Fruit sando | Japanse fruit sandwiches in bloemvorm

Fruit sando lijkt op tiramisu en trifle en is zacht van smaak. Hoe maak je deze Japanse fruit sandwiches in bloemvorm? Recept met bereiding in YouTube-video.
Fruit sando | Japanse fruit sandwiches in bloemvorm

De Japanse fruit sando gaat viraal deze zomer. Deze fruit sandwiches kun je vinden bij Aziatische hotspots zoals bubble tea bars. Het is het perfecte tussendoortje bij een kop matcha thee of beker boba tea. En je kunt het vrij gemakkelijk zelf maken. Leuk voor een trendy Aziatische high tea thuis.

De Japanse fruit sando bestaat uit zacht witbrood, room en vers fruit. Het lijkt wat op de Italiaanse tiramisu of de Britse trifle – en beslist net zo lekker als de Hollandse roombroodjes en croissants gevuld met fruit en room. De room is zacht van smaak, waardoor het fruit eruit springt. Je hoeft niet te bakken. Het is een kwestie van samenvoegen en op laten stijven.

Deze fruit sandwiches zijn een lust voor het oog door het esthetische wat Japans eten zo mooi maakt. Fruit is mooi gerangschikt op de snijlijn, waardoor je een prachtig, lustopwekkend patroon krijgt. En alsof dat al niet mooi genoeg is, heb je fruit sando met bloempatronen, dat wil zeggen fruit gelegd in de vorm van een bloem – een bloemetje, stengel en blad. Feestje!

De bereidingswijze en de uitleg vind je in en na de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld.

Hoe maak je fruit sando in bloemvorm?

Het typisch Japanse melkbrood, genaamd shokupan, is vierkant van vorm en zacht brood. Het is perfect voor de lekkere trek en door de dikke sneetjes ideaal om room op te laten stijven zonder zompig te worden. Dat gezegd hebbende: Het is in Nederland moeilijk te krijgen. Kies voor ander zacht witbrood zoals tijgerwit of casinowit.

De Hollandse sneetjes zijn wel kleiner en dunner. Hierdoor wil het brood nog wel eens openscheuren. Houd er dus rekening mee, dat een klein mandarijntje of een hele kiwi echt heel veel is voor onze Hollandse boterhammen.

In principe worden de randjes van het brood eraf gesneden, maar als je dat lekker vindt, laat je dat zitten. Die broodrandjes worden overigens niet weggegooid, maar gefrituurd of geroosterd met boter en bestrooid met suiker waardoor je een andere lekkere snack krijgt.

No bake recept fruit sando

Je hebt per 1 sando ongeveer 100 ml room nodig. Ik gebruikte mascarpone bij de slagroom, omdat de room dan mooi opstijft. Maar je kunt het ook houden bij alleen suiker of ook wat slagroomversteviger als Klopfix toevoegen aan de slagroom. Liever vegan? Vervang slagroom en mascarpone door een plantaardig alternatief.

Normaal kun je bij fruit sando voor elk stuk fruit gaan dat je lekker vindt. Voor de bloempatronen zijn echter grote stukken fruit als aardbei, kiwi, mandarijn of mango handig. Let erop dat voor een Hollands sneetje de hoogte van het fruit niet hoger is dan 4 centimeter. De tweede boterham wil dan weleens openscheuren.

Gebruik je druiven of bosbessen en frambozen? Let er dan op dat ze groot genoeg zijn (circa 2 centimeter), want voor een mooie snijlijn is het hebben van een groter stuk fruit prettig.

Ingrediënten fruit sando

5 porties sando

10 sneetjes casino wit of shokupan

Voor de room

  • 400 ml vloeibare slagroom
  • 250 ml mascarpone
  • 60 gram poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker (eventueel)

Fruit naar keus voor de bloem

  • gele kiwi, mandarijn, druiven en/of aardbeien

Fruit naar keus voor de stengel en/of blad:

  • groene kiwi, druiven, banaan en/of mango

Extra fruit om de rest van de sando op te vullen

Bereidingswijze fruit sando

(bereidingstijd 15 minuten en 60 minuten opstijven}

Schil kiwi en mandarijn. Was het zachte fruit. Snijd de groene kiwi overdwars in drieën. Laat alle fruit uitlekken op keukenpapier. Breng alles voor de room samen en klop tot de room stevig en lobbig is. Spreid een flink stuk plasticfolie uit op je broodplank.

Smeer een dikke laag room op een sneetje brood (circa 50 ml). Houd nu rekening met de dwars doorsnee van het fruit. Leg over de snijlijn het fruit dat je als bloem wilt hebben. Leg daaronder het fruit dat de stengel moet vormen. Het blad gaat er met een extra likje room er bovenop.

Verdeel meer fruit en room over de rest van de boterham, zodat je een rechte sandwich krijgt. Spreid wat room uit over een tweede boterham en leg de belegde zijde op de vulling. Pak de sandwich stevig in met plastic folie. Markeer je snijlijn met een marker! Koel de sandwich ongeveer een uur in de koelkast tot het stevig opgesteven is. Snijd de sando over de markering open. Geniet meteen!

Herhaal de stappen voor de rest van de sando. Mocht je een bloem willen vormen met druiven of bosbessen: stapel 3 tot 5 grote druiven of bessen op elkaar met een likje room ertussen. Let erop dat ze niet verschuiven bij het inpakken. Het verschuiven kun je voorkomen door fruit tegen het fruit voor de snijlijn aan te leggen en alles goed op te vullen met room.

Misschien vind je deze recepten ook interessant?

Of je nu wilt bakken of niet wilt bakken: Vera’s Lifestyle Wereld heeft een groot assortiment aan diverse gerechten. Neem eens een kijkje bij de blogcategorieën!

Fruit sando | Japanse fruit sandwiches in bloemvorm
Fruit sando | Japanse fruit sandwiches in bloemvorm

Meer blogs en boeken

Nooit meer saai eten en lekker variëren met ingrediënten en dus ook voedingsstoffen. Dat is wat Vera’s Lifestyle Wereld biedt. Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij elke (web)boekhandel te krijgen, maar kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl.

De vrijwaringsclausule

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!

Geverifieerd door MonsterInsights