Sew | Surinaamse zoete broodstengels | Budgetrecept khadja

Sew | Surinaamse zoete broodstengels | Budgetrecept khadja | Indiase mithai

Voor Hindoestanen uit Suriname is sew (khadja) een traktatie die bij verjaardagen, bruiloften en kerkdiensten hoort. Het zijn broodstengels met een laagje suiker. De langwerpige vorm lijkt wat op de Spaanse churros met als verschil dat sew van brooddeeg wordt gemaakt en churros van pannenkoekenbeslag.

Sew is een zoete snack, net als churros. Maar het is krokant en lijkt nog het meest op knapperige, zoete krakelingen en pretzels. Sew valt onder mithai, een benaming voor Indiaas snoepgoed. Ook valt het onder khadja, de naam voor zoete snacks gemaakt van brooddeeg en suiker.

Budgetrecept Sew (Khadja) | Surinaamse zoete broodstengels

Dit recept is vegan en dus zuivelvrij. Sew is een fijn budgetrecept. Je hebt alleen bloem, olie, suiker en water nodig. In ruil heb je een bak vol snoepgoed om uit te delen. Sew wordt doorgaans gefrituurd in een grote wok met olie. Vaak nemen mensen de moeite om elk strengetje nog tussen de vingers te rollen. Zelf vind ik dezelfde hoeveelheid gemakkelijker te bereiden in de oven.

Normaal wordt gekozen witte kristalsuiker. Dit is lekker goedkoop en steekt mooi af bij bruin gefrituurde sew. Sew uit de oven wordt echter niet zo bruin. Het blijft wat of wordt goudbruin afhankelijk van de olie in het brooddeeg. Ik gebruik daarom rietsuiker. Zo kleurt de sew alsnog bruin. Je kunt ook kiezen voor bruine basterdsuiker. Bovendien zijn deze suikersoorten smakelijker dan witte suiker. Ook is het snijden van de sew voldoende, tenzij je het leuk vindt om de strengen stuk voor stuk te rollen en te draaien tot leuke vormpjes.

Ingrediënten sew

(circa 10 porties)

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 ml lauw water
  • 30-40 ml olie (olijfolie of kokosolie of ghee)
  • 200 gram bruine suiker
  • 50-75 ml water

Bereiden sew

(Circa 15 minuten bereidingstijd en circa 45 minuten wachttijd)

Werk in een grote kom of schaal of schoon aanrecht. Voeg beetje bij beetje water toe aan het meel en roer door. Je zult ongeveer 250 ml lauw water nodig hebben voor 500 gram meel, maar dat is afhankelijk van de absorptie van het meel.

Kneed het deeg in een paar minuten tot een soepel deeg. Het deeg mag zacht zijn, maar niet te plakkerig. Voeg eventueel meer water toe als je ziet dat het meel nog niet volledig opgenomen is. Voeg meel toe als je het deeg te plakkerig vindt. Het luister niet zo nauw, want de olie zorgt voor een minder plakkerig deeg en bovendien wordt alles knapperig gebakken.

Voeg wat olie toe, circa 30 ml, en kneed het deeg door tot alle olie opgenomen is. Laat het deeg eventueel 30 minuten afgedekt rusten. Verwarm de oven voor op 220C. Bekleed een of twee bakplaten met bakpapier. Pak deegroller en deegplank. Verdeel het deeg in drie gelijke stukken, weeg eventueel af. Rol het eerste stuk tot een mooi deegbal. Rol de bal vervolgens met een deegroller uit. Het lapje deeg mag ongeveer ½ centimeter dik zijn. Snijd met een bot mes (vanwege krassen in je deegplank) voorzichtig deegstrengen van ongeveer ½ centimeter dik. Leg elk reepje op de bakplaat. Houd wat afstand tussen de reepjes, want de deegstengels zullen nog uitzetten. Herhaal met de andere deegballen.

Smeer de bovenkant van de sew in met olie. Bak de sew circa 12-15 minuten. Ze zijn gaar als ze opgezwollen zijn en circa 2x zo dik zijn. De broodstengels mogen er bleekjes uitzien. Ze worden bruin van kleur door het gebruik van bruine suiker of rietsuiker. Je mag de broodstengels ook knapperiger bakken door het 5 minuten langer in de oven te laten. Let erop dat het in korte tijd kan aanbranden!

Breng suiker en water aan de kook in een ruime pan. Blijf erbij en roer. Zodra de suikerstroop gaat schuimen, is de stroop klaar. Haal van het vuur. Doe de sew over in een glazen schaal. Schenk de suikerstroop over de sew en roer de sew door. Wees voorzichtig, want de suikerstroop is echt heet. Roer de sew af en toe door onder het afkoelen, zodat elke broodstengel een lekkere coating krijgt. Binnen 15 minuten stolt de sew. Deel uit en geniet zelf ook. In een afgesloten bakje blijft de sew een paar dagen goed, maar in de praktijk is het zo op.

Kijk mee naar de stappen in de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld. Extra leuk als je de video ook wilt liken, want elke like en subscribe helpt de gratis content in de lucht houden.

Sew | Surinaamse zoete krakeling | Budgetrecept khadja
Sew | Surinaamse zoete krakeling | Budgetrecept khadja

Meer blogs en boeken

Nooit meer saai eten en lekker variëren met ingrediënten en dus ook voedingsstoffen. Dat is wat Vera’s Lifestyle Wereld biedt. Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij elke (web)boekhandel te krijgen, maar kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl.

De vrijwaringsclausule

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!