DIY Haar spoelen met thee of koffie? 10+ tips voor mooi en gezond haar

Je haar spoelen met koffie of thee. Op naar betere hoofdharen!


Je haar spoelen met koffie of thee. Op naar betere hoofdharen!
Je haar spoelen met koffie of thee. Op naar betere hoofdharen!

Je haar spoelen met thee of koffie is geen verzinsel! Hoofdharen en hoofdhuid reageren meestal goed op de bestanddelen in thee of koffie. Je haren en huid krijgen een oppepper, terwijl je zo klaar bent. En de resultaten zijn er naar!

Wil je gezonder haar en hoofdhuid? Zou jij je haar intenser van kleur willen hebben? Meer glans? Maar krijg je uitslag van bepaalde stoffen in flessen en pakjes? Of vind je een verfje of een papje in het haar teveel gedoe? Probeer dan je haar te spoelen met koffie of thee! En spoel regelmatig als het bevalt.

Vanaf de eerste spoeling met thee of koffie kan het haar alweer glanzen en soepeler worden. Spoel je hoofdharen regelmatig na met koffie of thee, dan kan de haarkleur verdiepen en de algehele conditie van het haar en de hoofdhuid verbeteren.

Je haar spoelen met thee of koffie is geen fabel. Deze spoeling op natuurlijke basis is typisch een ‘vergeten’ tip uit grootmoederstijd. Gelukkig kennen veel ‘kruidenvrouwtjes’ dit nog. En kunnen herboristen mij nog meer tips en recepten aangeven – veel meer dan ik beschrijven kan in deze blog. Mocht jij ook tips hebben naar aanleiding van mijn artikel, geef ze dan even door in de reacties! Zo helpen wij elkaar verder. 

Wil je koffiespoelingen proberen voor het haar? Lees dan mijn blog op Over wat koffie kan doen voor haar en huid.Wat kun je allemaal met thee?

Thee is in verschillende werelddelen op verschillende manieren ontstaan. En intussen wereldwijd onmisbaar als oppepper. Misschien weet je al dat thee ook echt goed kan zijn voor je? De pure dan. Getrokken van takjes, bloemen, fruit of bladeren kan thee vol zitten met voedingsstoffen die je spijsvertering en je complete functioneren verder kunnen helpen.

Weet jij dat je meer kunt met thee dan het alleen maar drinken? Thee kun je gebruiken als huidverzorging. Of om je ogen te kalmeren. Ook kun je hoofdhuid kalmeren met een spoeling.

Weet jij dat je met thee ook verschillende dingen kunt kleuren? Zoals papier en kleding … en hoofdharen? De kleur van je haren kun je dus beter uit laten komen afhankelijk van jouw keuze aan thee. Je kunt ook gezonde haargroei stimuleren. En dat allemaal door na het wassen van je haren de afgekoelde thee over jouw hoofdhuid te gieten. Zo basic.

Thee werd dan ook wereldwijd toegepast voor de komst van flessen met haarconditioners uit fabrieken. Waardoor sommige mensen de vele voordelen van thee vergaten in de loop der tijd.

En nu die thee in het haar

Om het herstelproces te versnellen, kun je naast thee drìnken je haar ook vanaf de buitenkant behandelen. Met een theespoeling. Vooral droog of krullend haar heeft baat bij een koffie- of theespoeling. Een pluspunt is, dat huidproblemen – zoals jeuk, schilfers, roos en uitslag – kunnen verminderen. Ook kan bacteriegroei afnemen, waardoor hoofdharen optimaal kunnen doorgroeien.

De stofjes in thee, zoals cafeïne (bij thee heet dat theïne), aminozuren en antioxidanten, ondersteunen niet alleen het lichaam ten goede, maar beschermen ook haren tegen beschadiging. De hoofdhuid raakt beter doorbloed, haren worden sterker en groeien harder door. Dof haar gaat weer glanzen en stug haar wordt handelbaar.

Gebruik je deze spoelingen om het haar te kleuren, dan moet je de spoeling wel regelmatig herhalen. In het begin bij elke wasbeurt bijvoorbeeld. Een kleuring met natuurlijke voedingsstoffen is namelijk een subtiele kleuring. Het duurt dus even, voordat je haren de gewenste kleur hebben. Maar werken met thee of koffie is zo simpel en voordelig – en huidvriendelijk – dat het de moeite waard is!

Voordeliger je haar een boost geven, kan eigenlijk niet. Gemakkelijker ook niet. Je hoeft niet op zoek. Thee heeft iedereen wel in huis. Vaak blijft er zelfs een restje in de thermosfles over.

En als jij je dan realiseert dat een beker thee minder chemische rommel bevat dan de gemiddelde haarverf of haarconditioner, waarom zou je een theespoeling dan niet proberen? Beperk waar mogelijk het gebruik van chemicaliën. Je huid en haar nemen nu eenmaal gifstoffen op, terwijl je lijf niet alle reststoffen er weer goed uit kan werken. Beter is dan ook je haar met natuurproducten op te peppen of te kleuren.

Vraag advies aan je haarspecialist

Verf jij je haren met chemische spullen uit pakjes en zakjes uit de winkel of bij de kapper? Sommige kleurmethoden matchen niet met natuurlijke kleurstoffen.Vraag dus eerst aan jouw haarspecialist of er problemen kunnen zijn met jouw kleuring en de natuurlijke kleurmethode die jij op wilt pakken.

Of probeer eerst een haarlok uit door het simpelweg in een kopje met thee of koffie te dopen. Niet dat het een enorm drama kan zijn, want een eerste keer thee of koffie is zo uit je haar weg. Normaal doen haren een tijdje over het opnemen van kleurstoffen. Vandaar dat chemische kleuringen over het algemeen zo agressief zijn. Die moeten in één behandeling bij de kapper al resultaat kunnen brengen.

Vandaar dat witte haren (uit zichzelf wit geworden, dus niet door een behandeling geforceerd wit gemaakt) er langer over doen om bij te kleuren. In een wit haartje is het pigment al zo afgenomen, dat de opbouw van een nieuw kleur tijd kost.

Welke thee voor haar- en hoofdhuidklachten?

Thee kan bij alle haarkleuren en haartypen gebruikt worden. Afhankelijk van de soort thee kun je specifieke klachten van de hoofdhuid verminderen of je haren oppeppen.

 • Groene thee heeft bepaalde stoffen, die haarverlies kunnen helpen verminderen en de conditie van het haar kunnen verbeteren. Door groene thee op je hoofdhuid aan te brengen, en in te masseren, help je de hoofdhuid vanaf de buitenkant bacteriën te minderen. Ook roos en andere klachten kunnen goed verminderen. Groene thee bevat wat theïne.
 • Groene thee helpt zelfs je haar detoxen. Het maakt je haar brandschoon en vrij van allerlei cosmetica, luchtvervuiling en afvalstoffen. Ideaal als je vaak haargel of haarspray gebruikt.
 • Naast gewone groene theeën bestaat ook matcha thee, de ‘koningin’ tussen de groene theeën als het gaat om goede voedingsstoffen en meer. Vandaar dat je in ons assortiment verschillende producten vindt met matcha. Kijk eens met de link onderaan dit artikel bij ons in de webwinkel. Het assortiment zal je vast verrassen!
 • Rozemarijnthee is een kruid en vrij van theïne. Het bevat veel essentiële voedingsstoffen en kan de haargroei stimuleren en haar weer laten glanzen. Het kan de bloedcirculatie verbeteren en gifstoffen verminderen. Je snapt het al … ook rozemarijn vind je terug in een aantal producten van ons.
 • Saliethee is een kruid en theïnevrij en kan grijze haren donkerder laten worden
 • Zwarte thee kan het haar in goede conditie helpen en haaruitval helpen verminderen. Daarnaast kan het haar dikker en sterker maken. Zwarte thee bevat de meeste theïne van alle theesoorten. Wees daar op bedacht als je gevoelig bent voor cafeïne. Want natuurlijk absorberen haar en huid ook cafeïne, waardoor je toch een koffieshotje kunt krijgen als je kiest voor 3 of 4 zakjes zwarte thee te gebruiken voor je haarspoeling.
 • Brandnetelthee is een kruid en daardoor vrij van theïnevrij. Het helpt roos verminderen en de hoofdhuid verbeteren.
 • Hibiscusthee is vrij van theïne en kan haargroei verbeteren
 • Muntthee is vrij van theïne stimuleert en geeft je hoofdhuid een oppepper.
 • Lavendelthee kalmeert je hoofd.
 • Kamillethee is een bekende thee als het gaat om het kalmeren van allerlei klachten. Het kan ontsmettend en ontstekingsremmend werken en ontspant ook nog eens.
 • Rooibosthee kan je huid kalmeren.

2015-10-09 10.22.22 koffie of thee
Kleurnuances met thee in je haar

Afhankelijk van de kleur thee kun je ook kleurnuances in je haar aanbrengen. Hier zijn geen regels voor. Het is wat jij wilt. Met mijn zwarte haar gebruik ik zowel rooibos als zwarte thee. Rooibos geeft een rode gloed aan mijn haar, terwijl zwarte thee mijn ‘af en toe een witte haar door het zwarte haar’ beter dekt.

Wil je je haarkleur accentueren, dan zou je als volgt kunnen werken:

 • Kamillethee geeft blond haar een blondere tint. Wat donkerder haar kan ook oplichten met kamillethee.
 • Voor een honingkleurtje kun je kamillethee combineren met een theelepel kurkumapoeder.
 • Ook citroensap helpt blond haar mooi verder. Ook te combineren met kamille.
 • Rooibos geeft een warme koperen tint aan rood of bruin haar – en kan een mooie gloed geven aan zwart haar (zwart haar kent verschillende tinten zwart en de resultaten verschillen dus per persoon.) Ook met blond haar kun je rooibos gebruiken.
 • Rozenbottelthee geeft rood haar een intense tint
 • Zwarte thee geeft zwart en bruin haar meer pit. Het kan het haar donkerder maken met meer glans. Zwarte thee kun je ook combineren met andere kruiden als salie en rozemarijn voor meer effect.
 • De bestanddelen in rozemarijn helpen grijze haren voorkomen en bestaande witte en grijze bij te kleuren. Ook helpt rozemarijn donker haar op kleur te brengen.
 • Grijze haren breng je op kleur met een thee van salie. Ook donker haar knapt ervan op.
 • Wil je grijs haar rood krijgen? Gebruik dan hibiscusthee of calendula.
 • Uiteraard ondersteunen hibiscus en calendula ook roodharigen!

Hoe maak je een theespoeling voor je haar? Recept!

Het recept is eigenlijk te simpel voor woorden: je zet sterke thee en laat dat een paar minuten intrekken. In de kleur die jij mooi vindt voor je haar. Een theezakje of een eetlepel in een beker heet water is genoeg. Eventueel twee of drie afhankelijk van het merk of de kleurintensiteit die je wilt hebben. Kokend water op losse theeblaadjes (in een theezeefje) geven een beter resultaat, doordat de stoffen dan meer ruimte hebben om vrij te komen. Zo’n 250 ml is genoeg voor haar tot op de schouders. Zeef de thee eventueel (handig bij losse blaadjes en het scheelt theeschilfers in je haar als je je haren niet uitwast na een spoeling). Laat de vloeistof afkoelen naar een temperatuur die je fijn vindt. Lauw bijvoorbeeld.

Hoe breng je een theespoeling aan?

 • Was je haren, zoals je gewend bent met jouw keus aan shampoo.
 • Schenk de thee zorgvuldig over je pas gewassen haar.
 • Vang het resterende vocht eventueel op in een tweede bakje – een teiltje die je bijvoorbeeld op de grond in de douche neerzet. Spoel je haar nog een paar keer met het restje thee of koffie.
 • Masseer de spoeling goed door het haar.
 • Laat het even intrekken, terwijl je bijvoorbeeld verder baddert. Steek je haar eventueel op, en douchemuts op, om de spoeling zolang mogelijk in het haar te laten.
 • Je mag alles uit je haar spoelen. Of het zo op laten drogen. Dat is afhankelijk van jouw haren en verwachte resultaten. Bedenk je wel dat de geur van sterke thee je tegen kan gaan staan, als je het niet uitspoelt. Gebruik ook oude of gekleurde handdoeken en kleding als je de spoeling niet uitspoelt.
 • Fixeer de kleur eventueel met een beetje (kokos)olie op handdoekdroog haar.
 • Behandel je haar zoals gebruikelijk na het wassen.

Hoe vaak mag je met thee spoelen?

Een spoeling mag bij elke wasbeurt. Zeker bij huid- of haarproblemen. Of als je het haar op kleur wilt brengen. Soms zijn een aantal haarspoelingen nodig om verschil te zien. Witte haartjes moeten eerst wat kleur opbouwen, voordat je ook kleur gaat zien. Als het resultaat eenmaal behaald is, is de frequentie van het spoelen afhankelijk van jouw wensen.

Als je niet kieskeurig bent, kun je steeds een restje oude thee gebruiken. Zo simpel kan het zijn! Thuis vullen wij vaak een thermosfles met rooibosthee. Blijft er wat over en moet ik toch mijn haar wassen? Hup, ik spoel na met rooibos. Het geeft mijn door henna gekleurde haar een warme, bruinrode gloed.

Vul een flesje en maak meteen je haarthee-spray!

Vul meteen een spray-flesje met de (afgekoelde) thee van jouw keus. Spray de haarthee elke dag op je haren voordat je gaat borstelen of kammen. De haarthee maakt het haar gemakkelijker te verzorgen. Bovendien kan de thee meteen extra inwerken met alle voordelen voor haar en huid. Vooral als je toch witte en grijze haren op kleur wilt hebben, is een flesje spray een slim en handig te doseren idee. Ook krullend haar is beter in model te krijgen met wat haarthee.

Een extra tip: Gebruik waar mogelijk biologische producten. Als je toch voor natuurlijke producten gaat, kun je het beter goed doen. Reduceer gifstoffen in je leven. Je hebt maar 1 lijf!

Nieuwsgierig naar meer natuurlijke oppeppers voor je haren?

Moeilijk is het niet om anders en beter voor jezelf te zorgen. Je moet het net even weten! Misschien vind je deze tips ook interessant? Of speel het door naar anderen.

Kleuren met pure henna (oftewel mehendi) is basic, goedkoop en … je hebt geen chemische rommel op je huid – je grootste orgaan. Lees verder op Supertips voor haren verven met henna hoe je zelf mooie kleurtinten in je haar krijgt.

Traditionele mengtechnieken met henna kunnen je huid irriteren. Hoe je henna-haarmaskers ook kunt mengen, terwijl het je haar kleurt zonder die jeuk of uitslag, vind je op Kleur je haar met henna, aloe vera en kokos

Met dank aan en voor meer tips:

Mijn info is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en wat research. Kijk voor meer tips eens naar deze informatie! https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/beauty/141869-zet-eens-een-kopje-theevoor-in-je-haar.html

Een aantal voordelen van rozemarijn vind jij hier https://gezonderleven.com/profiteer-van-de-interessante-voordelen-van-rozemarijn-voor-je-haar/

Voor grijs haar bestaan verschillende manieren om het haar bij te kleuren. Kijk eens op https://gezonderleven.com/verberg-grijze-haren-thuisremedies/

https://nl.wikihow.com/Je-haar-verven-met-thee,-koffie-en-kruiden

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Vera is echtgenote, moeder, blogger, auteur en wellness & business coach bij Vera’s Lifestyle Wereld. Vera vindt dat ieder mens recht heeft op een fijn leven. Maar dat je dat leven wel zelf in je eigen handen moet houden. Jij bent ‘in control’. Zodra jij dat beseft, breng jij een hoop goeds voor jezelf in gang.

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!

Geverifieerd door MonsterInsights