Sodabrood – Zelf glutenvrij of vegan brood bakken zonder gist en zonder rijstijd

Recept Sodabrood - basic, glutenvrij en vegan


De smaak van sodabrood is nagenoeg hetzelfde als brood op basis van gist en zachter dan brood op basis van zuurdesem. Iedereen die aan brood bakken begint, zou moeten beginnen met een recept voor sodabrood. Sodabrood is namelijk zo eenvoudig, dat zelfgebakken brood eigenlijk niet kan mislukken.

Je hebt bij sodabrood geen gist nodig en geen rijstijd. Ook hoef je niet eindeloos te kneden. En dat sterkt het zelfvertrouwen, waardoor je gemakkelijker begint aan brood bakken met gist of desem. Dit recept is dus een ideale start voor tieners en studenten. Ook is sodabrood ideaal op vakantie. Hoe mooi als je afgelegen zit en weinig plek hebt, maar zelf een brood in de oven of in de pan of in een gesloten barbecue kunt bakken?



Recept glutenvrij sodabrood (bakken zonder gist)

Traditioneel Iers sodabrood bevat 500 gram tarwebloem. Bloem is fijner dan meel. Voel je vrij het brood op basis van tarwemeel of tarwebloem uit te proberen. En voel je vrij jouw bakmix samen te stellen naar jouw wens met wel of niet gluten.

Let wel op de binding en gebruik ook meel met bindende eigenschappen, zoals tarwemeel, boekweitmeel, maizena of aardappelzetmeel. Anders bindt jouw brood niet goed samen en wordt het meer een cake. Cake is ook lekker uiteraard!

In het brood op de foto en het filmpje zit circa 170 gram biologische speltmeel, 200 gram fijngemalen polenta (maismeel) en 130 gram boekweitmeel. Speltmeel valt onder tarwegluten, maar gebruik ik heel af en toe voor mijn kinderen thuis. Ze waarderen mijn 100% glutenvrije acties niet altijd, waardoor ik soms mik op ‘dan maar minder tarwegluten’ als ik voor hen bak. De combinatie van meelsoorten pakt luchtig en fris uit. Kijk mee voor het bepalen van de eenvoud. Ook jij kunt dit!

Ingrediënten sodabrood

  • 500 gram (glutenvrij) meel
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel Himalaya zout
  • 400 ml karnemelk (of 1 eetlepel appelazijn en 400 ml plantaardige melk)

Bereiden sodabrood

Bereiden 5 minuten, 30 minuten oventijd, geen rijstijd

Verwarm de oven voor op 200C. Plaats een vel bakpapier op een bakplaat of een bakvorm. Meng het meel met de baking soda en zout.

Roer de karnemelk door de mix. Kneed met de hand of een mixer alles kort tot een samenhangend deeg. Langer kneden is niet nodig. Als het goed is, werkt de baking soda meteen op het meel. Dat merk je aan een lekker zacht en soepel deeg. Misschien wat kleverig. En dat is helemaal prima.

Plaats het deeg op het bakpapier. Je kunt het deeg met een mes glad strijken en inkerven als je wilt.

Bak het brood in het midden van de voorverwarmde oven gaar in circa 30 minuten. Het brood is gaar als de korst goudbruin is, de inkepingen droog zijn en het brood hol klinkt als je er op klopt.

Laat het brood wat afkoelen, zodat je het beter kunt aansnijden. Het brood is het lekkerst op de dag zelf. Bewaar het restje eventueel voorgesneden in de diepvries.  

Wil je het brood in een gesloten pan garen op het fornuis of in een gesloten barbecue of kamado? Ook dat kan. Houd de temperatuur op ongeveer 200C. Controleer tussendoor of de temperatuur niet te hoog staat.

Dit brood past bij een lekkere erwtensoep, zoals dit recept voor De meest gezonde erwtensoep maak jezelf    

Stappenplan bij recept voor sodabrood, kijk mee naar de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld.

Wat is sodabrood? Bakken zonder gist en zonder rijstijd

Sodabroden zijn vrij onbekend in Nederland en België, dus dikke kans dat jij hebt moeten beginnen met die lastige varianten met gist of desem. Of door het complexe een broodbakmix moet gebruiken of brood uit de winkel moet halen. Waardoor jouw aanbod – en dus jouw variatie in voedingsstoffen – beperkt blijft. En weet jij dat de meeste broden bij bakkers en supermarkten vol zitten met smaak- en geurstoffen en conserveringsmiddelen? Dat moet toch anders kunnen?

Sodabrood wordt met baking soda gebakken. Hier komt geen gist of zuurdesem aan te pas. Baking soda zorgt voor een onmiddellijke rijs, waardoor wachten met bakken niet hoeft. Waar bovendien gist voor spijsverteringsklachten kan zorgen, is dit met soda minder het geval.

Een brood op basis van baking soda komt oorspronkelijk uit Ierland en de Verenigde Staten. Broodbakrecepten met soda waaien langzaam uit over de wereld. Uiteraard met als hoofdingrediënt tarwemeel, waardoor je weer in de hoek van tarwegluten wordt geduwd. Tarwe is een graansoort dat in bijna alles verwerkt zit in Europa en Noord-Amerika.

Als je net zo principieel bent als ik, vervang of minder je tarwe in jouw keuken. En dat kan met dit recept. Genoeg spijsverteringsklachten en glutenintolerante mensen, dus waarom zou jij niet beter variëren in jouw fytonutriënten waar mogelijk? Zeker als je weet dat dit brood ook bij kinderen vriendelijker valt dan het gewone brood uit de supermarkt.

Voor een simpel sodabrood hoef je alleen meel, baking soda, zout en karnemelk te gebruiken. Kwestie van goed mengen en in de oven. Niks lang kneden. Geen lang rijsproces. Geen ingewikkelde gisting of fermentatie. Binnen het uur heb jij een brood op tafel staan. Een bourgondisch brood notabene. Van samenstellen, tot bakken, tot afkoelen.

Voor het weinige werk heb je een brood op tafel dat zacht en smeuïg uitvalt van binnen en een knapperige korst heeft aan de buitenkant. Ideaal bij soep of een maaltijdsalade. Probeer het eens! Zeker als je weet dat gist ook darmproblemen kan veroorzaken. Tijd voor meer variatie.

Variëren in meelsoorten met sodabrood

Kies je voor het schrappen van tarwegluten? Omdat je principieel tarwegluten mindert, zoals ik? Of heb je een glutenallergie of ben je glutenintolerant? Als je voor tarweglutenvrij meel gaat, kun je denken aan de binding van jouw deeg met maiszetmeel, tapiocazetmeel of aardappelzetmeel of havermeel. Mik op een hoeveelheid naar jouw zin, zoals 60 gram of meer. Vul verder aan met boekweitmeel, maismeel, rijstmeel, kokosmeel, etc.  

Let erop dat jouw baking soda goed actief is, anders wordt jouw brood niet luchtig. Test eventueel een klein beetje soda in wat karnemelk. Gaat de soda bubbelen? Top. Je baking soda is werkzaam.

Voor de veganisten: Karnemelk kun je vervangen door een eetlepel appelazijn of citroensap door 400 ml plantaardige melk te roeren en ongeveer 15 minuten te laten staan voor het verzuren. Het ‘zure’ heb je nodig om de baking soda te activeren en het deeg luchtig te krijgen.

Pak goede ingrediënten. Je bakt immers niet voor niets zelf! Zo gebruik ik graag oerzeezout of Himalaya zout. Himalaya zout bevat onder meer belangrijke mineralen die onmisbaar zijn voor jouw lichaamsprocessen. Bovendien is het smaakvoller dan het gewone tafelzout. Natuurlijk kun je ook zeezout pakken. Ook zeezout bevat veel goede eigenschappen.

Bevalt dit recept jou? Durf dan te variëren met andere meelsoorten, zaden en pitten. Ook is dit brood heerlijk met allerlei kruiden als rozemarijn, komijn en kurkuma. Denk ook aan rozijnen, ander gedroogd fruit, stukjes olijven of gedroogde tomaten. Meer tips vind je verder in dit blog. Speel eens wat meer met je eten!  

Hoe haal jij meer uit je brood?

Dagelijks veel brood op het menu is iets dat we allemaal beter kunnen vermijden. Je eet dan te eenzijdig. Daarnaast bevat brood veel snelle koolhydraten – vergeleken met groenten – en kan het invloed hebben op jouw lichaam, waardoor fitdoelen en vetverbranding moeilijker te behalen valt.

Een sodabrood kan – afhankelijk van jouw ingrediënten – al beter landen dan normaal supermarktbrood. In principe kan een boterham van tijd tot tijd – mits je niet bij elke maaltijd voor flink wat koolhydraten uit dezelfde graansoorten gaat. Mik op variatie in je voeding. Vermijd eenzijdigheid. Je darmflora werkt beter op een gevarieerd aanbod en dat voel je letterlijk aan je complete functioneren.

Gebruik brood bijvoorbeeld als drager van al het goeds dat jouw lichaam nodig heeft. Vergeet dus dat ene Hollandse plakje kaas tussen een dubbele boterham. Pak een enkele boterham. Smeer op een boterham een dikke laag hummus of pesto naar jouw zin. Leg een paar plakken kaas, sla, komkommer en tomaat erop. Pak zelfs meer groenten. Pak meer eiwitten. Grill plakken courgette, paprika en aubergine. Beleg met rauwe ham en een hoeveelheid groenten naar jouw zin. Wedden dat je lekkerder eet en langer vol zit?

Wil je meer weten over de verschillen tussen balansdagen, lage koolhydraten en het ketogeen dieet? Zou jij ook koolhydraatarm leven willen proberen? En ben jij vegetariër of veganist? Lees eens mee Kun je als vegetariër of veganist aan de slag met het ketogeen dieet?

Wil jij lekker meer groenten zetten op jouw menu? Op Hoe smokkel je meer groenten in je dag vind jij meer dan 20 tips!

Aan de slag met Vera

Het leven is zoveel leuker met jou erin! Ik hoop van harte dat je beseft, dat het draait om die kleine dingen. Kleine dingen die het leven leuk maken en waardoor je volop kunt genieten. En als dat niet zo is, dat je dan durft naar jezelf en jouw dagen te kijken en het anders aan te pakken. Het gaat om leren bepalen wat voor jou nou prettig werkt. Neem die tijd. En werk aan die betere balans in jou en voor jou. Mijn nieuwste nieuwsbrief vind jij op Het zijn die kleine dingen.

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Recept Sodabrood - basic, glutenvrij en vegan
Recept Sodabrood – basic, glutenvrij en vegan

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!

Bronvermelding

Mijn eerste sodabrood kwam door dit artikel van https://www.culy.nl/recepten/dit-sodabrood-van-paul-hollywood-kan-iedereen-maken/

Uitleg over vegan en glutenvrij bakken vind je bijvoorbeeld op https://ohmypie.nl/2017/03/17/ierse-goedheid/

Geverifieerd door MonsterInsights