Is het speltbrood bij jou ook zo vaak uitverkocht? Dat is niet raar. Producten op basis van oerspelt zijn ontzettend populair en vliegen de winkel uit. Zelf brood bakken, zonder een dure broodbakmachine, is gelukkig niet moeilijk. Dit recept is eenvoudig en kost maar een paar minuten van je tijd. In ruil daarvoor heb je heerlijk zachte speltbroodjes. Bovendien weet je zo wel wat er in je brood zit. Sommige ingrediënten zijn gewoon niet gezond en op etiketten hoeven fabrikanten niet alles te vermelden. Als je dit allemaal bij elkaar optelt, is af en toe zelf een brood bakken niet verkeerd. Zo heb jij meer invloed over de chemische toevoegingen die je binnenkrijgt. In de tijd dat het deeg staat te rijzen, doe je wat anders. Blogjes lezen. Of een cake bakken. Het grote voordeel is, dat je twee lekkere zelfgebakken producten hebt en de oven efficiënter wordt gebruikt.
Nodig:
koemelkvrij, vegetarisch, veganistisch
250 gram speltmeel
250 gram speltbloem
15 gram (kokosbloesem)suiker
8 gram (zee)zout
7 gram gedroogde gist
25 ml kokos- of olijfolie (plus extra)
250 ml warm water (plus extra)
Bakplaat en bakpapier
Bereiden:
Alle droge ingrediënten mengen in een grote kom. Voeg de olie toe en het water. Kneed alles goed door met de hand. Is het deeg te droog? Of is niet alle meel opgenomen? Voeg dan extra water toe en kneed verder. Tot het deeg soepel en zacht is. Valt het deeg te kleverig uit? Voeg dan extra olie of wat bloem toe.
Plaats een vochtige doek of plastic folie over de kom. Laat het mengsel op een warme, tochtvrije plek 15 min. rijzen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Wrijf je handen in met olie. Kneed het deeg kort door. Vorm 8 gelijke ballen. Verdeel de bollen over een bakplaat met ovenpapier. Laat de balletjes nog ca. 45 min. op een warme plek verder rijzen tot ze ongeveer 2 keer zo groot zijn.
Oven voorverwarmen op 240 ⁰C. Zet de bakplaat in het midden van de oven. Houd de bolletjes in de gaten. Is de bovenkant bruin na 10 min.? Draai de temperatuur dan terug naar 220 ⁰C en bak de broodjes in ca. 10 min verder af. Af laten koelen en genieten!
Tips:
- Heb je meer tijd? Hoe langer je het deeg laat rijzen, hoe zachter het brood wordt.
- Liever een groot (vloer)brood? Na de eerste 15 minuten voorrijzen: Sla het deeg plat en rol het op. Leg het in een bakblik of los op een bakplaat. Laat het 45 min. narijzen voor het de oven ingaat.
- Efficiënt? Maak in 1 keer meer brood voor meerdere dagen, laat het afkoelen en vries het (voorgesneden) in.
- Meer bite? Bestrooi de bovenkant met bijv. pompoenpitten of sesamzaadjes.
- Dat tarwe gezond is, is achterhaald. Tarwe is overbewerkt en wordt bespoten met veel chemicaliën. Eenmaal gemalen bevat het weinig voedingsstoffen. Toch bevat onze voeding veel tarwe. Tarwegluten verhogen de kans op intolerantie en beïnvloeden de bloedsuikerspiegel negatief. Dan kun je beter voor andere graansoorten kiezen. Met spelt, rogge, haver, gerst, mais of boekweit kun je fijne broden bakken. De smaak van spelt komt dicht in de buurt van tarwe. En oerspelt zit boordevol bouwstoffen.
- Wil je voor ‘veilige’ voeding gaan, kies dan voor de opdruk ‘biologisch’. Biologische producten moeten aan veel voorwaarden voldoen om ‘bio’ te mogen heten.
- Dit recept kostte mij ca. € 1,60 aan ingrediënten.
Meer brood en een gezonder leefstijl
Vera geeft je nog meer tips cadeau. Misschien vind je het volgende interessant:
Een ander recept dat heel fijn uitvalt en ongelooflijk eenvoudig te bereiden is – en geen rijstijd nodig heeft, vind jij op Glutenvrij Vegan Sodabrood. Ook jij kunt binnen 45 minuten na het mengen van je bakmix een vers brood op tafel zetten!
Weet jij niet zo goed hoe jij een koolhydraatarm dieet, zoals het ketogeen dieet, kunt volhouden? Vraag jij je af hoe een leefstijl gezonder kan? Wat je kunt met balansdagen, koolhydraatarm en het ketogeen dieet? Lees eens mee met Gezonder leven met gezonde voeding
Focus op self care! Ook jij mag stralen waar mogelijk. Pak de info in de nieuwsbrief Focus op self care en kom snel beter in je vel! De gratis e-boekjes vind jij onder de subscribe button.
Gezonder leven kan en mag! Jij hebt dat zelf in de hand. Kijk eens voor meer recepten, video’s en vlogs op Vera’s Lifestyle Wereld.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem ook kennis van de vrijwaringsclausule.
Deze website wordt betaald door Google Ads. Help Vera’s Lifestyle Wereld en zet je ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’. Zo kan nieuwe content blijven komen en blijven alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar.
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten binnen ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten binnen klein budget
- Recepten met minder suiker
- Recepten vegan of vegetarisch
- Recepten voor balansdagen
- Recepten voor barbecue, kamado en oven
- Recepten voor haren en huid
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem ook kennis van onze vrijwaringsclausule.