Je kunt gedroogd fruit coaten met een laagje chocola. Maar hoe elegant wordt een traktatie als je er chocoladebonbons van maakt? En zo moeilijk is het niet. Bovendien krijg je wat vezels en mineralen binnen en … je bent veel voordeliger uit en hebt beter grip op je suikers.
Gedroogd fruit past bij alle soorten chocola, dus leef je uit en kijk naar je budget. Dit recept kan prima in een klein budget passen. Heel pure chocola is wat duurder, maar gezonder en heeft vaak een lepel kokosolie nodig om te smelten.
Budgetrecept met slechts twee ingredienten
Ik koos voor reeds gesuikerde ananas en ongezoete kersen, omdat ik graag net even andere combinaties wil maken dan verkrijgbaar is. Dat vind ik wel zo fijn voor de variatie. Maar … als je suikerarme bonbons wilt maken, is pure chocolade geschikt en ongezoet fruit. Kies dus zelf gedroogd fruit naar je zin. Afhankelijk van je keus en je ketofase passen deze bonbons binnen keto en low carb.
Beide fruitsoorten hebben bovendien een uitgesproken smaak. De chocoladebonbons komen dan meer tot leven. Maar goedkopere, gedroogde vruchten als rozijnen en cranberries zijn ook heerlijk. Of pak gekonfijte sinaasappelschil of gember. Ook die smaken passen goed bij pure chocola.
Kokosolie is optioneel in dit budgetrecept, waardoor je het ook weg kunt laten. Ik gebruik het zelf graag wel vanwege de zachte, boterige smaak die het brengt aan de chocola en het feit dat ik minder bedacht hoef te zijn op het aanbranden van de chocola. Dit recept is glutenvrij en zuivelvrij en dus geschikt voor veganisten.
Hoe maak je chocoladebonbons met gedroogd fruit?
Kies een mal naar je zin – herbruik iets. Ook siliconen muffinvormpjes werken goed. Mocht je niet persé mooie bonbons willen, dan kun je de chocola samen met het fruit in elk willekeurig bakje van kunststof storten.
Dit recept werkt overigens ook met vers fruit, maar is dan minder lang houdbaar. Bonbons met gedroogd fruit blijven weken goed. Ik bewaar die in de koelkast of diepvries. Zoals je kunt zien in mijn YouTube-filmpje zijn de chocoladebonbons te mooi om op kamertemperatuur te laten verpieteren.
Ingrediënten chocoladebonbons
Coating
- 150 gram pure chocolade
- Eventueel 3 eetlepels (vaste) kokosolie
Vulling
- Gedroogd fruit, zoals ananas en kersen
Bereiden chocoladebonbons
(5 min en 20 minuten opstijven)
Smelt de chocolade. Blijf erbij en roer elke 10 seconden door tot de chocolade gesmolten is. Plaats in elk vormpje een beetje chocola, zodat het fruit verborgen blijft na het opstijven. Tik tegen de vormpjes aan, zodat de chocola netjes over de bodem verdeelt.
Plaats de vormpjes een paar minuten in de diepvries tot de chocola opgesteven is. Verdeel het gedroogde fruit over de vormpjes. Let erop dat het fruit niet uit de vorm steekt en niet tegen de randen aan ligt, want een bonbon wil je natuurlijk een mooie, gave buitenkant van chocola geven.
Vul elk vormpje vervolgens aan met chocola. Net zoveel als nodig is om het fruit mooi te omhullen. Tik voorzichtig tegen de vormpjes aan, zodat eventuele luchtbellen naar boven komen drijven. Zet terug in de vriezer. Een kwartier is doorgaans voldoende voor het opstijven van de bonbons. Geniet ze!
Hoe smelt je chocola?
Ik hanteer 3 manieren om pure chocolade te smelten: in een glazen schaal opwarmen in de magnetron en elke 10 seconden doorroeren. In circa 40 seconden is de chocola dan al gesmolten. Soms smelt ik de chocola au-bain-marie, door de pan met chocola in een grotere pan met heet water te laten zakken. Door de warmte smelt de chocola. Deze methode kost wel de meeste tijd. Heel pure chocola smelt ik liever met een lepel kokosolie (in vaste vorm). De olie maakt de chocola namelijk zachter van smaak. Ook zorgt het voor een mooie glans en helpt het de chocola hard opstijven.
In de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld kun je meekijken naar het proces. Dank voor je belangstelling en ik ben blij met elke like en abonnee!

Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar recepten en tips gericht op een gezonde levensstijl? Werk jij ook graag met pure natuurproducten? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij alle (online) boekhandels te krijgen. Kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl want drukkerij Pumbo publiceert tevens werken van schrijvers die niet in de bibliotheken en boekhandels verschijnen.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Comfort food en street food uit de hele wereld
- Recepten | Desserts, snacks en lekkernijen
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren- en huidverzorging
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | Lactosevrij en/of koemelkvrij
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Pindavrij en/of notenvrij
- Recepten | Suikervrij of minder suiker toegevoegd
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch
