Spread the love
Robuuste Appeltaart - recept minder suiker en glutenvrij
Robuuste Appeltaart – recept minder suiker en glutenvrij

Zoveel soorten, zoveel smaken. De appeltaart is een echte klassieker in Nederland met tig varianten. Ik bak al zeker 20 jaar appeltaarten. Niet wekelijks. Maar een paar keer per jaar. Mijn werkwijze zet ik nu eindelijk ook online. Laat je niet afschrikken door deze robuuste appeltaart. Dit gerecht is simpel te maken. Daar ben ik groot voorstander van. Van simpel.

Probeer het eens. Als een recept eenvoudig uit te voeren is en het resultaat goed smaakt, krijg je meer plezier in je baksels. En met dat stijgend zelfvertrouwen probeer je steeds meer, waardoor je beter leert variëren. Indirect heeft variëren in voeding effect op je energie en je gezondheid.

Bovendien heeft het wel wat, dat zelf mengen en creëren. Je krijgt meer gevoel voor voeding. En daarnaast brengt het bereidingsproces rust. Bakken heeft iets aards. Het grote voordeel is, dat jij de kwaliteit zelf in de hand hebt. Kies meteen goede ingrediënten door stoffen te schrappen of te minderen, die jij toch al vaak binnen krijgt. Je leest mijn ervaringstips in dit artikel. Veel plezier ermee!

Hoe pas je de taart aan naar jouw leefstijl?

Pas de taart aan naar jouw leefstijl. Probeer te variëren in ingrediënten. Pak eens glutenvrij meel, zoals boekweitmeel of havermeel, ter compensatie van alle tarwe die we ongemerkt te vaak binnen krijgen. Kijk eens of je winkel ongesuikerde cakemeel of taartmix heeft met havermeel of andere meelsoorten. Dat scheelt in budget en zo ben jij sneller klaar met verzamelen. Denk aan het gebruik van goede vetzuren, zoals kokosolie en grasboter of ghee, ter compensatie van alle andere oliën en vetten die wij ook te snel eten. Zo varieer jij al.

Hoe compenseer je suikers?

Minderen in suiker doe je ook meteen, want dit recept bevat maximaal de helft suiker van een normaal appeltaart recept. En het leuke? Je mist het niet eens in deze traktatie! De gemalen kaneel en custardpoeder compenseren de suiker. In ruil heb je een smaakvolle en krokante appeltaart.  Custardpoeder is gemaakt van maismeel en zorgt bij droge degen voor een lekkere crunch. Gebruik je echte Ceylon kaneel? Top. Ceylon kaneel helpt onder meer de bloedsuikerspiegel reguleren, en dat merk je aan de taart!

Normaal gaan Elstars, Jonagolds of Goudrenetten in appeltaarten. Wil je nog minder suikers? Gebruik dan zoetere appels, zoals Golden Delicious of Maribelle. Die hoef je minder bij te zoeten. Je kunt ook voor suiker met meer smaak kiezen, zoals rietsuiker of bruine suiker. Dat scheelt ook al in je suikergebruik.

Je kunt ook wat notenmeel of kokosmeel bij de taartbodem doen. Ook kun je bij zoeten met meer kaneel en meer custardpoeder.

Liever vegan?

Wil je liever een veganistische appeltaart? Laat het ei weg en gebruik eventueel een eivervanger, zoals eiwitpoeder. Je kunt ook baking soda met appelazijn toevoegen. En kies voor een plantaardige olie.

Hoe varieer je nog meer?

Vroeger, voor mijn kinderen, ging er regelmatig een scheut rum door de vulling. Ook lekker. Het maakt de taart heerlijk zacht van smaak. Mijn favoriet was een pecan-rum-appeltaart. Doe dus gerust een handje pecan-noten door de vulling, als je dat lekker vindt. Ook kun je denken aan de klassieke amandelen bij de vulling. Zelf doe ik ook weleens een eetlepel cassisconfiture bij de appels. En verder: heb vooral plezier in het bakproces!

Recept robuuste, glutenvrije appeltaart

Ingrediënten

Bodem

  • 250 gram (glutenvrij) meel
  • Max. 125 gram suiker
  • 125 gram grasboter of ghee
  • 1 eetlepel custard voor door de taartbodem
  • 2 eetlepels custardpoeder voor het bestrooien van de bodem
  • 1 ei
  • Evt. scheutje water of melk

Vulling

  • 1 kg zure appels
  • 50 gram rozijnen
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 2 theelepels (Ceylon) kaneel 
  • Max. 1 eetlepel bruine suiker

Topping eventueel

  • 2 eetlepels abrikozenjam of marmelade
  • Slagroom
  • Roomijs
  • Vanillesaus of Slagroomvla

Bereiden

Circa 15 minuten voorbereiden en 1 uur in de oven.

Laat van tevoren de ghee en het ei op kamertemperatuur komen. Zet de ovenschaal eventueel al ingevet klaar. Verwarm de oven voor op 175C.

Schil en snijd de appels in stukjes van verschillende grootte, zodat je meer verschil in textuur krijgt – dat bourgondische. Vermeng met de rozijnen, custard, kaneel en suiker.  

Breek het ei en klop even door. Voeg alles voor de bodem samen. Kneed tot een net aan samenhangend kruimeldeeg. Gebruik eventueel wat water of melk om beter te binden. Verdeel het deeg in drieën.  

Pak de ovenschaal. Druk een deel van het deeg uit over de bodem van de schaal. Verdeel een deel over de zijkanten. Verdeel 2 eetlepels custard over de bodem.

Verdeel de vulling over de taartbodem. Verkruimel het laatste beetje deeg over de vulling of maak reepjes naar je zin.

Plaats de appeltaart in de voorverwarmde oven en bak in ca 1 uur gaar op 175C. Controleer de taart na 60 minuten. Als de taart lichtbruin en krokant uitziet, en de vulling glazig, dan is de taart gaar. Zet de oven uit en laat de taart in de oven nagaren.

Bestrijk de taart eventueel met wat (verwarmde) abrikozenjam of marmelade. Snijd de taart warm of koud aan. Warme taart verbrokkelt, maar smaak en geur komen dan juist fantastisch uit. Koude taart geeft stevige punten voor de visite. Thuis vinden wij lobbige (slagroom)vla of vanillesaus hemels bij een punt warme appeltaart.

Serveer dus vooral de appeltaart naar wens met slagroom, een bolletje ijs of roomvla of vanillesaus. Het geeft net dat beetje meer voor je smaakpapillen. Eet smakelijk! 

Ook jij kunt dit met Vera's Lifestyle Wereld
Ook jij kunt dit met Vera’s Lifestyle Wereld

Over Vera en It Works

Niets erger dan mislukte gerechten, terwijl je er veel van verwachtte. Naar mijn mening pak je een gezondere leefstijl beter op als de recepten simpel en snel te doen zijn en het resultaat lekker smaakt.

Op mijn website vind je dan ook recepten die gemakkelijk naar jouw smaak aan te passen zijn. Met ingrediënten die jouw lijf vast ook beter weet te waarderen. Meestal geef ik variatietips bij de recepten.

Mijn gerechten passen altijd binnen balansdagen, en vaak binnen koolhydraatarm en het ketogeen ‘dieet’. Misschien waardeer jij mijn Vegan Kersenroomvlaai ook. Dit recept levert een heerlijk romige en zachte taart op.

Verslavend fijn assortiment

Zou jij fitter en fijner door het leven willen? Dan kun je overwegen om het assortiment in mijn webwinkel op te pakken. It Works levert al 20 jaar unieke combinaties die je snel helpen contouren, afvallen en sterker worden. Alle producten zijn simpel in gebruik en zo aangeleerd. Bovendien smaakt en ruikt alles heerlijk! Kijk ook eens naar onze huidverzorgingslijn, zoals de BeautyWorks. Ik weet zeker dat je nog niet eerder zulke goede resultaten hebt gezien! Bovendien houden de resultaten aan en zijn ze blijvend bij regelmatig gebruik. Hoe fijn – en redelijk verslavend!

Results BeautyWorks
Results BeautyWorks

Vera’s informatie wordt naar haar beste weten verzameld. Lees ook de vrijwaringsclausule en leg contact!

Geef een reactie

Vera is wellness coach & onafhankelijk distributeur bij It Works International en ondersteunt haar cliënten en teamleden

Ontvang exclusieve e-boekjes en wellness tips gratis

* indicates required
Email Format
Ontvang meteen GRATIS e-boekjes in je mailbox!
Krijg een e-boek 'Drinken tot je een ons weegt' cadeau! Bijna 50 blz. helpen jou verder met tips & recepten over beter drinken. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

Krijg het e-boekje ‘Van wens naar fitplanner’ cadeau en start meteen met jouw fitdoelen bepalen. Pak ook meteen het e-boek ‘Drinken tot je een ons weegt’ cadeau! Meer dan 50 blz. helpen jou verder met tips voor dat gezonder leven. (De nieuwsbrieven kun jij altijd stop zetten)

 

Recente berichten
Is een detox sexy? Ontgiften in 48 uur met de It Works Cleanse
Is een detox sexy? Ontgiften in 48 uur met de It Works Cleanse
Verbeter die vetverbranding met Vera's Lifestyle Wereld Detoxen ... geen sexy onderwerp, maar we[...]
Glutenvrije appeltaart met zwarte bessen en cacao – Recept minder suiker en eivrij
Glutenvrije appeltaart met zwarte bessen en cacao – Recept minder suiker en eivrij
Appeltaart met zwarte bessen en cacao Een appeltaart is heerlijk. Typisch Hollands en overal ver[...]
Wintertijd of zomertijd – Gun je biologische klok meer tijd!
Wintertijd of zomertijd – Gun je biologische klok meer tijd!
Gun jouw biologische klok meer tijd Weet jij dat onze biologische klok ingesteld staat op winter[...]
Hoe maak je zelf gekleurd holi poeder voor een fotosessie of color run?
Hoe maak je zelf gekleurd holi poeder voor een fotosessie of color run?
Wil je holi vieren, maar ben je vergeten holi poeder in huis te halen? Wil je zelf een colour r[...]
Kip Chimichurri van de Kamado – Fris Pittig Marinade Recept
Kip Chimichurri van de Kamado – Fris Pittig Marinade Recept
Chimichurri is een Zuid-Amerikaanse smaakmaker bij vleesgerechten, bestaande uit fijngesneden v[...]