. Circa 20 minuten zacht koken en klaar is je pap.
- Liever meer voedingswaarde? Voeg een schepje zaad of pitten toe. Ik ben dol op hoe chiazaad past in dit recept.
- Zoete aardappel is niet lekker? Maak een versimpelde vorm van Indiase rijstepap. Voeg in ruim water wat rijst, rozijnen en vanille(suiker) toe. Circa 20 minuten koken en klaar. Een uitgebreider recept vind jij op Twee keer Surinaams Hindoestaanse Pap .
- Natuurlijk heb ik meer bijzondere recepten voor jou. Kijk eens naar deze Traditionele Chinese kippensoep. Het is een bekende immuun booster en met een kruidenpakket zelfs gemakkelijk te maken.
Hoeveel tijd gun jij jezelf? Veranderingen kosten tijd! Denk aan de 21/90 regel en herpak jezelf. Lees mee op Over de 21/90 regel en nieuwe gewoonten
Wensen komen niet vanzelf uit
‘Tegen de tijd dat het half januari is, zijn de meeste goede voornemens alweer vergeten.’
Ja, echt waar. Mensen hebben mooie ideeën. Super, want een verandering ten goede mag. Absoluut. Gaaf juist dat je nadenkt over je leven en wat jij wilt. Twee weken later zet die verandering bij de meesten echter niet meer door. Tot het einde van het jaar nadert. Dan daagt dat eerdere voornemen weer. En dan? Twee weken later in het nieuwe jaar stoppen die wensen. Elk jaar weer. En dat terwijl in de top 3 van alle wensen staat ‘gezonder leven en beter zijn voor mezelf’. Vreemd zoals het brein werkt. Samen met de gedragingen van mensen.
Hele onderzoeken worden ernaar gedaan. En de conclusie? Is dat mensen blijven hangen in die vicieuze cirkel. Dat mooie voornemen stopt, want … als je niet met een wens aan de gang gaat, gebeurt er niets. Als je niets doet, gebeurt er … niets.
Wensen komen niet vanzelf uit. Aan een wens werk je. Aan een droom werk je. Aan een voornemen werk je. Stoppen halverwege januari met denken aan je lijf … je beste zelf … heeft meer tijd nodig dan een dag of 2. Net als met alles dien jij meer tijd en aandacht te steken in ‘beter zijn voor jezelf’.
Er staat 21 dagen voor het wennen aan een nieuwe gewoonte. En 90 dagen om een nieuwe leefstijl aan te leren. Geef jezelf die kans. Je lichaam zal je bedanken. En zo moeilijk is het oppakken van een nieuwe gewoonte niet. Het is een kwestie van beslissen. En starten. Starten doe je niet morgen. Maar vandaag.
Meer van Vera’s Lifestyle Wereld
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
Bronvermelding
Als je gelooft in chakra’s en balans in je lijf kun je Hoe chakras in verband staan met voeding doorlezen. Zo weet je beter welke kleuren bij welke chakra’s horen.
Kijk eens op Culy & Congee als je meer wilt weten over de herkomst van Chinese rijstepap en tips en trucs voor lekker andere ontbijtjes.
Kijk ook eens op het YouTube kanaal van Liziqi. Zij is een bekende Chinese foodvlogger en inspireert je met verse Chinese gerechten uit tuin en bos. Een versie van congee zie jij in Congee met mosterdplant en pruimenbloesem
Meer over verschillende kleuren en antioxidanten vind jij op Wat zegt kleur over voeding
Meer weten over rijst? Lees eens mee op aHealthylife over rijst en voedingswaarde
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten binnen ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten binnen klein budget
- Recepten met minder suiker
- Recepten uit Suriname
- Recepten vegan of vegetarisch
- Recepten voor balansdagen
- Recepten voor barbecue, kamado en oven
- Recepten voor haren en huid