Dikke kans dat de deodorant die jij gebruikt aluminium bevat. Dat is niet raar. Aluminium vermindert het zweten. Alleen zijn aluminiumverbindingen niet goed voor je gezondheid. Bovendien bevatten deosprays, rollers en sticks ook andere chemische stoffen die je beter kunt mijden. Bij het verstuiven adem je een deel van de stoffen in. En bij het aanbrengen op je huid, neemt je huid ook een deel van de stoffen op. Je huid is immers je grootste orgaan. Gelukkig komt steeds meer natuurlijke deodorant op de markt die vriendelijk is voor je lijf en toch die hinderlijke zweetlucht helpt verminderen.
Mocht je al die natuurlijke deo’s op basis van zouten, aloë vera of olie toch niet fijn vinden – soms is een passend product gewoon niet te koop, dan is zelf maken een optie. Zelf samenstellen is eenvoudig. Bovendien krijg je een natuurlijke deodorant die precies bij je past. Elk lijf is tenslotte anders.
Drie methoden voor een natuurlijke deodorant
Drie manieren, zonder chemische bijstoffen, zonder aluminium, zonder parabenen, wel puur natuur
(kokosolie, essentiële olie, baking soda, maïzena of tapioca zetmeel, puur natuur)
Methode 1 natuurlijke deodorant maken
Nodig als test
- kokosolie
De meest gemakkelijke, huidvriendelijke deodorant is kokosolie. Gewoon een likje vet aanbrengen op de huid. Kokosolie heeft veel lichaamsvriendelijke eigenschappen en is o.a. bacteriedodend. Het is niet vet en trekt goed in de huid. Smeer de olie op als een soort bodylotion, dus even inmasseren. Het vet hoeft niet van je oksels te druipen. Gebruik het liefst biologische extra virgin kokosolie. Die is het minst bewerkt en bevat de beste antiseptische eigenschappen. Deze methode is extra fijn als je ’s avonds een douche pakt. De kokosolie is mild en verzorgend en gaat lekker de hele nacht aan het werk voor jou. Zonder enge toevoegingen!
Methode 2 natuurlijke deodorant maken
Nodig als test
- 1 theelepel kokosolie
- paar druppels essentiële olie
Voor degenen die door kokosvet heen breken, is kokosvet gemengd met een essentiële olie een betere methode. Een etherische olie vermindert de penetrante oksellucht. Afhankelijk van de keus is een essentiële olie ook bacterie werend, zoals citroen of lavendel. Bovendien ruiken deze geuren prettig. Kijk onder tips voor meer informatie. Meng een paar druppels etherische olie met een theelepel kokosolie.
Een theelepel deo is voldoende voor een aantal dagen. Een fijne hoeveelheid voor als je het mengsel even wilt uitproberen. Wrijf wat van de emulsie tussen je handpalmen tot het volledig gesmolten is. Smeer de vloeistof onder je bovenarmen, je oksels en het gebied er omheen. Bewaar het mengsel in een afgesloten potje. Gebruik eventueel een lepeltje of stokje om een afgepaste hoeveelheid eruit te halen. Je hebt tenslotte te maken met een vers product zonder conserveringsmiddelen. Komt het mengsel steeds in aanraking met je vingers, dan neemt in de loop der tijd de kwaliteit van de deo af.
Methode 3 natuurlijke deodorant maken
Nodig als test
- 1 deel kokosolie
- 1 deel maïzena
- 1/2 deel baking soda (eventueel)
- paar druppels essentiële olie
Voor degenen die met de tweede methode nog niet happy zijn, kun je gelijke delen kokosolie, maïzena en eventueel een halve hoeveelheid baking soda proberen. Voeg naar wens wat druppels essentiële olie toe. Maïzena (of een ander zetmeel) absorbeert het zweet, terwijl baking soda een extra bacteriedodende werking heeft. Deze combinatie kan vlekken achterlaten, maar dat doet de gemiddelde deodorant ook.
Baking soda kan de huid irriteren. Laat soda weg als dat bij jou kan irriteren. Of gebruik een hoeveelheid die bij je past. Anderen zweren juist bij baking soda, omdat ze de hele dag – onder alle omstandigheden – een fris gevoel blijven houden.
Hoe verminder je verder een penetrante zweetlucht?
- Scheer je okselharen regelmatig. Zo krijgen bacteriën die de zweetlucht veroorzaken minder kans.
- Scrub wekelijks je oksels en het gebied daaromheen zorgvuldig met een milde scrub. Dode huidcellen kunnen de boel verstoppen en daardoor nare luchtjes veroorzaken.
- Neem een lang en heet bad met een handje zeezout en wat baking soda. De antibacteriële werking helpt de geur van oksels en zweetvoeten te verminderen.
- Gebruik de natuurlijke deodorant meteen na het badderen. Dan staan de poriën open en trekken de bestanddelen beter in. Eventueel kun je vlak voordat je op pad gaat, je oksels nog een keer insmeren.
Extra tips voor een beter gebruik van je natuurlijke deodorant
- Je kunt een grote hoeveelheid deo maken, maar je hebt een vers product zonder conserveringsmiddelen. De werking van de bestanddelen neemt dus in de loop der tijd af. Zonde, als je het potje halverwege ongebruikt weg moet gooien. Beter is om ongeveer een hoeveelheid voor een maand te mengen. Zodra het op is, maak je weer een vers potje klaar. Het grote voordeel is, dat je elke keer kunt kiezen voor een andere essentiële olie – passend bij je humeur of bij het seizoen.
- Deze plantaardige deodorant werkt ook tegen zweetvoeten, zweethanden en alle andere zweetplekken. Een kwestie van regelmatig aanbrengen.
- Vind je de prijs van etherische olie te hoog, dan is een zuivere badolie een prima vervanger.
- Voor een bacteriedodende werking – bacteriën veroorzaken de hinderlijke oksellucht – kun je bijvoorbeeld lavendel, citroen, manuka, jeneverbes of tea tree gebruiken. Rozemarijn stimuleert de bloedcirculatie en kalmeert de huid. Rozenolie of ylang ylang heeft een sensuele lucht. Een blend van meerdere oliën is ook mogelijk, zoals de melanges van It Works. Wat er in deze flesjes zitten, lees je op https://www.veraslifestylewereld.nl/?p=1234
- Een teveel aan etherische olie kan de huid irriteren. Dit verschilt per persoon. Overdrijf dus niet bij het mengen. Meer informatie over essentiële oliën vind je op http://www.aromatherapie-info.com/
- Het kan zijn dat je lijf aan een natuurlijke deodorant moet wennen en uitslag kan veroorzaken. Dit hoeft niet aan de stoffen in de nieuwe deo te liggen. De oksels zijn bedoeld voor het uitscheiden van afvalstoffen en overtollig warmte. Deodoranten met chemische toevoegingen verstoppen vaak de huid, waardoor afvalstoffen het lichaam niet kunnen verlaten. Met een natuurlijke deo kan de huid weer ademen, maar de opgekropte afvalstoffen moeten er nog wel uit. Dit proces kan soms voor wat irritatie en uitslag zorgen, maar verdwijnt weer snel.
- Verdwijnt de irritatie niet, kijk dan of je overgevoelig bent voor een van de bestanddelen in je nieuwe deo door nieuwe samenstellingen uit te proberen, waarbij je steeds een van de eerder gebruikte stoffen weg laat. Door de eerste keren een kleine hoeveelheid te maken, kun je beter afstemmen op wat bij jou past.
- Artikelen met waarschuwingen over het gebruik van aluminium blijven gelukkig opduiken, zoals http://missnatural.nl/deodorant-zonder-aluminium/ , waarin Miss Natural duidelijk stelt dat je beter aluminium kunt vermijden.
- Meer tips en info over natuurlijke deodoranten vind je hier http://www.fhfn.org/cancer-caused-by-antiperspirants-how-to-make-your-own-deodorant/
- Intussen is het vanwege dit artikel http://organichealth.co/primary-causes-of-breast-cancer-youll-want-to-know/ ook meegenomen dat een deo zo weinig mogelijk parabenen bevat. Dit stukje van Organic Health stelt zonder meer dat de kans op borstkanker heel hard oploopt met het gebruik van aluminium en parabenen.
Misschien vind je dit ook leuk!
Hoe maak je zelf een gezonde lippenbalsem?
Hoe maak je een baard- en hoofdhaarolie zelf?
Welke haarspoeling van koffie of thee is geschikt voor jouw hoofdharen?
Over Vera en It Works
Bij Vera’s Lifestyle Wereld vind je ook een affiliate link naar de webwinkel van It Works International. Deze wellness gigant levert al bijna 20 jaar een fantastisch mooi assortiment. De natuurlijke supplementen en huidverzorgingslijn helpen door de synergetische werking op een unieke manier je lichaam in betere conditie komen. Het mooie is, dat je bestelling wordt afgehandeld door It Works tegen dezelfde kortingen en voorwaarden … èn Vera jou allerlei extra informatie kan verschaffen over jouw bestelling. Hier horen ook ebooks bij. Lekker in het Nederlands en op naar jouw beste resultaten! Deze extra service krijg je alleen bij Vera’s Lifestyle Wereld!
Leg contact bij vragen over het assortiment en pak je gratis eboekjes en tips mee. Je vindt het allemaal in deze goed gevulde nieuwsbrief op Merkbaar beter in je vel al in 1 week
Vera richt zich op gezonder leven en houdt van zo simpel mogelijk. Andere artikelen, tips en recepten vind je op haar webpagina’s, Facebook en YouTube kanaal. Iedereen moet kunnen genieten, toch? We helpen je graag! Neem ook kennis van onze vrijwaringsclausule. Meer informatie, tips en recepten vind je op
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Een gezonder recept – balansdagen
- Een gezonder recept – barbecue en kamado
- Een gezonder recept – haren en huid
- Een gezonder recept – ketogeen of koolhydraatarm
- Een gezonder recept – minder suiker
- Een gezonder recept – vegan of vegetarisch
- Een leuke doe het zelf tip
- It Works! een beter inkomen
- It Works! Een beter lijf

Geef een antwoord