Spread the love
Recept Gezondere Erwtensoep met kip of vegan, Vera's Lifestyle Wereld
Meer energie met deze basisrecepten, vegan en niet-vegan. Erwtensoep kan door voedingsvezels en eiwitten weinig effect hebben op je bloedsuikerspiegel.

Heb jij wel eens gemerkt dat jij je na het eten van erwtensoep beter voelt? Dat is niet zomaar. Een kom erwtensoep zit vol goede voedingsvezels en eiwitten en heeft weinig effect op je bloedsuikerspiegel. Door die stabiele omzetting van voedingsstoffen houd jij langer een vol gevoel en blijf jij beter op energie. Maak je de erwtensoep bovendien zelf aan de hand van het basisrecept in dit artikel, dan kun jij zelfs verschil merken in fitter zijn vergeleken met andere erwtensoepen.

Dit verschil komt door het gebruik van ingrediënten die je spijsvertering verder helpen. Door recepten slim samen te stellen met de juiste groenten en kruiden kun je energie winnen. Zonder dat het veel gedoe is in de keuken. Ik geef jou 8 tips voor zelf koken in deze blog. Misschien heb je wat aan mijn weetjes en geniet jij meer van je bordje de volgende keer.

1.   Betere kwaliteit door zelf te koken

Ik merk zelf verschil tussen zelfgemaakte erwtensoep of soep uit pakjes. Zelf samenstellen levert mij onder meer meer voedingsvezels en een betere kwaliteit proteïne op. Bovendien schrap ik met zelf bereiden een hoop bijstoffen. Loop de ingrediëntenlijst van een gemiddeld pakje maar eens door. Ik ga er van uit dat fabrikanten het goed bedoelen, maar er zitten veel stoffen in een pakje om alles lang houdbaar te houden en op smaak te krijgen.

Die extra ingrediënten zijn niet nodig als je thuis aan de slag gaat. Ik zit langer vol, heb meer energie en een blijere spijsvertering. Zo’n ‘power soepje’ vind ik daardoor het lange sudderen waard en ik win bereidingstijd terug door een grote pan vol te maken en een deel in te vriezen voor drukke dagen.

Wat je overhoudt aan erwtensoep is een paar dagen gekoeld te bewaren. Of vries het restant in gemakkelijke porties in. En geniet van je gezondere optie als je eigenlijk geen tijd hebt om goed voor jezelf te zorgen. Door slim te spelen met de ingrediënten maak je er bovendien een krachtige soep van. Lees maar eens mee!

2.   De kracht van spliterwten

Heb jij wel eens gemerkt dat jij je na het eten van spliterwten veel beter voelt? Dat is niet zomaar. Gele of groene spliterwten zitten vol goede voedingsvezels en eiwitten. Ze zitten laag op de glycemische index. Dit betekent dat de koolhydraten in spliterwten langzaam verteren en ze dus weinig effect hebben op je bloedsuikerspiegel. Dat effect heb je niet alleen met erwtensoep.

Spliterwten vullen ook in andere recepten lang en goed en zijn bovendien voordelig in aanschaf. Je vindt gedroogde spliterwten in haast elke supermarkt. Spliterwten worden veel gebruikt in onder meer de Indiase en Surinaamse keuken. In curries en soepen bijvoorbeeld, en in roti’s. Over het algemeen worden deze peulvruchten goed verdragen. Een win-win dus als je graag wat liever voor je lijf wilt zijn.

3.   Voedingsvezels met vezelrijke groenten

De meeste mensen krijgen dagelijks te weinig voedingsvezels binnen. En dat terwijl vezels ongelooflijk belangrijk zijn voor een goed functioneren. Je darmbacteriën hebben namelijk voedingsvezels nodig om allerlei belangrijke processen in je lijf goed te laten verlopen. Bovendien bevorderen voedingsvezels gewichtsverlies en een betere bloedsuikerspiegel. Voedingsvezels zijn dus onmisbaar. Door te kiezen voor ingrediënten als spliterwten, prei, wortel en knolselderij kies jij voor veel voedingsvezels. En dat merk je!

Je kiest overigens niet alleen voor voedingsvezels. Ook vitaminen en mineralen en allerlei andere voedingsstoffen zijn belangrijk om te variëren. Denk maar eens na: hoe vaak gebruik je nou prei of knolselderij of spliterwten? Knolselderij valt zelfs onder ‘vergeten groenten’, een rijtje groenten die mensen niet meer in huis halen. Zonde, want we hebben die afwisseling in voeding hard nodig. Juist met wintergroenten.

Over afwisseling gesproken: durf die geijkte aardappel weg te laten ‘om de soep te binden’. Dik wordt die erwtensoep toch wel. Ook zonder aardappel. En het scheelt weer voor je bloedsuikerspiegel.  Hoe gevarieerder je dieet en hoe meer groente van het seizoen, hoe meer afwisseling in voedingsstoffen.

4.   Wees lief en gebruik biologische ingrediënten

Gebruik waar mogelijk biologische ingrediënten. Wees lief voor jezelf. Je krijgt al genoeg vervuilende stoffen binnen. Je hebt maar een lichaam. Je kunt je lijf niet vervangen. Als je ergens kunt minderen op chemicaliën, is het verstandig dat ook te doen.

5.   Meer energie met kip

Weet jij dat vleessoorten allemaal een verschillende verwerkingstijd in je spijsverteringskanaal nodig hebben? Gebruik je kip in je erwtensoep, dan valt de soep minder zwaar dan varkens- of rundvlees. Dat kan dagen schelen in de spijsvertering. En dat merk jij in je energie. Als jij gevoelige darmen hebt, kun je dus energie winnen met jouw keus aan proteïne. Vandaar dat het basisrecept in dit artikel kip bevat. Ter afwisseling van die ouderwetse – en o zo heerlijke – erwtensoep met varkensvlees en spekjes.

Of laat die eiwitten uit vlees af en toe gewoon weg en ga voor een vegetarische variant. Erwtensoep zit al zo vol plantaardige proteïne, dat je vlees niet echt mist.

6.   Pimp je vegetarische erwtensoep met kazen

Een erwtensoep kun je eenvoudig vegetarisch maken. Laat alle vlees gewoon weg. En maak de soep zoals in het vegetarische basisrecept in deze blog. Erwtensoep bevat al voldoende plantaardige proteïne. En zorgt al voor energie. Maar je kunt het nog verder verrijken. Bij een vegetarische erwtensoep zijn verschillende kazen lekker. Strooi vlak voor het serveren wat gemalen oude kaas over je soep, of pak wat geitenkaas. Zowel oude kaas als geitenkaas worden beter door je spijsvertering verdragen. Ook in je keus aan zuivel kun je dus energie winnen. Serveer er eventueel roggebrood bij voor die extra bite.

7.   Maak een veganistische erwtensoep

Maak een veganistische erwtensoep, waardoor je niet alleen diervriendelijk bezig bent, maar ook verzadigde, dierlijke vetten vermijdt – als je daar gevoelig voor bent. Een vegan erwtensoep smaakt prima. Vergeet niet dat Indiase curries vaak veganistisch zijn en een goede vleesvervanger. Mocht je bij een vegan soep ‘de bite’ missen, dan los je dat eenvoudig op door wat hazelnoten of walnoten te roosteren en vlak voor het opdienen van de soep mee te serveren. Ook kun je ter afwisseling zaden of pitten over je soep strooien, zoals pompoenpitten. Door aan het einde van de bereidingstijd wat bladgroente, zoals spinazie of tayerblad, toe te voegen, krijg je ook een stevige bite en verrijk jij je groentesoep nog eens extra. Een paar minuten mee koken voor de bladgroente volstaat.

8.   Slim kruiden helpt je stofwisseling

Door slim te kruiden, voeg je meer waarde toe aan je soep, zoals met kurkuma. Kurkuma ken je vast wel als Indiase geelwortel oftewel koenjit. Kurkuma is een bekende kruid in de Aziatische keuken en wordt vaak gebruikt om rijst geel te kleuren en is onderdeel van allerlei kerrie-mengsels. Maar weet jij dat kurkuma ontstekingsremmende eigenschappen heeft? En je kan helpen met je vetstofwisseling? Zeker als je toch wat fitter wilt zijn, is het de moeite waard om dit kruid toe te voegen aan je voeding.

Spaanse peper kan je stofwisseling helpen verhogen en remt meteen trek. Handig voor dat verzadigde gevoel en je spijsvertering.

Ik gebruik zelf graag oerzeezout. Niet alleen vind ik het smaakvoller dan andere zouten. Het is onbewerkt en bevat ook nog eens meer mineralen dan normaal zout. Kun je geen oerzeezout vinden? Kies dan een andere onbewerkte zout uit, zoals Himalaya zout.

Door wat extra kokosolie of kokosmelk toe te voegen krijg je meteen wat goede vetzuren binnen die de honger kunnen helpen stillen en de vetverbranding kunnen verhogen.  Ook kokos kan ontstekingsremmend werken en biedt ongelooflijk veel voordelen. Kokosolie is dan ook al jaren onmisbaar in mijn keuken.

Basisrecept 1 Erwtensoep met Kip

  • 250 gram spliterwten
  • 1 liter water
  • 500 gram soepgroenten (knolselderij, wortel, prei, ui, selderij)
  • 2 theelepels kurkuma (of kerriemengsel o.b.v. kurkuma)
  • 1 theelepel oerzeezout
  • 1 theelepel (Spaanse) peper
  • 250 gram voorgegaarde kip zoals gerookte kip
  • 100 ml kokosmelk of 1 eetlepel kokosolie (eventueel)

Bereidingswijze

(ca. 15 minuten voorbereiden en 1,5 uur pruttelen)

Spoel de spliterwten in een zeefje schoon en verwijder eventuele steentjes. Breng de erwten aan de kook met water, zout en peper. Laat ca. 15 minuten op zacht vuur pruttelen. Snijd de groenten en voeg de soepgroenten toe. Plus de kurkuma. Voeg na 15 minuten de voorgegaarde kip toe. Laat op zacht vuur pruttelen met de deksel op de pan. Roer af en toe door. Klaar in ca. 60 minuten als de spliterwten gemakkelijk uit elkaar vallen. Mocht de soep te dik uitvallen, dan voeg je wat meer water toe aan de soep. Kruid eventueel bij naar smaak. En voeg de kokos toe.  Serveer er eventueel roggebrood met (oude) kaas of katenspek bij.

Tip verse kip

Door kip met botjes te gebruiken (circa 500 gram voor dit recept), krijgt jouw erwtensoep meer smaak en bevat het andere belangrijke voedingsstoffen, zoals collageen. Het is alleen wat meer werk en niet iedereen houdt van kippenbouillon. Als je rauwe kipkluifjes of een rauwe, kleine kip gebruikt, breng je de spliterwten aan de kook met de kip (inclusief vel). Laat het 30 minuten sudderen op zacht vuur en voeg de overige ingrediënten toe. Ongeveer een uur verder haal je de kip uit de soep. Verwijder het vel. Snijd het vlees van de botjes en doe de stukjes kip terug in de pan.

Basisrecept 2 Veganistische Erwtensoep

  • 250 gram spliterwten
  • 1 liter water
  • 500 gram soepgroenten (knolselderij, wortel, prei, ui, selderij)
  • 2 theelepels kurkuma (of kerriemengsel o.b.v. kurkuma)
  • 1 theelepel oerzeezout
  • 1 theelepel (Spaanse) peper
  • 100 ml kokosmelk of 1 eetlepel kokosolie (eventueel)

Bereidingswijze

(ca. 15 minuten voorbereiden en 1,5 uur pruttelen)

Spoel de spliterwten in een zeefje schoon en verwijder eventuele steentjes. Breng de erwten aan de kook met water, zout en peper. Laat ca. 30 minuten op zacht vuur pruttelen. Snijd de groenten in de tussentijd en voeg de soepgroenten toe. Plus de kurkuma. Laat op zacht vuur pruttelen met de deksel op de pan. Roer af en toe door. Klaar in ca. 60 minuten als de spliterwten gemakkelijk uit elkaar vallen. Kruid eventueel bij naar smaak. En voeg de kokos toe. Eventueel kun je nog wat zaden, pitten, noten of gemalen kaas over je soep strooien. Of serveer er wat roggebrood bij.

Elk mens mag weten dat 'in balans zijn' per mens verschilt. Dat geldt voor voeding. Dat geldt voor drukte. Dat geldt voor rust. Vind jouw balans met de synergetische combinaties en de online coaching van Vera's Lifestyle Wereld
Elk mens mag weten dat ‘in balans zijn’ per mens verschilt. Dat geldt voor voeding. Dat geldt voor drukte. Dat geldt voor rust. Vind jouw balans met de synergetische combinaties en de online coaching van Vera’s Lifestyle Wereld

Extra tip voor meer voedingswaarde

Je voeding kun je eenvoudig meer voedingswaarde geven door groenten en kruiden te kiezen met ontstekingsremmende eigenschappen of hoog in goede voedingsstoffen. Letten op een lage glycemische waarde of een maaltijd naar het ketogeen dieet zorgen ervoor dat je lichaam lang profijt heeft van een maaltijd – zonder die eetbuien daarna door een onstabiele suikerspiegel. Ook regelmatig wat rauwe groente, noten of fruit helpt je goed op weg. Eet jezelf gezond!

Wil jij meer informatie over balansdagen, ketogeen leven en lage koolhydraten?

Zeker als je merkt dat je duf en moe rondloopt (of op de bank blijft hangen), is het niet verkeerd om een tijdje op lage koolhydraten of – nog beter – ketogeen over te stappen. Wil je meer weten over ketogeen en koolhydraatarm? Kijk dan eens op het Start Keto deel van mijn website. Ketogeen is niet griezelig! En eigenlijk heel eenvoudig met de focus op veel groenten, wat eiwitten en gezonde vetten.

Een simpele manier om te starten met gezonder leven, is het toepassen van balansdagen. Je vindt mijn gratis e-boekje met fit plan op mijn website www.veraslifestylewereld.nl . Dit plan is laagdrempelig en helpt jou jouw doelen te verhelderen. Daar valt of staat succes mee: met heldere doelen en een goed plan. Download het meteen en ga aan de slag met beter zorgen voor jezelf!

Fitter en slanker met keto support
Fitter en slanker met keto support

Over de auteur

Elk mens mag weten dat ‘in balans zijn’ per mens verschilt. Dat geldt voor voeding. Dat geldt voor drukte. Dat geldt voor rust. Vind jouw balans … dat start met het vinden van de juiste voedingsstoffen. Wees niet alleen goed voor anderen, maar ook voor jezelf. Geniet van je tijd!

Bericht bekijken

Met slechts 8 weetjes (incl vegan) maak je een gezondere erwtensoep met betere ingrediënten, passend binnen een lage koolhydraten dieet.
Uniseks. Voor mannen en vrouwen.

Vera werkt samen met It Works International. Een uniek synergetische verzorgingslijn op natuurlijke basis. Misschien is dit assortiment ook iets voor jou om jouw balans sneller te vinden? Kijk eens naar wat resultaten op haar website en lees ook de vrijwaringsclausule. Pak meer tips en trucs en e-boekjes op bij Vera, pak haar online coaching passend bij de producten en … kijk niet meer om. Want pas door jouw oplossing te vinden, kun jij verder komen.

Kijk eens naar ons voordeelprogramma, de natuurproducten en de ingrediënten op

Bronvermelding

Met dank aan en meer informatie te vinden op:

https://www.ahealthylife.nl/22-heerlijke-vezelrijke-voedingsmiddelen/

https://www.ahealthylife.nl/10-gezondheidsbevorderende-kruiden-en-specerijen/

https://www.ahealthylife.nl/10-bewezen-gezondheidsvoordelen-van-kokosolie/

Recept Gezondere Erwtensoep met kip of vegan, Vera's Lifestyle Wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download jouw GRATIS e-boekjes en ga gelijk op voor beter! Ook jij kunt voortaan fijnere dagen hebben.

Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten!
Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten met een handige checklist!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies recepten!

Recente berichten
No thumbnail available
Vertrouw op jezelf en jouw intuïtie
Het leven kan een uitdaging zijn met al die obstakels onderweg. Vertrouw op jezelf. Jouw intuït[...]
No thumbnail available
Wie je vandaag bent, hoef jij morgen niet te zijn
Wie je vandaag bent, hoef jij morgen niet te zijn. Wie jij vandaag bent, zegt niets over wie ji[...]
Kids kiwi tiramisu - Minder suiker no bake cake
Kids kiwi tiramisu - Minder suiker no bake cake
Kids kiwi tiramisu - No bake cake recept met minder suiker Deze kiwi tiramisu is een frisse no b[...]
Hoe maak je zelf haarolie? Incl DIY recept
Hoe maak je zelf haarolie? Incl DIY recept
Hoe maak je zelf haarolie? Incl DIY recept Wispelturig, beschadigd en stug haar heeft soms iets [...]
Recept gebakken zuivelvrije minder suiker yoghurttaart – Gemakkelijke variatie op cheesecake
Recept gebakken zuivelvrije minder suiker yoghurttaart – Gemakkelijke variatie op cheesecake
Recept gebakken zuivelvrije yoghurttaart met minder suiker - Gemakkelijk alternatief voor cheesecak[...]