Wilde appel lijsterbes gelei … Waar in Nederland nog altijd gedacht wordt dat lijsterbes niet eetbaar is voor mensen, weet men in Zweden al tijden dat je de rijpe wilde lijsterbes kunt verwerken tot gelei – vaak in combinatie met biologische appels. De bitterzoete smaak past verrassend goed bij wild en andere vleesgerechten.
Daarnaast geeft deze gelei net dat beetje meer aan een broodje halloumi of een lunch met gegrilde aubergine. Je kunt de gelei ook inzetten bij een barbecue en taarten, cakes en broodjes. De frisse smaak maakt jouw bakresultaten net even meer af.
Ook in Denemarken en Duitsland ligt het gebruik van lijsterbesgelei en lijsterbesjam hoog. Probeer eens een potje lijsterbesgelei uit, als je toch door een supermarkt in Scandinavië struint. De potjes staan vaak in de schappen marmelade en sylt.
Lijsterbes is al eeuwen in gebruik
Als je toevallig een lijsterbesstruik binnen bereik hebt staan, is het tweede deel van de zomer het tijdstip om wilde lijsterbes te oogsten en te verwerken tot gelei. Let op de kleur van de lijsterbes bij het plukken. De onrijpe groene bessen vermijd je. De rijpe oranje gekleurde bessen pluk je. Bij rijpe lijsterbessen zijn de giftige stoffen voor de mens al afgebroken.

In lijsterbessen zit onder meer veel vitamine C, looistoffen en parasorbinezuur. Sorbinezuur kan tot darmproblemen leiden. Daar lijsterbes echter veel goede stoffen bevat, worden bladeren, bloesem en bessen van de lijsterbesstruik in gekookte vorm gebruikt. Van de bessen wordt na het koken het kookvocht en de moes gebruikt. Schillen en pitjes gaan op de composthoop, ook al wordt in de kruidenwereld de hele lijsterbes al eeuwenlang ingezet bij mens en dier bij problemen met spijsvertering en luchtwegen
Rijpe lijsterbessen smaken bitter. Verwerken tot lijsterbesgelei met suiker en water is derhalve in Scandinavische landen gebruikelijk.
Gebruik je appels bij de gelei, dan heb je geen geleisuiker nodig. Appels bevatten veel pectine, waardoor het gebruik van gewone suiker voldoende is. Niet alleen verdun je met appels de lijsterbesmoes, ook het bittere van lijsterbes wordt afgevlakt. Mocht je de smaak nog zachter willen krijgen, dan is het gebruik van bruine basterdsuiker of rietsuiker een optie.
Kijk mee naar de video en bepaal je moeilijkheidsgraad. Extra leuk als je op de ‘like’ toets drukt.

Wilde Appel Lijsterbes Gelei Recept
In Zweden is wild plukken nog heel gewoon. Het hele jaar door trekt men natuurgebieden in voor onder meer vlierbloesem, lijsterbessen, bosbessen, vossenbessen, rozenbottels, wilde appels, sleedoorn en paddenstoelen.
Ga op pad met een geschikte maat emmer of bak. Zo voorkom je, dat je teveel plukt. Voor vogels zijn lijsterbesjes een belangrijke voedselbron. Een lege bak of kom met een inhoud van 2 liter levert ongeveer 650 gram lijsterbesmoes op en genoeg voor dit recept. Pluk meteen een paar zure appels onderweg, want die zijn ook al beschikbaar.
Voor een hoeveelheid lijsterbes heb je ongeveer een halve hoeveelheid appelen nodig. De vruchtenmoes vul je aan met water tot ongeveer 800 ml appel-lijsterbesmoes. Samen met 800 gram suiker krijg je ongeveer 1200 gram gelei. Goed voor circa 4 potjes gelei van 300 ml.
Je hebt helder en niet helder gelei. Helder gelei krijg je door alleen het heldere kookvocht te gebruiken van beide fruitsoorten. Maar dat levert je ontstellend weinig gelei op. Je kunt meer plukken uiteraard voor meer helder gelei. Dan heb je wel extra werk in plukken, schoonmaken en bereiden.
Zelf vind ik alle moes gebruiken dankbaarder werk. Zo gebruik ik meteen meer van de besjes, waardoor ik meer voedingsstoffen binnen krijg. Bovendien kook ik voor mijn gezin, niet voor een exclusief restaurant. Helder gelei vind ik daar, en dan geniet ik er ook van.
Als je lege glazen potjes met schroefdeksel bewaart, heb je binnen de kortste keren een voordelige voorraad verse gelei voor het hele jaar. De gelei blijft jaren goed, mits de schone potjes vooraf uitgekookt zijn en conform afvul- en bewaarregels gevuld.
De ingrediënten zijn best voordelig, zeker als je alles uit eigen tuin hebt. Dit budgetrecept is glutenvrij, zuivelvrij en geschikt voor veganisten en vegetariërs.
Ingrediënten Lijsterbesmoes
- circa 650 gram wild geplukte lijsterbesjes (schoon, dus nadat takjes en lelijke besjes zijn weggehaald)
- 150 ml water
Ingrediënten Appelmoes
- circa 300 gram zure, biologische appelen (ongeschild en schoon in parten gesneden)
- 300 ml water
Ingrediënten Wilde Appel-Lijsterbes-Gelei
- circa 300 ml lijsterbesmoes
- circa 300 ml appelmoes
- circa 200 ml water
- circa 800 gram suiker
Extra nodig
- pannen
- metalen zeef of vergiet
- schone glazen potjes (met schroefdeksel)

Bereiden
Kook in de ene pan de lijsterbes in circa 30 minuten op zo laag mogelijk vuur gaar en tot moes. Kook in de andere pan de appelmoes in circa 15 minuten op zo laag mogelijk vuur gaar en tot moes. Met een vork kun je ze eenvoudig pletten. Met een deksel op de pan verkort je de kooktijd. Laat beide moesjes afkoelen.
Wrijf met de bolle kant van een lepel in een metalen vergiet de appel door de zeef. Vang zoveel mogelijk vocht en moes op. Doe hetzelfde met de lijsterbes. Alle overgebleven pulp mag in de compostbak.
Weeg de moesjes en voeg ze samen in een pan. Vul aan met water tot 800 ml. Voeg 800 gram suiker toe en breng het mengsel onder voortdurend roeren aan de kook. Laat op zo zacht mogelijk vuur nog circa 10 minuten koken. Roer regelmatig. Als het mengsel glanst en helderoranje is, is de gelei klaar.
Gebruik pannenlapjes of keukendoeken, want de potten worden heet. Vul schone glazen potjes af met het hete mengsel. Draai het deksel goed dicht. Keer de potten met schroefdeksels om. Laat de potten een paar minuten op een hittebestendige ondergrond staan voor het steriliseren van het deksel en bevorderen van de houdbaarheid. Draai de potjes om en laat verder afkoelen. Label de potjes. Vergeet de datum van bereiden niet. Bewaar in de voorraadkast.
Waarom etiketjes? Op mijn website vind je meer inmaakrecepten. Uit ervaring weet ik dat je op een gegeven moment niet meer weet wanneer en wat je gemaakt hebt.
Vergeet niet te genieten van je brouwsels! Zet voor de zekerheid steeds een nieuwe pot in zicht klaar in jouw koelkast. Zo gebruik jij je huisgemaakte producten beter. Goede gewoonten beginnen met toepassen.
Misschien vind jij deze recepten ook interessant?
- Robuuste appeltaart – minder suiker en glutenvrij
- Gestoofde aubergine en zoete aardappelen in roomsaus – kamado of barbecue
Meer variatie maakt fitter
Leer beter kijken naar jouw eten en drinken. Veel voedsel is voor de mens in rauwe of onrijpe vorm niet eetbaar, zoals aardappelen. Doordat wij vuur hebben leren maken en producten door verhitting eetbaar en langer houdbaar hebben weten te maken, zijn meer voedingsstoffen binnen ons bereik gekomen. Hoe gevarieerder je eet, hoe beter jouw lichaam je beloont met een betere werking.
Meer van Vera’s Lifestyle Wereld
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!

Bronvermelding
Een fijn recept voor helder gelei vind jij op https://www.foodlog.nl/artikel/gelei-van-lijsterbessen/
Eeuwenlang in gebruik door mens en dier. Lees eens mee op https://www.kruidenkast.com/blog/gewone-lijsterbes-wilde-lijsterbes-sorbus-aucuparia-l
Weet wat je plukt! En geniet vooral van veel verschillende voedingsstoffen. Wij stellen onze informatie met de grootste zorg op. Jij bent wel zelf verantwoordelijk voor wat bij jou past.
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch