Als je met de seizoenen mee-eet, mag rabarber eigenlijk niet ontbreken. Rabarberstengels worden kort in mei en juni aangeboden. Deze groente heeft wat weg van zure appels. Grijp dus meteen een bosje van deze rode stengels mee. Je kunt er rabarberjam of rabarbercompote van maken. Ook doet rabarber het erg goed in taarten en cake. Deze kruidige rabarbercake is daar het bewijs van!
De keus voor luxe ingrediënten en meer smaak zorgen voor een lekker bourgondisch moment. Die smaakpapillen mogen best bevredigd worden! Deze cake heeft een zachte textuur en heeft qua smaak veel weg van een kruidkoek. Moeilijk is het niet, want de cake is een kwestie van mengen. Werken met rabarber is overigens eenvoudig: een kwestie van schoonmaken, snijden en verwerken. Bovendien gaart het snel en verliest het weinig vocht.
Recept kruidige glutenvrije rabarbercake | Echte seizoensgroente
Als het even kan, varieer ik in meelsoorten thuis. Niet vanwege allergieën, maar meer vanwege het principe om niet steeds haver of tarwe op tafel te zetten. Deze rabarbercake bevat dan ook boekweitmeel en is dus glutenvrij. Mocht je geen problemen hebben met tarwe, dan kun je ook kiezen voor gewone meel of bloem.
Ook roomboter, eieren en yoghurt kun je vervangen met een plantaardige variant voor een vegan cake. Denk aan kokosolie, kokoskwark, quinoameel of geprakte banaan of appelmoes.
Kijk eens mee naar de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld voor het proces. Het recept volgt onder het filmpje. Veel plezier ermee.
Ingrediënten rabarbercake
- 250 gram rabarber
- 250 gram boekweitmeel
- 175 gram bruine suiker
- 150 ml roomboter
- 3 eieren
- 2 theel kaneel
- 1 theel baking soda
- ½ theel zout
- 100 ml yoghurt
- Evt. water of melk
Bereiden rabarbercake
(15 min en 1 uur oventijd)
Verwarm de oven voor op 175C. Was de rabarberstengels en snijd de stengels in plakjes. Schillen is niet nodig. Zet apart.
Meng in een kom alle andere ingrediënten glad. Dit hoeft maar kort te zijn met een handmixer tot alle ingrediënten opgenomen zijn.
Inspecteer het deeg. Het deeg moet een dik beslag zijn. Voeg een scheutje water of melk toe mocht het beslag te dik zijn. Lepel de plakjes rabarber door het cakebeslag.
Hevel het deeg over naar een cakevorm (eventueel ingevet). Plaats de vorm in het midden van een voorverwarmde oven op 175C en bak gaar in 60 minuten.
De rabarbercake hoort een lichtbruin randje te hebben en droog vanbinnen. Als je een satéprikker in de cake steekt, hoort de prikker er droog uit te komen.
Laat de cake eventueel eerst afkoelen alvorens aan te snijden. Warm is de cake al heerlijk met wat vanillesaus.
Wil je meer ideeën met rabarber?
De volgende recepten zijn ook erg lekker om uit te proberen. Een beter excuus kun je niet meer hebben. Pak dus dat bosje rabarberstengels mee.

Meer blogs en boeken
Nooit meer saai eten en lekker variëren met ingrediënten en dus ook voedingsstoffen. Dat is wat Vera’s Lifestyle Wereld biedt. Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij elke (web)boekhandel te krijgen, maar kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl.
De vrijwaringsclausule
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Desserts en lekkernijen
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch
- Recepten | Virale snacks en desserts
- Uncategorized
