Surinaamse bojo is een taart – of cake of koek – op basis van cassave. Het heet ook wel cassavetaart, tapiocataart of tapiocakoek. De cassave wordt gaar gesudderd in vocht en boter. Het resultaat is een verbluffend zacht smakende taart met een unieke samenstelling. De klassieke tapiocakoek is absoluut comfort food voor veel Surinamers en wordt op bijna elk feest geserveerd.
Bojo lijkt qua textuur wel wat op de Indonesische kue lapis, een gestoomde koek op basis van rijstemeel. Een stuk cassavetaart valt alleen anders. Het verzadigt door de combinatie aan complexe koolhydraten en vetzuren. Door net voor andere ingrediënten te kiezen, kun je van bojo zelfs brain food maken, waardoor je lichaam en brein prettig en fit aanvoelt.

Recept vegan en glutenvrije bojo (cassavetaart)
Bojo wordt doorgaans in een grote ovenschaal in de oven gebakken. Het recept is simpel: Je hoeft alleen de ingrediënten te mengen en je bent klaar. De oven doet het werk. Tenzij je natuurlijk zelf een kilo verse cassave wilt raspen of in een keukenmachine fijn wilt maken. Aan jou de keus, want verse cassave is heerlijk zacht van smaak.
Surinamers gebruiken vaak margarine in de cassavetaart. Maar door voor kokosolie en/of roomboter te kiezen, wordt de taart zoveel beter voor je brein. Voor dit keer is het recept vegan en laat ik dus de boter weg. Maar voeg gerust grasboter, roomboter of ghee toe aan de cassavetaart – zeker als dat binnen jouw gezonde leefstijl valt zoals het ketogeen dieet. Bij het ketogeen dieet richt je je immers op gezonde vetzuren van boter èn kokosolie.
Dit recept is ook glutenvrij, want cassave bindt prima zonder een andere meelsoort. Normaal gesproken wordt bij bojo ongeveer 400 gram suiker toegevoegd en cola essence of rozenessence. Dit recept bevat minder suiker, want zo proef je de ingrediënten in plaats van die allesoverheersende smaak van suiker. Ook laat ik de essence weg en compenseer ik dat met echte vanille en kaneel. Die kruiden zetten het brein nog beter aan en minder suiker ook. In ruil proef je een pure bojo. Natuurlijk staat het jou vrij om meer suiker, essence en andere ingrediënten naar jouw zin toe te voegen of weg te laten.
Ingrediënten bojo (tapiocakoek)
veganistisch, minder suikers, tarwevrij, glutenvrij, melkvrij
(ca. 24 blokjes van ca. 4x4x4 cm)
- 1 kg geraspte cassave (kant en klaar diepvries)
- 75 gram gemalen kokos
- 50 gram rozijnen
- 200 gram suiker
- 150 gram kokosolie
- 400 ml kokosmelk
- evt. 50 ml water
- 2 volle theelepels kaneel
- 1 theelepel vanille
- ½ theelepel zeezout
- eventueel sprinkles, oftewel suikermuisjes, ter decoratie na bereiden en afkoelen
Bereiden bojo (tapiocakoek)
(5 minuten en 1 uur oventijd)
- Laat de zak met cassave een paar uur van tevoren ontdooien op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 200C.
- Smelt kokosolie in pannetje.
- Roer in een ruime kom alles goed door elkaar.
- Stort het beslag in een grote, glazen ovenschaal met een inhoud van circa 2 liter. Het beslag zal niet of amper rijzen.
- Plaats in het midden van de oven.
- Laat de koek op 200C in het midden van de oven in ca. 1 uur gaar stoven. De taart is veranderd in een glanzende, vaste massa. Met een goudbruine bovenlaag. En ruikt naar een kruidige mengsel van kaneel en kokos.
- Steek een prikker in de koek. Controleer de stukjes cassave aan je prikker. De cassave hoort gaar, glanzend en doordrenkt in de kokosmelk en kokosolie te zijn. Het zal opstijven tot een stevige massa na het afkoelen. Van de hoeveelheid vet merk je dan niets meer. Is de taart niet naar je zin? Laat het dan wat langer in de oven doorsudderen.
- De bojo vind ik zo uit de oven al lekker. Gloeiend heet, zacht en smeuïg. Met een krokante rand die verdwijnt na het afkoelen.
- In principe hoor je de bojo echter half af te laten koelen. Het dan te bestrooien met sprinkles en volledig afgekoeld in blokjes van 4 bij 4 cm te snijden en te serveren.
- Bojo heeft niets erbij nodig om lekker te zijn. Maar eventueel past een bolletje roomijs er prima bij. Of blijf in Surinaamse sferen en serveer er een drankje bij zoals dawet of orgeade.
- Bewaar de tapiocataart in de koelkast. Of vries het in delen in. Geniet ze!
Kijk mee voor de moeilijkheidsgraad (erg gemakkelijk dus). Like je het filmpje meteen en word je abonnee? Dank je wel!
Van comfort food naar brain food
Speel jij al met jouw eten? Durf jij andere ingredienten te pakken? Of blijft bij jou alles hetzelfde? Zelf verander ik bijna alles voor mijzelf en mijn gezin naar een betere versie. Van comfort food naar brain food. Voor dat betere functioneren. Een helder hoofd is in zoveel opzichten de sleutel naar het fijn hebben. Dat start met voeding dat vriendelijker is voor je lijf: minder suiker, goede vetzuren, minder tarwegluten, pure ingrediënten.
Bojo is voor veel Surinamers comfort food. Ik tover deze klassieker graag om naar brain food. Voor mijn bojo-recept gebruik ik bewust een aantal ingrediënten wel en bewust een aantal andere niet. Mocht je dus net een andere traktatie zoeken, die in een paar minuten in je oven te plaatsen is en compleet anders valt dan een boterkoek … dan kan dit net jouw recept zijn!

Cassavewortel
Cassave is de wortel van de tapiocaplant. Rauw mag je de cassavewortel door de gifstoffen niet eten – net als bij zoveel andere groenten het geval is. Bereid valt cassavewortel bij de meeste mensen wel goed. Tapiocawortel is zelfs heel vriendelijk voor het lichaam door de complexe koolhydraten die het bevat. Cassave bevat resistent zetmeel en is daarmee een goede bron van prebiotica. Tapioca mag dus van tijd tot tijd in een lage koolhydraten leefstijl, zoals het ketogeen dieet, worden toegepast.
Resistent zetmeel breekt langzaam af en heeft daardoor weinig invloed op de bloedsuikerspiegel. Net als bij zoete aardappel het geval is. Daarnaast bevat tapioca onder meer vitamine C en B, hoewel je tapioca altijd bereid moet eten, waardoor er niet veel vitaminen overblijven. Toch kan cassave een blijer buikje bewerkstelligen en een blijer hoofd. Probeer het dus vooral uit!
Cassave vind je bij een goed gesorteerde groenteafdeling. De verse knol kun je dik schillen. Let erop dat je de dikke schil inclusief het paars verwijdert. Je gebruikt dus alleen de witte binnenkant. Vaak vind je cassave reeds geschild, gesneden en kort voorgekookt in de diepvries. Wel zo gemakkelijk. En je kent vast al tapiocameel? Tapiocameel wordt veel gebruikt als bindmiddel in allerhande gerechten.
Kokos
Zoals met alle andere recepten vervang ik margarine of andere vetten door ghee of kokosolie. Een goede keus aan vetten kan alle verschil maken in je voeding. Kokosolie en ghee bewaren onder hoge verhitting nog steeds de oorspronkelijke structuur. Dat doet margarine niet. En dat is zonde. Jouw lijf dien je het beste te gunnen aan voeding. Je lichaam verruilen kun je niet. Die iets hogere prijs voor kokosolie of ghee betaalt zich dus weer terug in een betere werking van het lichaam en … een vollere smaak.
In bojo wordt ook meestal gemalen kokos en kokosmelk toegevoegd. Kokos bevat belangrijke vetzuren die eenvoudig kunnen worden afgebroken door het lichaam. Hierdoor profiteert het lijf al snel van de voedingsstoffen, waardoor je je lekker vol kunt voelen.
Daarnaast kun je je sneller fit voelen en kan de vetverbranding worden gestart. Naast dat het ook je brein helder kan maken, kan kokos ook schimmels, virussen en bacteriën weren. En dat versterk je nog eens door te kiezen voor kokosolie. Absoluut brain en comfort food dus!
Pure kaneel en vanille
Pure Ceylon kaneel en pure vanillepoeder kunnen de spijsvertering goed ondersteunen. Ze bevatten onder meer krachtige antioxidanten en mineralen, hebben bacterie werende eigenschappen en helpen je bloedsuikerspiegel reguleren. In veel bojo-recepten wordt amandelessence of rumaroma gebruikt, maar ik laat dat weg. Ik kook altijd liever zo puur mogelijk. Bovendien houden mijn kinderen niet zo van bijsmaken. Als jij liever wel de smaak van rum of amandel kunt waarderen, voeg dan een scheut donkere rum toe aan het beslag. Of voeg een handvol amandelsnippers toe.
Suikers

Doordat mijn kinderen mee eten en hun taarten liever gezoet hebben met bruine basterdsuiker of rietsuiker, voeg ik suiker toe. Normaal voeg je minimaal 300 gram suiker toe bij een standaardrecept voor bojo. Ik weiger. En gebruik maximaal 200 gram. Een derde minder dan het doorsnee bojo-recept dus. Zo is de bojo wel aangenaam van smaak voor kinderen, zonder dat de bloedsuikerspiegel fel reageert. Voor volwassenen zou ik zelfs maar op 100 gram suiker gaan zitten of aanpassen door meer kruiden of andere smaakmakers, zoals stukjes ananas of pure chocoladesnippers, te gebruiken. Kijk naar je mede-eters dus en speel zelf eens met smaken. Laat je in de reacties weten wat het voor jou geworden is?
Rozijnen zoeten de tapioca taart ook. Juist door zo weinig mogelijk geraffineerde suikers te gebruiken springen de rozijnen in deze traktatie eruit qua smaak. Rozijnen gaan goed samen met de cassave en kokos.
Rozijnen bevatten alleen de suikers van de gedroogde druiven. Natuurlijke suikers vallen anders dan basterdsuiker of rietsuiker. Weet jij dat rozijnen ook goede vezels, vitaminen en mineralen bevatten? En dat rozijnen onder meer bacterie werende eigenschappen hebben, het alkalineniveau kunnen verbeteren en afvalstoffen helpen afvoeren?
Meer van Vera’s Lifestyle Wereld
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch