Robuuste Appeltaart – Recept minder suiker en glutenvrij

Robuuste Appeltaart - recept minder suiker en glutenvrij


Zoveel soorten, zoveel smaken. De appeltaart is een echte klassieker in Nederland met tig varianten. Ik bak al zeker 20 jaar appeltaarten. Niet wekelijks. Maar een paar keer per jaar. Mijn werkwijze zet ik nu eindelijk ook online. Laat je niet afschrikken door deze robuuste appeltaart. Dit gerecht is simpel te maken. Daar ben ik groot voorstander van. Van simpel.

Probeer het eens. Als een recept eenvoudig uit te voeren is en het resultaat goed smaakt, krijg je meer plezier in je baksels. En met dat stijgend zelfvertrouwen probeer je steeds meer, waardoor je beter leert variëren. Indirect heeft variëren in voeding effect op je energie en je gezondheid.

Bovendien heeft het wel wat, dat zelf mengen en creëren. Je krijgt meer gevoel voor voeding. En daarnaast brengt het bereidingsproces rust. Bakken heeft iets aards. Het grote voordeel is, dat jij de kwaliteit zelf in de hand hebt. Kies meteen goede ingrediënten door stoffen te schrappen of te minderen, die jij toch al vaak binnen krijgt. Je leest mijn ervaringstips in dit artikel. Veel plezier ermee!



Robuuste Appeltaart - recept minder suiker en glutenvrij
Robuuste Appeltaart – recept minder suiker en glutenvrij

Hoe pas je de taart aan naar jouw leefstijl?

Pas de taart aan naar jouw leefstijl. Probeer te variëren in ingrediënten. Pak eens glutenvrij meel, zoals boekweitmeel of havermeel, ter compensatie van alle tarwe die we ongemerkt te vaak binnen krijgen. Kijk eens of je winkel ongesuikerde cakemeel of taartmix heeft met havermeel of andere meelsoorten. Dat scheelt in budget en zo ben jij sneller klaar met verzamelen. Denk aan het gebruik van goede vetzuren, zoals kokosolie en grasboter of ghee, ter compensatie van alle andere oliën en vetten die wij ook te snel eten. Zo varieer jij al.

Hoe compenseer je suikers?

Minderen in suiker doe je ook meteen, want dit recept bevat maximaal de helft suiker van een normaal appeltaart recept. En het leuke? Je mist het niet eens in deze traktatie! De gemalen kaneel en custardpoeder compenseren de suiker. In ruil heb je een smaakvolle en krokante appeltaart.  Custardpoeder is gemaakt van maismeel en zorgt bij droge degen voor een lekkere crunch. Gebruik je echte Ceylon kaneel? Top. Ceylon kaneel helpt onder meer de bloedsuikerspiegel reguleren, en dat merk je aan de taart!

Normaal gaan Elstars, Jonagolds of Goudrenetten in appeltaarten. Wil je nog minder geraffineerde suikers? Gebruik dan zoetere appels, zoals Golden Delicious of Maribelle. Die hoef je minder bij te zoeten. Je kunt ook voor suiker met meer smaak kiezen, zoals rietsuiker of bruine suiker. Dat scheelt ook al in je suikergebruik.

Je kunt ook wat notenmeel of kokosmeel bij de taartbodem doen. Ook kun jezoeten met meer kaneel en meer custardpoeder.

Liever vegan?

Wil je liever een veganistische appeltaart? Laat het ei weg en gebruik eventueel een eivervanger, zoals een eetlepel plantaardige eiwitpoeder. Je kunt ook baking soda met appelazijn toevoegen voor een luchtig deeg. Kies voor een plantaardige olie die je goed mag verhitten, zoals kokosolie. Kokosolie brengt die belangrijke vetzuren voor een scherp brein.

Hoe varieer je nog meer richting bourgondisch?

Bourgondische taarten zijn net wat ruwer en voller van smaak met meer bite. Het is de sfeer van oude boerderijen en ambacht. Die beleving kun je krijgen met een handje haver over of door de taartbodem. Dat kan ook met wat geraspte kokos of gemalen amandel door of over het taartdeeg.

Vroeger, voor mijn kinderen, ging er regelmatig een scheut rum door de vulling. Ook lekker. Het maakt de taart heerlijk zacht van smaak. Mijn favoriet was een pecan-rum-appeltaart. Doe dus gerust een handje pecannoten door de vulling, als je dat lekker vindt. Ook kun je denken aan amandelschaafsel bij de vulling of als afwerking. Zelf doe ik ook weleens een eetlepel cassisconfiture bij de appels. En verder: heb vooral plezier in het bakproces!

Recept robuuste, glutenvrije appeltaart

Ingrediënten

Bodem

  • 250 gram (glutenvrij) meel
  • Max. 125 gram suiker
  • 125 gram grasboter of ghee
  • 1 eetlepel custard voor door de taartbodem
  • 2 eetlepels custardpoeder voor het bestrooien van de bodem
  • 1 ei
  • Evt. scheutje water of melk

Vulling

  • 1 kg zure appels
  • 50 gram rozijnen
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 2 theelepels (Ceylon) kaneel 
  • Max. 1 eetlepel bruine suiker

Topping eventueel

  • 2 eetlepels abrikozenjam of marmelade
  • Slagroom
  • Roomijs
  • Vanillesaus of Slagroomvla

Bereiden

Circa 15 minuten voorbereiden en 1 uur in de oven.

Laat van tevoren de ghee en het ei op kamertemperatuur komen. Zet de ovenschaal eventueel al ingevet klaar. Verwarm de oven voor op 175C.

Schil en snijd de appels in stukjes van verschillende grootte, zodat je meer verschil in textuur krijgt – dat bourgondische. Vermeng met de rozijnen, custard, kaneel en suiker.  

Breek het ei en klop even door. Voeg alles voor de bodem samen. Kneed tot een net aan samenhangend kruimeldeeg. Gebruik eventueel wat water of melk om beter te binden. Verdeel het deeg in drieën.  

Pak de ovenschaal. Druk een deel van het deeg uit over de bodem van de schaal. Verdeel een deel over de zijkanten.

Verdeel 2 eetlepels custard over de bodem.

Verdeel de vulling over de taartbodem.

Verkruimel het laatste beetje deeg over de vulling, of maak reepjes.

Plaats de appeltaart in de voorverwarmde oven en bak in ca 1 uur gaar op 175C. Controleer de taart na 60 minuten. Als de taart lichtbruin en krokant uitziet, en de vulling glazig, dan is de taart gaar. Zet de oven uit en laat de taart in de oven nagaren.

Bestrijk de taart eventueel met wat (verwarmde) abrikozenjam of marmelade. Snijd de taart warm of koud aan. Warme taart verbrokkelt, maar smaak en geur komen dan juist fantastisch uit. Koude taart geeft stevige punten voor de visite. Thuis vinden wij lobbige (slagroom)vla of vanillesaus hemels bij een punt warme appeltaart.

Serveer dus vooral de appeltaart naar wens met slagroom, een bolletje ijs of roomvla of vanillesaus. Het geeft net dat beetje meer voor je smaakpapillen. Eet smakelijk! 

Ook jij kunt dit met Vera's Lifestyle Wereld
Ook jij kunt dit met Vera’s Lifestyle Wereld

Over Vera

Niets erger dan mislukte gerechten, terwijl je er veel van verwachtte. Naar mijn mening pak je een gezondere leefstijl beter op als de recepten simpel en snel te doen zijn en het resultaat lekker smaakt.

Op mijn website vind je dan ook recepten die gemakkelijk naar jouw smaak aan te passen zijn. Met ingrediënten die jouw lijf vast ook beter weet te waarderen. Meestal geef ik variatietips bij de recepten.

Mijn gerechten passen altijd binnen balansdagen, en vaak binnen koolhydraatarm en het ketogeen ‘dieet’. Misschien waardeer jij mijn Vegan Kersenroomvlaai ook. Dit recept levert een heerlijk romige en zachte taart op. Fijn – en redelijk verslavend!

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!

Vera’s informatie wordt naar haar beste weten verzameld. Lees ook de vrijwaringsclausule en leg contact!