Glutenvrij vegan en zuivelvrij sodabrood | Kamado recept

Glutenvrij vegan sodabrood | Kamado recept | Bakken zonder gist of zuurdesem

Suikerarm, geen gist, geen rijstijd en toch lekker brood. Dat lukt met het gebruik van baking soda. En ben je intolerant voor tarwegluten of mijd je lactose? Dan pakt dit glutenvrije vegan sodabrood zelfs heel goed uit voor je. Het resultaat? Een heerlijk knapperig en vers brood zonder ingewikkelde ingrediënten.

Dit recept is niet alleen geschikt voor veganisten en vegetariërs maar is ook kinderlijk eenvoudig en prima te doen voor beginnelingen die leren brood bakken. Geen gedoe met het activeren van gist of zuurdesem. Geen gekneed. Bovendien staat het brood in 40 minuten op tafel. Als je geen kamado of gesloten barbecue hebt, kan het brood ook in de oven. Handig voor studenten en kinderen!

Een kamado is een Japanse grill met een gesloten kap. Door de speciale materialen trekt de smaak net even beter in de gerechten dan bij een gewone barbecue. Bij Bol.com vind je verschillende modellen, zoals de Yakiniku hier.

Recept glutenvrij vegan sodabrood – Bakken zonder gist of zuurdesem

Voor sodabrood zijn veel meelsoorten geschikt. Ik koos voor teffmeel en boekweitmeel. Deze twee meelsoorten zijn glutenvrij, geen familie van tarwe en smaken beide wat notig. Teffmeel is een oergraan en staat bekend om de grote hoeveelheid vezels, vitaminen en mineralen. Het is volkorenmeel en vult heerlijk. Ook boekweitmeel is een toppertje als het gaat om voedingsstoffen. Waarom zou je dus alleen kiezen voor het eeuwige tarwemeel als je zo lekker kunt variëren?

Ik koos voor sojamelk, maar elk andere plantaardige melk is prima. Appelazijn zorgt voor dat zuurtje dat de baking soda laat werken. Het heeft een milde smaak en past goed bij dit brood. Wil je helemaal zuivelvrij? Schrap dan de ghee.

Let er op dat je echt kiest voor het Amerikaanse baking soda en niet gaat voor bakpoeder. Bakpoeder laat het brood anders rijzen.

Het brood garen wij in een kleine kamado. Daardoor is het resultaat knapperig, maar dat vinden wij juist lekker. De heerlijke rooksmaak van de houtskooltjes zit in het brood waardoor er meer smaakbeleving is. In een grotere kamado of oven zal het brood gelijkmatiger garen, dus probeer dat vooral ook eens uit.

Ingrediënten sodabrood

  • 250 gram teffmeel
  • 250 gram boekweitmeel
  • 1 volle theelepel baking soda
  • ½ theelepel Himalaya zout
  • 350-400 ml sojamelk
  • 1 eetlepel appelazijn
  • Evt 2 eetlepels vloeibare ghee of kokosolie
  • Evt 1 eetlepel sesamzaad

Bereiden sodabrood

(5 minuten, ca 30 minuten in kamado)

Stook de kamado of gesloten barbecue op of verwarm de oven voor op 220C. Voeg een lepel appelazijn bij de plantaardige melk. Roer door en laat even staan. Voeg in een grote kom meel, baking soda en zout samen en roer door. Roer de melk met azijn door. Als het goed is, is het wat dikker en lijkt het net karnemelk. Voeg in delen de melk toe aan de broodmix en roer goed door.

Kneed vervolgens met de hand gauw alles tot een soepel deeg. Het mag wat kleverig zijn en je hoeft niet lang te kneden. Het gaat slechts om het goed mengen van de bestanddelen. Wrijf eventueel het deeg in met wat olie om het kleven iets te minderen. Vorm een bal van het deeg en leg het in een met bakpapier beklede vorm. Bestrooi het brooddeeg eventueel met wat sesamzaad. Snijd het brooddeeg overlangs open, zodat je het garen beter kunt volgen.

Plaats de bakvorm op het rooster van de kamado en sluit het deksel. Houd de temperatuur op ongeveer 200-220C. Controleer de temperatuur af en toe en kijk na 20 minuten het brood na. Tik op het brood. Als het brood gerezen is en hol klinkt en het deeg bij de opengebarsten sneden er droog uitziet is het klaar. Indien niet: laat het brood een paar minuten verder rijzen.

Na 30 minuten zou het brood klaar moeten zijn. Haal het brood uit de vorm en laat het afkoelen. Snijd aan en serveer naar je zin. Het brood is op de dag van bakken het lekkerst – er zitten immers alleen pure ingrediënten in. Snijd het meteen in plakken of hompen en bewaar de rest tot gebruik in de vriezer.

Glutenvrij vegan sodabrood | Kamado recept | Bakken zonder gist of zuurdesem | Geen rijstijd – Kijk eens mee naar de YouTube-video van VerasLifestyleWereld

Meer interessante recepten

Kijk eens onderaan de blogcategorieën. Misschien vind jij deze barbecue-gerechten ook interessant?

Licht gepekelde kalkoen met bbq rub uit de kamado

Surinaamse bhata chokha – gepofte aubergine chutney van de kamado

Glutenvrij vegan sodabrood | Kamado recept | Bakken zonder gist of zuurdesem
Glutenvrij vegan sodabrood | Kamado recept | Bakken zonder gist of zuurdesem

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar recepten en tips gericht op een gezonde levensstijl? Werk jij ook graag met pure natuurproducten? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!