Ik vind het leuk om te variëren met smaken en dit recept voor een vegan cassave cake met mango is gebaseerd op de traditionele Surinaamse bojo. Surinaamse bojo is heerlijk en met recht comfort food. Het wordt ook wel tapiocakoek of cassavekokoscake genoemd.
Ik ben dol op deze zoete cassavetaart en maak het steeds vaker op andere manieren dan de traditionele bojo met rozijnen en kaneel. Mocht je ook willen variëren met tapioca dan is deze bojo met mango een verrassend lekkere combinatie. Het is erg gemakkelijk te maken, want het is een kwestie van roeren.
Meer Surinaamse bojo recepten bij Vera’s Lifestyle Wereld
Bojo met mango is een heerlijk tropische verrassing. Het is een zachte, frisse combinatie – en zeker geschikt voor veganisten, want deze versie bevat geen eieren, geen melk en ook geen boter. Als je liever een ander bojo-recept wilt proberen, dan kun je de volgende ook bij Vera’s Lifestyle Wereld vinden:
Traditionele cassavataart en comfort food | Surinaamse bojo
Tapiocakoek met kersen en cacao | Surinaamse bojo
Caribische cassavetaart met ananas | Surinaamse bojo
Recept vegan cassave cake met mango frisse variatie op Surinaamse bojo
Deze bojo met mango is geschikt voor veganisten, dus zuivelvrij, en is bovendien glutenvrij. In dit recept gaat geen cola essence of amandel extract. Ook bevat het geen kaneel, maar vanille. Vanille past namelijk goed bij mango en zorgt voor een zachte balans.
Wil je liever meer smaak aan de tapioca? Dan kun je ook amandel- of rum-essence toevoegen. Ook is rietsuiker in plaats van gewone witte basterdsuiker een slimme smaakmaker. Zelf vind ik 200 gram suiker voldoende, omdat dan de andere ingrediënten beter tot hun recht komen. Maar veel Surinamers doen 300 tot 400 gram suiker bij 1 kilogram cassave. Voel je vrij om het recept naar je zin aan te passen.
Ik gebruikte een verse, rijpe mango, maar je kunt ook voor gedroogde mango kiezen of mango uit blik. Kijk wel of het inmaken van de mango met behulp van suiker is geweest, want dan zul je de hoeveelheid suiker in je bojo aan moeten passen – of het helemaal prima vinden dat het zoeter uitpakt.
Ingrediënten bojo (tapiocakoek)
(ca. 15-20 stukken)
- 1 kg geraspte cassave (kant en klaar diepvries)
- 200 gram rietsuiker (of meer naar smaak)
- 50 gram geraspte kokos
- 2 theelepel vanille of 2 zakjes vanillesuiker
- ½ theelepel zeezout
- 150 gram gesmolten kokosolie
- 400 ml kokosmelk (uit blik)
- 150 gram mango in blokjes
- Evt 100 ml water
- eventueel sprinkles, oftewel suikermuisjes
Bereiden bojo (tapiocakoek)
(10 minuten en 1 uur oventijd)
Laat de zak met cassave een paar uur van tevoren ontdooien op kamertemperatuur. Eenmaal ontdooid: Verwarm de oven voor op 220C. Smelt de boter in een pan. Roer in een ruime kom cassave, suiker, vanille, zout, kokosmelk en kokos goed door elkaar. Roer dan de opgewarmde kokosolie door. Kijk naar het koekdeeg. Is het nat? Het koekdeeg mag vrij nat zijn, want de cassave hoort gaar te stoven in vocht om te veranderen naar een zachte, kleverige massa. Als het niet nat is, voeg je wat water toe en roer je alles opnieuw door. Stort het beslag in een grote ovenschaal met een inhoud van circa 2 liter.
Schil de mango en snijd de mango in blokjes. Verdeel de mango over de ovenschaal en duw de blokjes in het beslag, zodat het niet kan aanbranden. Plaats in het midden van de oven. Laat de koek op 220C in het midden van de oven in ca. 1 uur gaar stoven. Het beslag zal niet of amper rijzen. De taart is gaar als de witte massa is veranderd in een glanzende, vaste massa. Het moet een goudbruine bovenlaag hebben gekregen en ruiken naar een vanillecake. Steek een prikker in de koek. Controleer de stukjes cassave aan je prikker. De cassave hoort gaar, glanzend en doordrenkt in de kokosmelk en olie te zijn. Het is nog zacht, maar zal opstijven tot een stevige massa na het afkoelen.
Is de taart niet naar je zin? Laat het dan wat langer in de oven sudderen. Haal de taart uit de oven en bestrooi met de suikermuisjes. Doorgaans laat men de taart eerst afkoelen alvorens aan te snijden. Dan heb je vormvaste stukken. Maar waarom wachten? Bojo is namelijk gloeiend heet echt onweerstaanbaar zacht en kleverig.
Bojo wordt vaak geserveerd met dawet of orgeade. Ook cola en fernandes is natuurlijk lekker Surinaams. Zelf heb ik er graag een kopje thee bij. Eet smakelijk! Bewaar de tapiocataart in de koelkast. Of vries het in delen in. Als je het opwarmt in de magnetron wordt het weer kleverig en komen de smaken weer vrij. Geniet ze!
Je vindt alle stappen op een rij in de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld. Kijk eens mee! Ik ben overigens blij met jouw like en subscribe. Dank vast!

Meer blogs en boeken
Nooit meer saai eten en lekker variëren met ingrediënten en dus ook voedingsstoffen. Dat is wat Vera’s Lifestyle Wereld biedt. Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij elke (web)boekhandel te krijgen, maar kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl.
De vrijwaringsclausule
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch